Proiectarea și întreținerea grădinii

Cum să alegeți și să îngrijiți în mod corespunzător pomi fructiferi pentru grădină

Alegeți pomii fructiferi pentru grădină cu mărul ca un clasic.

Pomii fructiferi aparțin pur și simplu în fiecare grădină. Este minunat să ai la îndemână fructe organice proaspete în funcție de sezon, nu crezi? Unii cu o grădină mică nu au încredere în acești copaci utili, alții se tem de întreținere în timpul și după sezon și alții pur și simplu nu pot decide care dintre multele specii ar fi cea mai bună. Există ceva pentru toată lumea. Ghidul nostru este destinat să vă familiarizeze cu diferitele opțiuni, astfel încât să puteți găsi rapid exact acei pomi fructiferi pentru grădină care se potrivesc nevoilor dumneavoastră. De asemenea, veți afla ce ar trebui să luați în considerare atunci când combinați diferite soiuri și care se potrivesc bine unul cu celălalt.

Pomi fructiferi mici pentru grădină

Pomi fructiferi pentru grădină - plantarea și întreținerea pereilor

Chiar și cu lipsa de spațiu, nu trebuie să rămâi fără fructe proaspete din grădină. Există soiuri cu creștere redusă, care au fost special crescute pentru spații mici în aer liber și grădini și sunt foarte utile ca pomi fructiferi pentru grădină. Dar ce pomi fructiferi există pentru grădini mici? Vei fi fericit să afli că, în principiu, fiecare tip de fruct este disponibil și în format mic. În cazul în care pomi fructiferi sunt împiedicați, în linii mari, pot fi dintre oricare dintre următoarele specii din care să aleagă:

 • Pomi fructiferi cu creștere redusă
 • Pomi fructiferi pitici
 • Tufe de fructe
 • Bucșă ax
 • Coloană sau copac de băț
 • Arborele fructifer spalier

Pomii fructiferi cu creștere redusă sunt rase speciale cu rădăcini slab în creștere

Pomi fructiferi cu creștere redusă pentru grădină

Mai exact, pomii fructiferi cu creștere slabă pentru grădină au rădăcini cu creștere slabă. Și dacă rădăcinile cresc încet, la fel și restul copacului. Acest așa-numit „portaltoi” este împărțit în diferite categorii, care sunt identificate prin numere și clarifică cât de încet crește arborele respectiv.

Un pom fructifer pitic pentru grădină sau un plantator ca variantă de economisire a spațiului

Pomi fructiferi pitici

Micii pomi fructiferi pitici sunt soiuri care formează un trunchi gros, dar scurt și au o coroană mică. Iar înălțimea este de fapt singura diferență față de rudele mari ale pomilor fructiferi pentru grădină. Chiar și mărimea, calitatea și gustul fructelor nu diferă de obicei sau deloc. Singurul dezavantaj este că, desigur, cantitatea de fructe din soiurile mici este mai mică. Dacă cumpărați pomi fructiferi pitici, vă puteți aștepta la o înălțime de aproximativ 1,50 metri și un diametru al coroanei de aproximativ 1,20 metri.

Pomii fructiferi crescuți ca tufiș necesită îngrijire, dar sunt ușor de recoltat

Arborele roditor mic în formă de tufiș

Chiar și mai mic este un pom fructifer care este crescut ca o tufă, pe care chiar îl poți realiza singur. Cel mai bine este să alegeți un portaltoi slab pentru a evita o coroană puternică și cu creștere largă. Cireșele și piersicile acre, care au în mod natural coroane mai înguste, sunt deosebit de potrivite, dar pot fi selectate și mere, pere și alte soiuri. La pomi fructiferi crescuți ca tufișuri pentru grădină, trunchiul devine între 40 și 60 cm înălțime.

Ca tufă de arbore, pomul roditor are nevoie de sprijin pe tot parcursul vieții sale

Bucșă ax

Pomii fructiferi pentru grădină ating aceeași înălțime ca pomul fructifer ca o tufă sub formă de tufișuri slabe de fus. Cu toate acestea, acești pomi fructiferi cu tijă mică necesită un post de sprijin pentru întreaga lor viață. De obicei bucșele fusului sunt mai vulnerabile și necesită mai multă întreținere. O caracteristică tipică este aceea că ramurile fructelor cresc direct din trunchi, creând o formă foarte compactă și îngustă, ceea ce face ca tufele axului să fie ecranul de confidențialitate perfect atunci când sunt plantate la rând. Ca plantă solitară în mijlocul grădinii, ele se transformă în atrăgătoare interesante. Acest tip de pom fructifer poate fi îngrijit și în găleată pe terasă. O varietate populară sunt „merele de balerină”.

