Gradinarit

Trandafiri pentru umbra parțială: Cele mai frumoase soiuri pentru zonele umbrite din grădină

Jocul de lumină și umbră este ceea ce face o grădină atât de atractivă. Petele însorite sunt mai puțin o problemă, deoarece multe plante se simt confortabile acolo. Nișele și colțurile parțial umbrite și umbrite reprezintă o provocare majoră la plantare. Selecția abilă a soiurilor joacă un rol decisiv în rezultatul final. Trandafirii sunt, prin urmare, exclusi pentru mulți grădinari hobby. Deși este adevărat că majoritatea tulpinilor se descurcă cel mai bine în plin soare. Dar există și trandafiri pentru umbră parțială, care se simt confortabil în locuri umbrite și, dacă sunt îngrijiți în mod corespunzător, vă mulțumesc cu o floare splendidă.

Care trandafiri sunt potrivite pentru umbra parțială?

care trandafiri pentru varietăți de umbră parțială pentru locație umbrită

Spre deosebire de alte plante care preferă un loc umbros în grădină, trandafirii sunt adevărați adoratori ai soarelui, care sunt doar parțial prietenoși cu umbra. Aceasta înseamnă că vor prospera în locuri parțial umbrite, cu condiția ca solul să fie bogat în nutrienți și permeabil. Cât de multă lumină solară obțineți într-o zi este, de asemenea, importantă. De regulă, 5 până la 6 ore de soare după-amiaza sau 4 până la 5 ore de soare de dimineață sunt suficiente pentru majoritatea soiurilor de trandafiri tolerante la umbră, astfel încât acestea să crească rapid și să înflorească mult timp. Dacă soarele strălucește mai puțin de 4 ore pe tot parcursul zilei, trandafirii se îmbolnăvesc, cresc semnificativ mai încet și produc mai puține flori.

Trandafiri pentru plante perene cu umbră parțială și plante cățărătoare în jurul terasei

Alegerea partenerilor de plantare joacă, de asemenea, un rol decisiv. Trandafirii nu sunt deosebit de adaptabili și sunt deplasați rapid de alte plante. Prin urmare, concurența rădăcină trebuie evitată cu orice preț. Trandafirii sunt deosebit de confortabili cu acoperirea solului, plantele anuale și florile bulbilor. Rădăcinile puternice, cum ar fi copacii de grădină, arbuști și plante perene înalte, îi vor priva rapid de nutrienți din sol și, prin urmare, nu sunt potriviți ca parteneri de plante.

Care trandafiri tolerează umbra parțială?

Trandafirii alpini și trandafirii pentru umbră parțială aleg idei pentru amenajarea grădinii

Trandafirii scăzuți, trandafirii urcați și cei mai buni și trandafirii din ghivece au în principiu șanse mai mari de supraviețuire decât perenele înalte sau trandafirii englezi. Ca plantă container, trandafirii se simt deosebit de confortabili în locuri umbrite. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea solului poate fi reglată. Acest lucru evită apariția apei, care poate duce la putregai. Dacă frunzele plantelor rămân ude peste noapte, se pot ofili rapid. Chiar și trandafirii care sunt toleranți la umbră nu pot, prin urmare, să tolereze umiditatea ridicată. Deci, dacă plantați trandafiri la umbră parțială, ar trebui să alegeți cu atenție locația.

  • Circulația bună a aerului este foarte importantă, astfel încât trandafirul să se usuce rapid după ploaie.
  • Asigurați protecție la umiditate scăzută și, dacă este posibil, la ploaie (de exemplu printr-un gard înalt sau un perete de grădină).
  • Un sol bogat în nutrienți, cu humus, este o necesitate absolută. Dacă este necesar, puteți fertiliza trandafirii o dată pe săptămână în perioada de înflorire.
  • Evitați concurența rădăcinilor din copacii înalți.

Ce trandafiri înfloresc în umbra deschisă?

Trandafiri pentru umbra parțială cu flori duble în roșu portocaliu

Orice trandafir care tolerează umbra parțială va înflori vara. În funcție de situația în care locația se potrivește celorlalte condiții, planta poate chiar să înflorească toată vara. Cu toate acestea, plantele tinere durează mai mult decât de obicei pentru a se stabili complet. În funcție de soi, poate trece 2 până la 3 ani până când trandafirul își formează primele flori. În timpul sezonului de creștere, planta are nevoie de fertilizare regulată. Udarea regulată poate stimula, de asemenea, formarea florilor.

Cu toate acestea, există, de asemenea, soiuri de trandafiri pe care mulți grădinari de hobby cred în mod eronat că sunt prietenoși cu umbra. De fapt, aceste soiuri de trandafiri sunt adevărați copii de soare și nu pot prospera la umbră parțială. Acestea sunt, de exemplu:

  • Trandafirul „Camelot” nu este potrivit pentru umbra parțială  
  • Trandafirul „Mozart” nu este potrivit pentru umbra parțială

Trandafiri pentru umbra parțială: soiuri care înfloresc mai des

Care trandafiri tolerează ideile de umbră parțială pentru grădina naturală

În cele ce urmează, enumerăm soiurile de trandafiri care înfloresc frecvent și care se descurcă bine la umbra parțială. Majoritatea trandafirilor înfloresc de două ori pe an. Le-am împărțit în mai multe grupuri – trandafiri pentru căzi, soiuri scăzute pentru patul de flori, trandafiri de rambler și trandafiri de acoperire a solului.

