Kultura

Boje tetovaža: sve što trebate znati

Tetovaže su od nečega povezanog s vojnicima i mornarima postale moderna umjetnička djela. Tetovaže sada dolaze u bezbroj različitih stilova, s neograničenim dizajnom i širokom paletom boja.

Vrsta boje, sjenčanje i tonovi razlikovat će se ovisno o dizajnu tetovaže, umjetniku tetovaže i stilu tetovaže. Želite li koristiti crnu i sivu boju, pop boje ili imati podebljani višebojni dizajn, ovisi o vama. U ovom članku obrađujemo najbolje boje za tetovaže, kako zadržati svoju boju dulje svježijom i koja boja tetovaže najbolje će odgovarati vašem tonu kože.

Boje tetovaža: sve što trebate znati

Smatralo se da su se prve tetovaže u boji dogodile u starom Egiptu. Sve prethodne tetovaže izrađene su u crnoj boji. Vjerovalo se da su stari Inuiti i stari Rimljani tetovirali u boji. To se temelji na artefaktima i sitnicama pronađenim u tom razdoblju. Inuiti su posebno voljeli tamnožute tonove.

Tetovaže u boji postale su zapaženije u 17. stoljeću jer je tetoviranje u Japanu postalo ugodnije. U tom razdoblju tetoviranje se prestalo smatrati kaznom i počelo se doživljavati kao umjetnost. Do danas su japanske tetovaže ispunjene svijetlim i odvažnim bojama.

Povijest boja tetovaža 1Kreditna: Instagram

SAD i Velika Britanija zavoljele su tetovaže u boji krajem 19. stoljeća. Koristili su samo osnovne oblike boje tetovaže, ali umjetnička djela pokazuju da su crvena, plava, žuta i zelena bile popularne. Popularnost boja za tetoviranje povezana je s napretkom tinte za tetoviranje.

Povijest boja tetovaža 2Kreditna: Instagram

U posljednjih nekoliko desetljeća vrijeme i novac uloženi su u razvoj visokokvalitetnih boja tinte za tetoviranje. Sigurni su i s njima je lakše raditi, a postoje i mnoge opcije za okrutnost i veganstvo. Sada će kupcima biti dostupno najmanje deset tinte za svaku boju. Nova tehnologija tinte tinte također je smanjila alergijske reakcije i trajat će duže.

Koja je najbolja boja za tetovaže?

Odabir boje za vašu tetovažu važan je dio procesa oblikovanja tetovaže. Boje mogu promijeniti cijeli učinak tinte, mogu joj pomoći da oživi ili ponoviti izvornu sliku.

Nekoliko stilova tetovaža gravitira prema radu svijetle boje. Novi školski akvarel, stara škola, tradicionalni, japanski i ilustrativni uvelike se oslanjaju na boje za dovršetak posla.

Koja je najbolja boja za tetovaže 1Kreditna: Instagram Koja je najbolja boja za tetovaže 2Kreditna: Instagram Koja je najbolja boja za tetovaže 3Kreditna: Instagram

Prilikom razmatranja koje boje želite, ako ih imate, u svojoj tetovaži razmotrite nekoliko stvari. Ako želite malu tetovažu, boje se vizualno mogu stopiti i zamutiti jedna u drugu. Veliki komadi izgledaju bolje s podebljanim bojama jer će se nijanse istaknuti i biti čitke za čitanje.

Prilikom odabira najbolje boje za svoju tetovažu imajte na umu da će vaš ton kože utjecati na to kako izgleda na koži i koliko će dugo trajati. Tetovaže u boji uvijek će izgledati drugačije kad se zacijele, pazite da to imate na umu tijekom procesa ispisivanja.

Ako želite tetovažu sa zamršenim uzorcima i izrazitim kontrastom, crna i siva su bolja priča za vas. Realizam, portretni, plemenski i crni tetovažni tetovaži dokazuju da jednobojne tetovaže ne moraju biti dosadne.