Pomul fructifer coloanei economisește spațiu și trebuie tăiat în mod regulat

Coloană sau copac de băț

După cum sugerează și numele, acești pomi fructiferi pentru grădină cresc într-o manieră coloană și economisesc spațiu în acest mod. Diferența față de tufa fusului este că aceasta nu este creșterea naturală a copacului. Există doar meri cu acest tip de creștere. Toate celelalte tipuri de fructe care sunt vândute sub formă de copac coloană sunt tăiate doar ca o coloană, pe care trebuie să le continuați după cumpărare și plantare. Acest lucru poate fi destul de complicat, mai ales pentru începători.

Fructele spalier pot fi modelate în orice mod, dar necesită multă întreținere

Pom fructifer spalier

Arborele fructifer spalier ca variantă pentru pomi fructiferi pentru grădină necesită un ajutor pentru alpinism. Acest lucru poate fi independent sau pe perete. Se recomandă soiuri cu portaltoi slabi. Fructul spalier are, de asemenea, nevoie de multă îngrijire și, prin urmare, este ceva pentru grădinarii experimentați și pentru cei care pot investi suficient timp în acest tip de pom fructifer.

Tipuri ideale de fructe care se descurcă cu puțin spațiu

Pomi fructiferi înfloriți pentru grădină ca ornament și pentru fructe

Dacă preferați să plantați un copac „adevărat” în grădină, aveți de ales între diferite variante care se potrivesc și în zona mică în aer liber. Am enumerat mai jos cei mai buni pomi fructiferi pentru grădină. Există, de asemenea, soiuri populare de mică statură.

Plantează mărul în grădină și păstrează-l jos

Pomii fructiferi pentru grădină – mărul

Mărul este probabil un clasic și lipsește cu greu într-o grădină unde sunt importanți mulți fructe. Acești pomi fructiferi pentru grădină sunt de fapt cunoscuți pentru creșterea lor puternică și înaltă, dar vă puteți numi norocos, deoarece există și soiuri de pomi fructiferi pentru grădină care pot crește și mai jos și chiar în ghivece:

 • Braeburn
 • Finkenwerder Prince de toamnă
 • Alcmene
 • Rewena
 • Măr limpede
 • pilot
 • James Grieve

Pare pentru umbră de-a lungul unei cărări de grădină, combinate cu acoperirea solului

Pere ca pomi fructiferi pentru grădină

Parii adecvați pentru grădina mică includ:

 • Sfanta Maria
 • Harrow Delight
 • Williams Christos
 • Delicios de la Charneux
 • Dessera
 • Uta
 • Abate Fetel

Ridicați pomi fructiferi ca o tufă și mențineți-i la joasă pentru recoltare ușoară

Cireșe dulci

Aproape nimeni nu iubește cireșele. Așadar, nu este de mirare că cireșii sunt unul dintre cei mai populari pomi fructiferi pentru grădină. Dacă sunteți în căutarea unor specii de copaci mici, puteți alege una dintre următoarele. Înainte de a cumpăra, aflați dacă soiul pe care îl alegeți se autofructifică și poate sta singur în grădină sau dacă are nevoie de un al doilea copac.

 • Gisela 5
 • Stella
 • Vic

Cireșele acre, pe de altă parte, au în mod natural o creștere compactă, dar ar trebui tăiate în mod regulat, altfel ramurile vor crește și vor deveni din ce în ce mai goale. Ca rezultat, desigur, recolta este și mai dificilă.

Plantarea și îngrijirea piersicilor - un pom fructifer pentru grădinarul pasionat și începători

Piersici

Similar cu vișinele acrișoare, piersicii cresc destul de compacți și mici, cu condiția să vă ajutați la tăierea corespunzătoare. Din acest motiv, puteți alege, în principiu, toate soiurile acestor pomi fructiferi. Veți obține, de asemenea, un pom fructifer în grădină, care este ușor de îngrijit. Cel mai bine este să întrebați pepinieră despre gust și timp de recoltare pentru a găsi soiul potrivit.

