Oblikovati

Egipatske tetovaže: 70+ popularnih motiva i simbola sa značenjem

Čak i tisućama godina kasnije, svijet starog Egipta djeluje tajanstveno i zagonetno, toliko da smo i danas nadahnuti i zadivljeni ovom drevnom kulturom i civilizacijom. Od mitologije do očaravajuće umjetnosti i simbolike, staroegipatska kultura vjerojatno nas nikada neće prestati zadiviti i nadahnuti.

To bi objasnilo zašto su egipatske tetovaže toliko popularne diljem svijeta. Drevni simbolizam, motivi, egipatski hijeroglifi i božanstva služe kao neprestana inspiracija za različite koncepte egipatskih tetovaža. Čini se da se čak i drevne egipatske tetovaže vraćaju u moderno doba.

Stoga, ako ste zainteresirani za egipatsku tetovažu, na pravom ste mjestu. U sljedećim odlomcima istražit ćemo popularnu egipatsku simboliku i motive, kao i kako se mogu koristiti za dizajn tetovaža. Dakle, krenimo!

Popularni egipatski motivi + dizajn i značenje tetovaža

Tetovaža egipatske mačke

Tetovaža egipatske mačke 1Kreditna: @neiastattoo

Mačke su bile neke od najvažnijih životinja u starom Egiptu. Tisućama godina bili su zastupljeni u vjerskim i društvenim praksama, toliko da je čak i nekoliko egipatskih božanstava prikazano s mačjim glavama. Na primjer, božanstvo Mut (što znači “božica majka”) prikazano je kao mačka u društvu mačke.

Razlog svemu tome leži u zaštitnoj prirodi mačaka; stoljećima su mačke bile odgovorne za ubijanje zmija, škorpiona i miševa po Egiptu, spašavajući ljude od brojnih bolesti.

Što se tiče tetovaža egipatske mačke, mačka je često prikazana s krilima, jako ukrašena nakitom i nevjerojatno upečatljivim očima. Mačka je često crna i ima elemente poput Horusovog oka, izlazećih sunca i drugih egipatskih motiva.

Također pročitajte: 50+ najboljih ideja za dizajn tetovaža crnih mačaka (značenje i inspiracija)

Tetovaža egipatske mačke 2Kreditna: @foxy.tattoos Tetovaža egipatske mačke 3Kreditna: @karbone.studio Tetovaža egipatske mačke 4Kreditna: @aeternum.inkart Tetovaža egipatske mačke 5Kreditna: @shop_221_tattoo_piercing Tetovaža egipatske mačke 6Kreditna: @m.milano_art

Tetovaža oko Horusa

Tetovaža oko Horusa 1Kreditna: @adintattoo

Jedan od globalno priznatih drevnih egipatskih simbola je Horusovo oko. To je vjerski simbol koji predstavlja ozdravljenje, dobrobit, zdravlje i zaštitu.

Simboli Oka proizlaze iz mitskog sukoba između Horusa i Seta (bog slastica i oluja, Horusov suparnik). Set je uspio ozlijediti Horusa i uništiti mu oči. Međutim, jedno oko za ozdravljenje vratilo se Horusu, koji je kasnije ponudio oko svom pokojnom ocu Ozirisu.

Simbol oka kakvog danas poznajemo zapravo je hijeroglif, koji se također koristio kao matematički simbol u starom Egiptu (označavao je razlomke). Kao tetovaža, Horusovo oko je odvažno i upečatljivo, dočaravajući tajanstveno i mitsko na prvi pogled.

Tetovaža oko Horusa 2Kreditna: @kensukeyokogawa Tetovaža oko Horusa 3Kreditna: @xsugarduckyx.tattooo Tetovaža oko Horusa 4Kreditna: @seoneul_tattoo Tetovaža oko Horusa 5Kreditna: @stormhorsetattoo Tetovaža oko Horusa 6Kreditna: @sophieviolettattoo

Ankh tetovaža

Ankh tetovaža 1Kreditna: @tattoosbyking

Također se naziva i “ključ života”, Ankh je drevni egipatski hijeroglifski simbol koji se koristi za predstavljanje riječi poput ‘život’ i ‘živjeti’ (vjeruje se da je značilo i ‘ogledalo’ i ‘cvjetni buket’). Kao takav postao je simbol života i obično su ga držala drevna egipatska božanstva.

