Proiectarea și întreținerea grădinii

Îngrijirea potrivită pentru amaryllis în ghivece – sfaturi pentru tot anul

Genul Amaryllis îngrijeste perioada de înflorire

Amaryllis este una dintre cele mai populare plante de apartament pentru florile sale frumoase. În sezonul rece, acestea sunt un punct de atracție foarte special pe pervazul ferestrei sau pe masa festivă. Pentru ca amaryllisul dvs. să continue să vă bucure, vă oferim câteva sfaturi importante privind îngrijirea adecvată înainte și după perioada de înflorire.

Cum arată amaryllis?

Amaryllis belladonna floare de amaryllis reală roșie

Amaryllis are un tubercul mare în formă de pară, cu tulpini drepte de flori (50 cm lungime și 2-3 cm lățime) care cresc din vârf. Când vine timpul de înflorire, frunzele mor adesea. De-a lungul timpului, se formează flori uriașe, în formă de trompetă, care pot avea diametrul de 3 până la 12 cm. Cu o îngrijire bună, planta nu formează una, ci două și chiar trei tulpini de flori.

Mărimea frunzelor, diametrul florilor și înălțimea tulpinii depind în mare măsură de soi. Culoarea petalelor este, de asemenea, foarte diversă. Există hibrizi care strălucesc în roșu, alb, violet, roz sau chiar verde. Soiurile cu flori în două tonuri, de exemplu albe cu dungi roșii sau chenare, sunt deosebit de atractive.

Flori de amarilis vază roșie în formă de cupă

Important! Amaryllis este otrăvitor pentru animale și oameni. Otrava este conținută în seva plantei. Prin urmare, se recomandă plasarea vasului cu amaryllis într-un loc inaccesibil animalelor de companie și copiilor.

Diferențe între genul Amaryllis și genul Hippeastrum

Real Amaryllis Belladona diferență de crin stea de cavaler

Amaryllis este adesea confundată cu Hippeastrum, cunoscută și sub numele de stea de cavaler. Într-adevăr, la prima vedere, este dificil să se facă diferența dintre aceste două flori. Cu toate acestea, o comparație atentă relevă multe diferențe. Crinul Belladonnei este adevărata Amaryllis și aparține familiei Amaryllis (Amaryllidaceae). Steaua cavalerului (Hippeastrum) este încă cunoscută în mod popular ca amaryllis până în prezent.

Amaryllis caracteristic (crin de beladonă) hyppeastrum (steaua cavalerului)
ceapă Mare, cu diametrul de 5-10 cm, conic Mare, de 5-8 cm sau mai mult, în formă de pară
frunze În perioada de înflorire, frunzele sunt aproape complet absente sau există una sau două frunze, celelalte apar doar după ce tulpina s-a uscat complet Planta cu flori are patru frunze și o tulpină cu muguri în același timp
tulpină Carne și puternic Gol în interior, fragil
flori 3-12 muguri pe o tulpină 2-6 muguri pe tulpină, adesea doar doi dintre ei înfloresc
Bună ziua Toamna, începutul iernii De la sfârșitul iernii până la mijlocul primăverii
Casa plantei Africa de Sud America de Sud și Centrală

Soiuri de amaryllis

Familia Amaryllis Amaryllidaceae specii de soiuri

Hibrizii moderni de amaryllis pot fi împărțiți în trei mari grupuri:

– Soiuri cu flori mari – Acestea includ Double Roma, Exotica, Monte Carlo, White Baby, Ampulo. Diametrul florilor unor astfel de specii poate ajunge la 20-25 cm.

– Soiuri cu culoare neobișnuită – cu dungi, pete, cu o margine sau un strop de culoare, variațiile culorii amaryllisului sunt numeroase. Acest grup include Charisma, Clovn, Papilio, Pizazz, Preludiu.

