Gradinarit

Tunderea hortensiei: când este momentul potrivit pentru soiul tău?

Hortensiile sunt arbuști ușor de întreținut care ne încântă cu florile lor frumoase, luxuriante, din vară până toamna târziu (în funcție de soi). Dar ar trebui să vă tăiați hortensia? Și dacă da, când și cât? Acest articol vă spune tot ce trebuie să știți despre tăierea hortensiilor.

Ce hortensie ai?

Ce hortensie ai

Tunderea hortensiilor ajută la menținerea arbustului frumos și în plină înflorire an de an. Metoda și momentul tăierii depind de tipul hortensiei, deci este important să știți ce tip aveți. Dacă vă tăiați hortensiile într-o perioadă a anului care nu le este potrivită, puteți tăia mugurii florali care vor înflori în sezonul următor.

Hortensiile pot fi folosite la tăiere împarte în două grupuri diferite: Hortensii care înfloresc pe lemn anual și hortensii care înfloresc pe lemn peren care are cel puțin doi ani.

Hortensii din grupa de tăiere 1 – tăiere ușoară după înflorire toamna

Hortensiile taie hortensiile de fermă

Determinați dacă hortensia dvs. înflorește pe lemnul vechi. Cu alte cuvinte, dacă florile sale înfloresc din muguri create în anul precedent. Hortensiile cu această trăsătură înfloresc de obicei la începutul verii și mor în plină vară. În acest moment, planta începe să formeze muguri de flori, care vor produce flori în anul următor.

La hortensiile care sunt ale ei Muguri de flori pe lemn bienal formular, include aceste tipuri:

  • Hortensia fermei (Hydrangea macrophylla) – ‘Dragonfly’, ‘Deep purple’, ‘Zorro’, ‘Caipirinha’, ‘Everbloom’, ‘Kanmara’, ‘Cardinal’, ‘Avantgarde’
  • Hortensia de frunze de stejar (Hydrangea quercifolia)
  • Hortensia plăcii (Hydrangea serrata) – „Preziosa”, „Koreana”
  • Hortensia de catifea (Hydrangea aspera) – „Ciocolată fierbinte”
  • Hortensia cățărătoare (Hydrangea petiolaris)

Hortensii din grupa 2 tăiată – tăiată înainte de înmugurire, primăvara

Tunderea paniculului hortensia Hydrangea paniculata primăvara

Aceste hortensii formează lăstari noi în fiecare primăvară, pe care florile apar mai târziu vara. Înfloresc mai târziu decât hortensiile din grupa 1, deoarece au nevoie de mai mult timp pentru a se forma muguri de flori.

Următoarele specii de hortensii sunt ale lor Muguri de flori pe lemn anual:

  • Hortensia cu ghiocel (Hydrangea arborescens) „Annabelle” & Hortensia “Strong Annabelle”, “Snowball”
  • Hortensia paniculelor (Hydrangea paniculata) – ‘Kyushu’, ‘Limelight’, ‘Levana’, ‘Pink Lady’, ‘Baby Lace’, ‘Pinky Winky’, ‘Phantom’, ‘Skyfall’ ®, ‘Switch® Ophelia’, ‘Unique’ , „Vanille Fraise”, „Confetti”, „Candlelight”, „Magical Candle” ®
  • Hortensia pentru totdeauna & Vreodată ® (singura Hydrangea macrophylla care înflorește pe lemn nou)
  • Hortensia Summer Endless ® – „Dragoste de vară”

Tunderea hortensiei: când și cât?

La tăiere, hortensiile pot fi împărțite în două grupuri diferite

Nu este obligatoriu să tăiați o hortensie din grupa 1 tăiată. Deci, nu este atât de rău dacă nu o faci timp de câțiva ani. Cel mai bun moment pentru tăierea unei hortensii din grupa tăiată 2 este primăvara devreme, pe la jumătatea lunii martie sau în aprilie. Doar hortensia cățărătoare trebuie tăiată după înflorire vara. Alege vreme fără ger, astfel încât tăieturile să se poată vindeca bine. De asemenea, este recomandat, florile ofilite toată iarna de mai sus să fie lăsate pe plantă, deoarece oferă protecție suplimentară împotriva înghețului nocturn. Asigurați-vă că aveți întotdeauna unul secatori ascutiti utilizare. Acest lucru vă va oferi tăieturi curate, pe care planta le va recupera mai repede.

Grupa de tăiere 1: hortensii care înfloresc pe lemn vechi

Tăiați hortensia fermei - îndepărtați doar florile uscate

Hortensii care înfloresc pe lemn vechi, așa Hortensia fermei (adică macrophylla), Hortensia de frunze de stejar (adică quercifolia) și Hortensia cățărătoare (adică petiolaris) nu au nevoie de tăiere. Aceste hortensii ar trebui tăiate numai atunci când planta a crescut prea mare sau prea lată. ai nevoie doar florile uscate pentru a îndepărta tăindu-l sub paniculă. Dacă se face o tăiere radicală, este puțin probabil să înflorească în anul următor. După iarnă, puteți tăia lăstarii înghețați la pământ.

