Kultura

Tattoo: zgodovina, oblikovalske ideje, umestitve, bonton, odstranitev (Ultimate Guide)

Tetovaža lahko pomeni veliko – ali pa sploh ne pomeni nič. Poleg tega, da so globoko osebne, so tetovaže izjemna umetniška dela in imajo za seboj zanimivo zgodovino. V tem končni vodnik za tetovaže, vam predstavljamo celoten koncept. Od osnov tetoviranja, do oblikovanja tetovaž, do odstranjevanja tetovaž.

Ne glede na to, ali razmišljate o tetoviranju, vas skrbi bolečina ali pa vas samo zanima body art, boste tukaj našli odgovore, ki jih iščete. Ne pozabite si ogledati tudi začasnih tetovaž na koncu našega vodnika!

Tattoo: Hitre osnove

Osnove tetoviranjaShranjena tetovaža

Neumnih vprašanj ni. Samo zato, da se prepričamo, da smo vsi na isti strani, tukaj so osnove tetovaž.

Kaj je tetovaža?

Tetovaža je stalna body art. Črnilo v različnih barvah vam vbrizgajo v kožo, da ustvarite umetnine. Obstajajo neskončni modeli tetovaž s številnimi slogi. Oseba, ki oblikuje in “črni” tetovaže, je znana kot tetovatorka.

Dobra tetovaža ne bo vedno poceni. Morali bi biti pripravljeni porabiti nekaj časa za izpopolnjevanje oblikovanja tetovaže in iskanje združljivega umetnika za tatu. To je še posebej pomembno za velike in zapletene zasnove.

Kaj je tetovažaKredit: @redletterstattoo

Predvsem se morate spomniti, da so tetovaže trajne (več o dragem in bolečem postopku odstranjevanja tetovaže spodaj), zato je bolje, da je to oblika, ki vam bo za vedno všeč!

Tetovaže so lahko tudi izjemno pomembne. Simboli in oblike imajo lahko za posameznika pomemben pomen. Tatoo je lahko preprosto za okras, lahko pa tudi za čast, spomin ali označbo česa drugega.

Kako nastanejo tetovaže

Preprosto povedano, tetovaže nastanejo z vbrizganjem črnila v kožo z iglo.

Ne bomo vam lagali – lahko vas boli kot prekleto.

Tukaj je video, ki prikazuje, kako deluje:

Povzeti:

 • Vaša koža je očiščena in sterilizirana,
 • Nastavljene so nove, sterilizirane igle in oprema,
 • Tatoo “pištola” hitro strelja iglo v kožo,
 • Igla odlaga črnilo v plast dermisa,
 • Vaša koža se zaceli in videz tetovaže se pokaže.

Tetoviranje, procesShranjena tetovaža

Za popolno razlago procesa celjenja (skupaj s seznamom vseh znakov okužbe tetovaže) si oglejte, koliko časa traja, da se tetovaža zaceli: vodnik po korakih.

Kako se odločiti za tetovažo

Kako se odločiti za tetovažoKredit: @annebom

Najprej mora biti vaša odločitev. Vaši prijatelji imajo morda nekaj močnih idej, vaš tatoo umetnik pa bo imel tudi nekaj nasvetov. Medtem ko je a dobra ideja da jih poslušate, mora biti na koncu vaša izbira. Če vam niso všeč ideje o tetovažah vašega umetnika, bi morali nekaj povedati.

Vi ste tisti, ki morate živeti s tem!

Ko se odločate za tetovažo, morate upoštevati še nekaj:

 • Toleranca na bolečino – večje tetovaže bodo bolele dlje in trajale bodo dlje. Umestitev je pri bolečinah zelo pomembna.
 • Javno proti zasebnemu – ali želite, da ljudje vidijo vašo tetovažo ali ne?
 • Pomen – kaj predstavlja tvoja tetovaža? Umetnik tetovaže ima morda nekaj idej, ki simbolizirajo vaše misli.
 • Slog – od minimalističnega do tradicionalnega ameriškega sloga je na izbiro veliko. Najprej se morate odločiti za to, da boste našli tatoo umetnika, ki je usposobljen v želenem slogu.

Če želite izvedeti več, preberite naš 101 vodnik po tetoviranju.

Ogledate si lahko tudi: 14 mest, kjer lahko skrijete tetovažo od svojih staršev

Zgodovina tetovaž: Za norce

Ne samo, da je zgodovina tetovaže zelo zanimiva, ampak je lahko tudi odličen vir navdiha. Če iščete idejo za oblikovanje klasične tetovaže, je to kraj za to.

