Să vă binecuvânteze

Dieta cu conținut scăzut de sare: când este necesară o dietă și când este periculoasă?

Sarea este unul dintre cele mai populare condimente. Cu toate acestea, experții în nutriție avertizează în mod repetat că consumul excesiv de sare ar putea avea consecințe negative. Se spune că prea multă sare are un efect negativ asupra metabolismului și crește tensiunea arterială. De aceea se pune întrebarea din ce în ce mai des: Câtă sare este sănătoasă și când devine prea multă? O dietă cu conținut scăzut de sare sau o dietă cu conținut scăzut de sare poate face diferența la pacienții cu boli cardiovasculare și la persoanele cu obezitate. Dar oamenii sănătoși mănâncă tot mai multe diete cu conținut scăzut de sare sau chiar fără sare. O dietă se numește cu conținut scăzut de sare dacă aportul zilnic de sare este cuprins între 1,4 g și 6 g (pentru adulți!).

Privim mai atent întrebarea și încercăm să aflăm când o dietă săracă în sare este bună pentru organism și când este periculoasă.

Conținut:

 1.  Dieta cu conținut scăzut de sare: Câtă sare trebuie să consumăm în fiecare zi? Cerința zilnică recomandată
 2. Când este necesară o dietă săracă în sare: insuficiență cardiacă și renală și hipertensiune arterială. Lista de cumparaturi.
 3. Dieta cu conținut scăzut de sare la persoanele sănătoase: sănătoase sau periculoase?
 4. Dieta cu conținut scăzut de sare la copii.
 5. Mănâncă cu puțină sare sau deloc: ceea ce este mai bine?
 6. Mănâncarea cu conținut scăzut de sare și pierderea în greutate: o listă de produse alimentare
 7. O dietă săracă în săruri: rețete

Dieta cu conținut scăzut de sare: câtă sare trebuie să consumăm în fiecare zi?

dieta saraca in sare cat cantitate de sare zilnic

Societatea germană de nutriție recomandă limitarea consumului zilnic de sare la 6 g. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, centrul de consiliere pentru consumatori recomandă un consum zilnic maxim de sare de 2 grame. Pentru copiii între 4 și 6 ani, consumul zilnic nu trebuie să depășească 3 grame, în grupa de vârstă 7-10 ani este de 5 grame. De la vârsta de 11 ani, copiii, ca și adulții, pot consuma maximum 6 grame pe zi împreună cu mâncarea lor. În realitate, însă, germanii mănâncă în medie aproape de două ori mai mult. Nici măcar nu observăm asta. Majoritatea oamenilor care mănâncă prea multă sare în fiecare zi o iau din alimente precum pâine, brânză sau cârnați. Dacă cina este condimentată din nou corespunzător, consumul va crește și mai mult.

Test: Acesta este modul în care puteți spune dacă ar trebui să mâncați mai puțină sare

Testați mâncați alimente cu conținut scăzut de sare sau cu conținut ridicat de sare

Pune-ți mai multe întrebări. Dacă ați răspuns „da” la două sau trei, indică faptul că este posibil să mâncați prea multă sare.

1. Ești întotdeauna sete? Dacă consumi prea multă sare, vei bea de două ori mai multă apă decât de obicei. Motivul: Sarea elimină apa din celulele corpului nostru, ceea ce declanșează o reacție chimică în creier. Trimite rapid semnale că ar trebui să bem mai multă apă pentru a ne alimenta din nou celulele corpului cu apă.

2. Îți plac mai bine vasele?, daca le adaugi sare? Acest lucru s-ar putea datora papilelor gustative. Limba noastră găzduiește papilele gustative, care oferă creierului nostru informații importante despre mâncarea pe care o consumăm. Când consumi mai multă sare, aceste papile gustative reacționează și trimit semnale. Cu toate acestea, pe măsură ce mâncăm treptat cârnați săriți, supe instantanee și alte produse sărate, se obișnuiesc încet cu ei. Așadar, nu este de mirare că brusc nu ne mai plac mâncarea din restaurant sau cu părinții noștri dacă nu adăugăm sare. Vestea bună: dacă treceți la o dietă cu conținut scăzut de sare, gustul dvs. se va adapta din nou după aproximativ 14 zile și vă veți bucura, de asemenea, de mâncare săracă în sare..

3. Suferiți adesea de dureri de cap, pentru care medicul dumneavoastră nu poate găsi un motiv medical? Dacă mâncați prea multă sare în fiecare zi, riscați să vă dilatați vasele de sânge în cap. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap.

