Proiectarea și întreținerea grădinii

Plantați iazul pentru un ecosistem estetic și util

Iazul de plantare a plantelor de mlaștină-cascadă-caracteristică de apă-proiectare iaz

Desigur, când construiești un iaz, asta nu este tot. Pentru ca iazul natural să arate cât mai natural posibil, este important să îl proiectați în jur. Și aceasta include nu numai proiectarea băncii la iazul de grădină cu o mare varietate de ierburi, flori și pietre, ci și plantele de iaz sau plantele de apă pentru iaz. În acest articol am dori să vă oferim câteva sfaturi despre cum și cu ce plante puteți utiliza Plantează iazul și să poată proiecta iazuri de grădină. Alegeți plantele potrivite de pe mal și decorați apa cu plante acvatice de iaz.

Plantați iazul în funcție de zone

iaz de plantare grădină-schemă-bancă-mlaștină-zonă-plante acvatice

Plantarea iazului de grădină este importantă, astfel încât să poată fi garantat un ecosistem perfect. Cu toate acestea, pentru a putea planta iazul, trebuie să știți mai întâi că acesta este împărțit în diferite zone. Pentru fiecare zonă sunt necesare diferite tipuri de plante. Pe de o parte, există zona de mal și pe de altă parte zona de mlaștină și zona de apă.

Plantați iazul în zona țărmului

Balta de plantare graeser-stuf-terasa-iaz natural

Plantarea iazului de grădină pe mal este relativ simplă. Cel mai bine este să alegeți plante nedorite atunci când plantați iazul. Aceasta include mai presus de toate ierburile, care oferă, de asemenea, o anumită textură și structură. Alegeți bambus (Phyllostachys și Pseudosasa), iarba pampasului sau stuf chinezesc. Bambusul are rădăcini foarte puternice care pot deteriora căptușeala iazului. Prin urmare, se recomandă cu tărie o barieră radiculară.

Plantare luxuriantă

plantarea iazului grădinărit-îngrijire-sfaturi-margine-de-piatră

Plantarea acestor plante pentru iaz se simte foarte confortabil la soare și la umbră parțială. Nici lor nu le pasă de iarnă. Iarba pampas, în special, trebuie legată împreună și rădăcinile acoperite cu un strat gros de frunze. De asemenea, puteți planta aceste plante în jurul iazului:

Mantaua doamnei comune pentru țărm

iaz-sădire-manta-comună-mantă-alchemilă-eritropoda-bancă-plantă

– Loosestrife violet

– Trifoi de febră

– Floarea jonglerilor

– Mantaua doamnei comune

– Floare de leșie

– pulmonară

– Meadowsweet

Plante de bănci înflorite – splendid spar

iaz-plantare-splendid spar-astilbe-înflorire-plante-iaz-bănci

– frunza de mamut

– Splendid spar

– Foaie de înregistrare

– Marsh calla

– Gălbenele de mlaștină

– Gladiol de mlaștină

– Coada calului de mlaștină

– Mlaștină, uită-mă-nu

Zona mlaștină

plantare-iaz-clădire-poduri-plăci-de-piatră-naturale-ziergraeser

Zona de mlaștină este zona iazului în care apa are o adâncime de cel mult 20 de centimetri. Această zonă servește ca o tranziție de la uscat la apă sau adâncime. Cu siguranță ar trebui să vă gândiți la o astfel de zonă atunci când creați un iaz de grădină și plantați iazul, deoarece este important pentru ecosistem. Plantele potrivite sunt steagul dulce sau lingura de broască. Plantarea prea densă trebuie evitată. Respectați regula care spune că nu trebuie plantate mai mult de 2 până la 3 plante pe metru pătrat. Mai multe plante pentru zona mlaștinii:

Iarbă săgeată ca plantă de zonă mlaștină

iaz-plantare-vârf-de-săgeată-frunze-albe-înflorite

– Iarba știucii

– Mâzuri de arici

– Cardelia lobelia

– vârful săgeții

– Bulrush

– floarea lebedei

Plantarea iazului înflorit

iaz-plantare-mlaștină-sabie-crin-galben-floare-apă puțin adâncă

– Iris de mlaștină

– Frunze de brad

– coada calului iazului

– Porumb de iaz

– lauda apei

– Ranuncul de limbă

– Cattails pitic

Plantează apă adâncă

Iad-plantare-bolovani-decorare-grădinărit-idei

Dacă doriți să plantați singuri această zonă a iazului și să o utilizați pentru a proiecta iazul, aveți de ales între diferite tipuri de plantare a iazului. Pe de o parte, există plante plutitoare și, pe de altă parte, sunt plante scufundate. Zona de apă adâncă ar trebui să aibă o adâncime de 30 până la 60 cm, astfel încât plantele acvatice selectate să se simtă confortabil.

