Să vă binecuvânteze

Virusul Covid: 10 mituri și fapte despre noua contagiune a coronavirusului

În ciuda a ceea ce citești online sau uneori te uiți la televizor despre noul virus Covid, există o dezinformare despre cum să te protejezi de infecție. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, știri și actualizări pandemice credibile și în timp util pot fi găsite pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății. Până în prezent, majoritatea oamenilor știu că unele măsuri de precauție îi pot proteja de infecția sau transmiterea noului coronavirus. Acestea includ, de exemplu, spălarea frecventă a mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde cu săpun, curățarea suprafețelor din casă cu produse dezinfectante, precum și distanța socială și izolarea în timpul carantinei. Cu toate acestea, potrivit postărilor de pe rețelele sociale și surselor discutabile, există multe alte modalități prin care vă puteți proteja. Din acest motiv, am compilat cele mai populare dintre ele pentru dvs. în această postare.

Zvonuri și adevăruri despre virusul Covid

medicamente împotriva covid-19 speranța pentru terapie a eșuat din păcate

Cu mult înainte ca OMS să numească coronavirusul o pandemie, oamenii au început să ofere tot felul de sfaturi discutabile despre cum să vă protejați de infecție. Acestea au variat de la fabricarea greșită a propriului lor dezinfectant pentru mâini până la consumul de albire de-a dreptul periculos. Acest lucru a atins astfel de proporții încât Facebook a interzis toate anunțurile pentru remedii false împotriva coronavirusului. Pentru a clarifica faptele, vom încerca să infirmăm aceste mituri comune ale coronavirusului pe care toate feedurile le-au preluat.

omul de pe canapea ține gâtul și un pahar cu apă

Deși mai sunt multe de învățat despre boala incredibil de contagioasă și uneori fatală care a apărut în Wuhan, China. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le știm despre aceasta, cum ar fi transmiterea și posibila prevenire. Totuși, nu a împiedicat propagarea miturilor despre coronavirus. Din fericire, Organizația Mondială a Sănătății a decis să dezvăluie toate aceste minciuni cu o grafică destul de utilă. Cunoașterea este putere, mai ales atunci când suntem în mijlocul unei pandemii. Iată deci ce trebuie să știți despre miturile din jurul COVID-19 și ce au de spus experții despre asta.

Mitul 1

femeie cu sacou roșu inspiră pe un balcon

Primul mit este că, dacă vă puteți ține respirația timp de 10 secunde, nu există infecție cu coronavirus. Ideea din spatele acestei teorii este că la persoanele infectate cu coronavirus, 50% din plămâni vor avea fibroză pulmonară. Deci, dacă cineva are dificultăți de respirație, ar fi trebuit să dezvolte o boală pulmonară. În plus, acest lucru determină întărirea ireversibilă a țesutului pulmonar. Deci, există postări pe internet legate de acest lucru care spun că dacă vă puteți ține respirația timp de 10 secunde, nu veți avea fibroză pulmonară. În consecință, nu ar trebui să aveți senzația de gâfâit pentru aer sau etanșeitate în piept. Dacă da, probabil că nu sunteți infectat cu coronavirus.

femeie îngrijorată pe stradă cu mască de protecție împotriva virusului covid

Acest mit fals a fost împărtășit pe toate rețelele de socializare, inclusiv de actrița Debra Messing, care a postat-o ​​pe o publicație Instagram acum ștearsă. Există chiar rapoarte că acest sfat a venit de la Universitatea Stanford, dar acest lucru este complet greșit, potrivit școlii de medicină. Adevărul este că, deși este posibil ca coronavirusul să provoace fibroză, menținerea respirației nu este un test adecvat. Deci, nu puteți stabili singuri acasă dacă ați suferit leziuni pulmonare. Pentru a obține un diagnostic corect, aveți nevoie de un număr mare de examene pe care numai un medic le poate face. Deci, dacă aveți dificultăți de respirație din cauza coronavirusului sau a altor probleme, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

Mitul 2

cuplul de bătrâni bea apă împotriva coronavirusului acasă

O altă afirmație populară este că apa potabilă poate spăla virusul Covid în gură. Conform postului menționat, ar trebui să beți apă la fiecare 15 minute, deoarece chiar dacă coronavirusul vă intră în gură, apa și alte lichide o pot spăla. În plus, din cauza acidului stomacal, virusul nu poate supraviețui în stomac. Se spune că coronavirusul poate intra în căile respiratorii și în plămâni dacă nu beți suficientă apă. Un alt zvon care face turneu pe rețelele de socializare susține că poți elimina virusul din gât prin gargară cu apă caldă și sare sau oțet.