Ankh je križnog oblika; međutim, umjesto gornje šipke, nalazi se petlja u obliku suze. Podrijetlo ovog dizajna nije poznato, ali čak je i do danas jedan od najljepših dekorativnih elemenata u Egiptu i susjednim kulturama. Ankh je također jedan od najpopularnijih motiva za dizajn tetovaža u smislu drevnih egipatskih koncepata.

Ankh tetovaža 2Kreditna: @coffinkitsch Ankh tetovaža 3Kreditna: @morriganblackart Ankh tetovaža 4Kreditna: @tattoozgskare Ankh tetovaža 5Kreditna: @mejorartestudio Ankh tetovaža 6Kreditna: @jackiecatanio

Tetovaža faraona

Tetovaža faraona 1Kreditna: @theartoftattooingofficial

Faraon u starom Egiptu bio je monarh i vladar iz prve dinastije. Vjeruje se da je faraon bio posrednik između božanstava i ljudi. Stoga je faraon bio i vjerski i građanski vladar i administrator. Faraon je bio odgovoran za cijelu zemlju, posjedovao je gotovo svu zemlju, donosio je zakone i služio vjerske obrede.

Faraon je bio i ostao simbol moći i izuzetne vladarske sposobnosti. Jedan je od najčešćih egipatskih simbola. Zato bi tetovaža faraona bila izvrstan način za slavlje drevnog Egipta, jer je odvažna, izvanredna, doista tajanstvena i jedinstvena, baš poput faraona.

Tetovaža faraona 2Kreditna: @ziho_gallery Tetovaža faraona 3Kreditna: @_dudink_ Tetovaža faraona 4Kreditna: @tetoviracnica Tetovaža faraona 5Kreditna: @eitanart Tetovaža faraona 6Kreditna: @eseblacktattoo

Tetovaža Nefertiti

Tetovaža Nefertiti 1Kreditna: @bernartattoo

Nefertiti bila je drevna egipatska kraljica i velika kraljevska supruga faraona Ehnatona. Nakon što joj je muž umro, vjeruje se da je Nefertiti nastavila vladati Egiptom, što bi je učinilo jednom od najmoćnijih žena iz tog doba.

Može se sa sigurnošću reći da je Nefertiti jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivijih ženskih ličnosti u povijesti ljudskog roda. Ovo Nefertitijevo poprsje, na primjer, jedno je od najkopiranijih djela starog Egipta. Bez sumnje, gotovo svaka osoba na svijetu znala bi opisati kako Nefertiti izgleda. Zato je, ako želite tetovažu koja slavi stari Egipat, ali i žensku snagu, ljepotu i energiju, Nefertiti prava tetovaža.

Tetovaža Nefertiti 2Kreditna: @anlotatts Tetovaža Nefertiti 3Kreditna: @tattooist.louie Tetovaža Nefertiti 4Kreditna: @federicoviolet.tattoo Tetovaža Nefertiti 5Kreditna: @kokosmaedchen Tetovaža Nefertiti 6Kreditna: @oracletattooshop

Anubis tetovaža

Anubis tetovaža 1Kreditna: @angel_javierr

Anubis, poznat i kao Anpu, bilo je staroegipatsko božanstvo. Općenito prikazan kao čovjek s glavom šakala, Anubis je bio bog mrtvih, kao i dobra zagrobnog života i mumifikacije. Vjeruje se da je Anubis bio i balzamirač. Zbog povezanosti sa smrću, Anubisova je glava često crna. Vjeruje se da crna boja zapravo ima pozitivnu konotaciju, simbolizirajući bogato tlo Nila i ponovno rođenje.

Kao tetovaža, Anubis će biti hrabar dizajn za nošenje. Prilično je intenzivan, pogotovo kad je u potpunosti obojen. Tetovaža Anubis je izjava s dubokim značenjem. Dakle, ako tražite hrabru, jedinstvenu tetovažu koja prevodi drevni egipatski koncept, ali je i smislena, razmislite o nabavci dizajna Anubis.

Anubis tetovaža 2Kreditna: @josemazatattoo Anubis tetovaža 3Kreditna: @jantattoo_2018 Anubis tetovaža 4Kreditna: @rereeka.tattoo Anubis tetovaža 5Kreditna: @cjrtattoos Anubis tetovaža 6Kreditna: @rayando_madrestattoo

Tetovaža Kleopatre

Tetovaža Kleopatre 1Kreditna: @fermatattoo

Još jedna moćna ženska figura starog Egipta je Kleopatra. Bila je posljednji aktivni vladar egipatskog kraljevstva prije nego što je postalo provincijom Rimskog Carstva. Kleopatra je bila poznata kao vrlo inteligentna, otporna i uporna. Radna etika učinila ju je moćnom i uspješnom, a do danas je, uz Nefertiti, Kleopatra jedan od glavnih povijesnih simbola ženske moći, energije i senzualnosti.