Koja je najbolja boja za tetovaže 4Kreditna: Instagram Koja je najbolja boja za tetovaže 5Kreditna: Instagram Koja je najbolja boja za tetovaže 6Kreditna: Instagram

Crne i sive tetovaže nastaju korištenjem crne tinte pomiješane s vodom za stvaranje svjetlijih i tamnijih tonova tinte. Ova se tehnika koristi za stvaranje svjetla i sjene, dajući vašoj tetovaži dimenziju i pokret. Mali i detaljni radovi poput skripti, tetovaža prstima ili minimalističkih komada izgledaju bolje u crnoj i sivoj boji.

Koje boje traju duže u tetovažama?

Crna i siva su najdugovječnije tetovaže u boji. Ove tamne nijanse su guste i podebljane, što ih čini manje sklonima blijeđenju. Živahne i pastelne boje poput ružičaste, žute, svijetloplave i zelene brže blijede.

Koje boje duže traju na tetovažama 1Kreditna: Instagram

Nijanse koje se obično koriste u akvarelu vrlo su kratkog vijeka. Unatoč tome što je nevjerojatno popularan, ovaj stil tetoviranja zahtijeva česte popravke.

Koje boje duže traju na tetovažama 2Kreditna: Instagram Koje boje duže traju na tetovažama 3Kreditna: Instagram

Koje je najbolje područje za tetoviranje u boji?

Koliko dobro izgleda vaša tetovaža u boji i koliko dugo će izgledati dobro, može ovisiti o području na kojem se tetovirate. To je zato što su neki dijelovi tijela osjetljiviji na promjene u dobi i težini.

Ramena i gležnjevi imaju zategnutu kožu koja se s vremenom ne olabavi, to znači da bi vaše tetovaže trebale duže zadržati oblik i boju. Ruke, bedra i trbuh prolaze kroz mnoge promjene kako starimo, što utječe na izgled tetovaže.

Koje je najbolje područje za tetovaže u boji 1Kreditna: Instagram Koje je najbolje područje za tetovaže u boji 2Kreditna: Instagram

Debljina kože na kojoj je tetovaža igra veliku ulogu u tome koliko će boja izgledati s vremenom. Tetovaže u boji na dlanovima i tabanima ne stare dobro jer tinta ne ulazi tako duboko u kožu. Najudaljeniji sloj kože je gušći na tom području, što znači da će se koža s vremenom obnavljati i boja će nestati. Ako želite tetovažu na ovim područjima, preporučujemo crnu boju jer će trajati dulje.

Koje je najbolje područje za tetovaže u boji 3Kreditna: Instagram Koje je najbolje područje za tetovaže u boji 4Kreditna: Instagram

Evo nekih od najboljih područja za dugotrajnu tetovažu u boji:

 • Gornja prsa ili ogrlica. Ovo je područje obično prekriveno odjećom, pa mu ne šteti izravna sunčeva svjetlost. To je također područje za koje je manja vjerojatnost da će se rastegnuti kako starite, osobito ključna kost, stvarajući dugotrajan dizajn tetovaža.

Gornji dio prsa ili ključna kostKreditna: Instagram

 • Unutarnja ruka. Unutarnja ruka je bolje područje za tetovaže u boji u odnosu na vanjsku ruku. Izlaže se mnogo manje suncu, a mekša koža općenito će boljeti manje od mišićavijeg vanjskog dijela.

Unutarnja ruka za tetovaže u bojiKreditna: Instagram

 • leđa. To je relativno pokriveno područje pa općenito nije izloženo UV zrakama. Veći, ravni prostor omogućuje vam igranje s većim i hrabrijim dizajnom tetovaža. Leđa se također ne protežu koliko se trbuh mijenja u težini, što osigurava da vam se boje tetovaža ne iskrive s vremenom.

Natrag za tetovaže u bojiKreditna: Instagram

 • Ramena i teladi. Na ove dijelove tijela ne utječe starenje, što znači da će boja duže ostati svijetla i svježa. Ta područja mogu biti bolnija za tetoviranje jer je koža osjetljiva, ali ravno područje omogućit će vašem umjetniku stvaranje velikih i detaljnih dizajna.