Kje so se začele tetovaže

Odgovor je povsod! Enotnega izvora tetovaže ni. Zgodovinarji so pokazali, da domača plemena po vsem svetu že stoletja trajno okrasijo svojo kožo. Po nekaterih virih so prvi zapisi o tetovažah datirani v 5000 let pred našim štetjem.

Kjer se pojavijo tetovažeShranjena tetovaža

Prvotno so bile tetovaže narejene z brazgotinjenjem kože in nato razbarvanjem brazgotine. To je lahko z barvili, kot so zemlja in zelišča, ali na drug način.

Pomen in namen tetovaže je težje razvozlati. Lahko je del obreda ali žrtvovanja. Jasno je eno: tetovaža je način izražanja individualne identitete. Ta koncept izražanja skozi body art je še danes močan!

Razvoj sloga tetovaže

Razvoj sloga tetovažeKredit: @skull_and_snake

Slogi tetovaže rastejo in se spreminjajo, vendar obstajajo nekateri, ki so minili že desetletja. Plemenske tetovaže na primer še vedno imajo pomemben pomen in slog plemenskih tetovaž je še danes priljubljen. Spodaj si oglejte seznam najbolj priljubljenih idej za oblikovanje tetovaž letos.

Danes ne glede na slog tatta vedno začnete z orisom. Naredi se predloga, ki se nato nanese na kožo, podobno kot smernice.

Tukaj si lahko ogledate delo, ki poteka. Polovica te akvarelne tetovaže je dokončana, druga polovica pa ostane prazen obris. Tu je bila uporabljena predloga, nato je bila nad njo tetovirana podloga, na koncu pa jo je umetnik tetovaž v postopku barvanja.

Bolj zapletena in večja je oblika, dlje bo slog potreboval tetoviranje. Običajno se velika tetovaža razdeli na več sej.

Trenutne prakse tetoviranja

Trenutne prakse tetoviranjaKredit: @freyadawntattoo

Običajno je tetovaža sestavljena iz treh različnih tehnik.

Podloga – to so obrisi tetovaže. Drzne, trdne črte, ki ustvarjajo podobo. Nekatere tetovaže so le črte, na primer tetovaže z besedami ali narekovaji. Večina slikovnih tetovaž je kombinacija linij z dodatnim senčenjem in barvo.

Senčenje – ta tehnika se skupaj z barvanjem uporablja za polnjenje tetovaže. V tem smislu mislimo na senčenje kot na dodajanje teme in lahkotnosti. Dobro senčenje je lahko razlika med tetovažo, ki se zdi tridimenzionalna in zelo ravna. Seveda je včasih zaželena zelo ravna in podobna risanki tetovaža.

Barvanje – dodajte barvo svoji tetovaži. To se naredi po začetnem orisu in ljudje ponavadi ugotovijo, da boli veliko bolj kot obloga. Značilno je, da bo tetovator delal od temnih do svetlih odtenkov. Pomembno je, da s tetovažo ne delajo preveč. Vedno lahko dodate več barve, a ko je natisnjena, je ne morete odvzeti.

Katalog idej za oblikovanje tetovaž

Včasih imate fantastično idejo za tetovažo, vendar niste povsem prepričani, kako jo izvesti. Včasih nimate pojma, kje začeti. Kdorkoli že ste, začnite z brskanjem po teh stilih oblikovanja tetovaž.

Nekateri slogi so najboljši za določene umestitve, velikosti tetovaž in oblikovalske ideje. Ne pozabite, da morate preveriti, ali vam želeni umetnik tetovaže lahko natisne tudi vaš izbrani slog.

Preberi več:

 • 95 odličnih idej za tetovaže za moške: Ultimate Guide (2021 posodobljeno)
 • 100 idej za oblikovanje seksi tetovaž za ženske (posodobljeno leta 2021!)

Tradicionalna ameriška tetovaža

Tradicionalna ameriška tetovažaKredit: Instagram Tradicionalna ameriška tetovaža 2Kredit: Instagram Tradicionalna ameriška tetovaža 3Kredit: @goldsmithtattooer

Tradicionalne ameriške tetovaže so nastale v prejšnjem stoletju, vsekakor pa so naredile svoj pečat in so še danes neverjetno priljubljene. Znane tudi kot tetovaže Sailor Jerry, imajo številne tetovaže v tem slogu navtično tematiko.

Drzne črte, značilen slog risanke in omejena barvna paleta so vse značilnosti tradicionalne ameriške tetovaže. Te so še posebej priljubljene na podlakti, nadlakti in stegnih – vsa dobra navpična platna za dolge oblike tetovaže.

Priljubljeni so morski psi, deklice, ladje, kače in ikone z zvitki, ki prikazujejo besede pred njimi. Naj vas tudi slog risanke ne zavede – tradicionalne ameriške tetovaže imajo veliko skritih pomenov.

