Oblikovanje

Egipčanske tetovaže: 70+ priljubljenih motivov in simbolov s pomenom

Tudi tisoče let kasneje se svet starega Egipta zdi skrivnosten in skrivnosten, tako da smo še dandanes še vedno navdušeni nad to starodavno kulturo in civilizacijo. Od mitologije do očarljive umetnosti in simbolike nas starodavna egipčanska kultura verjetno ne bo nehala presenetiti in navdihovati.

To bi pojasnilo, zakaj so egiptovske tetovaže tako priljubljene po vsem svetu. Starodavna simbolika, motivi, egipčanski hieroglifi in božanstva služijo kot neskončni navdih za različne koncepte egiptovskih tetovaž. Zdi se, da se celo starodavne egipčanske tetovaže vračajo v sodobni čas.

Zato, če vas zanima egiptovska tetovaža, ste na pravem mestu. V naslednjih odstavkih bomo raziskali priljubljeno egipčansko simboliko in motive ter kako jih lahko uporabite za oblikovanje tetovaže. Torej, začnimo!

Priljubljeni egipčanski motivi + modeli in tetovaže tetovaž

Egipčanska mačja tetovaža

Tetovaža egipčanske mačke 1Kredit: @neiastattoo

Mačke so bile nekatere najpomembnejše živali v starem Egiptu. Že tisoče let so bili zastopani v verskih in družbenih praksah, tako zelo, da je bilo celo več egipčanskih božanstev upodobljenih z mačjimi glavami. Na primer, božanstvo Mut (kar pomeni “boginja mati”) je bilo upodobljeno kot mačka v družbi mačke.

Razlog za vse to je v zaščitniški naravi mačk; stoletja so bile mačke odgovorne za ubijanje kač, škorpijonov in miši po Egiptu, kar je rešilo ljudi pred številnimi boleznimi.

Kar zadeva tetovaže egipčanske mačke, je mačka pogosto upodobljena s krili, močno okrašena z nakitom in neverjetno vpadljivimi očmi. Mačka je pogosto črna in ima elemente, kot so Horusovo oko, vzhajajoča sonca in drugi egipčanski motivi.

Preberite tudi: 50+ najboljših idej za oblikovanje tetovaže črne mačke (pomen in navdih)

Egipčanska mačja tetovaža 2Kredit: @foxy.tattoos Egipčanska mačja tetovaža 3Kredit: @karbone.studio Egipčanska mačja tetovaža 4Kredit: @aeternum.inkart Egipčanska mačja tetovaža 5Kredit: @shop_221_tattoo_piercing Egipčanska mačja tetovaža 6Kredit: @m.milano_art

Tetovaža Eye of Horus

Tetovaža Eye of Horus 1Kredit: @adintattoo

Eden od svetovno priznanih staroegipčanskih simbolov je Horusovo oko. Je verski simbol, ki predstavlja zdravljenje, dobro počutje, zdravje in zaščito.

Simboli očesa izvirajo iz mitskega spopada med Horusom in Setom (bog sladic in neviht, Horusov rival). Set je uspel poškodovati Horusa in mu uničiti oči. Vendar se je eno oko ozdravilo in se vrnilo k Horusu, ki je pozneje ponudil oko svojemu pokojnemu očetu Ozirisu.

Simbol očesa, kot ga poznamo danes, je pravzaprav hieroglif, ki so ga v starodavnem Egiptu uporabljali tudi kot matematični simbol (pomenil je ulomke). Horusovo oko je kot tetovaža drzno in vpadljivo ter na prvi pogled prikliče skrivnostno in mitsko.

Tetovaža Eye of Horus 2Kredit: @kensukeyokogawa Tetovaža Eye of Horus 3Kredit: @xsugarduckyx.tattooo Tetovaža Eye of Horus 4Kredit: @seoneul_tattoo Tetovaža Eye of Horus 5Kredit: @stormhorsetattoo Tetovaža Eye of Horus 6Kredit: @sophieviolettattoo

Ankh tetovaža

Ankh tetovaža 1Kredit: @tattoosbyking

Imenujejo ga tudi “ključ življenja”, Ankh je staroegipčanski hieroglifski simbol, ki se uporablja za predstavljanje besed, kot sta “življenje” in “življenje” (verjame se, da je pomenilo tudi “ogledalo” in “cvetlični šopek”). Kot tak je postal simbol življenja in so ga običajno imeli staroegipčanska božanstva.

