Oblikovanje

Tetovaže jelenov: pomen, simbolika in 40+ najboljših oblikovalskih idej

Se spomnite Bambija? Večina nas je v Disneyjevih filmih, kot je Bambi, naletela na jelene. Zaradi tega filmskega prikaza življenja jelenov so bili ljudje že od petdesetih let prejšnjega stoletja v strahu, ko gre za to čudovito, nežno in mirno žival.

In seveda Bambi in podobni filmi niso bili prvi, ki so nam predstavili življenje jelenov; stotine let so ljudje pisali o jelenih in srnjadih, pogosto jih opisovali kot te duhovne, harmonične in miroljubne živali, ki se včasih zdijo drugačne in čarobne.

Zato se ne moremo vprašati, ali tetovaže jelenov nosijo isti pomen in simboliko, ali ljudje tetovirajo jelene samo zaradi čudovitega dizajna. V naslednjih odstavkih si bomo ogledali, kaj pomeni tetovaža jelena, simbolizira in katera oblika tetovaže jelena bi vam najbolj ustrezala. Brez odlašanja začnimo!

Jeleni (in tetovaže jelenov): pojasnjeni pomen in simbolika

Razložen pomen in simbolika jelenov (in jelenskih tetovaž)Shranjena tetovaža

Simbol jelenjadi skozi zgodovino in kulture

Skozi zgodovino, zlasti v literaturi, so bili jeleni edinstveno predstavljeni. Eden prvih spisov, ki omenja jelene, je obravnaval njihovo biologijo, vedenje in možno uporabo pri ljudeh. Stara angleška besedila na primer, kot je ta Topsell-ova zgodovina štirinožcev, so bili predvsem poučni in poučni glede srnjadi in njihovega možnega lova.

Ko pa so ljudje začeli preučevati te živali, ki niso bile uporabne za ljudi, smo odkrili duh mehkobe in nežnosti, ki je postal ključna simbolika srnjadi v izmišljeni literaturi.

Izhajajo iz časti in duhovnosti jelenov, ki jim jih pripisujejo starodavna ljudstva in Indijanci, jeleni so postali poosebljenje duha, duhovnosti, ženskosti, prefinjenosti, nežnosti in mehkobe. Njihov videz je bil skoraj pravljičen in mitičen za vsakogar, ki se je z njimi srečal.

Jelen je v mnogih kulturah simbol duhovne avtoritete, duhovnosti in duhovne regeneracije. Na primer, v Krščansko izročilo, jelen simbolizira pobožnost, predanost in svetnost. V Keltska tradicija, na drugi strani jelen simbolizira ženskost, milost in nežnost. V nekaterih keltskih legendah je bilo znano, da so moški klicali srne, da jih rešijo pasti fizičnega, zemeljskega sveta in jih popeljejo v svet magije.

Za Indijanci, videli so srne in živali duhovne moči, nežnosti in zanesljivih glasnikov. Videli so jih tudi kot simbol plodnosti.

V Budizem, na drugi strani pa so jelene videli kot simbol sreče, miru, harmonije in dolgega življenja. Menijo, da Buda je bil zlati jelen v prejšnjem življenju, ki je govoril z ljudmi in jim pomagal rešiti njihove težave. Ta zgodba je eden glavnih postulatov prepričanja v tibetanskih legendah.

V Mehiška in južnoameriška kultura, jelene so videli kot živali, ki lahko prevedejo jezik bogov navadnim ljudem. Videli so jih kot tolmače sporočil bogov, zlasti prebivalcem osrednje Mehike, znanim kot huicholes. Ti ljudje imajo svoj sistem prepričanj in obredni koledar je popolnoma urejen glede na reprodukcijski cikel jelenjadi.

Tetovaže jelena na telesuVir slike: Instagram

Tetovaže jelena in simbolika

Kot si lahko predstavljate, tetovaže jelenov zagotovo slonijo na kulturni in tradicionalni interpretaciji jelena. Ta žival je vir domišljije in ustvarjalnosti za številne tetovatorje in umetnike po vsem svetu. Jeleni so predvsem zaradi svoje krone in drže navdih za osupljive modele tetovaže in umetnine.

