Să vă binecuvânteze

Efect Tulsi: Numeroasele beneficii ale busuiocului sfânt ca plantă medicinală

Busuiocul sfânt (Ocimum tenuiflorum), cunoscut sub numele de Tulsi în limba hindi, este o plantă sacră în hinduism. Are flori mov și tulpini verzi, dar uneori au un luciu purpuriu. Acest tip de busuioc este mult mai fierbinte decât celelalte tipuri de busuioc, cum ar fi Ocimum basilicum. Preparatele medicinale sunt făcute din frunze, tulpini și semințe ale plantei. Busuiocul sfânt este adesea folosit la prepararea mâncărurilor thailandeze și gustul său picant i-a dat porecla de „busuioc fierbinte”.

Efectul plantei medicinale indiene din busuiocul Tulsi Sfânt

Indienii se referă la plantă drept „medicina mamei naturii” și „regina plantelor medicinale”. Se spune că planta sacră promovează un corp sănătos, minte și spirit și este adesea plantată în jurul templelor hinduse. Numele Tulsi înseamnă „inegalabilul”. Alte denumiri pentru busuioc sfânt sunt busuioc indian, busuioc regal, Kala Tulsi, Krishna Tulasi, Manjari, Ocimum Sanctum, Rama Tulsi și Tulasi.

Beneficii pentru sănătate

Busuiocul Tulsi are frunze verzi și flori și tulpini purpurii

Busuiocul Tulsi este utilizat în Ayurveda pentru tratarea multor boli, inclusiv H1N1 (gripa porcină), diabet, răceală, cefalee, febră, stres, dureri de stomac, dureri de urechi și multe altele. De asemenea, a fost folosit ca un produs anti-țânțari și local (pe piele) pentru tratarea pecinginei.

Tulsi este un adaptogen

În medicina occidentală, busuiocul sfânt este probabil cel mai apreciat pentru efectele sale ca adaptogen. Adaptogenii sunt ingrediente active găsite în plante care cresc rezistența organismului la stres. Planta este utilizată pentru a combate efectele negative ale stresului în organism, pentru a menține niveluri stabile de zahăr din sânge și ca măsură preventivă împotriva semnelor îmbătrânirii. Tulsi are un efect calmant și poate ajuta la depresie, anxietate sau atacuri de panică. Busuiocul indian este adesea combinat cu alți adaptogeni, cum ar fi ashwagandha, rădăcina de astragal, ginsengul siberian și curcuma, pentru a obține beneficii optime prin efecte sinergice.

Ingrediente active utile în busuioc indian

Ceai Tulsi efect anti-rece

Într-un studiu de ansamblu din 2017, sa raportat că frunzele de busuioc sacru conțin mai mulți compuși bioactivi. Aceasta include:

  • Eugenol: Un terpen cu proprietăți de calmare a durerii, care se găsește și în uleiul de cuișoare
  • Acid ursolic și rosmarinic: Compuși cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anti-îmbătrânire
  • Apigenin: Un flavonoid care ajută organismul să lupte împotriva inflamației și să distrugă celulele canceroase
  • Luteina: Un carotenoid antioxidant important pentru sănătatea ochilor
  • Ocimumozidele A și B.: Compuși care reduc stresul și afectează pozitiv neurotransmițătorii serotonină și dopamină, mai cunoscuți ca hormoni ai fericirii

În medicina alternativă, Tulsi este de obicei utilizat pentru astm, bronșită, artrită, răceli și gripă. Se crede că unele ingrediente active din busuiocul sfânt reduc umflarea, durerea și inflamația.

Ce spune cercetarea?

Planta medicinală Tulsi lângă un templu indian

Într-o revizuire din 2017 a 24 de studii clinice independente cu Tulsi, au fost observați peste 1000 de participanți la studiu (cu vârste cuprinse între 10 și 80 de ani) după administrarea busuiocului Tulsi în diferite forme și doze. În trei categorii principale, busuiocul indian „a avut efecte clinice benefice”. Cele trei grupe sunt:

– Tulburări metabolice (15 studii pe boli precum diabetul)

– Tulburări neurocognitive (4 studii pe boli precum Alzheimer sau tulburări ale dispoziției cum ar fi depresia)

– imunitate și infecții (5 studii)

Tulsi împotriva anxietății, neliniștii și depresiei

Cercetările sugerează că, ca adaptogen, tulsi poate ameliora anxietatea și îmbunătăți starea de spirit. Într-un studiu realizat în 2008 pe 35 de adulți cu tulburare de anxietate generalizată, cercetătorii au descoperit că administrarea Tulsi sub formă de capsulă de două ori pe zi timp de 60 de zile a redus semnificativ nivelurile de anxietate. Subiecții au raportat, de asemenea, că au simțit mai puțin stres și depresie.

Studiile au descoperit că busuiocul sfânt are beneficii importante pentru sănătate în multe boli inflamatorii. De fapt, o analiză a unuia dintre studii a concluzionat că Tulsi conține multe ingrediente active care pot funcționa singure sau sinergic (cu alți agenți) pentru a reduce inflamația.

Într-un studiu realizat în 2009 la șoareci, oamenii de știință au descoperit că un supliment alimentar care conține tulsi și cuișoare proteja plămânii animalelor de colonizarea cu Klebsiella pneumoniae, o bacterie dobândită în spital cunoscută ca provocând pneumonie și infecții ale tractului urinar..

posibile efecte secundare

Ceaiul Tulsi are beneficii pentru sănătate

Ca și în cazul altor suplimente alimentare, se știe puțin despre siguranța utilizării pe termen lung sau regulat a Tulsi din cauza lipsei de cercetare.