4. Dieta incorectă este una dintre cauze pentru flatulență. Dacă suferiți de aceasta, puteți discuta despre dieta dvs. cu medicul dumneavoastră.

5. Aveți adesea articulații umflate pe picioare? O posibilă cauză este reținerea apei pe care corpul nostru o acumulează ca urmare a consumului crescut de sare.

6. Simțiți-vă mai des decât de obicei un impuls de a urina?

Când este necesară o dietă săracă în sare??

Dietă săracă în alimente sănătoase, legume și fructe

O dietă săracă în sare este adesea prescrisă în spital. O dietă cu conținut scăzut de sare poate fi, de asemenea, utilă pentru pacienții cu anumite reclamații care sunt tratați acasă și susțin terapia cu medicamente. Potrivit OMS, reducerea aportului de sare poate preveni 2,5 milioane de decese anual. Enumerăm cele mai frecvente trei motive pentru care este prescrisă o dietă săracă în sare. Acestea includ insuficiența renală, insuficiența cardiacă și hipertensiunea arterială.

Dieta cu conținut scăzut de sare pentru insuficiență renală

Dieta în caz de insuficiență renală mâncați o dietă săracă în sare

Mulți profesioniști din domeniul medical consideră că o dietă cu conținut scăzut de sare este o terapie complementară importantă pentru orice boală renală. Consumând mai mult de 6 grame de sare pe zi crește conținutul de sodiu din corpul nostru. Ca urmare, vasele de sânge se restrâng și acest lucru crește tensiunea arterială. Dacă nu este tratată, problema poate provoca boli de rinichi. În cel mai rău caz, devine cronic, iar rinichii sunt deteriorați în timp. Alți cercetători susțin că hipertensiunea arterială nu este un factor declanșator, ci o consecință a bolilor renale. Prin urmare, funcția renală este verificată de mai multe ori pe an la pacienții cu tensiune arterială crescută, iar tensiunea arterială este măsurată zilnic la pacienții cu probleme renale.

Iată principiile de bază ale nutriției pentru insuficiența renală dintr-o privire:

1. O dietă săracă în proteine. Proteinele conțin azot, care este transformat în uree în corpul uman și apoi transportat prin sânge. Profesioniștii medicali încearcă să mențină ureea în sângele uman la minimum. În cazul insuficienței renale, proteinele de origine animală sunt deci evitate și se folosesc în schimb proteine ​​pe bază de plante.

2. Cantitatea de apă pe care o bei poate varia foarte mult în funcție de pacient și de evoluția bolii. Dacă rinichii nu sunt deloc deteriorați sau doar ușor, atunci persoana afectată poate bea în jur de 2 litri pe zi. Când boala progresează, cantitatea de apă pe care o beți este calculată folosind formule speciale.

3. Datorită tensiunii arteriale crescute și a cantității recomandate de apă de băut, în majoritatea cazurilor este de asemenea necesar ca consumul de sare să fie redus foarte mult. O dietă săracă în sare pentru insuficiența renală se bazează pe fructe proaspete și legume de sezon. Alimentele procesate sunt întotdeauna evitate ori de câte ori este posibil. Potrivit centrului de consiliere pentru consumatori, pâinea și pastele se livrează cu o treime, cârnații până la o cincime, iar produsele din brânză conțin în mod surprinzător doar o zecime din consumul zilnic de sare. Mesele congelate sunt de obicei adevărate bombe de sare. De altfel, acest lucru se aplică și chipsurilor și nucilor sărate.

Dieta cu conținut scăzut de sare pentru hipertensiune arterială

Dieta cu hipertensiune arterială cu fulgi de ovăz sărată cu sare

La nivel național, numărul persoanelor afectate care suferă de hipertensiune este foarte mare. Peste 20 de milioane de germani sunt afectați. Valorile tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg sunt denumite hipertensiune. Factorii de risc includ obezitatea, vârsta, stresul și consumul excesiv de sare. S-a raportat că reducerea aportului de sare poate reduce semnificativ tensiunea arterială. Aproximativ jumătate dintre pacienții hipertensivi simt efectele pozitive ale unei diete cu conținut scăzut de sare. Medicamentul poate fi adesea complet înlocuit de o dietă echilibrată, cu conținut scăzut de sare. Rezultatele dietei depind de modul în care reacționează persoana în cauză la un consum ridicat de sare. Persoanele la care aportul excesiv de sare le afectează tensiunea arterială sunt numite sensibile la sare. Medicamentele obișnuite pentru scăderea tensiunii arteriale nu funcționează sau nu funcționează atât de bine pentru ei. Cercetătorii de la Universitatea din Boston au făcut recent un studiu și a aflat că bolile renale și un sistem nervos specific pot declanșa tensiune arterială crescută sensibilă la sare. Dacă nu este tratată în timp util, hipertensiunea poate avea consecințe grave asupra vaselor de sânge și a inimii.