– Soiuri cu frunze înguste – florile lor nu sunt foarte mari, dar sunt fascinante datorită formei lor neobișnuite. Acestea sunt soiuri precum La Paz, Spotty, Evergreen.

Plantă bulb de amarilis

Bulbii Amaryllis pun substrat proaspăt

Ghivecele grele de lut sunt cele mai bune pentru cultivarea acestei plante. Într-un recipient mic și ușor, amaryllis se poate răsturna cu ușurință datorită tulpinii sale puternice. Mărimea ghiveciului este selectată în funcție de mărimea bulbului de flori. Într-un recipient selectat corect, ceapa va umple aproape întregul spațiu. Distanța dintre bec și perete nu trebuie să depășească 2 cm.

Înștiințare! În ghivece mari, amaryllis produce un număr deosebit de mare de bulbi fiice și încetează să înflorească.

Planta iubește solul bogat în humus, slab și bine drenat. De regulă, este recomandabil să amestecați solul de ghiveci cu nisip grosier și perlit.

Aducerea Amaryllis la Bloom Care

Repetați amaryllis

Plantele adulte se repotează o dată la 2-3 ani dacă ghiveciul devine prea mic pentru bulbul de flori. Noul ghiveci ar trebui să fie mai larg cu 4-5 cm decât cel vechi. Ceapa este eliberată de solzi uscați și rădăcini putrezite și plasată în noua oală împreună cu mușchiul de pământ. Dacă planta produce bulbi fiice, separați-le cu grijă și transplantați-le în propriile lor ghivece. Amaryllisul poate fi repotat și la sfârșitul fiecărui ciclu de viață.

Instrucțiuni de îngrijire pentru amaryllis într-o oală

Îngrijirea florilor de amaryllis din ghiveci în perioada de înflorire

Ciclul de viață al acestei frumoase flori este clar împărțit în faza de creștere, perioada de înflorire și faza de odihnă. Pentru a menține planta sănătoasă, este necesar să se creeze condiții optime pentru fiecare etapă a ciclului de viață. Dacă amaryllis va înflori depinde de îngrijirea adecvată.

Condiții Perioada de odihnă (primăvara, vara) perioada de înflorire (toamna, iarna)
lumina soarelui Ceapa trebuie păstrată într-un loc întunecat Lumina soarelui difuză
irigare foarte economic, la fiecare 15-20 de zile Abundentă și frecventă, deoarece stratul superior al solului se usucă rapid
Temperatura camerei 10-15 grade 20-22 grade
umiditate 40-50% 50-90%

Iată cum arată îngrijirea amaryllisului pe tot parcursul anului:

octombrie noiembrie Ghiveci

de la începutul lunii decembrie apă cu cumpărare

Decembrie ianuarie Perioada de înflorire, apă regulată

februarie taie florile moarte

martie aprilie puneți într-un loc mai cald, apă bine

Mai iunie Aplicați îngrășământ lichid la fiecare 14 zile

din august se toarnă mai puțin

Septembrie Îndepărtați frunzele uscate

octombrie noiembrie eventual repotezați, lăsați să se odihnească la 15 grade

de la începutul lunii decembrie apă cu cumpărare

Amaryllis cavaler stea timp de înflorire

Bună ziua

În acest timp este important să nu uităm de îngrășăminte pentru a încuraja formarea florilor. În condiții bune, poate apărea o a doua sau a treia tulpină. Pentru a nu slăbi prea mult ceapa, de obicei se îndepărtează a treia tulpină.

Amarilisul înflorit preferă un loc luminos la o temperatură de 19-21 grade. În astfel de condiții, perioada de înflorire va dura 2 sau mai multe săptămâni.

După înflorire, florile moarte sunt tăiate. Tulpina decolorată nu se îndepărtează imediat, ci se lasă să se usuce în mod natural. Acest lucru este necesar pentru ca ceapa să fie alimentată treptat cu substanțe nutritive și apă. În acest moment, apar și frunzele, care se vor ofili și câteva luni. Cu cât cresc mai multe frunze, cu atât mai bine. Așadar, nu uitați să udați și să fertilizați regulat la fiecare două săptămâni.