Ramena i listovi za tetovaže u bojiKreditna: Instagram

Savjeti:

Ruke i stopala, uho i trbuh najgora su mjesta za tetoviranje ako ste zabrinuti oko starenja tetovaže u boji. Također, izbjegavajte bilo gdje s linijom nabora (pazuha, zapešća, koljena) jer će se i ona zacijeliti.

Prednosti i nedostaci boja tetovaža

Svaka boja ima svoje prednosti i nedostatke kada je u pitanju tetoviranje.

 • Crna i siva najčešće se nalaze u tetoviranju s razlogom. Odgovaraju svim tonovima kože, od vrlo svijetle do duboke. Budući da je crna tako dugotrajna nijansa, koristi se za linijski rad. Stvari poput malih, detaljnih tetovaža i skripti bolje su kada se izvode u crnoj i sivoj boji. Odabirom crne ili sive boje za ove tetovaže pobrinut ćete se da budu čitljive i manja je vjerojatnost da će iskrvariti u neurednu mrlju tinte.

Prednosti Nedostaci crno -sivih tetovaža 1Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci crno -sivih tetovaža 2Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci crno -sivih tetovaža 3Kreditna: Instagram

 • Crvene tetovaže s vremenom blijede, iako manje od crne, ali više od ostalih živih nijansi. Budite oprezni jer je mnogo ljudi alergično na crvenu tintu, iako je napredak u tinti to sveo na minimum. Ako ste zabrinuti, savjetujemo vam da umjetnik tetovaža napravi crvenu točku na vašoj nozi prije nego započne djelo.

Prednosti Nedostaci crvenih tetovaža 1Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci crvenih tetovaža 2Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci crvenih tetovaža 3Kreditna: Instagram

 • Žuta i narančasta brzo blijede na blijedoj koži i jako se teško vide na tamnijoj koži. Žuta tinta općenito je nijansa koja prvo blijedi na tetovaži. Ako imate žuti podton, izbjegavajte korištenje ove boje jer može izgledati blatnjavo na koži. Izbjegavajte korištenje ovih nijansi samo kao naglasak ili dodatni dodir.

Prednosti Protiv žutih i narančastih tetovaža 1Kreditna: Instagram Prednosti Protiv žutih i narančastih tetovaža 2Kreditna: Instagram Prednosti Protiv žutih i narančastih tetovaža 3Kreditna: Instagram

 • Plava tinta je duže nosivi pigment što se tiče tetoviranja. Ova nijansa odgovara svim tonovima kože. Što je svjetlija boja, brže će postati blijeda i izblijediti.

Prednosti Nedostaci tetovaža plavom tintom 1Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci tetovaža plavom tintom 2Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci tetovaža plavom tintom 3Kreditna: Instagram

 • Ljubičasta s vremenom brzo gubi intenzitet. Što je ljubičasta svjetlija, veća je vjerojatnost da će brzo izblijediti. Duboko ljubičaste nijanse trajat će dulje i posebno se nadopunjuju na tamnijim, toplijim tonovima kože.

Prednosti Protiv ljubičastih tetovaža 1Kreditna: Instagram Prednosti Protiv ljubičastih tetovaža 2Kreditna: Instagram Prednosti Protiv ljubičastih tetovaža 3Kreditna: Instagram

 • UV tetovaže su nevjerojatno u trendu. Kada pri normalnom svjetlu izgledaju kao slabašno i blijedo osvjetljenje, kada pod posebnim UV svjetlom imaju odvažan sjaj u tamnom izgledu. Budući da su UV tinte tanje od uobičajenih tinte za tetoviranje, pri normalnom osvjetljenju mogu imati učinak ožiljka.

Prednosti Nedostaci tetovaža UV tintom 1Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci tetovaža UV tintom 2Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci tetovaža UV tintom 3Kreditna: Instagram

 • Tetovaže bijelom tintom su postali popularni zbog svoje suptilne i osjetljive prirode. Teže za otkrivanje od ostalih boja, blijede mnogo brže od bilo koje druge boje. Bijela tinta će duže trajati na blijeđoj koži od tamnih tonova kože.