Indianul bea lichid împotriva coronavirusului văzut ca un mit sau un adevăr

Faptele din acest caz demonstrează cel puțin că a rămâne bine hidratat poate fi întotdeauna înțelept. Aceasta este o măsură de precauție importantă, indiferent dacă sunteți sau nu bolnav. Potrivit OMS, însă, nu există dovezi că nici apa potabilă, nici gargară cu apă sărată sau oțet nu vă pot proteja de virusul Covid. Și în același mod, clătirea nasului cu spray de sare nu te va proteja nici de acesta.

Mitul 3 despre virusul Covid

capsulele de ibuprofen cu virus covid evită zvonurile adevărate

Acest mit provine dintr-o sursă de renume – Olivier Véran, ministrul francez al sănătății. El a scris pe 14 martie pe Twitter că administrarea de medicamente antiinflamatoare precum ibuprofen sau cortizon ar putea fi un factor în înrăutățirea infecției. Potrivit declarației, persoanele care au febră sau cefalee ar trebui să ia mai degrabă paracetamol. Unele mass-media au raportat, de asemenea, că OMS Véran a fost de acord.

Măsurați febra mare la copil cu termometru digital

Agenția Europeană pentru Medicamente a emis o declarație în care afirmă că nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru. Nu s-a dovedit încă că administrarea de ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene ar putea agrava o infecție cu coronavirus. Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a confirmat, de asemenea, această declarație. Alți experți au cântărit aceste opinii, afirmând că nu există date care să sugereze că ibuprofenul agravează infecția. OMS a anunțat apoi că, pe baza informațiilor disponibile, în prezent nu există niciun motiv pentru a evita ibuprofenul.

Mitul 4

bucurați-vă de vreme frumoasă în afara formei inimii, cu mâinile orientate spre soare

Potrivit unui alt zvon răspândit despre virusul Covid, acesta nu supraviețuiește pe timp cald. La un miting din 9 martie, președintele american Trump le-a spus susținătorilor săi că coronavirusul va dispărea în aprilie dacă temperaturile cresc. Luna trecută, el a fost, de asemenea, citat spunând că căldura ucide în general aceste tipuri de viruși. Acest lucru sugerează ideea că vremea mai caldă va ucide virusul și va contribui astfel la minimizarea răspândirii acestuia. Potrivit OMS, cu toate acestea, coronavirusul poate fi transmis în toate regiunile lumii, chiar și în climă caldă. Nu vor dispărea în emisfera nordică, deoarece vremea devine mai caldă primăvara și vara, spun experții. Nu știm încă dacă COVID-19 este un virus sezonier precum gripa. Aceasta înseamnă că pe măsură ce temperatura crește, pierde capacitatea de a infecta celulele.

Mitul 5

rețea celulară 5g smartphone dăunător pentru sănătate

Următoarea generație de servicii celulare, 5G, a creat unele controverse în întreaga lume. Oamenii și-au exprimat îngrijorarea că semnalele radio utilizate de 5G ar putea provoca cancer și alte riscuri pentru sănătate. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că multe rapoarte acuză în prezent rețeaua 5G de pandemia de coronavirus. Adevărul în acest caz este că 5G nu a jucat un rol în provocarea coronavirusului. Coronavirusul există de zeci de ani, cu mult înainte de rețelele wireless pe care oamenii le folosesc astăzi. De asemenea, nu există nicio legătură documentată între telefoanele mobile, inclusiv rețelele 5G și cancerul. Acestea nu produc genul de energie care ar putea deteriora direct celulele.

 Virusul Covid: Mitul 6

asistenta medicală oferă protecție respiratorie împotriva virusului covid

Folosirea unei măști de față ar trebui să te protejeze de coronavirus în conformitate cu următorul mit. Din acest motiv, în primele zile ale focarului, oamenii au încercat să cumpere cât mai multe măști de protecție chirurgicale. Ideea era că aceste măști ar putea împiedica pătrunderea virusului în căile respiratorii. Cu toate acestea, astfel de măști nu pot bloca virusurile aeriene. Acestea sunt special concepute pentru a împiedica fluidele să vă pătrundă în gură și nas din cauza tusei sau strănutului altcuiva. Respiratoarele N95 pot împiedica virusul aerian să pătrundă în gură sau să se răspândească din corp. Cu toate acestea, nu trebuie neapărat să utilizați o astfel de protecție decât dacă credeți că sunteți infectat cu virusul sau dacă prezentați simptome ale virusului Covid și doriți să îi protejați pe alții de infecție.