Amaryllis îngrijire după înflorire Tăiați frunzele

Perioada de odihnă

La sfârșitul lunii august, începe trecerea la perioada de odihnă. Tulpinile și frunzele se ofilesc complet. Dacă mai sunt una sau două frunze verzi, tăiați-le la 3-5 cm. Fertilizarea este acum complet oprită. Ghivecele cu becuri de amaryllis adormite sunt mutate într-un loc întunecat și răcoros în septembrie și octombrie. Plantele sunt verificate regulat și udate din când în când, astfel încât becul să nu se usuce complet. Perioada de odihnă durează aproximativ 6 săptămâni.

* Nu depozitați ceapa la frigider sau la temperaturi sub zero. Amaryllis nu suportă frigul. Ceapa hipotermică nu se va mai trezi.

Faza de creștere

Când perioada de odihnă s-a încheiat, ceapa se pune la loc într-un loc ușor. Dacă doriți ca amarilisul să înflorească din nou de Crăciun, scoateți becul din zona rece cu cel puțin 6 săptămâni înainte.

Amaryllis se simte cel mai confortabil într-o fereastră de sud-est sau sud-vest. Dacă camera este orientată spre sud, ghiveciul poate fi așezat pe un suport de flori lângă fereastră, astfel încât planta să nu fie direct la soare. Zonele nordice întunecate nu sunt potrivite pentru aceste plante.

Repetați amaryllis în ghiveci

Păstrați solul umed, dar nu înmuiat. Apa nu trebuie turnată niciodată pe ceapă. Praful care s-a acumulat pe frunze poate fi pur și simplu șters cu o cârpă umedă.

Fertilizați amaryllis

Fertilizarea este importantă pentru amaryllis, deoarece planta nu poate absorbi nutrienți naturali într-un vas închis. Fertilizați la fiecare două săptămâni în combinație cu irigarea pe bază de nevoi. După înflorire, înainte ca frunzele să se usuce, fertilizarea este complet schimbată. Deoarece îngrășămintele sunt disponibile sub formă solidă și lichidă, urmați întotdeauna instrucțiunile de dozare de pe ambalaj.

Când și cum să fertilizați
Apă de compost sau ceai de viermi Înainte de înflorire 150 ml pe plantă
Îngrășământ lichid pentru plante bulbice (stimulează creșterea și dezvoltarea) Pe tot parcursul sezonului de creștere, ca irigarea obișnuită
Îngrășăminte minerale În perioada de înflorire, în loc de udarea obișnuită

Cum se face o floare de amaryllis

Amaryllis White Bulb Flowers Îngrijire pe tot parcursul anului

Pentru a vă asigura că amaryllis vă încântă cu florile sale frumoase în fiecare an, cu siguranță ar trebui să dați plantei o pauză. Perioada de odihnă este foarte importantă, deoarece atunci nutrienții se vor acumula în bulb și se vor dezvolta viitoarele tarabe de flori. După perioada de odihnă, o plantă adultă, bine dezvoltată, va forma o inflorescență viguroasă cu muguri în 6-8 săptămâni.

Ce trebuie făcut dacă bulbul de amaryllis nu răsare?

Uneori bulbii de flori capricioase nu vor să încolțească după o pauză. Pentru a face ca amarilisul să înflorească din nou, trebuie doar să încercați această soluție:

1. Puneți oala într-un loc cald, dar întunecat (22-25 grade).

2. Opriți udarea până când apare tulpina.

3. Apoi planta este mutată într-un loc luminos și udată în mod regulat cu ușurință. Prea multă apă va face ca frunzele, nu tulpina, să se dezvolte.

