Kultura

Ali se lahko zdravniki tetovirajo?

Vzpostavitev dobrega odnosa med zdravnikom in bolnikom je eden najpomembnejših elementov ustreznega zdravljenja in zdravstvene oskrbe. Kaj pa se zgodi, ko zdravnik v resnici ni v skladu s standardno “podobo zdravnika” in pretresa pacientovo zaupanje z vidno ali kakršno koli tetovažo?

No, to je težavna tema. V zadnjem desetletju so medicinska šola in medicinsko osebje na splošno postali bolj napredni, tako da so zdravniki, ki imajo tetovaže, povsem običajen pojav. Še vedno pa obstaja nekaj dilem, ali naj bodo tetovaže vidne ali ne in ali omajajo zaupanje pacienta do zdravnika.

V naslednjih odstavkih bomo pogledali nekaj napačnih predstav o zdravnikih s tetovažami in kaj lahko kot pacienti pričakujemo od teh netradicionalnih zdravstvenih delavcev.

Ali se lahko zdravniki tetovirajo?

Lepa tetovirana mlada zdravnica je z roko preverila oči pacientaZasluge za sliko: Shranjena tetovaža

Tradicionalni videz in zaupanje

Nekateri študije so ugotovili, da imajo pacienti raje in jim zaupajo več zdravnikov, ki so videti kot tradicionalni zdravniki. Takšni zdravniki so zelo dobro sestavljeni, nosijo tradicionalno obleko, kot so beli plašč ali modri grmičevje, in so na splošno utelešenje zdravega, ustreznega zdravnika, na katerega bi se morali ugledati.

Bolniki so bolj zadovoljni s tradicionalnim zdravnikom, saj to povezujejo s strokovnostjo in ustreznim vedenjem, ne le v bolnišnici, ampak tudi v zasebnem življenju.

Tudi ko govorimo o zdravnikih, ki govorijo o tetovažah, je presenetljivo, da več kot 40% zdravnikov NE odobrava tetovaž pri medicinskih delavcih in osebju. Seveda je veliko zdravnikov naklonjenih tetovažam, a tudi takrat menijo, da bi morale biti tetovaže med delom popolnoma pokrite. Kje torej potegnemo mejo med osebnim in poklicnim življenjem in eno vpliva na drugo?

V idealnem svetu bi lahko zdravniki tetovaže nosili odkrito in ponosno ter si še vedno prislužili zaupanje pacientov na podlagi njihovega dobrega dela in ne videza. Toda ljudje so bili tako dolgo izpostavljeni “tradicionalni podobi zdravnika”, da vsak odstop od te podobe pretresa pacientovo zaupanje.

Bili so primeri, ko so bolniki prosili za drugega zdravnika, ker je imel njihov zdravnik vidno tetovažo. Čeprav je zdravnik odlično opravljal svoje delo, sta morala še vedno postati žrtev posploševanja in negativnih zmot o tetovažah.

Odhod iz tradicije

Vsaj 38% odraslih v ZDA in Veliki Britaniji ima tetovaže. Številke so pri mlajših še višje. Zakaj se torej zdi, da vsak drug strokovnjak dopušča dejanja samoizražanja, vendar so pravila za zdravnike stroga?

Resnica je, da so se mnogi zdravniki, zlasti mlajši, začeli odmikati od tradicionalnega videza in so izražanje samoizražanja kot svojo pravico. Čeprav bi se nekateri kolegi in pacienti na tetovaže odzvali negativno, nekateri zdravniki preprosto želijo dokazati, da samo zato, ker imajo tetovažo, ne pomeni, da so manj profesionalni ali da so slabi pri tem, kar počnejo..

Menijo, da se nekaterim bolnikom celo zdijo zdravniki s tetovažami bolj dostopni in prijazni kot tisti brez tetovaže. Seveda je biti predstavljiv vedno nujen, vendar so nekateri bolniki preprosto bolj odprti glede svojih vprašanj, če se zdi tudi zdravnik “človek”.

Študije odnosa zdravnik-bolnik

Da bi preizkusili splošno idejo, da bolniki ne zaupajo zdravnikom s tetovažami, je bilo veliko študij, ki so opazovale odnos med zdravnikom in bolnikom, kjer je imel zdravnik vidno, resnično ali ponarejeno tetovažo.

Eden takšnih študij, ki ga je objavil časopis Emergency Medicine Journal, je prikazal odnos med tetoviranimi zdravniki in njihovimi bolniki. V študiji je sodelovalo 7 zdravnikov na urgenci, ki so morali med delom s svojimi pacienti 9 mesecev nositi bodisi ponarejene piercinge, lepljene tetovaže bodisi nič od tega. En zdravnik je imel tetovažo s polnimi rokavi na obeh rokah, med študijem pa je tetovaže na rokavih prekril z belim plaščem.

Po 9 mesecih so bili vsi bolniki (skupaj 924) anketirani o zadovoljstvu s temi zdravniki. Bolniki so bili starejši od 18 let in se niso zavedali namena študije. Vse so spraševali o strokovnosti, usposobljenosti in zanesljivosti zdravnikov. Zdravnike so ocenjevali tudi glede na njihovo dostopnost, empatijo in zaupanje.

Od 7 zdravnikov je do končne študije prišlo 5 zdravnikov. En zdravnik se je počutil nelagodno zaradi lažnih tetovaž, drugi pa ni imel dovolj pacientov.