Dieta cu conținut scăzut de sare pentru insuficiența cardiacă

Dieta cu conținut scăzut de sare pentru sfaturi privind insuficiența cardiacă

Inima slabă, med. Cunoscută sub numele de insuficiență cardiacă, este o afecțiune cardiacă gravă în care mușchiul inimii nu poate funcționa corect. Acest lucru face ca transportul oxigenului în organism să fie extrem de dificil. Ca urmare, și celelalte organe pot eșua. Insuficiența cardiacă duce adesea la retenția de apă. Dacă pacienții iau și o dietă sărată, atunci se va acumula și mai multă apă. Pentru a preveni acest lucru, majoritatea medicilor combină terapia medicamentoasă cu o dietă săracă în sare.

Dieta cu conținut scăzut de sare pentru hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și renală: ce să mănânci și ce să eviți?

Alimente cu conținut ridicat și redus de sare

Mai jos enumerăm alimentele pe care ar trebui să le evitați în oricare dintre cele trei boli și explicăm cu ce le puteți înlocui:

 1. Evitați pâinea, chiflele și produsele de patiserie din făină albă. Înlocuitor: rulouri de hrișcă, produse de patiserie din făină integrală.
 2. Înlocuiți pastele cu paste din grâu integral sau leguminoase.
 3. Înlocuiți cartofii prăjiți cu cartofi fierți.
 4. Înlocuiți orezul decojit cu orez sălbatic.
 5. Evitați legumele și măslinele murate, înlocuiți-le cu legume proaspete, cu frunze și de sezon.
 6. Evitați fructele conservate, mizați-vă în schimb pe fructe proaspete, de sezon. Boabele sunt deosebit de bune pentru inimă.
 7. Înlocuiți nucile sărate cu cele nesărate.
 8. Multe tipuri de brânză feta și cremă sunt tabu, sunt permise quark și iaurt.
 9. Carnea conservată, peștele afumat și vindecat și carnea precum șunca nu sunt permise. Pe de altă parte, ce ți-ar face bine sunt caserolele cu carne de vită sau de pui.
 10. Condimente și ierburi pentru condimentarea felurilor de mâncare: curry, turmeric, vanilie, busuioc, pătrunjel, salvie, mărar, rozmarin, oregano, fenicul, coriandru, cress de grădină, sărat.

Dieta cu conținut scăzut de sare: sănătoasă sau periculoasă? Avantaje și consecințe

Dieta cu conținut scăzut de sare sănătoasă sau periculoasă în comparație

O dietă săracă în sare nu este întotdeauna benefică. În lumea cercetării se suspectează din nou și din nou că o dietă săracă în sare ar putea avea și consecințe negative asupra sănătății noastre. În special, combinația cu absorbția ridicată a apei se dovedește chiar a fi periculoasă. Pentru că oricine bea multă apă nu numai că elimină substanțe nocive, dar și spală substanțe importante pe care sarea le conține din corpul său. Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, în special la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Este periculoasă o dietă săracă în sare? Nu, atâta timp cât cantitatea consumată zilnic se află încă în limite rezonabile. Sunt deja disponibile studii care sugerează că un aport extrem de redus de sare crește mortalitatea. Se presupune că acest lucru se datorează hormonilor pe care corpul nostru îi eliberează în cantități mari.

Mănâncă cu puțină sare sau deloc: ceea ce este mai bine?