Ankh je v obliki križa; namesto zgornje palice pa je zanka v obliki solze. Izvor tega modela ni znan, vendar je še danes eden najbolj dekorativnih elementov v Egiptu in sosednjih kulturah. Ankh je tudi eden najbolj priljubljenih motivov za oblikovanje tetovaž v smislu staroegipčanskih konceptov.

Ankh Tattoo 2Kredit: @coffinkitsch Ankh tetovaža 3Kredit: @morriganblackart Ankh tetovaža 4Kredit: @tattoozgskare Ankh tetovaža 5Kredit: @mejorartestudio Ankh tetovaža 6Kredit: @jackiecatanio

Faraonova tetovaža

Faraonova tetovaža 1Kredit: @theartoftattooingofficial

Faraon v starem Egiptu je bil monarh in vladar iz prve dinastije. Menijo, da je bil faraon posrednik med božanstvi in ​​ljudmi. Zato je bil faraon tako verski kot civilni vladar in administrator. Faraon je bil odgovoren za celotno deželo, skoraj vse je imel v lasti, sprejel je zakone in opravljal verske obrede.

Faraon je bil in je še vedno simbol moči in izjemne vladarske sposobnosti. Je tudi eden najpogostejših egipčanskih simbolov. Zato bi bila tetovaža faraona odličen način praznovanja starega Egipta, saj je drzna, izjemna, resnično skrivnostna in edinstvena, tako kot faraon.

Faraonova tetovaža 2Kredit: @ziho_gallery Faraonova tetovaža 3Kredit: @_dudink_ Faraonova tetovaža 4Kredit: @tetoviracnica Faraonova tetovaža 5Kredit: @eitanart Tetovaža faraona 6Kredit: @eseblacktattoo

Tetovaža Nefertiti

Tetovaža Nefertiti 1Kredit: @bernartattoo

Nefertiti je bila staroegipčanska kraljica in velika kraljeva žena faraona Ehnatona. Po smrti njenega moža velja, da je Nefertiti še naprej vladala Egiptom, zaradi česar bi bila ena najmočnejših žensk iz tega obdobja.

Lahko rečemo, da je Nefertiti ena najbolj ikoničnih in prepoznavnih ženskih osebnosti v zgodovini človeštva. Ta doprsni kip Nefertiti je na primer eno najbolj kopiranih del starega Egipta. Brez dvoma bi skoraj vsaka oseba na svetu znala opisati, kako izgleda Nefertiti. Zato, če želite tetovažo, ki slavi stari Egipt, pa tudi žensko moč, lepoto in energijo, je Nefertiti prava tetovaža.

Tetovaža Nefertiti 2Kredit: @anlotatts Tetovaža Nefertiti 3Kredit: @tattooist.louie Tetovaža Nefertiti 4Kredit: @federicoviolet.tattoo Tetovaža Nefertiti 5Kredit: @kokosmaedchen Tetovaža Nefertiti 6Kredit: @oracletattooshop

Tetovaža Anubis

Tetovaža Anubis 1Kredit: @angel_javierr

Anubis, znan tudi kot Anpu, je bilo staroegipčansko božanstvo. Na splošno upodobljen kot človek z glavo šakala, je bil Anubis bog mrtvih, pa tudi dobro posmrtnega življenja in mumifikacije. Menijo, da je bil Anubis tudi balzamiran. Zaradi povezanosti s smrtjo je Anubisova glava pogosto črna. Prepričanje je, da ima črna barva pravzaprav pozitivno konotacijo, ki simbolizira bogato nilsko zemljo in ponovno rojstvo.

Kot tetovaža bo Anubis drzen dizajn. Je zelo intenziven, še posebej, če je popolnoma obarvan. Tetovaža Anubis je izjava z globokim pomenom. Torej, če iščete krepko, edinstveno tetovažo, ki prevaja starodavni egipčanski koncept, vendar je tudi smiselna, potem razmislite o oblikovanju Anubisa.

Tetovaža Anubis 2Kredit: @josemazatattoo Tetovaža Anubis 3Kredit: @jantattoo_2018 Tetovaža Anubis 4Kredit: @rereeka.tattoo Tetovaža Anubis 5Kredit: @cjrtattoos Tetovaža Anubis 6Kredit: @rayando_madrestattoo

Tetovaža Kleopatra

Tetovaža Kleopatra 1Kredit: @fermatattoo

Druga močna ženska figura starega Egipta je Kleopatra. Bila je zadnja aktivna vladarka egiptovskega kraljestva, preden je postalo provinca rimskega cesarstva. Kleopatra je bila znana kot zelo inteligentna, odporna in vztrajna. Njena delovna etika jo je naredila močno in uspešno in do danes je poleg Nefertiti Kleopatra eden glavnih zgodovinskih simbolov ženske moči, energije in čutnosti.