Vendar v večini primerov tetovaže jelenov in njihova simbolika izvirajo iz zgodovinske, kulturne in tradicionalne simbolike, pripisane tem živalim. Zato pomen in simboliko tetovaže jelena na splošno obsega;

 • Mir – kot naravne miroljubne živali so jeleni in srnjaki zaščiteni miru in harmonije med živalmi in drugimi bitji. Znano je, da se jeleni izogibajo težavam (razen če jih na primer ne izzovejo v času parjenja).
 • Ženskost – kot smo že omenili, so bili v indijanski in keltski tradiciji srne videti kot simbol ženskosti in milosti. Odlikuje jih tudi njihova mehkoba in nežnost, ki sta tudi tradicionalno ženski lastnosti.
 • Lepota – seveda sta srna in srnjad neverjetno lepi živali; so zelo graciozni in elegantni in čeprav so močni in odporni, nosijo tudi lastnost krhkosti. Če ste kdaj videli jelena v gozdu, boste prepoznali, ko rečemo, da je njihov videz skoraj mitičen in drugače rečeno.
 • Prijaznost – jeleni so na splošno zelo miroljubne in prijazne živali. Nežni so tako do drugih živali kot do ljudi. Kamor koli se pojavijo, s seboj prinašajo občutek harmonije in dobrote, kar je znak njihove prijaznosti.
 • Materinska ljubezen – če se vrnemo v Bambi, vsi vemo, da srnjad in srnjad velja za simbol dobre družine in materinske ljubezni. Srne so znane kot odlične pri vzgoji otrok in se popolnoma posvetijo otrokovemu življenju.
 • Duhovnost in mitičnost – kot smo omenili, številne kulture in tradicije jelene vidijo kot simbol onstranstva, magije, mitičnosti in duhovnosti. Ker sta videz in vedenje jelenov vedno posebna priča, jih mnogi opisujejo kot pravljične.

Ideje za oblikovanje tetovaže jelenaKredit: @marta_vinni_tattoo

40+ najboljših idej za oblikovanje tetovaže jelenov

Tetovaža jelenove glave

Jelenova glava je bila vedno prevladujoča izbira pri oblikovanju tetovaže. Zaradi držanja jelena in krošnje je jelen odličen vir navdiha za ustvarjalne modele.

Znano je, da si lovci na jelene ponavadi tetovirajo jelenovo glavo kot spoštovanje do živali; nekateri lovci to počnejo, da na žalost pokažejo srne kot trofejo. Vendar pa tetovaže z jelenovo glavo na splošno veljajo v čast tem čudovitim živalim. Poudarek je na lepoti držanja in krošnje jelena (krona je ponos jelena).

Tetovaža glave jelena na ramiVir slike: Instagram Tetovaža jelenove glave na prsihVir slike: Instagram Tetovaža jelenove glave in vejeVir slike: Instagram Tetovaža jelenove glave z dolgimi rogoviVir slike: Instagram Tetovaža jelenove glave in cvetjaVir slike: Instagram

Geometrijska tetovaža jelena

Geometrijske tetovaže jelenov so pogosto osredotočene izključno na glavo jelena. Razlog za to je jelenova krona, ki je kot nalašč za vključitev geometrijskih oblik in modelov. Jelenov obraz je tudi odlično platno za različne geometrijske oblike in vzorce. V takšnih tetovažah je veliko linijskega dela, uporabe negativnega prostora, pikčastosti in senčenja. Če želite smiselno, a poenostavljeno, a učinkovito tetovažo, vam priporočamo, da uporabite geometrijsko obliko.

Tetovaža jelenove glave s krogomVir slike: Instagram Tetovaža jelenove glave s trikotnikomVir slike: Instagram Tetovaža glave črnega jelenaVir slike: Instagram Energična tetovaža glave jelenaVir slike: Instagram

Pretirana tetovaža krone jelena

Druga različica oblikovanja tetovaže jelenove glave je tista s pretirano jelenovo krono. Te tetovaže so osredotočene predvsem na krono jelena, zato sta glava in telo jelena na splošno manjši v primerjavi s krono.