Tradicionalna japonska tetovaža

Tradicionalna japonska tetovažaKredit: @tattooingwithlove Japonska tradicionalna tetovaža 2Kredit: Instagram Japonska tradicionalna tetovaža 3Kredit: Instagram

Japonske tetovaže v tradicionalnem slogu, čeprav sodobne, še vedno topijo v zgodovinskem pomenu in pomenu. Te tradicionalne japonske tetovaže, znane tudi kot irezumi, običajno prikazujejo čudovite prizore – prizorišče boja, samuraje, mitske zmaje ali samo plitv ribnik, napolnjen s koi.

Japonske tradicionalne tetovaže se običajno popolnoma ovijejo po telesu. V rokavu japonskih tradicionalnih tetovaž ni vrzeli v primerjavi z ameriškimi tradicionalnimi tetovažami, ki so polne vrzeli.

Bodite pogumni, ko se odločite za japonsko tradicionalno tetovažo. Raven podrobnosti in čista velikost tetovaže običajno ustreza dolgim ​​in bolečim sejam pod iglo.

Neotradicionalno

Neo-tradicionalna tetovažaKredit: Instagram Neo-tradicionalna tetovaža 2Kredit: Instagram Neotradicionalna tetovaža 3Kredit: Instagram

Če imate radi teme in modele tradicionalnih tetovaž, a jih želite dvigniti na naslednjo stopnjo, vas bo neotradicionalni slog tetoviranja privlačil. Portreti, cvetlični vzorci in slogi risank so okrepljeni z bujnimi barvami, senčenjem in globino, ki je tradicionalne tetovaže običajno ne morejo doseči.

Še ena stvar, ki nam je pri neotradicionalnih tetovažah všeč, je razpoložljivo barvno nebo. Niste omejeni na barve, ki jih je mornar Jerry uporabil, ko je na primer izumil ameriški tradicionalni slog.

Dodajte popa fuksije roza ali neonsko rumene barve, hkrati pa ohranite to klasično in elegantno originalno obliko tetovaže. Tako kot tradicionalne tetovaže je ta slog videti kot rokav.

Vzorci okvirja telesa

Vzorci okvirja telesaKredit: Instagram Vzorci okvirja telesa 2Kredit: Instagram Vzorci okvirja telesa 3Kredit: Instagram

Ta slog vključuje vse okrasne vzorce in oblike, ki se pretakajo z vašim telesom. Ta slog je še posebej priljubljen pri ženskah in dopolnjuje vašo naravno postavo.

Skoraj kot kos nakita so te tetovaže pogosto bolj dekorativne kot smiselne. Je pa še veliko prostora. Te tetovaže na okvirju telesa so lahko občutljive in zapletene, kot je mandala, ali krepko s pometajočimi potezami. Lahko so barvite in svetle s čistimi črtami ali temne in skrivnostne z veliko senčenja.

Pod dojkami, vzdolž ramen in ukrivljenimi okoli bokov – vse to so odlične umestitve za tetovaže z vzorci.

Blackwork

BlackworkKredit: Instagram Blackwork 2Kredit: Instagram Blackwork 3Kredit: Instagram

Če iščete res kul badass tetovažo, je morda črni slog za vas. Namig o tem slogu tetovaže je v imenu. Te tetovaže uporabljajo samo črno črnilo in običajno vsebujejo temne teme (vendar ne vedno).

Če iščete zapletene podrobnosti, senčenje in 3D učinke, si oglejte spodnji slog tetovaže “Črno -sivo”. Blackwork je običajno debelejši in trdnejši. Črte so minimalno zasenčene ali zamegljene.

Trdni črni plemenski slogi, mandale, čiste črne črte in temni prizori so običajni. Volkovi, lobanje in simboli alkimije so v tem slogu zelo priljubljeni.

Napisi

NapisiKredit: Instagram Napis 2Kredit: Instagram Napisi 3Kredit: Instagram

Napisi so neverjetno priljubljeni sami ali s simboli in vzorci tetovaže. Morda mislite, da morajo imeti besede v primerjavi s simboli in umetninami zelo očiten pomen. Vendar to ni povsem res. Pomemben citat, ki vam veliko pomeni, ali ena sama beseda, ki v hipu vzbudi dragi spomin. Napisi tatoo s črkami so odličen način, da jih za vedno natisnete na kožo.

Najpomembnejša izbira tukaj je pisava. Ali želite krepko in nemogoče zgrešiti ali občutljivo kaligrafijo, ki je tako lepa kot katera koli cvetlična tetovaža?

Ena od velikih stvari pri pisanju je, da izgleda odlično povsod, saj se velikost pisave lahko poveča in zmanjša za vsako umestitev.