Torej, če želite egipčansko tetovažo s simboli ženske moči, ženske energije, feminizma na splošno, pa tudi lepote in čutnosti, potem je prava izbira tetovaža Cleopatra. Njen videz je morda manj prepoznaven, a ne glede na to njena lepota in inteligenca vedno zasijeta skozi obliko tetovaže.

Tetovaža Kleopatra 2Kredit: @louisesargenttattoos Kleopatra tetovaža 3Kredit: @diegomeztattoo Tetovaža Kleopatra 4Kredit: @saintmandy_ Tetovaža Kleopatra 5Kredit: @dyemtattoos Tetovaža Kleopatra 6Kredit: @gi_studio8

Piramidna tetovaža

Piramidna tetovaža 1Kredit: @artworkbykeely

Eden najbolj znanih, najstarejših in svetovno priznanih simbolov starega Egipta je piramida. Zdaj so piramide obdane s skrivnostjo; nihče v resnici ne ve, kako so bili zgrajeni in kako so materiale za njihovo gradnjo pripeljali globoko v puščavo.

Vemo pa, da so egipčanske piramide služile kot kraj, kjer bi na primer faraon užival v posmrtnem življenju. Stari Egipčani so verjeli, da ima vsak človek drugega sebe, znanega kot Ka; torej velja prepričanje, da bi Ka preživel svoje življenje v piramidi.

Torej, če želite narediti resnično egipčansko tetovažo, potem kakšen boljši dizajn kot piramida. V večini primerov oblikovanje piramide spremljajo tudi drugi starodavni egipčanski simboli, ki pospešujejo podobe in pomen. Če pa želite iti samo s piramidami, boste še vedno dobili enako učinkovito in drzno tetovažo.

Piramidna tetovaža 2Kredit: @s.q.u.i.d.vicious Piramidna tetovaža 3Kredit: @greeneye_tattoos Piramidna tetovaža 4Kredit: @renoirsurblanc Piramidna tetovaža 5Kredit: @mattymemory Piramidna tetovaža 6Kredit: @ikarus.abendwind

Tetovaža Isis

Tetovaža Isis 1Kredit: @tatoreis.tattoo

Isis je bila ena najpomembnejših boginj v religiji starega Egipta. Z možem Ozirisom sta bila najpogosteje čaščena egipčanska božanstva. Izido so tako spoštovali, da so jo častili celo Grki; Isis so na splošno častili po vsem Sredozemlju.

Boginja je na splošno upodobljena kot človek s prestolnim hieroglifom na glavi in ​​s krili. Veljalo je, da je zdravilka in zaščitnica, pa tudi da ima velike čarobne moči.

Prav tako je veljalo, da je Isis velik ženski vpliv, saj je bila zaščitnica zakona, plodnosti in ljubezni. Torej, če želite praznovati stari Egipt, pa tudi častiti in slaviti žensko energijo in moč, potem je tetovaža Isis morda samo za vas.

Isis Tattoo 2Kredit: @liv.merces Isis Tattoo 3Kredit: @alex_newspaper Isis Tattoo 4Kredit: @eli_thezoomtattoo Tatoo Isis 5Kredit: @ogitattooer Tatoo Isis 6Kredit: @dopaminats

Tetovaža s hieroglifi

Tetovaža s hieroglifi 1Kredit: @foleys_ink

Hieroglifi so znaki, ki se uporabljajo v staroegipčanski slikovni pisavi. Ti znaki so bili uporabljeni na spomenikih starega Egipta, na splošno za predstavitev ali razlago predmetov, ki jih upodabljajo. Hieroglifi so sestavljeni iz slik, za katere se domneva, da so bile uporabljene pri pisanju s fonetičnimi vrednostmi.

Ti liki so bili tako kot stari Egipt vedno skrivnostni in skrivnostni. Čeprav so bili hieroglifi že davno dešifrirani, do danes nekateri znaki in njihovi pomeni ostajajo nepopolni. Torej, kakšen boljši način, da ujamete skrivnost in enigmo starega Egipta, kot pa tetoviranje hieroglifov.