Dakle, ako želite egipatsku tetovažu sa simbolima ženske moći, ženske energije, feminizma sveukupno, kao i ljepote i senzualnosti, onda je to Kleopatrina tetovaža. Njezin izgled može biti manje prepoznatljiv, ali bez obzira na to, njezina ljepota i inteligencija uvijek sjaje kroz dizajn tetovaža.

Tetovaža Kleopatre 2Kreditna: @louisesargenttattoos Tetovaža Kleopatre 3Kreditna: @diegomeztattoo Tetovaža Kleopatre 4Kreditna: @saintmandy_ Tetovaža Kleopatre 5Kreditna: @dyemtattoos Tetovaža Kleopatre 6Kreditna: @gi_studio8

Tetovaža piramide

Tetovaža piramide 1Kreditna: @artworkbykeely

Jedan od najpoznatijih, najstarijih i globalno priznatih simbola drevnog Egipta je piramida. Piramide su okružene misterijom; nitko zapravo ne zna kako su izgrađeni i izgrađeni, niti kako su materijali za njihovu izgradnju dovedeni duboko u pustinju.

Ali, ono što znamo je da su egipatske piramide služile kao mjesto gdje će, na primjer, faraon uživati ​​u svom zagrobnom životu. Stari Egipćani vjerovali su da svaki čovjek ima drugog sebe poznatog kao Ka; pa se vjeruje da bi Ka svoj život proveo u piramidi.

Dakle, ako želite dobiti istinski egipatsku tetovažu, onda za koji bolji dizajn otići od piramide. U većini slučajeva, dizajn piramide popraćen je i drugim drevnim egipatskim simbolima, kako bi se poboljšala slika i značenje. No, ako želite ići samo s piramidama, i dalje ćete dobiti jednako učinkovitu i odvažnu tetovažu.

Tetovaža piramide 2Kreditna: @s.q.u.i.d.vicious Tetovaža piramide 3Kreditna: @greeneye_tattoos Tetovaža piramide 4Kreditna: @renoirsurblanc Tetovaža piramide 5Kreditna: @mattymemory Tetovaža piramide 6Kreditna: @ikarus.abendwind

Izis tetovaža

Izis tetovaža 1Kreditna: @tatoreis.tattoo

Je je bila jedna od najvažnijih božica u religiji starog Egipta. Ona i njen muž, Oziris, bili su najšire štovano egipatsko božanstvo. Izida je bila toliko cijenjena da su je čak i Grci štovali; Isis su općenito štovali diljem mediteranskog svijeta.

Božica je općenito prikazana kao čovjek s hijeroglifom nalik prijestolju na glavi, kao i krilima. Vjerovalo se da je iscjeliteljica i zaštitnica, kao i da ima velike čarobne moći.

Također se vjerovalo da je Isis imala veliki ženski utjecaj budući da je bila zaštitnica braka, plodnosti i ljubavi. Dakle, ako želite slaviti stari Egipat, ali i častiti i slaviti žensku energiju i moć, onda je tetovaža Isis možda samo za vas.

Izis tetovaža 2Kreditna: @liv.merces Izis tetovaža 3Kreditna: @alex_newspaper Izis tetovaža 4Kreditna: @eli_thezoomtattoo Izis tetovaža 5Kreditna: @ogitattooer Izis tetovaža 6Kreditna: @dopaminats

Tetovaža hijeroglifa

Tetovaža hijeroglifa 1Kreditna: @foleys_ink

Hijeroglifi su likovi koji se koriste u staroegipatskom slikovnom pisanju. Ti su likovi korišteni na spomenicima starog Egipta, općenito za predstavljanje ili objašnjavanje objekata koje prikazuju. Hijeroglifi se sastoje od slika za koje se vjeruje da su korištene u stvarnom pisanju s fonetskim vrijednostima.

Ti su likovi oduvijek bili tajanstveni i zagonetni, baš poput drevnog Egipta. Iako su hijeroglifi davno dešifrirani, do danas neki od znakova i njihova značenja ostaju nepotpuni. Dakle, koji je bolji način da se uhvati misterija i enigma drevnog Egipta od tetoviranja hijeroglifa.