Plantele scufundate

Iază-plantare-apă zambile-iaz-plante-plantare-violet

După cum sugerează și numele, aceste plante sunt specii care trăiesc aproape exclusiv sub apă. Doar florile apar la suprafața apei. Dar există și specii pentru plantarea iazurilor care înfloresc și ele sub apă. Tulpinile acestor plante subacvatice fie se deplasează liber în apă, fie se înrădăcinează în subsol și cu ajutorul frunzelor aceste plante își absorb nutrienții.

Plantați iazul ca protecție împotriva algelor

iaz-plantare-apă-adâncă-proiectare-inspirație-optică-naturală

În acest fel eliminați nutrienții din algele nedorite, care contracarează răspândirea în masă. După cum puteți vedea, puteți asigura protecție împotriva algelor dacă plantați astfel de plante în iaz. Aceste plante sunt importante deoarece oferă iazului mult oxigen. Dacă doriți să plantați acest tip de plante acvatice în iaz, puteți alege aceste exemplare:

Stea de apă

iaz-plantare-apă-stea-protecție-alge-plantare-iazuri de construcție-sfaturi

– Strandyweed

– Pieptene de iarbă

– Bălți de lac

– Sirenă mare

– algă canadiană

– Milfoil cu frunze

– Hornwort dur

– Stea de apă tăiată

– Fir de iaz de mlaștină

– izvor de apă

Pene de apă ca plante de iaz

iaz-plantare-apă-izvor-înflorire-plante-apă-cumpărare

Deși aceste plante sunt de obicei înrădăcinate în pământ, ele pot fi plantate și într-o cadă și apoi lăsate în apă. Pentru ca această găleată să rămână pe pământ, este cântărită cu pietre. Pământul ar trebui să fie format din lut și praf de turbă sau nisip. Adăugați și îngrășăminte. Când plantați iazul, pur și simplu puneți plantele în apă. Acolo se îndreaptă o vreme până se instalează.

Plante plutitoare

Iad-plantare-bancă-proiectare-înot-iaz-grădină-iaz-idei

Plantele plutitoare, la rândul lor, au proprietatea că frunzele lor plutesc pe sau direct sub suprafața apei. În plus, rădăcinile nu sunt ancorate în pământ. În schimb, se înrădăcinează în substratul solului. Rezultă că popularii nuferi care sunt folosiți pentru plantarea iazului nu aparțin plantelor plutitoare.

Alegeți plante plutitoare înflorite

iaz-plantare-sfaturi-plante-specii-nufăr-roz

Plantele plutitoare nu își primesc nutrienții de pe pământ sau de pe fund, ci mai degrabă îi retrag din apă. Pentru a face acest lucru, ele folosesc fie rădăcinile, fie frunze speciale. Majoritatea speciilor se adaptează, de asemenea, la iarnă și supraviețuiesc fără probleme. Cereți despre specimene adecvate, totuși. Iată câteva plante plutitoare populare pe care le puteți folosi pentru a vă planta iazul:

Mușcătura de broască ca înlocuitor de nuferi

Iază-plantare-broască-mușcătură-plante-apă-grădină-iaz-proiectare

– Lupă cocoșată

– Lupă triunghiulară

– Duckweed pitic

– Lupă cu rădăcini multiple

– mușcătură de broască

– Gheara de crab

– ferigă înotătoare

– Mușchi de ficat stea

– piuliță de apă

– furtun de apa

Plantați iazul de grădină cu nuferi

iaz-plantare-nuferi-nimfee-alba-weiss-blaetter-suprafața apei

Nuferii sunt plante care se găsesc în aproape nici un iaz de grădină. Ele sunt, ca să spunem așa, reginele plantelor acvatice. Și alegerea este foarte mare. În afară de cele două soiuri autohtone clasice, nufărul Nymphea alba și trandafirul iazului Nuphar lutea, aveți de asemenea de ales între diferite soiuri exotice, dintre care unele supraviețuiesc iernii în apă. Culorile sunt numeroase și variază de la alb la galben la roz, violet, albastru și roz, astfel încât să puteți planta iazul după cum doriți.

Cum și când să plantați iazul?

iaz-plantă-imagini-mici-flori-sălbatice-plante-subacvatice

Cel mai bun moment pentru plantarea iazului este primăvara și mai exact perioada dintre martie și iunie. Numărul ridicat de ore de soare și temperaturile mai calde ajută plantele să crească mai bine. Această perioadă este de preferat pentru toate zonele de iaz. Iazul ar trebui să fie pe jumătate plin doar în acest moment și să fie umplut numai după plantarea plantelor.

De la adânc la plat

iaz-plantă-creează-paturi-de-flori-zonă-mlaștină-pește

Mai mult, plantarea iazului trebuie făcută într-o anumită ordine. Înseamnă că începeți cu cel mai adânc punct, adică în apă adâncă. De acolo puteți să vă îndreptați încet spre mal și să plantați iazul acolo.