Barvni realizem

Barvni realizemKredit: Instagram Barvni realizem 2Kredit: Instagram Barvni realizem 3Kredit: Instagram

Predstavljajte si, če bi si lahko na telo tetovirali fotografijo. Zdaj pa si predstavljajte, da je tako zelo podrobno, da dejansko izgleda kot fotografija. Na kratko, to je barvni realizem.

Z neomejenim nebom je edino pravo pravilo pri barvnem realizmu, da je končna tetovaža čim bližje resničnemu življenju. Končni rezultat je tetovaža z živahnimi barvami, ki bo resnično izstopala v množici.

Upoštevajte, da boste morali poiskati zelo usposobljenega umetnika tetovaže, ki bo popolnoma potegnil barvni realizem. Stopnja umetnosti je visoka. Pripravite se tudi na dolge in intenzivne tetovaže!

Črna in siva

Črna in sivaKredit: Instagram Črna in siva tetovaža levaKredit: Instagram Črna in siva 3Kredit: Instagram

Črna in siva-precej samoumevno! Ta slog tetovaže se opira preprosto na črno črnilo, v različnih stopnjah razredčeno z belim črnilom, da ustvari neskončne odtenke sive.

V teh tetovažah ni barve.

Za razliko od črnih delcev je v njih vključenih neverjetno veliko senčil in podrobnosti. Tako kot barvni realizem in fotorealizem lahko črno -sive tetovaže poustvarijo podobo z brezhibno natančnostjo.

Verske tetovaže, portreti ljubljenih, ki so jih prenesli, in drugi slovesni modeli se dobro ujemajo s črno -sivim slogom.

Akvarel

Tetovaža v akvareluKredit: Instagram Akvarelna tetovaža 2Kredit: Instagram Akvarelna tetovaža 3Kredit: Instagram

Akvarelne tetovaže so neverjetno priljubljene. Običajno so bodisi samo akvarelne barve ali akvarelne barve pod preprosto tetovažo s črno črto. Oba sloga sta lepa! Zvijača pri akvarelnih tetovažah je, da barve izgledajo, kot da so vam jih pravkar razpršili po koži. Potreben je izkušen umetnik, da si pravilno naredi tetovažo v akvarelu.

Priljubljeni modeli akvarelnih tetovaž vključujejo linijski portret, lik iz risanke ali napisano besedo na vrhu mešanice akvarelnih barv. Druga priljubljena oblika akvarelne tetovaže so nežni cvetovi z akvarelnimi lističi. To je lep učinek. Kot si lahko predstavljate, je priljubljen pri ženskah.

Minimalizem

Ženske tetovaže minimalizmaKredit: Instagram Tatoo minimalizem 2Kredit: Instagram Minimalistične ženske tetovaže s prstiKredit: Instagram

Več je manj, ko gre za minimalistične tetovaže. Pogosto v kombinaciji s črkami (izberite preprosto pisavo) in geometrijskimi slogi tatujev minimalistična tetovaža olajša stvari. Ne bo nereda v barvah ali polnega senčenja. Namesto tega so preproste linije in čista oblika bistvenega pomena.

Ko gre za minimalizem tetovaže, je pomembna umestitev. Minimalistične tetovaže so precej majhne, ​​zato najbolje izgledajo v zaprtih prostorih. Zapestje, gleženj, prst itd. To so odlična mesta za prikaz minimalistične tetovaže. Lebdenje nekje na hrbtu ali na strani pa je lahko videti nekoliko čudno.

Za več informacij si oglejte naš arhiv oblikovanja tetovaž.

Postavitev tetovaže

Postavitev tetovaže je enako pomembna kot oblikovanje tetovaže. Briljantna tetovaža bo videti napačno na napačni postavitvi!

Z namestitvijo mislimo na lokacijo tetovaže na telesu, pa tudi na velikost in usmerjenost oblikovanja.

Na primer, nekaterim je všeč, da je tetovaža obrnjena proti njim. Iztegnite zapestje – če imate tukaj tetovirano besedo, bi jo želeli obrniti proti sebi ali proti nekomu, ki stoji pred vami?

majhna ženska tetovažna rokaKredit: Instagram

Pomembna je tudi velikost. Včasih je lahko zelo majhna tetovaža, nameščena na velikem delu telesa (npr. Na prsih), videti nenaravna ali pa lebdi v zraku. To ne pomeni nujno, da lahko majhne tetovaže gredo le na majhna območja. En sam narekovaj pod eno dojko, vzdolž ključne kosti ali navpično navzdol po hrbtenici je dober primer majhne tetovaže, ki je dobro nameščena na veliki površini telesa.