Alimente sănătoase cu diete sărace

O dietă săracă în sare nu este doar o opțiune pentru persoanele cu boli cronice. Tinerii sănătoși aleg din ce în ce mai mult să își reducă semnificativ consumul de sare. În SUA se vorbește chiar despre o evitare extremă a sării, în care se încearcă să mănânce fără sare. Experții o sfătuiesc, însă, pentru că o dietă săracă în sodiu poate avea și efecte negative asupra sănătății noastre. Poate fi deosebit de periculos dacă sportivii sau fanii de fitness își schimbă dieta în lipsă de sare. După cum sa menționat deja, sarea oferă minerale importante și oligoelementul iod. Oricine face sport sau se antrenează în sala de sport în fiecare zi bea multă apă. Apa spală aceste minerale și se dezvoltă rapid deficiențe. În special, oligoelementul iod este vital. Din fericire, nu este conținut doar în sare, ci și în alimente precum leguminoasele și algele. Dacă îți condimentezi și felurile de mâncare cu sare iodată, îți completezi rezervele corpului cu alimente. Poate fi periculos dacă vrei să slăbești și să urmezi o dietă fulgerătoare. Dietele fulgerului se bazează de obicei pe o dietă cu conținut scăzut de calorii, dar foarte unilaterală. Dacă mâncarea nu este sărată, poate deveni rapid periculoasă. Nici sarea la modă din Himalaya nu poate ajuta, deoarece nu conține iod.

Alimente cu conținut scăzut de sare

Lista alimentelor cu conținut scăzut de sare pentru dietă

Indiferent dacă pregătiți feluri de mâncare sau umpleți rulouri: este important să aveți întotdeauna o imagine de ansamblu asupra conținutului de sare din alimentele dvs. Centrul de consiliere pentru consumatori subliniază că ar trebui să fim atenți deja la acest lucru atunci când facem cumpărături. Cantitatea de sare conținută în g la 100 g este menționată pe ambalajul tuturor alimentelor. Dacă este mai mare de 1,5 g la 100 g de produs, ar trebui să porționați alimentele și să consumați porțiile pe parcursul mai multor zile. Dacă pe ambalaj apare 0,3 g până la 1,5 g sare la 100 g alimente, atunci ar trebui să faceți restul meniului zilnic cât mai scăzut de sare posibil. Cu valori de până la 0,3 g la 100 g de alimente, alimentele sunt considerate sărace în săruri și vă puteți delecta.

Și dacă nu puteți face fără brânză și paste, puteți opta pentru următoarele alternative cu conținut scăzut de sare:

 • Emmentaler conține doar 0,9 g de sare la 100 g
 • La 0,5 g la 100 g, mozzarella este, de asemenea, săracă în sare
 • Aluatul de foietaj conține doar 0,5 g la 100 g de produs
 • Tortellini și spaghete sunt ambele alternative cu conținut scăzut de sare la Maultaschen la 0,6 g și 0,3 g la 100 g
 • Pieptul de curcan conține doar 0,04 g de sare la 100 g
 • Nucile prăjite dar nesărate conțin doar 0,01 g de sare.

Alimente cu conținut scăzut de sare: listă de cumpărături

Lista de prezentare a alimentelor cu conținut scăzut de sare

Vă oferim o listă de cumpărături pentru orientare. Acestea sunt alimentele cu conținut scăzut de sare pe care le puteți găsi în supermarket. Conținutul de sare variază în funcție de tipul de pâine și de producător. Vă oferim doar valori de orientare pentru fiecare aliment. Deci, verificați ce conține pachetul atunci când cumpărați. De obicei, puteți găsi alimente cu conținut scăzut de sare în majoritatea magazinelor ecologice.

 • Pâine integrală 1,28 g la 100 g
 • Pâine multigrain 1,36 g la 100 g
 • Pumpernickel 1,34 g la 100 g
 • Orez brun 0,025 g la 100 g
 • Făină de ovăz 0,02 g la 100 g
 • Fasole Erdamame 1,3 g la 100 g (proaspete și nu conservate)
 • Fluctuațiile conținutului de sare sunt posibile la păsările de curte, peștele și carnea
 • Pui 0,01 g la 100 g
 • Turcia 0,01 g la 100 g
 • Rață 0,01 g la 100 g
 • Somon 0,12 g la 100 g
 • Carne de vită 0,96 g la 100 g
 • Lapte de soia 0,14 g la 100 g
 • Unt, nesărat 0 g la 100 g
 • Iaurt, cu conținut scăzut de grăsimi 0 g la 100 g
 • Ouă 0,16 g la 100 g
 • Nuci, nesărate 0,05 g la 100 g
 • Balsamic 0 g la 100 g
 • Oțet 0 g la 100 g
 • Suc de lămâie, proaspăt stors 0 g la 100 g
 • Mere 0 g la 100 g
 • Sparanghel 0 g la 100 g
 • Avocado 0,04 g la 100 g
 • Banane 0 g la 100 g
 • Boabe 0 g la 100 g
 • Broccoli 0,08 g la 100 g
 • Morcovi 0,17 g la 100 g
 • Castraveți, curățați de 0 g la 100 g
 • Salată iceberg 0,02 g la 100 g
 • Ciuperci 0,01 g la 100 g
 • Ceapă 0,01 g la 100 g
 • Boia, roșu 0 g la 100 g
 • Roșii 0,02 g la 100 g

Are o dietă săracă în sare pentru copii?

