Să vă binecuvânteze

Ce se întâmplă în organism atunci când există o lipsă de lichide? Acestea sunt consecințele deshidratării

Apa este esențială pentru corpul nostru. Este necesar ca fiecare celulă din corp să funcționeze corect și este vitală pentru ca organismele noastre să proceseze toxinele pe care le inhalăm și le consumăm zilnic. Un aport zilnic adecvat de lichide este una dintre cele mai importante premise pentru bunăstare și sănătate în general. Dar s-ar putea să vă întrebați care sunt consecințele deshidratării? Ce se întâmplă în organism când primește prea puțină apă? Puteți afla în articol!

Consecințele deshidratării pentru creier

care sunt consecințele lipsei de lichide

Când corpul tău se usucă, celulele îți trimit un semnal către creier, spunându-ți că îți este sete. Dar și deshidratarea vă afectează creierul în moduri mai surprinzătoare.

Deși mecanismul nu este încă complet clar, deshidratarea a fost legată de o scădere a dispoziției și a performanței cognitive. O revizuire din iunie 2013 în Jurnalul Colegiului American de Nutriție a constatat că deshidratarea de până la 2% este suficientă pentru a interfera cu performanța în sarcinile care necesită atenție, psihomotricitate și memorie imediată..

Efectele lipsei de lichide în organism, unul dintre simptome este greața

Lipsa de lichide poate provoca, de asemenea, probleme în creier atunci când nivelurile de electroliți sunt prea mici. Electrolitii sunt minerale precum potasiul și sodiul care sunt implicate în transportul semnalelor între celule. Dacă nivelul dvs. de electroliți este prea scăzut, aceste semnale se pot defecta sau pot fi întrerupte, provocând zvâcniri musculare în diferite părți ale corpului și chiar convulsii.

Consecințele deshidratării pentru rinichi și sistemul urinar

Consecințele deshidratării pentru rinichi și sistemul urinar

Când sunteți deshidratat, celulele dvs. trimit un semnal către hipotalamus, eliberând un hormon numit vasopresină, cunoscut sub numele de hormon antidiuretic (ADH). Acest hormon stimulează rinichii să rețină lichid, astfel încât corpul să piardă cât mai puțină apă. Acest lucru duce la urină mai întunecată și mai concentrată.

Rinichii sunt principalul filtru pentru sângele dvs. și, fără lichide adecvate, nu pot elimina toxinele din sânge și le pot trece prin urină. În fiecare zi, aproximativ 209 litri de lichid sunt curățați din sângele din rinichi.

Rinichii sunt principalul filtru pentru sângele dumneavoastră

Dacă ați fost deshidratat în mod constant pentru o perioadă lungă de timp, rinichii trebuie să lucreze foarte mult. Acest lucru poate duce la ceea ce este cunoscut sub numele de leziuni renale acute (AKI), un tip de leziuni renale care vă prezintă un risc mai mare de boli de rinichi.

Deshidratarea poate fi un factor major la formarea calculilor renali. Persoanele care trăiesc într-un climat cald și uscat și persoanele care transpiră mult pot prezenta un risc mai mare decât alții.

Lipsa de lichide vă poate afecta sângele

Consecințele lipsei de lichide asupra tensiunii arteriale

Corpul tău are nevoie de lichide pentru a face sânge, iar atunci când nivelul lichidului scade, la fel și volumul tău de sânge. Sângele are nevoie de suficiente lichide în organism pentru a menține tensiunea arterială adecvată. Lipsa fluidelor poate duce la scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială) și poate provoca amețeli sau leșin.

În cazuri extreme, acest lucru poate duce la o afecțiune de urgență cunoscută sub numele de șoc hipovolemic. Este cauzată de o scădere a cantității de sânge care circulă, ceea ce duce la o scădere bruscă a tensiunii arteriale și a cantității de oxigen din sânge. Inima nu este capabilă să pompeze suficient sânge în jurul corpului, ceea ce poate duce la insuficiența organelor.

Pe măsură ce sângele se îngroașă, corpul mărește ritmul cardiac și respirator pentru a compensa, ceea ce pune în esență corpul într-o stare de stres. Apoi, simptome precum cefaleea, oboseala, tulburarea ochilor și scăderea calității somnului apar deoarece creierul se află într-o stare de luptă sau fugă.

Efecte asupra sistemului digestiv

lipsa aportului de lichide afectează digestia

Intestinele dvs. au nevoie de o hidratare adecvată pentru a funcționa corect. Apa este necesară pentru o motilitate gastrointestinală optimă (mișcarea deșeurilor prin sistemul digestiv) și pentru sănătatea intestinală. Fără aport regulat de lichide, mișcările intestinului pot fi greu și greu de trecut. Lipsa de lichide poate afecta și mucoasa intestinală și microbiomul, care sunt importante atât pentru digestie, cât și pentru sănătatea generală.

Efectele deshidratării asupra pielii

Efectele deshidratării și simptomele asupra pielii

Deși este posibil să nu fiți conștient de aceasta, pielea este de fapt cel mai mare organ din sistemul dvs. imunitar. Pielea acționează ca o barieră naturală între corp și mediu. Cu toate acestea, aportul inadecvat de lichide poate duce la buze crăpate și piele uscată. Dacă acoperirea naturală de protecție a pielii este deteriorată, agenții patogeni pot pătrunde și provoca inflamații. Prin urmare: pielea hidratată este o piele sănătoasă.

Câtă apă de băut pe zi este sănătoasă?

Câtă apă de băut pe zi este sănătoasă

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, un adult are nevoie de între 2 și 3 litri de lichid pe zi: 2,7 litri pentru femei și 3,6 litri de apă pentru bărbați. O persoană medie acoperă aproximativ 20% din necesarul de apă prin alimente, adică femeile ar trebui să bea în jur de 2 litri pe zi, bărbații 3 litri.

Câtă apă ar trebui să bea copiii pe zi?

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, copiii mici și adulții mai în vârstă au niveluri mai mici de apă și prezintă un risc mai mare de deshidratare. Aportul recomandat de lichide pentru vârstnici este de 1,7 litri pe zi.

Câtă apă ar trebui să bea copii pe zi??

Băieții și fetele cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani au nevoie de 1,1 până la 1,3 litri pe zi

Fetele cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani au nevoie de 1,3 până la 1,5 litri pe zi.

Băieții cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani au nevoie de 1,5 până la 1,7 litri pe zi.