Să vă binecuvânteze

Oamenii sănătoși nu au nevoie de măști respiratorii – conform OMS

Actualizare din 5 iunie 2020: OMS recomandă purtarea măștilor de pânză pentru a preveni răspândirea virusului. 

Teama de coronavirus este atât de mare încât mulți oameni cumpără supermarketuri și farmacii goale. Cu cât se răspândește epidemia de coroană, cu atât mai mulți oameni acumulează măști respiratorii. Cererea ridicată crește și prețurile. Marele interes pentru aparatele respiratorii în acest moment este de înțeles, dar complet inutil. Potrivit experților, numai persoanele infectate și personalul medical ar trebui să poarte astfel de măști. Igiena mâinilor și păstrarea distanței față de alte persoane sunt pe primul loc.

Respiratorii nu sunt pentru oameni sănătoși conform OMS

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), măștile respiratorii nu sunt un mod eficient de prevenire a bolii pentru persoanele sănătoase. Măștile chirurgicale sunt incomode, deci este posibil să fie nevoie să le reglați și să le atingeți cu mâinile frecvent. Sau le trageți mult peste bărbie pentru a mânca, a bea sau a fuma și apoi le puneți la loc. Acest lucru nu servește scopului și crește riscul de infecție.

Când trebuie să folosești o mască? (Conform OMS)

Femeia poartă respirator în public

– Dacă sunteți sănătos, trebuie să purtați o mască doar dacă aveți grijă de cineva cu o suspectă infecție Covid-2019.

– Purtați o mască atunci când tușiți sau strănutați.

– Măștile sunt eficiente numai atunci când sunt utilizate în combinație cu spălarea sau dezinfectarea frecventă a mâinilor.

– Când purtați o mască, trebuie să știți cum să o utilizați și cum să o aruncați în mod corespunzător!

daca tu în contact strâns cu o persoană infectată în picioare, o mască reduce riscul transmiterii bolii. Dacă prezentați simptome ale unui coronavirus sau au fost diagnosticați, purtarea unei măști poate proteja și pe alții. Prin urmare, măștile sunt vitale pentru sănătatea și asistenții sociali care îngrijesc pacienții și sunt, de asemenea, recomandate membrilor familiei care trebuie să aibă grijă de cineva bolnav – în mod ideal, atât pacientul, cât și îngrijitorul ar trebui să aibă o mască. Nu are sens dacă te plimbi prin oraș doar cu o mască de față și te afli la 2 metri distanță de alte persoane.

Purtarea măștilor în public

Există acum și câteva cazuri în care oamenii au fost infectați de pacienți care aparent nu au avut încă niciun simptom. Perioada de incubație a coronavirusului este de 2 până la 14 zile. În medie, durează 5 până la 6 zile de la momentul infectării până la apariția simptomelor. Dacă bănuiți că ați fost infectat, dar nu prezintă încă niciun simptom, ar avea sens să porți o mască pentru a-i proteja pe ceilalți. Utilizarea corectă a măștii este de o importanță crucială.

Cât de util este să porți măști de protecție respiratorie

Amandoua măști chirurgicale, precum și respiratorii N95 trebuie utilizat o singură dată și apoi aruncat. Personalul medical folosește o nouă mască pentru fiecare pacient, în parte, deoarece măștile pot fi contaminate de viruși în timpul utilizării. Dar, din moment ce măștile sunt în cantitate redusă, consumatorii ar putea fi tentați să le folosească din nou și, eventual, să răspândească virusul pe alte suprafețe sau obiecte. Pentru a preveni această posibilitate, lucrătorii din domeniul sănătății își curăță mâinile de fiecare dată când scot o mască.

Femeia poartă mască de pânză și așteaptă la stația de autobuz

În ceea ce privește măștile lavabile din pânză care sunt la vânzare, există dovezi că măștile refolosibile nu sunt cea mai bună opțiune. Un studiu realizat în 2015 de BMJ a constatat că lucrătorii din domeniul sănătății care folosesc măști de pânză sunt mai susceptibile de a fi infectați cu boli respiratorii decât cei care folosesc măști chirurgicale de unică folosință, chiar dacă lucrătorii le spală la sfârșitul fiecărei schimburi. Pătrunderea măștilor de țesături de către particule a fost de aproape 97% și a măștilor medicale de 44%. În general, potențialul de contaminare a acestor măști de pânză este o preocupare reală, mai ales dacă nu este curățat corespunzător. Cu toate acestea, dacă decideți să folosiți o mască reutilizabilă, este recomandabil să o spălați la o temperatură mai mare, de cel puțin 70 – 90 de grade, și apoi să o călcați.

Cum trebuie să purtați aparatele respiratorii și cum să le aruncați??

Respirațiile chirurgicale protejează cu adevărat împotriva coronavirusului?

Un efect protector bun este dat numai dacă măștile faciale sunt utilizate corect. Potrivit OMS, ar trebui respectate următoarele reguli:

– Înainte de a pune masca, dezinfectați-vă mâinile cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool sau cu apă și săpun lichid.

– Acoperiți-vă gura și nasul cu masca. Crește banda metalică peste puntea nasului, asigurându-te că nu există spații între față și mască.

– Evitați atingerea măștii în timpul utilizării; dacă atingeți masca, dezinfectați-vă mâinile cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool sau cu apă și săpun lichid.

– Înlocuiți masca cu una nouă imediat ce este umedă și nu utilizați măști de unică folosință de două ori.

– Scoateți masca din spate (nu atingeți fața măștii). Aruncați-le imediat într-un coș de gunoi închis; După aceea, spălați-vă bine mâinile cu săpun.

Ce ar trebui să faci pentru a te proteja??

Toată lumea ar trebui să ia următoarele măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului și a altor infecții:

– Spălați-vă frecvent mâinile și folosiți timpul de spălare recomandat de 20 de secunde.

– Utilizați dezinfectant pentru mâini dacă nu vă puteți spăla mâinile – de exemplu, după ce ați atins o balustradă, un mâner de ușă sau în transportul public.

– Este important să nu vă atingeți fața, deoarece acesta este modul în care virușii sunt transferați de pe mâini în gură sau nas și vă intră în corp. Este ușor de spus, dar greu de făcut? Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să schimbați acest obicei.

– Stați la 2 metri distanță când mergeți prin supermarket sau așteptați la coadă. Evitați să vă dați mâna. În cazul virușilor care se transmit prin picături, este important să nu vă apropiați atât de mult, să nu tuseți și să nu aveți contact vocal prelungit la distanță mică. Cel mai bine este să rămâi acasă!

Acreditări:

Organizatia Mondiala a Sanatatii / Când și cum să folosiți o mască

Centre pentru controlul și prevenirea bolilor: Cum să te protejezi

Studiați în revista BMJ privind eficacitatea măștilor de pânză în comparație cu măștile medicale