Gătit cu sare mică pentru copii Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

O dietă săracă în sare este foarte utilă nu numai pentru adulți, ci mai ales pentru copii. Sugarii și bebelușii pot dezvolta, de asemenea, tensiune arterială crescută dacă consumă prea multă sare. Sarea poate deteriora și rinichii copiilor mici. În timp ce rinichii adulților pot filtra sarea ingerată și mineralele pe care le conține din organism, la copiii mici nu sunt pe deplin dezvoltați și nu pot excreta toxinele. Prin urmare, otrăvirea cu sare poate apărea rapid dacă cantitatea de sare pe care cei mici o ingerează este foarte mare. Cantitatea de sare benefică pentru sănătate nu este legată doar de vârstă, ci mai ales de greutatea corporală. Deoarece bebelușii și copiii mici cântăresc semnificativ mai puțin decât adulții, sunt sensibili la 1 linguriță de sare. Intoxicația cu sare devine periculoasă pentru viață atunci când provoacă umflături în creier. Prin urmare, părinții ar trebui să sără vasele cât mai puțin posibil și să acorde întotdeauna atenție la conținutul de sare al gustărilor, cum ar fi bețișoarele de covrig, chipsuri și nuci. Ca alternativă, chipsurile de mere, nucile prăjite fără sare și pâinea fără sare sunt potrivite. Pe scurt:

 1. Pentru bebeluși și copii cu vârsta sub 2 ani, gătiți fără sare și condimentați cât mai puțin sau deloc condimente posibil.
 2. De la vârsta de doi ani, anumite condimente pot fi adăugate la mâncare. Acestea includ busuioc, usturoi și pătrunjel, printre altele. În cel de-al treilea an de viață, puteți asezona felurile de mâncare foarte ușor cu boia și piper.
 3. De la vârsta de patru ani pot fi adăugate și alte condimente în meniu. Cu toate acestea, nu ar trebui să utilizați un amestec de condimente gata pregătit atunci când gătiți, ci să folosiți maximum 2-3 condimente pe fel de mâncare.

Gătirea cu conținut scăzut de sare: principiile de bază

Sfaturi de gătit cu sare scăzută pentru o dietă sănătoasă

Doriți să învățați să gătiți cu puțină sare? Există mai multe reguli de bază care fac munca bucătarului hobby mult mai ușoară. Pur și simplu rămâneți la el dacă doriți să reduceți treptat cantitatea de sare din alimentele dvs..

 • Legumele și carnea au un gust mai bun atunci când sunt fierte sau fierte pe grătar cu puțină grăsime. Uleiul de gătit va adăuga, de asemenea, aromă alimentelor la grătar.
 • Mai bine săriți cu o sare condimentată. Adică, este mai bine să amestecați condimentele cu foarte puțină sare.
 • Nu adăugați sare la vasele finite. Ați pregătit o masă delicioasă, acum vă lipsește sarea și mâncarea brusc nu are un gust atât de bun. Cu toate acestea, încercați să evitați sarea. După câteva săptămâni de când te-ai obișnuit, nu vei mai dori să adaugi sare.
 • Sare iodată în loc de sare din Himalaya. Folosiți sare cu conținut de iod, nu sare din Himalaya.

Dieta cu conținut scăzut de sare: Slăbiți cu o dietă cu conținut scăzut de sare

Rețete dietetice cu conținut scăzut de sare pentru preparate gustoase și simple

Este clar de mulți ani că o dietă săracă în sare este benefică sănătății. Dar și oamenii sănătoși pot beneficia de aceasta. Pentru că dacă mănânci săruri scăzute, poți pierde rapid în greutate pe stomac. Cum este posibil? O dietă săracă în sare va reduce cantitatea de sodiu. Sodiul afectează metabolismul și poate favoriza depozitarea grăsimilor pe stomac. Acesta este motivul pentru care experții în nutriție recomandă să consumăm o dietă săracă în sare. Mai jos vă oferim mai multe rețete pentru o dietă săracă în sare.