Dober način, da ugotovite, katera umestitev je prava za vas, je, da kupite kano ali uporabite eyeliner za risanje tetovaže na svojem telesu. Če vam umestitev ni všeč, jo samo sperite in izberite drugo mesto. Ponavljajte, dokler ne najdete umestitve, ki vam je všeč.

Za več idej in celovitejši seznam umestitev si oglejte naš vodnik po idejah za umestitev tetovaže.

Postavitve majhnih tetovaž

Majhne tetovaže morda ne bodo pokazale veliko podrobnosti, vendar so lahko zelo pomembne. V tetoviranem simbolu je veliko moči, čeprav je le 1 cm v premeru!

majhna tetovaža na prstuKredit: Instagram

Dobra mesta za drobne tetovaže:

 • Strani prstov,
 • Vrhovi prstov,
 • Prsti,
 • Notranje zapestje,
 • Prsti na nogah,
 • Za ušesi.

Če želite tetovažo, ki je večja od kovanca, a še vedno ne velika, imate na voljo še nekaj možnosti. Območja zapestja, vratu in gležnja so dobra za majhne tetovaže. Seveda, če že imate rokav ali veliko umetniško tetovažo, lahko vanjo vključite svojo novo majhno tetovažo.

majhna tetovaža na gležnjihKredit: Instagram

Dobra mesta za majhne tetovaže:

 • Gležnji,
 • V notranjosti kolčne kosti,
 • Prepone,
 • Ob ključnicah,
 • Notranje zapestje

Preberi več:

 • 32 Majhna && Edinstvene tetovaže za moške (in kaj pomenijo)
 • 28 kul majhnih tetovaž za ženske leta 2021

Srednje umeščene tetovaže

Srednje umeščene tetovažeKredit: Instagram

Srednje tetovaže so velike in opazne. Preveliki bodo, da bi se prilegali na eno stran zapestja, vendar še vedno precej manjši od celega tetovaža ali rokava na hrbtu!

Pri srednje velikih tetovažah boste morda potrebovali več kot eno sejo. Odvisno je od tetovatorja in stopnje podrobnosti, podloge in senčenja.

Srednje umeščene tetovaže bi morale ponujati dovolj prostora za dodajanje več podrobnosti, vendar se morate tako kot majhne umestitve tetovaž prepričati, da ne “lebdijo” v vesolju.

Ideje za postavitev tetovaže srednje velikosti:

 • Tesno,
 • Tele,
 • Kolk,
 • Rebra,
 • Lopatica,
 • Nadlaket,
 • Spodnja roka,
 • Spodnji del hrbta.

Velike umestitve tetovaže

Velike umestitve tetovaže, polne moškihKredit: Instagram

Z velikimi umestitvami tetovaže mislimo na vrste, ki pokrivajo več kot samo eno področje vašega telesa. Velike tetovaže ne smejo biti ekstravagantne (čeprav ne moremo zanikati, da ljubimo te drzne in svetle umetnine), da izgledajo dobro.

Na primer, lahko imate tetoviran stavek od dna hrbtenice do vrha vratu. Bilo bi preprosto in elegantno, a vseeno razvrščeno kot velika tetovaža.

Zlasti pri velikih tetovažah boste morda želeli porabiti čas za razmišljanje o tem, kako javna bo tetovaža. Poln rokav bo težko skriti. Tetovaža s celotnim hrbtom pa je morda lažja. Odvisno je od vašega običajnega oblačila in podnebja, v katerem živite.

Kul ideje za postavitev velikih tetovaž:

 • Po rebrih in prsih,
 • Tetovaže na celotnem hrbtu (dotikajo se ramen in zadnjice),
 • Stegno do rebra, ki se razteza čez bok in dimlje,
 • Od gležnja do zgornjega dela stegna,
 • Zapestje do vratu.

Preberite več: 30+ najboljših tetovaž na hrbtu za ženske: ideje && Simbolika (2021 posodobljeno)

Nizko boleče umestitve tetovaže

Ženska stegna z nizkimi bolečinamiKredit: Instagram

Če vas bolečina močno skrbi, je pomembno, da preverite, katere umestitve najverjetneje bolijo. Na splošno so tetovaže z lahkimi bolečinami na mesnatih delih telesa. Kjerkoli je med kožo in kostmi veliko mesa, je dobro. Dobra so tudi območja z malo živčnih končičev.

Namestitve z lahkimi bolečinami:

 • Zapestje (tukaj ni veliko živcev),
 • Stegna,
 • Zadnjica,
 • Zgornja zunanja roka,
 • Območje kolkov.