Tetovaža hieroglifov 2Kredit: @andrej_sharkyink Tetovaža s hieroglifi 3Kredit: @thecubetattoo Tetovaža s hieroglifi 4Kredit: @ioanaconda_ttt Tetovaža hieroglifov 5Kredit: @kubusowa_tattoo Tetovaža s hieroglifi 6Kredit: @nebiolo_enrico

Tetovaža sfinge

Tetovaža sfinge 1Kredit: @corasunsetarts

Sfinga je mitološko bitje s človeško glavo in levjim telesom. Čeprav je značilna za grško umetnost in mitologijo, je prva in najbolj znana Sfinga velika Sfinga v Gizi v Egiptu.

Domneva se, da je to portretni kip kralja Khafreja, ki je tudi graditelj druge piramide v Gizi. Po veliki Sfingi je portretni kip postal neverjetno priljubljen, tako da je postal glavna vrsta portreta v egipčanski zgodovini in se razširil tudi po Aziji.

Danes je Sfinga eden najbolj prepoznavnih simbolov starega Egipta. To je tudi eden glavnih razlogov, zakaj ljudje poleg piramid obiskujejo Gizo. Torej, če želite dobiti tetovažo na egipčanski tematiki, morate vsekakor razmisliti o ikonični Sfingi.

Tetovaža sfinge 2Kredit: @link.ys Tetovaža sfinge 3Kredit: @nelotattooer Tetovaža sfinge 4Kredit: @the.fire.cracker Tetovaža sfinge 5Kredit: @daniel.nabil_ink Tetovaža sfinge 6Kredit: @leonjaycolley

Ideje za umestitev egiptovskih tetovaž

Tu so naša zgornja priporočila za postavitev tetovaže, pa tudi, kateri modeli in simboli tetovaž bi bili najbolj primerni za določeno postavitev na telesu;

  • Postavitev roke ali prsta – Egipčanske tetovaže, ki najbolje delujejo na roki, bi bile tiste s hieroglifi in majhnimi, a pomembnimi motivi, kot sta Ankh ali Oko ur. Nekateri ljudje celo dobijo majhne faraonske tetovaže na rokah.

Egipčanske tetovaže Postavitev rok ali prstovKredit: @tais_rem

  • Postavitev skrinje – zdaj je območje prsnega koša na splošno rezervirano za krepke in velike egipčanske simbole, ki pogosto vsebujejo več njih hkrati. Simbole, kot so faraon, piramide, egipčanska mačka, Anubis, Nefertiti in še veliko več, je mogoče združiti v eno veliko, vplivno in intenzivno zasnovo. Seveda se lahko odločite tudi za eno preprosto zasnovo.

Postavitev skrinje za egipčanske tetovažeKredit: @draz_tattoo

  • Postavitev nazaj – tako kot na prsih, hrbet omogoča divjanje glede na velikost in obliko tetovaže. Ljudje se običajno odločajo za oblikovanje Isis s široko razprtimi krili ali za druga znana egipčanska božanstva in pravila. Tistim, ki si želijo bolj subtilne oblike postavitve hrbta, priporočamo obliko vrstice s hieroglifi ali majhno obliko Ankh na zgornjem delu hrbta (tik pod zadnjo stran vratu).

Egipčanske tetovaže Postavitev hrbtaKredit: @fabiolacoele

  • Notranja postavitev roke – to je priljubljena postavitev tetovaže za subtilne in enostavne oblike. Najpogostejša oblika za to umestitev je Nefertiti ali Kleopatra, medtem ko veliko ljudi dobi tudi Horusovo oko.

Egipčanske tetovaže Notranja postavitev rokeKredit: @topunto88

  • Namestitev podlakti – če želite narediti osupljivo tetovažo faraona in želite, da to opazijo tudi ljudje, je podlaket odlična ideja za postavitev. Podlaket je odlična izbira za postavitev, saj je koža gladka in je veliko prostora za podrobnosti.

Postavitev podlakti egiptovskih tetovažKredit: @ivanvinicius

Zaključne misli

Upajmo, da je bil ta članek poučen in v pomoč tistim, ki jih zanima pridobivanje tetovaže po starodavnem Egiptu. Poskušali smo iti v podrobnosti s pomeni, tako da resnično veste, kakšno tetovažo si privoščite. Za zanimivejše ideje o tetovažah si oglejte ali druge članke; za vsakogar obstajajo tetovaže in ideje.

Preberite tudi:

  • Tetoviranje in kulturna sredstva: zakaj bi bila vaša tetovaža lahko problematična
  • 30+ neverjetnih kitajskih modelov tetovaž s pomenom
  • Japonske tetovaže: zgodovina, pomen, simbolika & Modeli