Dieta cu conținut scăzut de sare: rețete și idei pentru preparate gustoase și simple

Rețete de pui cu conținut scăzut de sare, cu busuioc, roșii și porumb

File de pui la gratar cu busuioc si rosii

Ingrediente:

 • 200 ml oțet balsamic
 • o mână de busuioc, proaspăt și tocat mărunt
 • 2 lingurite de ulei de masline
 • 1 cățel de usturoi, presat
 • opt roșii cherry
 • 200 g file de pui, decojit

Mod de preparare: Pregătiți marinada din oțetul balsamic, busuiocul, uleiul de măsline și cățelul de usturoi. Pentru a face acest lucru, pur și simplu puneți toate ingredientele într-un castron și purecați-le fin. Spălați și înjumătățiți roșiile. Puneți fileul de pui într-un castron și turnați marinada peste el. Se baga la frigider o ora. Apoi scoateți fileul de pui din marinată, scurgeți-l și grătiți la 165 de grade Celsius, aproximativ 6 minute pe fiecare parte. Rosiile la gratar timp de 3 minute, intoarceti-le si lasati-le la gratar inca 3 minute. Între timp, puneți marinata într-o cratiță, aduceți la fierbere și fierbeți la foc mic timp de aproximativ o jumătate de oră. Se toarnă apă dacă este necesar.

Salinitate: 0,171 g de sare

File de tilapia cu ciuperci

File de tilapia cu ciuperci rețete cu conținut scăzut de sare

Ingrediente:

 • 200 g file de tilapia
 • 1 linguriță unt, nesărat
 • 200 g ciuperci, curățate și spălate
 • 2 lingurițe de suc de lămâie, proaspăt stors
 • 1 ardei gras de mărime medie, tocat mărunt
 • Ardei după gust
 • Pudră de boia după gust
 • un praf de piper Cayenne
 • 1 roșie, spălată, curățată și tocată
 • o mână de ceapă de primăvară, tocată mărunt

Mod de preparare: Puneți fileul de pește într-o tigaie, stropiți cu ulei de măsline și prăjiți-l timp de 3 minute pe fiecare parte. Apoi adăugați ciupercile, ardeiul gras, roșiile și ceapa de primăvară și fierbeți încă 5 minute la foc mediu.

Conținut de sare: 0,173 g

Pizza din grau integral cu legume

Pregătiți pizza integrală cu legume și mâncați săruri scăzute

Ingrediente:

 • 200 g făină de grâu integral și 50 g făină universal
 • 2 pachete de bicarbonat de sodiu
 • 1 linguriță pudră de usturoi
 • vârf de cuțit de sare
 • 1 cana de apa
 • 2 lingurite de ulei de masline
 • 2 lingurițe de amestec de condimente (fără sare), italiană
 • 1 lingură busuioc, proaspăt, tocat mărunt
 • 1/2 linguriță piper

Pentru chitanță:

 • 1 linguriță ulei de măsline
 • 1 dovlecei, tocat mărunt
 • 200 g ciuperci, spălate și tocate în bucăți mici
 • 1 ardei gras, tocat mărunt
 • 1 ceapă, tocată mărunt
 • o mână de mozzarella

Pentru sos:

 • Roșii cherry, tocate mărunt
 • 1 lingurita de patrunjel, proaspat si tocat marunt
 • 1/2 linguriță zahăr

Mod de preparare: Puneți primele patru ingrediente pentru aluatul de pizza într-un castron și amestecați bine. Puneți apă și ulei de măsline într-o cratiță și încălziți până la 130 de grade Celsius. Apoi adăugați apa și uleiul de măsline la ingredientele uscate și frământați cu un mixer manual timp de trei minute. Apoi frământați aluatul cu mâna pe o suprafață făinată încă 5 minute. Puneți într-un castron, acoperiți cu o cârpă și lăsați să crească timp de 30 de minute. Între timp, amestecați ingredientele pentru sos într-o tigaie mică și aduceți la fierbere. Apoi reduceți focul și fierbeți până fierbeți sosul. Puneți o piatră de pizza în cuptor și preîncălziți cuptorul la 400 de grade Celsius. Împărțiți aluatul în jumătate și înfășurați fiecare jumătate în cerc pe o lopată de pizza și așezați-o pe piatra de pizza. Coaceți timp de 10 minute, până când marginea devine maro. Între timp, călește legumele pentru topping într-o tigaie. Scoateți pizza din cuptor, întindeți sosul pe el și acoperiți cu legumele. Coaceți până se topeste brânza.

Conținut de sare: 0,234 g