Postavitve tetovaže z veliko bolečino

Ženske glave za tetovaže z zelo bolečinoKredit: Instagram

Če želite biti popoln zlobnik (ali pa samo ustvariti seznam umestitev, ki se jim morate za vsako ceno izogniti), je tu nekaj bolečih umestitev:

 • Lobanja/lasišče (najbolj boleča postavitev),
 • Kost gležnja,
 • Kolena,
 • Rebra,
 • Obraz,
 • Notranje roke,

Za uporaben grafikon, ki prikazuje, kje tetovaže najbolj bolijo, si oglejte našo tabelo bolečin pri tetoviranju.

Preden se tetovirate …

Doslej se vam v glavi verjetno vrti od idej. Toda preden skočite v prvi salon za tetoviranje, ki ga najdete, morate razmisliti o nekaj stvareh.

Izbira tetovatorja

Izbira tetovatorjaKredit: Instagram

Tukaj je treba iskati:

 • Javni profil, ki prikazuje, kdo/kaj so,
 • Jasna niša, v kateri so dobri (npr. Tradicionalni ameriški tetovi),
 • Portfelj dela – preverite njihov Instagram,
 • Pozitivne ocene strank na spletu,
 • Jasne cene in preglednost njihovega delovanja,
 • Čista in urejena postavitev, ki postavlja higieno na prvo mesto.

Za začetek naredite seznam umetnikov, ki si lahko tetovirajo želeni slog. Nato določite svoj proračun in preglejte svoj seznam, dokler ne najdete umetnika, ki izpolnjuje vse vaše zahteve za pravo ceno.

Preberi več:

 • 14 najboljših umetnikov prikrivanja tetovaž. Poiščite vrhunske tetovaže v ZDA
 • 20 najboljših umetnikov tetovaže geometrije po vsem svetu
 • 20 najboljših umetnikov tetovaž geometrije po vsem svetu

3 stvari, ki jih morate narediti prejšnjo noč

Ko ste vse pripravljeni, ste plačali tetovažo in vaša seja je rezervirana, preostane le še nekaj stvari.

 • Izogibajte se alkoholu in drogam, ki redčijo kri, kot je aspirin,
 • Ostanite hidrirani, zato pijte veliko vode,
 • Zaščitite kožo pred sončnimi opeklinami in jo navlažite nekaj dni vnaprej (vendar ne neposredno pred sejo),
 • Ohranite stalno raven sladkorja v krvi, zato jejte redno in zdravo.

Tattoo umetnik vam mora dati jasna navodila, kaj morate narediti v dneh pred prvo sejo. Ko je čas za odhod v salon, nosite ohlapna oblačila, ki bodo pokrila svež tatt pred sončno svetlobo, vendar ne bodo povzročila trenja.

Za več nasvetov in trikov za dobro pripravo in izogibanje prekomerni bolečini preberite naš vodnik za obvladovanje bolečin pri tetovažah.

Tetovažni bonton

Pri delu s tetovatorjem se morate zavedati nekaterih stvari:

 • Rezervirajte termin, ne pojavljajte se samo in pričakujte čudeže,
 • Vaš tattoo umetnik je umetnik, zato pričakujte in spodbujajte njihov prispevek k oblikovanju (bodite vljudni, če vam tudi njihove ideje niso všeč),

Tetovažni bontonKredit: Instagram 

 • Povejte svojemu tetovatorju, če imate kakšno zdravstveno stanje ali jemljete zdravila,
 • Ne prezrite njihovih nasvetov o alkoholu/drogah, preden se naučite, sicer bodo sejo preklicali,
 • Pred prvo sejo zastavljajte veliko vprašanj o pripravi, postopku in negi,
 • Vaš tetovator potrebuje prostor in tišino za delo, zato jih ne nadlegujte, medtem ko vas narišejo (in ne prinesite kupe prijateljev za ogled),
 • Preden začnete, se s svojim umetnikom za tetovaže pogovorite o tem, kaj si lahko privoščite, in za to pridobite skupne stroške – preverite, ali ste na isti strani, ko gre za plačilo,
 • Svojemu tatoo umetniku lahko daste ustrezen znesek glede na to, kako vam je všeč tetovaža in velikost projekta.

Ko se tetovirate …

Ko si naredite tetovažo, jo morate paziti. Konec koncev je to umetniško delo! To pomeni, da sledite nasvetom, ki vam jih daje umetnik za tetoviranje.

Preberite tudi: 

 • Tetovažni bonton: Vse, kar morate vedeti kot stranka tetovaže
 • Koliko bi morali dati nasvet svojemu umetniku za tetovaže?
 • Ali je nesramno prositi tetovatorja, naj kopira tetovažo?

Dnevi po tetovaži

To običajno vključuje nežno čiščenje tetovaže, zaščito pred sončno svetlobo in prehod skozi fazo luščenja.