4. De îndată ce tulpina de flori a atins o înălțime de 10-15 cm, puteți uda și fertiliza din nou ca de obicei.

Propagați amaryllis

Plantarea cepei tăiate Amaryllis Belladonna

Există mai multe modalități de propagare a acestei frumoase plante de apartament:

1. Cultivarea plantelor tinere din semințe

2. Propagarea prin ceapă fiică

3. Împărțirea cepei

Înmulțirea prin semințe este practic posibilă. Aceasta este o metodă greoaie pentru grădinarii amatori și este rar folosită. Cele mai multe amaryllis, cu toate acestea, sunt cel mai ușor de propagat de ceapă fiică care se formează pe partea de ceapa mamă. Împărțirea cepei, pe de altă parte, este preferată pentru soiurile deosebit de valoroase care, din orice motiv, nu formează ceapă fiică.

Propagarea prin ceapă fiică

Floarea Amaryllis se înmulțește cu fiica bulbului

Cum puteți încuraja formarea de ramuri??

După răgazul de toamnă, ceapa se pune într-o oală spațioasă. După 1-2 luni pe lateral, apar mici ramuri. La sfârșitul iernii, când frunzele amaryllisului se usucă, este timpul să separați ceapa fiică. Dacă becurile sunt prea mici (mai puțin de 1-2 cm în diametru), ar trebui să așteptați puțin mai mult.

Amaryllis propagă ceapa fiică Instrucțiuni

Separați ceapa fiică

Scoateți amaryllisul din oală și tăiați ceapa cea mai mare fiică cu un cuțit curat și ascuțit. De obicei, au deja propriile fire de rădăcină.

Pentru a dezinfecta planta și a-i crește forțele de rezistență, înmuiați-o într-o soluție violet închis de permanganat de potasiu timp de 2-3 ore. Luați o oală și așezați bucăți de vase peste deschiderea din partea de jos pentru drenaj. Pregătiți un sol ușor sărac în nutrienți din turbă, sol din ghiveci, humus și nisip într-un raport de 2: 2: 1: 2. În loc de nisip, puteți folosi perlit sau vermiculit. Puneți ceapa fiică în pământ, astfel încât o treime să fie deasupra solului și apă din abundență.

În primii doi ani, butașii de amaryllis nu au nevoie de o perioadă de odihnă, adică sunt cultivate ca flori obișnuite, udate în mod regulat și fertilizate. Poate dura doi-trei ani pentru ca elevii să înflorească pentru prima dată.

Diviziunea cepei mame

Amaryllis Propagate Instrucțiuni de partajare a cepei

Această metodă se bazează pe capacitatea plantei de a crea multiple puncte de creștere dintr-un singur bec.

Alegeți o plantă puternică, sănătoasă, cu un bulb mare (nu mai puțin de 6-7 cm în diametru). Împărțirea începe când amaryllis s-a estompat și frunzele tocmai s-au îngălbenit.

Ceapa nu este scoasă din oală. Cu un cuțit ascuțit, tăiați tot frunzele împreună cu vârful cepei.

Apoi tăiați ceapa în cruce în 4 părți. Taieturile trebuie să fie adânci. Utilizați ace de lemn sau metal între segmentele create în acest fel, astfel încât piesele să nu intre în contact.

Așezați amaryllis divizat într-un loc luminos, printr-o fereastră de sud-est sau sud-vest. Cea mai bună temperatură pentru dezvoltarea lăstarilor este de 25-28 de grade. După 1-2 luni, apare un germen în fiecare segment. Câteva luni mai târziu, se produc ceapă fiică. Primăvara se pot separa și planta separat.

Planta de ghiveci albe Amaryllis

Îngrijirea amaryllisului este complicată doar la prima vedere. De regulă, este o plantă de casă destul de ușor de întreținut, care poate fi perfect adaptată la diferite condiții de cameră. Cu un pic de fler pentru nevoile plantei, vă veți putea bucura de ea pentru anii următori!