Tetovaža hijeroglifa 2Kreditna: @andrej_sharkyink Tetovaža hijeroglifa 3Kreditna: @thecubetattoo Tetovaža hijeroglifa 4Kreditna: @ioanaconda_ttt Tetovaža hijeroglifa 5Kreditna: @kubusowa_tattoo Tetovaža hijeroglifa 6Kreditna: @nebiolo_enrico

Tetovaža sfinge

Tetovaža sfinge 1Kreditna: @corasunsetarts

Sfinga je mitološko biće s ljudskom glavom i lavlje tijelo. Iako je karakteristična za grčku umjetnost i mitologiju, najranija i najpoznatija Sfinga je Velika sfinga u Gizi u Egiptu.

Vjeruje se da je to portretni kip kralja Khafrea, koji je također graditelj druge piramide u Gizi. Nakon Velike Sfinge, portretni kip postao je nevjerojatno popularan, toliko da je postao glavni tip portreta u povijesti Egipta, a proširio se i Azijom.

Danas je Sfinga jedan od najprepoznatljivijih simbola starog Egipta. To je također jedan od glavnih razloga zašto ljudi posjećuju Gizu, uz piramide, naravno. Dakle, ako želite dobiti tetovažu s egipatskom tematikom, svakako razmislite o ikoničnoj Sfingi.

Tetovaža sfinge 2Kreditna: @link.ys Tetovaža sfinge 3Kreditna: @nelotattooer Tetovaža sfinge 4Kreditna: @the.fire.cracker Tetovaža sfinge 5Kreditna: @daniel.nabil_ink Tetovaža sfinge 6Kreditna: @leonjaycolley

Ideje za postavljanje egipatskih tetovaža

Evo naših vrhunskih preporuka za postavljanje tetovaža, kao i koji bi dizajn i simboli tetovaža najbolje odgovarali određenom položaju na tijelu;

  • Postavljanje šake ili prsta – Egipatske tetovaže koje najbolje djeluju na ruci bile bi one s hijeroglifima i malim, ali značajnim motivima poput Ankh ili Oko sati. Neki ljudi čak i dobivaju male faraonske tetovaže na rukama.

Egipatske tetovaže Postavljanje ruke ili prstaKreditna: @tais_rem

  • Položaj grudi – sada je područje prsa općenito rezervirano za podebljane i velike egipatske simbole, često s više njih u isto vrijeme. Simboli poput faraona, piramida, egipatske mačke, Anubisa, Nefertiti i još mnogo toga mogu se uklopiti u jedan veliki, utjecajan i intenzivan dizajn. Naravno, možete se odlučiti i za jedan jednostavan dizajn.

Egipatske tetovaže Postavljanje grudiKreditna: @draz_tattoo

  • Položaj leđa – baš kao i prsa, leđa vam omogućuju da podivljate s veličinom i dizajnom tetovaže. Ljudi se općenito odlučuju za Izidine ideje s raširenim krilima ili za druga poznata egipatska božanstva i pravila. Za one koji žele suptilniji dizajn položaja leđa, preporučujemo dizajn hijeroglifa ili mali Ankh dizajn na gornjem dijelu leđa (odmah ispod stražnje strane vrata).

Egipatske tetovaže Položaj leđaKreditna: @fabiolacoele

  • Postavljanje unutarnje ruke – ovo je popularno postavljanje tetovaža za suptilne, jednostavnije dizajne. Najčešći dizajn za ovo mjesto je Nefertiti ili Kleopatra, dok mnogi ljudi također dobivaju Horusovo oko.

Egipatske tetovaže Postavljanje unutarnje rukeKreditna: @topunto88

  • Postavljanje podlaktice – ako želite napraviti tetovažu faraona od koje zastaje dah, a također želite da to ljudi primijete, onda je podlaktica izvrsna ideja za postavljanje. Podlaktica je izvrstan izbor za smještaj jer je koža glatka i ima puno prostora za detalje.

Egipatske tetovaže Postavljanje podlakticeKreditna: @ivanvinicius

Završne misli

Nadajmo se da je ovaj članak bio informativan i koristan za one koji su zainteresirani za dobivanje tetovaže inspirirane drevnim Egiptom. Pokušali smo ući u detalje sa značenjima, tako da zaista znate kakvu tetovažu dobivate. Za zanimljivije ideje o tetovažama svakako provjerite ili druge članke; za svakoga postoje tetovaže i ideje.

Pročitajte i:

  • Tetoviranje i prisvajanje kulture: zašto bi vaša tetovaža mogla biti problematična
  • 30+ nevjerojatnih kineskih dizajna tetovaža sa značenjem
  • Japanske tetovaže: povijest, značenja, simbolika & Dizajni