Flori de hortensie macrophylla pe lemn vechi - tăiate după înflorire

Momentul potrivit pentru a vă tăia hortensia este acum după vârful înfloririi. Deoarece aceste tipuri de hortensii încep să formeze muguri de flori la scurt timp după înflorire, la sfârșitul verii și începutul toamnei, este important să le tăiați înapoi de îndată ce florile încep să se ofilească în toiul verii. Acest lucru vă va permite să tăiați arbustul înainte ca acesta să înceapă să planteze mugurii florali care vor deveni florile de anul viitor. Pur și simplu rupeți inflorescențele la aproximativ 15-20 de centimetri sub baza florii.

bacsis: Dacă ratați acest moment, amânați reducerea la anul următor. Hortensiile nu trebuie să fie tăiate în fiecare an, deci nu este o problemă.

Hortensia quercifolia tăiată după înflorire

Este hortensia ta prea mare sau să devină prea larg și vrei să-l faci semnificativ mai mic? Apoi, după înflorire, puteți tăia jumătate din ramuri în primul an și cealaltă jumătate în al doilea an. În acest fel, veți avea în continuare flori pe arbust în ambii ani. De asemenea, puteți tăia întreaga plantă dintr-o dată, dar apoi nu veți avea flori pentru anul care vine.

Întineri hortensia - îndepărtează 1: 3 dintre cei mai vechi lăstari

Dacă Hortensia de câțiva ani va începe să producă mai puține flori. De aceea are sens să închizi arbustul la fiecare doi-trei ani întineri. Puteți încuraja creșterea florilor îndepărtând până la 1/3 din cele mai vechi lăstari. Pentru lăstari mai groși, probabil că veți avea nevoie de foarfece de tăiere. Tăiați aceste lăstari mai vechi la nivelul solului. Ramurile nou formate nu vor înflori în primul an, ci în anii următori.

Protejați hortensia de grădină Hydrangea macrophylla de îngheț

bacsis: Hortensia de grădină Hydrangea macrophylla este soiul ai cărui muguri sunt cel mai afectați de îngheț. Dacă legați ramurile împreună și le înfășurați în pânză, planta poate supraviețui bine iernii. Îndepărtați pânza când mugurii încep să se umfle.

Grupa de tăiere 2: hortensii înflorite pe lemnul nou

Hortensia cu ghiocel tăiată primăvara

Hortensii înflorite pe lemn nou, așa Hortensia bulgăre de zăpadă „Annabelle” (h. arborescens) și Hortensia paniculelor (h. paniculata) sunt foarte ușor de tăiat, deoarece încolțesc muguri noi după tăiere primăvara. Chiar tolerează tăierea radicală destul de bine.

Hortensii înflorite pe lemn nou

Dacă doriți să tăiați hortensia grupului 2, ar trebui să faceți una Timp înainte de înmugurire alege, deci la sfârșitul lunii februarie sau martie. Vrei o plantă compactă frumoasă? Tăiați toate lăstarii la 20-30 cm deasupra solului. Ai vrea ca planta să crească puțin mai mare? Apoi tăiați doar florile uscate.

Prune hortensia paniculelor în martie

Hortensia cu bulgări de zăpadă (Hydrangea arborescens) va produce flori mult mai mari dacă este tăiată sever la sol în fiecare an, dar mulți grădinari aleg flori mai mici pe tulpini mai rezistente. În astfel de cazuri, tăierea trebuie făcută toamna, astfel încât plantele să poată dezvolta lăstari puternici înainte de înflorire. O ușoară reducere este posibil și în alte perioade ale anului, cu excepția perioadei chiar înainte de înflorire primăvara și începutul verii.

Tăiați hortensia Annabelle și susțineți-o invizibil

Ramurile unor hortensii cad adesea sub Greutatea florilor lor în jur, mai ales după ploi abundente. O modalitate de a preveni această răsturnare este de a tăia trunchiurile la o înălțime de 45 până la 60 de centimetri pentru a crea un cadru stabil pentru noua creștere..

Tăiați hortensia bulgăre de zăpadă în mod corespunzător

Tunderea hortensiei: rezumat

Tăiați hortensia serrata

În general ar trebui Soiuri care înfloresc pe lemn vechi imediat după înflorire fii tăiat. Cei care pe lemnul nou ar trebui să înflorească înainte de începerea unei noi creșteri în primăvară fii tăiat. Când faceți o tăiere de rutină, îndepărtați întotdeauna lăstarii morți, deteriorați sau bolnavi. Când tăiați lăstarii, tăiați la puțin peste o pereche de muguri sănătoși. Lăstarii înghețați pot fi tăiați înapoi la lemnul viu după iarnă.