Prietenos cu mediul

Cine poate vedea mai bine: oameni sau animale? Facem comparația!

vezi mai bine câinele să recunoască culorile umane

Animalele văd lumea cu alți ochi decât oamenii. Mulți prădători pot vedea în întuneric, insectele percep mișcarea mult mai bine decât noi, iar păsările de pradă își pot observa prada de la câțiva kilometri distanță. Dar când vine vorba de acuitatea vizuală, ne descurcăm mai bine decât majoritatea speciilor de animale. Cât de detaliate pot recunoaște de fapt diferitele animale culorile, modelele și siluetele? Ne uităm mai atent la întrebare și facem o comparație între vederea oamenilor și unele specii de animale.

Cine poate vedea mai bine: vederea noastră este bogată în detalii

albinele mai bune văd insecte oameni

Ochii noștri au o structură complicată și, prin urmare, pot percepe milioane de informații pe secundă și apoi le pot transmite creierului. În centrul retinei, pe partea din spate a ochiului, se află așa-numita pată galbenă, care este alcătuită din milioane de celule vizuale. Datorită acestei pete galbene, putem percepe culorile, putem vedea contururile brusc și putem distinge între lumină și întuneric.

mai bine vezi structura ochilor omului

În mod surprinzător, ochii omului sunt capabili să intre în mediu mai detaliat decât majoritatea speciilor de animale. Suntem inferiori doar păsărilor de pradă, șoimii, de exemplu, văd aproape de două ori mai acut decât oamenii. Cu toate acestea, putem focaliza obiectele de două ori mai bine decât peștii, între patru și șapte ori mai bune decât pisicile și câinii și de până la 100 de ori mai bune decât șoarecii și muștele fructelor. Vederea câinilor, de exemplu, este comparabilă cu cea a unei persoane miop: ei pot vedea în detaliu la o distanță de până la 5 metri, de la 6 metri recunosc doar siluetele. Iepurii și caii, pe de altă parte, sunt hipermetropi și pot vedea mai bine în depărtare, dar văd că obiectele se apropie neclare.

Insectele dor de cele mai fine detalii, dar au un avantaj decisiv. Aveți până la 3500 de ochi individuali, care sunt grupați în așa-numiții ochi compuși. Acestea permit muștelor, albinelor și colegilor să perceapă până la 200 de imagini individual. În acest fel pot înregistra mișcări mai repede decât oamenii.

Tocmai aceste diferențe de vedere pe care unele specii de animale le folosesc în avantajul lor. O specie larg răspândită de păianjen care aparține familiei de păianjen de pânză de orb, de exemplu, își împodobește pânza de păianjen cu diferite spirale pe care păsările, reptilele și mamiferele le pot vedea și zbura în jurul lor sau ocoli. În același timp, însă, insectele nu pot vedea spiralele și pot fi prinse în pânza de păianjen.

Doriți să vă faceți o idee exactă despre modul în care un câine, o pisică, un melc sau o albină vede lumea? Cu Cel mai bun instrument online Lensbest te poți pune în perspectiva animalelor.

Cine poate vedea mai bine culorile: oameni sau animale de companie?

mai bine vezi oamenii pisici întuneric

Putem distinge culorile unele de altele, deoarece undele de lumină excită anumiți fotoreceptori din ochii noștri. Deoarece fotoreceptorii sunt distribuiți diferit în ochiul fiecărei persoane, nuanțele sunt percepute, de asemenea, diferit. În mod normal, însă, oamenii sănătoși pot recunoaște roșu, verde, albastru și galben, precum și peste 200 de nuanțe și tonuri.

Câinii nu pot vedea anumite culori. Nu recunosc deloc verdele, roșul li se pare galben. Prietenii cu patru picioare pot distinge cu ușurință între albastru, maro și violet. Chiar și pe întuneric, animalele de companie pot vedea culorile mai bine decât oamenii.

Pisicile nu văd lumea în alb și negru, ci în albastru și galben. Sunt mai puțin capabili să distingă culorile decât câinii, deoarece le lipsește fotoreceptorii necesari pentru aceasta.

Iepurii au, de asemenea, vedere redusă albastru-galben și, la fel ca pisicile și câinii, nu pot vedea roșu sau verde.

Dintre toate animalele domestice, crapii koi sunt mai capabili să distingă nuanțele și nuanțele individuale unul de celălalt. Cu atât mai mult – puteți percepe chiar lumina UV și, prin urmare, puteți vedea un spectru de culori semnificativ mai mare.

Cine poate vedea mai bine în întuneric?

mai bine vezi comparația iepurelui uman

Oricât de multe avantaje pot avea ochii umani, aceștia au totuși un dezavantaj important: este dificil pentru noi să vedem în întuneric. Pisicile, caii și iepurii se pot orienta perfect chiar și în lumina lunii.

mai bine vezi comparația melcilor umani