Rezultati študije so bili naslednji;

  • Ni bilo razlike v tem, kako so bolniki dojemali zdravnike, s tetovažami ali piercingi ali brez njih.
  • Vsi zdravniki so bili pozitivno raziskani, ne glede na tetovaže in piercing.
  • Starost bolnikov ni vplivala na njihovo dojemanje zdravnikov.
  • Večina bolnikov sploh ni opazila, da imajo zdravniki tetovaže ali piercinge.
  • Bolniki, ki so opazili, da ima zdravnik tetovažo, so običajno odgovorili, da jim je tetovaža všeč.

Kot lahko vidimo iz te študije, so bili bolniki popolnoma v redu s svojimi zdravniki, ki so imeli tetovaže ali piercing. Nihče ni imel težav z netradicionalnim videzom zdravnikov, nekaterim pa se je celo zdelo kul, da so si zdravniki tetovirali. Vsi pacienti so bili popolnoma zadovoljni s strokovnostjo zdravnikov, empatijo, oskrbo in zdravljenjem.

Zagotovo se dojemanje zdravnikov in njihovo samoizražanje skozi body art spreminja in kar je bilo nekoč tabu in nesprejemljivo, je danes povsem normalno. Vendar to ne pomeni, da vsaka skupnost sprejema zdravnike s tetovažami. Seveda bi bile bolj konservativne družbe kritične do takšnega odstopanja od tradicije še danes.

Torej, čeprav ta in mnoge druge študije kažejo pozitiven odziv na zdravnike s tetovažami, mnogi še vedno svetujejo zdravnikom, naj se tetovirajo na kakšnem lahko skritem mestu ali si tetovaže pokrijejo med delom. Nekateri zdravniki menijo, da se pacient ne bi smel osredotočiti na tetovažo, ampak na zdravnika.

zdravnik ima tetovažoShranjena tetovaža

Kaj pa bolnišnične politike?

Resnica je, da ima večina bolnišnic določeno politiko v zvezi s tetovažami, postavitvijo tetovaž in njihovo prepoznavnostjo. Pravila se zagotovo razlikujejo od ene bolnišnice do druge, vendar skoraj vsaka bolnišnična politika navaja, da se tetovaže pokrivajo med delovnim časom.

Vendar pa obstajajo nekatere bolnišnice in klinike zdravniki in zdravstveno osebje smejo imeti vidno tetovažo. Obstajajo pa tudi bolnišnice, kjer zdravniki in zdravstveno osebje ne morejo imeti tetovaže, niti pokritih. Enako velja za piercing.

Čeprav so to vse nenapisana pravila, je težava v sposobnosti delodajalca, da pripravi pravila oblačenja in videz za zaposlene. Seveda nihče ne sme biti diskriminiran zaradi svojih odločitev in te odločitve ne bi smele biti razlog za pomanjkanje delovnih možnosti. Toda spet Komisija za enake zaposlitvene možnosti (EEOC) dovoljuje delodajalcem, da sami oblikujejo pravila glede kodeksa oblačenja in videza..

Kaj mislimo?

Zagotovo pri podjetju SavedTattoo nimamo težav s tetoviranimi zdravniki. Naši zdravniki in zdravstveni delavci so ljudje različnih življenjskih zgodb, ozadij in idealov. Če imajo tetovaže ali piercing, to pomeni, da ne bodo dobro opravili svojega dela. Tetovaže in piercing ne bodo ogrozili sposobnosti zdravnika, da skrbi za vas in vaše zdravje.

Na žalost mnogi povezujejo tetovaže in piercing s slabim in družbeno nesprejemljivim vedenjem. Še posebej, ko gre za starejše generacije, tetovaže pogosto kažejo nezaupanje, pomanjkanje skrbi do sebe, kriminal, zlorabo alkohola in drog itd..

Toda tetovaže preprosto kažejo, da naši zdravniki živijo zunaj bolnišnice. Njihova naloga je, da skrbijo za naša življenja, vendar so ljudje in se morajo znati izraziti, ne da bi se kdo počutil užaljenega zaradi takega dejanja.

Zagotovo ne verjamemo, da bi morali zdravniki hoditi po bolnišnici z nespodobnimi tetovažami, ki bi ljudem resnično povzročile nelagodje in užaljenost. Če pa so tetovaže ustvarjalne, elegantne in narejene z okusom, potem v zdravnikih, ki si tetovirajo, res ne vidimo težav.

Če želite poskusiti, si oglejte spodnje vire:

  • 9 najboljših ponarejenih tetovažnih rokavov 2021
  • Najboljše začasne tetovaže 2021: 9 stvari, ki jih morate vedeti
  • Dela, ki omogočajo tetovaže: kje lahko delate in pokažete svoje črnilo?

Zaključne misli

Na splošno lahko rečemo, da je kljub nekaterim negativnim zmotam prišlo do revolucije tetoviranja in dojemanja zdravnikov s tetovažami. Če bi takšen članek napisali pred 10 ali 15 leti, bi bil morda zaključek drugačen. Zdaj pa lahko rečemo, da si zdravniki zagotovo lahko tetovirajo in se odločijo, da se izrazijo, kakor hočejo; s tetovažami, piercingom ali celo noro barvo las.

Zagotovo morajo zdravniki upoštevati bolnišnično politiko in če to zahtevajo, naj pokrijejo svoje tetovaže. Prav tako je najbolje, da ne dobivate nespodobnih ali morda žaljivih tetovaž kjerkoli vidnih. Pacientu ne želite povzročati neprijetnosti, kljub dobremu delu ali če ga ne nameravate užaliti.

Zagotovo vas vaš videz ne opredeljuje niti vaše sposobnosti. Težko je prečkati osebno in poklicno življenje, še posebej, če ste zdravnik. Zato poskusite najti vmesno pot, posvetujte se s svojimi nadrejenimi in ravnajte v skladu s svojo bolniško politiko.