Tulsi poate reduce glicemia și trebuie utilizat cu precauție de către diabetici care iau medicamente care scad glicemia.

Femeile gravide sau care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să ia Tulsi, deoarece studiile preliminare efectuate pe animale au arătat că busuiocul sfânt poate provoca contracții uterine și poate afecta negativ fertilitatea. Acest lucru se datorează probabil conținutului său de acid ursolic. Tulsi poate crește, de asemenea, nivelul de testosteron.

Tulsi conține eugenol, care în cantități mari poate provoca leziuni hepatice. Un supradozaj este, de asemenea, posibil și duce la simptome precum greață, diaree, bătăi rapide ale inimii sau crampe.

Un alt studiu pe animale a arătat că busuiocul sfânt poate încetini rata de coagulare normală a sângelui și se recomandă întreruperea plantei cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală programată și timp de două săptămâni după orice tip de intervenție chirurgicală.

Interacțiuni medicamentoase

Busuioc Tulsi cu o culoare violet

Busuiocul Tulsi nu este recomandat celor care iau anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele (medicamente care încetinesc coagularea sângelui). Aceasta include:

Coumadin (warfarină)

Heparină

aspirină

Plavix (clopidogrel)

Fragmin (dalteparin)

Lovenox (enoxaparină)

Ticlid (ticlopidină)

Deoarece proprietățile adaptogene ale busuiocului sfânt sunt cunoscute pentru a induce relaxarea, persoanele care iau și medicamente care induc somnolența nu ar trebui să o folosească.

Selecție, pregătire & depozitare

Ulei de sanctum Tulsi Ocimum pentru aromoterapie

Tulsi este disponibil în capsule, tincturi, pulberi și ceai de plante și este vândut în anumite magazine și online. Căutați numele științific Ocimum sanctum sau Ocimum tenuiflorum pe lista de ingrediente.

Adesea vândut în combinație cu alte ierburi și condimente, Tulsi se găsește în amestecuri de ceaiuri care promovează calmarea stresului și energia. Planta în sine nu conține cafeină, dar poate fi combinată cu alte frunze de ceai cu cofeină.

Europenii îl cunosc pe Tulsi în primul rând ca un ceai care se bea înainte de culcare datorită efectului său relaxant. 2 până la 3 lingurițe de frunze de busuioc uscate se infuzează cu apă clocotită și se înmoaie 5 sau 6 minute. Conform medicinei ayurvedice tradiționale, utilizarea întregii plante este cel mai bun mod de a vă asigura că toate ingredientele bioactive disponibile sunt absorbite.

Frunzele pot fi folosite și ca condiment la gătit, în special pentru preparatele asiatice. Gustul este picant și amar, dar unora le place să mănânce busuioc sfânt crud.

dozare

Busuiocul Tulsi ca ceai de capsule și extract

Doza sigură și eficientă a oricărui tip de medicament va varia în funcție de vârsta, greutatea și starea de sănătate a unei persoane. O doză sigură pe termen lung de busuioc sfânt (tulsi) nu este bine stabilită în studiile de cercetare medicală. Cu toate acestea, o serie de doze au fost utilizate în studii pe termen scurt, inclusiv:

Cercetările timpurii au constatat că administrarea a 500 de miligrame (mg) de extract de frunze de busuioc sfânt de două ori pe zi timp de 60 de zile a dus la o reducere a anxietății și depresiei.

Dacă sistemul nervos central este perturbat, se pot administra 300 mg extract de frunze de busuioc pe zi (timp de 30 de zile).

În studiile preliminare, administrarea a 400 mg extract de busuioc sfânt dimineața și 800 mg noaptea timp de șase săptămâni a redus multe simptome legate de stres, inclusiv tulburări de somn și oboseală.

Ca soluție de tinctură, doza medie este de 30 de picături pe zi în trei doze egale.

De asemenea, este important să rețineți că auto-tratarea unei afecțiuni și evitarea sau întârzierea îngrijirii standard pot avea consecințe grave. Dacă intenționați să utilizați Tulsi din motive de sănătate, consultați mai întâi medicul dumneavoastră.

Uscați frunzele de busuioc

Creșteți și uscați singur busuiocul Tulsi

Când crești busuioc sfânt, poți recolta tulpinile și frunzele înainte ca floarea să apară. Uscați ramurile agățându-le cu susul în jos într-un loc întunecos și răcoros timp de două săptămâni. Păstrați planta uscată într-un borcan cu un capac etanș. Păstrați borcanul într-un loc răcoros și întunecat și folosiți busuiocul sfânt în termen de un an.

Concluzie

În timp ce busuiocul sfânt este una dintre cele mai promițătoare plante medicinale pentru promovarea sănătății și bunăstării, nu există suficiente cercetări pentru a demonstra în mod concludent siguranța și eficacitatea acestuia în tratarea multor afecțiuni. Acest lucru nu diminuează numeroasele beneficii potențiale pentru sănătate care au fost confirmate de studii științifice. Utilizarea ierburilor medicinale și culinare în Ayurveda se bazează pe incredibila biodiversitate din India, care este de neegalat de orice sistem medical. Cu toate acestea, niciuna dintre plantele folosite nu are un statut comparabil cu cel al tulsi sau busuioc sfânt (Ocimum sanctum).

Planta de busuioc indian într-o găleată pătrată