Ce pom fructifer să alegi?

Pere ca pomi fructiferi spalier pentru recoltare ușoară și cu efect decorativ

Ce arbore fructifer alegeți depinde de o serie de lucruri. În primul rând, desigur, este fructul care îți place cel mai mult. Atunci ar trebui să aflați cât spațiu are nevoie fiecare copac și să luați în considerare dimensiunea potrivită. Ar fi un pom fructifer pitic cea mai bună opțiune în comparație cu dimensiunea normală? Dar există și alte proprietăți utile pe care le poate avea un copac. De exemplu, dacă doriți să creați o zonă umbrită în grădină cu ajutorul copacului, în care doriți să creați o zonă de relaxare sau să înființați o bancă, un pom fructifer cu o dimensiune normală este, desigur, mai bun decât cel mai mic forme cultivate.

Pomii fructiferi pentru grădină împodobesc cu flori colorate în primăvară

Același lucru se aplică dacă doriți să închideți un hamac mai târziu. După cum se știe, pentru acest lucru sunt necesari doi copaci, care trebuie să crească foarte aproape unul de celălalt și, de asemenea, să fie suficient de stabili. Locația și condițiile solului ar trebui, desigur, luate în considerare, astfel încât viitorul pom fructifer să se simtă confortabil și să prospere. Ar trebui să vă gândiți la toate aceste lucruri cu mult timp în avans și să le menționați atunci când cumpărați de la pepinieră, astfel încât să poată fi oferit cel mai bun pom fructifer pentru nevoile dvs..

Ce pomi fructiferi se înțeleg?

Pom fructifer pe un perete ca fructe de spalier și pentru decor

Fie că este un pom fructifer mare sau mic, o cultură mixtă este întotdeauna o idee bună din mai multe motive. Nu este neobișnuit la plante că unele specii nu se înțeleg cu altele. Din fericire, pomii fructiferi pentru grădină nu au această caracteristică dificilă. Ce pomi fructiferi din grădină se potrivesc cel mai bine între ei depinde în mod natural de locația pe de o parte. La fel ca toate celelalte plante, fiecare specie are cerințele sale de soare sau umbră, sol și umiditate.

Prunele, piersicile, merele și pere sunt pomi fructiferi ușor de întreținut pentru grădină

De asemenea, trebuie să acționați în consecință atunci când alegeți partenerii de copac. De exemplu, merele cresc foarte bine atunci când sunt prevăzute cu sol umed, în timp ce perele, pe de altă parte, preferă seceta. Asta îi face să fie mai puțin decât buni vecini. Puteți combina mării cu cireșe dulci sau prune. Combinația de cireșe dulci și prune este, de asemenea, foarte bună. Dacă plantați și anumite ierburi sau alte plante în apropiere, puteți chiar controla dăunătorii în mod natural. În general, o cultură mixtă este foarte benefică dacă este planificată corespunzător. Atât creșterea plantelor poate fi stimulată în acest fel, cât și gustul fructului poate fi intensificat.

Plantați și îngrijiți pomii fructiferi

Plantarea de prune într-un colț din grădină și economisirea spațiului

Indiferent ce pomi fructiferi sunt aleși pentru grădină, desigur că au nevoie și de îngrijirea potrivită. Cu toate acestea, deoarece nevoile variază în funcție de tipul de pom fructifer, nu se pot oferi sfaturi cuprinzătoare privind locația, condițiile solului și umiditatea. Cu toate acestea, există unele lucruri care fac parte din îngrijirea adecvată și sunt la fel pentru toată lumea. Aceasta include tăierea, îngrășămintele și timpul de plantare, pe care acum am dori să le rezumăm. De asemenea, avem câteva sfaturi pentru polenizare.

Când să plantați pomi fructiferi?

Cumpărați pomi fructiferi cu creștere redusă pentru grădină la o înălțime mică

Există două perioade în care ar trebui să plantezi pomi fructiferi pentru grădină. Abia atunci puteți garanta că rădăcinile se vor prinde bine și că arborele se poate obișnui repede. Deci, când plantați pomi fructiferi? În principal toamna este aleasă în acest scop, deși primăvara ar fi bună și dacă doriți să plantați un copac. Motivul este că primăvara este de obicei foarte uscată în regiunile noastre, ceea ce, desigur, poate avea un efect negativ asupra copacului sau este asociată cu udări frecvente din partea dumneavoastră. În cel mai rău caz, arborele se poate usca pur și simplu. Toamna, pe de altă parte, este ploaie din belșug, astfel încât plantarea noului dvs. pom pom poate avea mai mult succes.