Prednosti Nedostaci bijelih tetovaža 1Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci bijelih tetovaža 2Kreditna: Instagram Prednosti Nedostaci bijelih tetovaža 3Kreditna: Instagram

Boje tetovaža za različite tonove kože

Tinte za tetoviranje talože se ispod kože i ostaju u sloju dermisa. Ton i pigment vaše kože bit će na vrhu sloja kada se mastilo za tetoviranje položi, što znači da bi moglo utjecati na izgled vašeg tinte. Evo najboljih boja tetovaža za vaš ton kože.

Za blijedu kožu

Boje tetovaža za blijedu kožu 1Kreditna: Instagram Boje tetovaža za blijedu kožu 2Kreditna: Instagram

Većina boja tetovaža dobro će se pokazati za blijedu kožu. Rastući trend korištenja bijele tinte izgleda nevjerojatno na blijedoj koži. Suptilan je i nježan, ali vam može omogućiti da prenesete poruku na kožu. Problem s trendom bijele tinte je što vrlo brzo blijedi, posebno ako je izložena sunčevoj svjetlosti.

Za svijetlu kožu

Boje tetovaža za svijetlu kožu 1Kreditna: Instagram Boje tetovaža za svijetlu kožu 2Kreditna: Instagram

Svijetli tonovi kože podržavaju gotovo sve boje tetovaža. Žuta na ovom tonu kože ne izgleda baš dobro, ponekad ima učinak poput ožiljka. Vodite računa o tetoviranju narančastih nijansi jer ih je vrlo teško ukloniti.

 Za srednju kožu

Boje tetovaža za srednju kožu 1Kreditna: Instagram Boje tetovaža za srednju kožu 2Kreditna: Instagram

Srednji tonovi kože doista privlače tintu za tetoviranje u plavoj, crvenoj, ljubičastoj i crnoj boji. Narančastu i žutu boju teško je vidjeti i brzo će izblijediti. Bijele i zelene nijanse izgledaju bolje na srednjim do dubokim tonovima kože, ali čine idealan naglasak na tetovažama srednje kože.

Za tamnu kožu

Boje tetovaža za tamnu kožu 1Kreditna: Instagram Boje tetovaža za tamnu kožu 2Kreditna: Instagram

Obris i rub tetovaža na tamnoj koži uvijek bi trebali biti podebljani i crni. Crna i crvena su idealne boje tetovaža na tamnoj koži, bilo koju svjetliju će biti teško pročitati i vrlo brzo će izblijediti.

Savjet:

Ako se pitate hoće li vaš omiljeni stil tetovaža ili dizajn iz snova odgovarati vašoj koži, razgovarajte sa svojim majstorom tetovaža. Oni će znati što najbolje odgovara vašoj koži i pomoći će vam da odaberete prave boje.

 

Tetovaža za različite nijanse kože

Ne samo boja kože utječe na konačni rezultat vaše tetovaže u boji, već je i vaš podton. Postoje tri vrste podtona: topli, neutralni i hladni. Važno je znati koje boje dobro odgovaraju vašem podtonu, kao i tonu vaše kože. Na primjer, crvena boja na jednom podtonu može izgledati narančasta na drugom ili plava na svijetlim hladnim podtonovima može izgledati zelena na tamnijoj toplijoj koži.

Ljudi s toplim podtonom imat će žuti, breskvasti ili zlatni ten. Hladni tonovi imaju plavkastu ili ružičastu kožu. Možete provjeriti koji je vaš podton provjerom boje vena, vene zelene boje imaju topao podton, a vene crne boje ukazuju na hladniji podton.

Ljudi svijetle puti i plavih nijansi dobro izgledaju sa gotovo svim bojama tetovaža, žuta je jedna od rijetkih boja koja nije laskava. Kada su loše izvedene, žute tetovaže mogu imati izgled poput ožiljka. Crveni, narančasti i ljubičasti pigmenti izgledaju nevjerojatno na hladnom podtonu.

Tetovaža za različite podtonove kože 1Kreditna: Instagram

Topliji tonovi kože izgledaju bolje s tamnim tetovažama nego hladniji podton. Tamnozelena, plava, crvena i ljubičasta nadopunjuju tonove. Izbjegavajte hladne nijanse poput pastelnih boja jer vaš prirodni ton kože može nadjačati ove tonove.