Ne skrbite, ko vam tetovaža joče! Kar morate storiti, je zelo nežno in vedno imejte roke čiste, ko se boste dotaknili tatta. Narejeni boste, da za čiščenje območja uporabite rahlo protibakterijsko milo in toplo vodo, nato pa črnilo posušite ali posušite na zraku.

Za nanašanje boste potrebovali tudi mazilo za tetoviranje, na primer tattoo goo. Pogosto vam bo vaš tattoo umetnik to prodal ali dal skupaj s tetovažo, ko končate zadnjo sejo.

Dolgotrajna nega tetovaže

Dolgotrajna nega tetovažeKredit: Instagram

Ko pretečete prvih 48 ur, vstopite v fazo luščenja in srbenja. Bodite močni in ne trgajte po krastah!

To srbenje lahko traja mesec dni dlje, saj se tetovaža zaceli. Čeprav je lahko površina tatta zaceljena, je pod njo še vedno zdravilna (zato srbi). Namesto praskanja lahko območje rahlo potrepljate, dodate še vlažilno kremo ali ga prekrijete s hladno vlažno krpo, da zadušite srbenje.

Ključ pri tetovažah je, da jih redno vlažite.

Ali tetovaže zbledijo?

Ali tetovaže zbledijoKredit: Instagram

Sčasoma lahko tetovaže zbledijo in zabrišejo. Črno črnilo postane modro in izgubite definicijo. Če je vaša tetovaža redno izpostavljena soncu, bo še hitreje zbledela. Zato priporočamo, da losjon za sončenje nanesete vsakič, ko je vaša mačka izpostavljena dnevni svetlobi. Oh, in še naprej vlaži!

Ne pozabite, vedno se lahko dogovorite za »touch-up« seje pri svojem tatuju. Lahko bodo odpravili morebitne napake, znova izostrili zasnovo ali pa jo popolnoma prikrili, če si premislite o tattu.

Če vas skrbi, kako bo tetovaža videti, ko boste stari in nagubani, vam morda tetovaže ne ustrezajo. Tudi v starosti je veliko ljudi s tetovažami ponosnih in zadovoljnih s svojim dizajnom. Seveda tetovaže morda ne bodo videti tako odlične kot ob prvem nanosu s črnilom, vendar bodo neverjeten opomnik na srečne spomine in življenje, ki ste ga živeli!

Preberite več: Ali tetovaže sčasoma zbledijo (in kako se lahko borite proti zbledenju tetovaže?)

Odstranjevanje tetovaže

Odstranitev tetovaže je možna, vendar tako kot prvotni postopek tetoviranja boli in pusti pečat.

Kako odstraniti tetovažo?

Če želite odstraniti tetovažo, se morate znebiti črnila v plasti dermisa vaše kože. Običajno se to naredi z laserjem.

Laser na kožo nanese zelo močno toploto. Hitro in intenzivno zadržuje kožo, da doseže plast dermisa. Posledično se delci črnila začnejo razpadati na manjše koščke. To omogoča limfnemu sistemu (posode, ki delujejo kot del vašega imunskega sistema, da premikajo tekočine in delce, na primer črnilo, iz vaših tkiv v krvni obtok), da odstranijo nanose črnila. Ko črnilo doseže vašo kri, se naravno izloči iz telesa.

Ali odstranjevanje tetovaže boli?

Ali odstranjevanje tetovaže boliKredit: Instagram

O ja. Resnično boli, še posebej, če imate zelo barvito tetovažo, ki potrebuje dolge seje. Nekatere barve, kot so rumena, modra in zelena, je še posebej težko odstraniti. To je zato, ker te barve ne absorbirajo toliko svetlobe laserja kot druge barve, na primer rdeča in črna.

Občutek je kot kratek utrip vroče energije, skoraj kot, da bi si s kožo prilepili trak. Kot si lahko predstavljate, se čez nekaj časa začne precej boleti. Na srečo nelagodje ne traja predolgo in ko je postopek končan, sploh ne boli.

Cena odstranjevanja tetovaže

Stroški odstranjevanja tetovažeKredit: Instagram

Ni poceni! Za odstranitev črnila boste potrebovali več sej, seje pa bi lahko stale na tisoče dolarjev. Tako kot stroški tetoviranja, večja je seja in večja je tetovaža, več bo stala.

Preberite tudi: Ali je odstranjevanje tetovaže z laserjem drago? (In druge možnosti odstranitve)

Odstranitev tetovaže z lastnimi rokami

Eden od načinov za izogibanje stroškom je nakup lastnega laserskega stroja za odstranjevanje tetovaž. Ni brez tveganj, vendar je na ta način mogoče odstraniti tetovažo.

Ali ste vedeli, da imamo vodnik po najboljših laserskih strojih za odstranjevanje tetovaž?