Mitul 7

catei de usturoi in linguri de lemn si sare de mare langa uleiurile esentiale

Potrivit unei alte teorii populare, se spune că usturoiul și alte plante protejează împotriva sau chiar vindecă coronavirusul. Se știe că usturoiul poate întări sistemul imunitar. Din această cauză, circulă online zvonuri conform cărora acest lucru ar putea preveni, de asemenea, infecția cu coronavirus. Un articol a spus că usturoiul ar fi deosebit de util dacă îl gătești și bei restul de apă.

produse naturale suplimente alimentare ierburi ineficiente împotriva virusului covid

De asemenea, unele postări de pe rețelele sociale susțin că prepararea ceaiului din plante poate proteja copiii de la debutul coronavirusului. În timp ce usturoiul este bun pentru imunitate, acesta nu vă poate proteja de infecția cu coronavirus, potrivit OMS. Același lucru este valabil și pentru ceaiurile din plante și alte produse naturale care altfel pot fi benefice sănătății.

Mitul 8

pulverizați pielea și mâinile alcool dezinfectați împotriva infecției cu coronavirus

O altă dezinformare despre dezinfectarea cu remedii casnice este utilizarea de alcool sau înălbitor pe piele. Când dezinfectantul pentru mâini a expirat în magazine, oamenii au căutat alte modalități de a se proteja. Acest lucru ar fi posibil, de exemplu, prin pulverizarea dezinfectantului pe corpul sau îmbrăcămintea lor. Cu toate acestea, faptele prezentate de OMS sunt că pulverizarea înălbitorului sau frecarea alcoolului pe corpul dvs. nu numai că vă pot deteriora membranele mucoase, dar, de asemenea, nu vă protejează de coronavirus. De asemenea, în niciun caz nu trebuie să beți alcool sau înălbitor pentru a vă proteja. Ambele pot provoca probleme grave de sănătate și chiar moarte.

Mitul 9

O tânără de origine asiatică sortează pachetele în camera de depozitare

Conform unor informații postate pe internet, nu este sigur să primiți o scrisoare sau un colet din China. Potrivit OMS, aceasta este și o dezinformare. Persoanele care primesc colete din China nu sunt expuse riscului. Acest lucru se datorează analizelor anterioare efectuate de experți în sănătate care demonstrează că coronavirusurile nu supraviețuiesc mult timp pe obiecte precum scrisori sau colete. Acest mod de gândire poate fi chiar dăunător, deoarece ajută doar la menținerea stigmatizării anumitor populații asociate cu coronavirusul. Acest stigmat, care poate forța oamenii să-și ascundă bolile, împiedică oamenii să primească imediat asistență medicală. Acest lucru nu numai că împiedică oamenii să se comporte sănătos, dar, potrivit OMS, poate duce la probleme de sănătate mai grave și la transmiterea persistentă a virusului Covid.

Mitul numărul 10 despre virusul Covid

câinele Golden Retriever coronavirus nu transmite animalului de companie fără risc virus covid

Nu în ultimul rând, zecea dintre multe zvonuri este că animalele de companie pot răspândi și transmite noul coronavirus. În timp ce anumite forme ale coronavirusului pot avea pisica sau câinele în ele, OMS confirmă că în prezent nu există dovezi că animalele dvs. de companie sunt infectate cu noul coronavirus sau îl pot răspândi. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru vă va proteja de diferite bacterii comune, cum ar fi E. coli și salmonella, care pot fi transmise între animale de companie și oameni.

mască chirurgicală pentru față mască de protecție medicamente dezinfectante

Informațiile conținute în acest articol au doar scop educativ și informativ și nu sunt destinate sfaturilor medicale sau de sănătate. Consultați întotdeauna un medic sau alt furnizor calificat de îngrijire a sănătății pentru orice întrebări cu privire la o boală sau probleme de sănătate actuale.