Bistvo te zasnove je poudariti vidik jelena, ki je bolj povezan z močjo in močjo živali. Jeleni uporabljajo krono za boj z drugimi jeleni za samico ali za obrambo pred drugimi živalmi, ki jih poskušajo napasti.

Pretirana tetovaža krone jelenaVir slike: Instagram Tetovaža jelenove glave in obrnjen trikotnikVir slike: Instagram Stranski del tetovaže jelenove glaveVir slike: Instagram Tetovaže jelenov in gobVir slike: Instagram

Cvetlični jelen krona tetovaža

Ni boljšega načina, da poudarite ženskost in lepoto jelenjadi in srnjadi, kot če bi si tetovirali krono cvetnega jelena. Takšno oblikovanje tetovaže ne samo poudarja vidik ženstvenosti, ampak tudi poudarja neverjetno povezavo med srnjadjo in njihovim naravnim okoljem.

Jeleni in njihov naravni habitat se medsebojno dopolnjujejo do te mere, da se zdijo kot eno, kar je prikazano v teh modelih tetovaž. Čeprav se osredotočajo na ženske lastnosti, se tetovaže cvetnih jelenov popolnoma prilegajo tako moškim kot ženskam.

Cvetlični jelen krona tetovažaVir slike: Instagram Tetovaže jelenove glave in rdečega cvetjaVir slike: Instagram Flower Deer Crown Tattoo in listiVir slike: Instagram Vijolična in rumena cvetna jelenova krona tetovažaVir slike: Instagram Črna cvetna jelenova krona tetovažaVir slike: Instagram

Naravna tetovaža jelena

Naravna tetovaža jelena pomeni, da je oblikovanje tetovaže popolnoma navdihnjeno z realistično naravo živali. Ni pretiranih linij, barv ali dodatnih vzorcev. Tatoo prikazuje jelena ali srnjaka v njegovih pravih barvah, mehkih črtah in mirnosti. Takšno oblikovanje tetovaže je za tiste, ki želijo spoštovati to žival v njeni pravi obliki in resničnosti.

Naravna tetovaža jelenaVir slike: Instagram Tetovaža treh jelenovVir slike: Instagram Tetovaže jelenov in divjih gosiVir slike: Instagram Tetovaža sedečega jelenaVir slike: Instagram

Tetovaža lobanje jelena

Da bi se odmaknili od ženskega vidika srnjadi ali srnjadi, si mnogi tetovirajo lobanje jelenov. Glavno občinstvo za takšne modele tetovaž so na splošno moški, ker se zdi, da se bolj povezujejo s temi moškimi lastnostmi jelena, ne pa z duhovnimi, ženskimi in elegantnimi lastnostmi.

Te tetovaže so zelo intenzivne in v nekaterih primerih celo zlovešče in zlobne. Simbolizirajo smrt in ostanke nekdanjih živali. V primerjavi s splošno mirno in duhovno simboliko srnjadi se oblikovanje tetovaže jelenove lobanje od nje čim bolj loči.

Tetovaža lobanje jelenaVir slike: Instagram Tetovaža jelenove lobanje s krogom in trikotnikomVir slike: Instagram Jelenova lobanja in tetovaža cvetjaVir slike: Instagram

Poenostavljene tetovaže jelena

Te tetovaže imajo pogosto obris jelena, tu in tam je nekaj podrobnosti in odtenkov. Poenostavljene tetovaže jelenov so kot nalašč za tiste, ki želijo ohraniti preproste, a učinkovite stvari. Oblikovanje je redko zapleteno, tetovaže pa so pogosto črne ali sive (ali imajo namige barve).

To pomeni, da vas tetovaža ne bo stala premoženja, vendar vam bo še vedno ustrezala in učinkovito prevedla simboliko srnjadi. Preproste tetovaže jelenov se zdijo tudi najbolj nežne; učinkovito prevajajo nežnost in krhkost samca in samice jelena.