Upoštevajte, da lasersko odstranjevanje tetovaže na splošno velja za najučinkovitejši način odstranjevanja tetovaže. Kreme in losjoni za odstranjevanje tetovaž ne priporočajo strokovnjaki. Pravzaprav ima FDA ne odobrila vse kreme, mazila ali losjone za odstranjevanje tetovaže. Njihovo poročilo opozarja, da bi ti izdelki lahko povzročili nepričakovane alergijske reakcije in poškodovali naravno pigmentacijo kože.

Začasne tetovaže: Druga možnost

Druga možnost - začasne tetovažeKredit: Instagram

Začasne tetovaže se morda zdijo kot te neumne tetovaže, namenjene otrokom, vendar so dejansko namenjene samo odraslim. Ko jih nanesete, bodo zdržali do nekaj tednov, tako da lahko resnično dobite predstavo o tem, kako bo izgledala vaša tetovaža.

Začasna tetovaža je odlična ideja, če želite preizkusiti, kako izgleda tetoviranje … ali pa se želite samo prikazati neumno za poseben dogodek ali počitnice.

Oblika je narisana na vodoprepustni papir, nato pa pritisnjena na kožo, da jo prenesete. Na žalost to pogosto pomeni, da imajo začasne tetovaže iz papirja zelo omejene oblike in velikosti.

Če želite narisati lastno začasno tetovažo, namesto da bi kupili že izdelano, razmislite o uporabi paste iz kane. Kana ima nekaj pomanjkljivosti in nekaj pomembnih opozoril glede sestavin. Preberite naš članek o najboljši začasni tetovaži, če želite izvedeti več.

Najprej posodobite svoje družabne medije. Tatujevcev, ki svoje sposobnosti pokažejo na družabnih omrežjih, je ogromno!

 • Ustvarite Facebook stran in jo povežite s svojim podjetjem,
 • Odprite račun Instagram za skupno rabo svojih umetnin,
 • Pridobite dovoljenje svojih strank, da fotografirate in delite stvari, ki jih delate zanje,
 • Sodelujte s skupnostjo – komentirajte slike svojih najljubših slik, odgovarjajte na vprašanja in dajte nasvete itd.

Zgradite si sledilce in ljudje bodo seveda prišli k vam, ko bodo potrebovali tetovažo. Ne glede na to, ali šele začenjate risati in postati umetnik, ali že imate ustaljeno trgovino s tetovažami, vendar poslovanje poteka počasi, so družbeni mediji kraj za začetek.

Razmislite lahko tudi o nakupu spletnega mesta za svoj portfelj!

Najboljši tetovatorji za navdih

Najboljši tetovatorji za navdihKredit: Instagram

Če iščete primer tetovatorja v porastu leta 2021, mora biti Pony Wave. Svojo tetovažo je začela v Rusiji, preden se je preselila v LA. Zdaj ima na Instagramu skoraj 250 tisoč sledilcev!

Njen vir je odličen zgled. Združuje nekaj osupljivih primerov njenega hiperrealističnega sloga tetoviranja z osebnimi fotografijami njenega vsakdanjega življenja. Njeni privrženci lahko začutijo njeno spretnost in to, kdo je kot oseba. To je zmagovalna kombinacija.

Za izčrpen seznam umetnikov, ki jim lahko sledite na Instagramu, si oglejte naš vodnik po najboljših umetnikih tetovaž.

Kako izbrati najboljši stroj za tetoviranje peresa

Vsakdo lahko da pero na papir. Nekateri znajo dobro risati. Malo ljudi zna neverjetno risati. In le nekateri ljudje jih bodo spremenili v tetovaže.

Za ta korak boste potrebovali stroj za tetoviranje (znan tudi kot pištola za tetoviranje). Na srečo smo ustvarili priročnik za tetovaže, da boste našli pravi model za vas. Ne glede na to, ali iščete pištolo za tetoviranje začetnikov ali način profesionalnega peresa za tetovaže, si oglejte naš vodnik po najboljšem stroju za tetoviranje peresa.

Zaključek – Ljubite svojo tetovažo

Zaključek - Ljubite svojo tetovažoKredit: @alexa_zeitel

Če želite biti zadovoljni s svojo tetovažo, morate biti zadovoljni s svojim telesom in obliko, ki jo izberete. Tetovaža je dekorativna, vendar ima pogosto globlji pomen. Za tetovažo, ki vam bo všeč in se je boste držali vse življenje, dobro premislite, preden se natisnete!

Za več virov, ki vam bodo pomagali najti vašo sanjsko tetovažo in se varno natisniti, si oglejte vse naše koristne vodnike in nasvete na naslovu Saved Tattoo.