Fertilizați pomi fructiferi

Plantați caise în grădină atunci când există puțin spațiu

Cel mai bine este să folosiți îngrășăminte organice. Compostul dvs. din grădină este ideal pentru aceasta. Avantajul acestor îngrășăminte este că își eliberează treptat substanțele nutritive către plante pe parcursul întregului an. Un beneficiu suplimentar este că stratul de îngrășământ menține solul frumos umed dedesubt. Cel mai bine este să fertilizați în jurul mijlocului lunii mai. A doua oară poate fi fertilizată la sfârșitul lunii iunie, dar nu este absolut necesară. Unii pomi fructiferi pentru grădină pot avea nevoie și de îngrășăminte speciale. Aceasta include, printre altele, fructe de pome. Doar întrebați acest lucru la pepinieră atunci când cumpărați pomi fructiferi.

Tunderea pomilor fructiferi

Tunderea pomilor fructiferi după recoltare sau primăvara

Mulți proprietari de pomi fructiferi nu îndrăznesc cu adevărat să facă pasul de teamă să nu facă ceva greșit. Este o parte foarte importantă a îngrijirii pomilor fructiferi pentru grădină. Numai dacă arborele este tăiat în mod regulat, se poate aștepta o recoltă abundentă și un copac sănătos. Motivul este că altfel, din cauza numeroaselor ramuri și crenguțe, nu poate ajunge suficient soare și aer în copertina copacului. În consecință, fructele nu se pot dezvolta bine și se produc numeroase fructe mai puțin de calitate, sub a căror sarcină ramurile mult prea lungi se pot rupe chiar.

Tunderea pomilor fructiferi este importantă pentru o creștere sănătoasă și o mulțime de fructe

Momentul perfect pentru tăiere este imediat după recoltare. Dar acest lucru se poate face și pentru recoltare. Este mai puțin recomandat primăvara înainte de înflorire, dar este posibil și dacă ați ratat tăierea în anul precedent. În orice caz, este mai bine să-l prindem apoi decât să-l lăsăm să eșueze complet. Ziua tăierii în sine joacă, de asemenea, un rol important. Deci, este mai bine dacă tăiați pomul roditor dimineața și alegeți o zi însorită și caldă pentru acesta. O tăietură creează răni care se usucă și se închid mai repede atunci când sunt expuse la căldură. Infestarea cu bacterii este astfel foarte redusă. Evitați tăierea înainte și iarna!

Polenizare și fertilizare

Unii copaci au nevoie de parteneri pentru polenizare, iar alții sunt autofertili

Polenizarea nu face parte din munca ta în sensul direct al cuvântului, dar îl poți influența. Există multe soiuri care au nevoie și de polenizatori. Aceasta înseamnă că mai multe exemplare din aceleași specii de pomi fructiferi trebuie să fie plantate în apropiere pentru a garanta polenizarea. Majoritatea pomilor, cireșelor dulci și, de asemenea, pere aparțin unor astfel de copaci. Există pomi fructiferi și mai sofisticați. Mărul „Gravensteiner”, de exemplu, este un astfel de copac care necesită mai mulți polenizatori în același timp. Cel puțin două ar trebui să fie plantate. Prin urmare, o grădină mai mare este o condiție prealabilă aici. Asigurați-vă că întrebați despre tipul de polenizare pentru a vă asigura că puteți oferi tot ce este necesar pentru arborele selectat și, de asemenea, vă puteți bucura de o recoltă bogată.

Cireșii sunt foarte populari pentru grădină, iar fructele sunt delicioase

În contrast, există și soiuri auto-fructifere care nu necesită plantarea mai multor copaci. Acesta este un mare avantaj pentru grădinile mici. Cireșele acre sunt unul dintre pomi fructiferi auto-roditori pentru grădină. Prunele, prunele mirabelle și prunele de casă au, de asemenea, această proprietate utilă și, mai presus de toate, de economisire a spațiului. Cu toate acestea, florile lor atrag albinele.