Poenostavljena tetovaža jelenaVir slike: Instagram Poenostavljena tetovaža jelena na ramiVir slike: Instagram Poenostavljena tetovaža jelena in cvetjaVir slike: Instagram Pisana poenostavljena tetovaža jelenaVir slike: Instagram Poenostavljena tetovaža glave jelenaVir slike: Instagram Tetovaža glave jelena SamllVir slike: Instagram

Kam morate postaviti tetovažo jelena?

Glede na obliko tipičnega oblikovanja tetovaže jelenov se je lahko zelo zanimivo odločiti, kje bi bila najboljša postavitev tetovaže. Tu je nekaj naših priporočil;

 • Območje prsnega koša – zagotovo je lahko tetoviranje na prsih precej boleče. Toda s čudovito tetovažo jelena je več kot vredno. Prsni koš je odličen za modele jelenov, ki vsebujejo pretirane jelenove krone ali jelenovo lobanjo.

Tetovaža jelenove glave na predelu prsnega košaVir slike: Instagram

 • Območje stegen – če si želite narediti večjo tetovažo jelena, pa ne želite, da bi bila preveč očitna in vidna, priporočamo stegno. To območje je dovolj veliko, da se prilega srednje do velike tetovaže, tudi če je krona jelenov v oblikovanju pretirana. Bolečina se lahko razlikuje od znosne do zelo boleče, odvisno od tega, ali imate debelejšo mišico ali vitkejše stegno.

Tetovaža jelenove glave na stegnuVir slike: Instagram

 • Območje nadlakti/biceps/rokav – drugo odlično mesto za tetoviranje jelena je nadlaket ali biceps. Z nadlakti lahko naredite tetovažo jelena majhne ali srednje velikosti ali pa celotno območje rokava ustvarite kohezivno tetovažo jelena, ki bo vsebovala tudi druge oblike in vzorce. To območje tetovaže je mogoče enostavno pokriti, zato vam ni treba skrbeti, da bi tetovaža posegla v vaše delo.

Tetovaža jelenove glave na predelu nadlaktiVir slike: Instagram Umetniška tetovaža glave jelenaVir slike: Instagram

 • Zgornji del hrbta/ramena – to območje je super, ker je gladko in ravno, zato se lahko s podobo tetovaže podivjate, kot želite. Bolečina je razmeroma znosna; bolj ko je tetovaža oddaljena od središča hrbta, manj bo bolela tetovaža. To območje je odlično za večje tetovaže, lahko pa je videti tudi ljubko z manjšim, enostavnejšim obrisom jelena.

Tetovaža jelena na zgornjem delu hrbtaVir slike: Instagram

 • Področje podlakti – to je najpogostejša lokacija za tetoviranje, ki jo lahko izberete. Je ravna, gladka in tetovaže na podlakti izgledajo skoraj v vsakem primeru. Vaša tetovaža jelena bo videti popolno na podlakti, ne glede na velikost ali vrsto tetovaže. To pomeni, da se lahko z norostjo zmešate in naredite nekaj resnično edinstvenega. Tetovažo je mogoče enostavno pokriti z dolgimi rokavi, vendar bo vidna v vročem vremenu.

Tetovaža jelenove glave na področju podlaktiVir slike: Instagram

 • Območje stopal – čeprav je stopalo eno najbolj bolečih lokacij za tetoviranje, menimo, da ga lahko najbolj drzni med nami naredijo za neverjetno tetovažo jelena. Kot lahko vidite iz naše zgledne tetovaže, tetovaža jelena izgleda izjemno na nogi. Torej, ko naslednjič poskušate razmišljati o novi postavitvi tetovaže, razmislite o stopalu ali območju gležnja.

Tetovaža jelenove glave na nogiVir slike: Instagram

Zaključne misli

Upamo, da vam je bil naš izbor tetovaž za oblikovanje tetovaže jelena všeč. Naš cilj je bil čimbolj približati simboliko in pomen jelenjadi ter predstaviti trenutno najboljše ideje oblikovanja tetovaž, ki vas lahko navdihujejo. Če ugotovite, da smo kaj zamudili, ali menite, da bi morali nekaj vključiti v članek, nam to sporočite. Za več informacij in oblikovanje tetovaž si oglejte naše podobne članke na spletnem mestu.