Tetovaža za različite podtonove kože 3Kreditna: Instagram Tetovaža za različite podtonove kože 4Kreditna: Instagram

Boje tetovaža: Više često postavljanih pitanja

Više pitanja o tetovažamaSpremljena tetovaža

Kako zaustaviti blijeđenje boje tetovaže?

Postoji mnogo razloga zašto boje tetovaža blijede. Važno je odabrati iskusnog i profesionalnog umjetnika tetovaža koji zna raditi s bojama. Tinta koju koriste koncentriranija je i kvalitetnija, što znači da je manja vjerojatnost da će s vremenom izblijediti.

Kako bi vaša boja tetovaže dulje izgledala kao nova, uvijek nosite kremu za sunčanje. Oštećenje UV svjetlom često stvara gust kolagen i mrlju pigmentaciju. To će rezultirati lošijom kvalitetom kože koja ne uzima niti zadržava pigment za tetoviranje. Tetovirano područje neka bude vlažno kako bi se osiguralo da će duže ostati odvažnije i svjetlije. Koristite ovlaživače i sapune bez mirisa jer su nježniji prema koži.

Savjet:

Postoji mnogo proizvoda namijenjenih tetoviranoj koži, bit će dovoljna neabrazivna hidratantna krema.

Ako niste zadovoljni izgledom boje tetovaže, možete je osvježiti tako da je dotakne profesionalni umjetnik tetovaža. Dobar umjetnik učinit će vašu tetovažu opet sjajnom i živahnom. Ne postoji tetovaža koja je prestara da bi se mogla ponovo obnavljati.

Dali si znao:

Ulazak u bazen s klorom neće izblijediti boju na vašoj tetovaži nakon što se izliječi, ovo je uobičajena zabluda.

Kako trebam paziti na svoju novu tetovažu u boji?

Briga za vašu novu tetovažu u boji vitalni je korak u osiguravanju da duže izgleda bolje. Evo nekoliko naših savjeta:

 • Kad uklonite prekrivač sa svježe tetovaže, nježno operite područje mlakom vodom i blagim sapunom. Poprskajte vodu i osušite.
 • Prvih nekoliko dana koristite antibakterijsku mast. Vaš tetovator će vam ga moći preporučiti. Koristite dok krasta ne nestane, a tetovaža ne zacijeli. Uvijek nanesite mast, nikada ne trljajte.
 • Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost i ne natapajte područje dok ne ozdravi.
 • Bez obzira na to koliko tetovaža svrbi, nikada je nemojte ogrebati. Izbjegavajte dodirivanje područja što je više moguće.
 • Izbjegavajte droge i alkohol dan prije i dan nakon dobijanja novih tetovaža.
 • Pokušajte izbjeći nošenje uske odjeće, odlazak u teretanu i plivanje dok vam tetovaža ne zacijeli.

 Jesu li tetovaže u boji skuplje?

Umjetnici tetovaža općenito neće naplaćivati ​​više za tetovaže u boji. Necrne tinte za tetoviranje su malo skuplje, ali to se obično ne uzima u obzir osim ako se ne radi o velikom komadu u boji. Tinta u boji obično ispunjava prostore, čineći proces dugotrajnijim. Većina umjetnika za tetoviranje cijenit će veličinu ili vrijeme provedeno na tetoviranju.

Bijela i UV tinta su skuplje i vrlo ih je teško dobro izvesti. Općenito, ljudi su specijalizirani za ovaj stil tetoviranja, njihova stručnost obično vrijedi više za kupca.

Savjet:

Razgovarajte sa svojim majstorom tetovaža i objasnite točne specifikacije vašeg dizajna kako biste dobili točnu cijenu. Svaki će tetovator imati svoju shemu određivanja cijena.

Više znati:

 • Tattoo: Vrhunski vodič, resursi i ideje za dizajn (ažuriranje 2021.)
 • Sve što trebate znati prije nego što se tetovirate – Vodič 101
 • Statistika tetovaža i zanimljive činjenice: Sve što trebate znati o tetovažama!
 • Uklanjanje tetovaža – sve što trebate znati (prije nego što dobijete Tatt!)