Trandafiri pentru căzi la umbră parțială

trandafiri roșii pentru găleți pe terasă

Ce tipuri de trandafiri sunt potrivite pentru plantarea în ghivece? În primul rând, acestea sunt trandafirii „Knock Out”, care sunt foarte înfloriți. Dar puteți planta aproape orice soi de trandafir scăzut într-o cadă. De exemplu:

Soiul „Pădurea Neagră” este un trandafir compact floribunda care are flori roșii duble. Scorează cu un nivel ridicat de sănătate a frunzelor și atinge o înălțime maximă de 60 cm la umbră parțială. Perioada de înflorire începe iunie și se termină în septembrie.

Soiului „Cherry Girl” i s-a acordat un trandafir ADR. Are un parfum intens care atrage insectele polenizatoare. Florile sale roșii-cireșe împodobesc grădina de la începutul verii până la toamnă.

Trandafiri mici pentru umbra parțială

Trandafiri mici pentru soiuri de înflorire albă parțială

Soiul „Ice Meidiland” atinge o înălțime maximă de 60 cm. Trandafirul mic acoperă întreaga zonă și este perfect pentru grădinile de pe pante care sunt la jumătate de zi la umbră parțială. Pentru ca trandafirul să prospere mai bine pe un astfel de teren, experții recomandă terasarea. În caz contrar, trandafirul este foarte ușor de îngrijit și are un nivel ridicat de rezistență la dăunători.

Trandafirul englezesc “Fair Bianca” are flori mari, duble, albe, care sunt plăcute ochiului la mijlocul verii și apoi toamna. Este foarte adaptabil și tolerează cu ușurință înghețul și căldura. Trandafirul atinge o înălțime de 60 cm.

Trandafiri de acoperire a solului pentru umbra parțială

Balerină de trandafiri Floribunda pentru hibrizi de umbră parțială cu parfum

Trandafirul de acoperire a solului „Ballerina” a fost crescut din trandafirul de smocuri. Preferă solul de humus și are nevoie de fertilizare regulată. Stratul de acoperire a solului formează nenumărate flori roz-albe din iunie până în septembrie. Este deosebit de potrivit ca umplutură de spațiu în patul de flori, ca partener de plante pentru plante de gard viu sau pentru plantarea pereților de piatră.

Trandafirul „stea floră” este potrivit în special pentru umbra parțială. Învelișul solului nu numai că marchează cu florile sale albe delicate, dar emană și un parfum dulce care atrage albinele și bondarii în grădină. Planta atinge o înălțime de 60 cm, este rezistentă și are un obicei stufos. Este deosebit de potrivit ca înlocuitor pentru gazon în zonele umbrite sau pentru ecologizarea terasamentelor umbrite.

Trandafiri cu tulpină înaltă pentru umbra parțială

Trandafiri cu tulpină înaltă pentru umbra parțială în ghivece

Trandafirii „Knock Out” cu tulpina standard sunt foarte populari. Cu un motiv întemeiat: sunt probabil cea mai ușoară rasă de îngrijit. Acestea sfidează uscăciunea solului, tolerează bine umbra parțială și înfloresc de două ori pe an – o dată la începutul verii și o dată la sfârșitul verii. Au un obicei compact, dar pot atinge înălțimi de până la 1,20 metri. În grădină, acestea sunt utilizate în principal ca accent în patul de flori sau în colțuri și nișe umbrite.

Versiunea mai mică, soiul „Petite Knock Out”, crește până la 60 cm înălțime și produce flori roșii abundente.

Trandafiri de flori pentru umbra parțială

Trandafirul Floribunda pentru soiurile de nuanță parțială cu flori galbene

Trandafirul floribunda “Anthony Meilland” formează flori duble, de culoare galben închis, care vor face patul să strălucească la umbra parțială. Este foarte florifer și are un obicei vertical, stufos. Prin urmare, este perfect ca margine de pat, pentru plantarea de garduri vii și ca trandafir floribunda. În plin soare crește un metru înălțime, la umbră parțială crește într-un arbust de 60 cm înălțime.

Cu florile sale albe cremoase, trandafirul floribunda „Salutări pentru Aachen” este un adevărat punct de atracție în grădina de acasă. Are un obicei vertical, stufos și are o înălțime de aproximativ 80 cm. Soiul tolerează tăierea și, prin urmare, este potrivit ca subplantare pentru garduri vii. Ca solistă, ea pune accente în patul de flori.

Trandafiri cățărători și trandafiri pentru umbră parțială

Trandafiri cățărători și trandafiri pentru o varietate de umbre parțiale dintr-o privire

Trandafirul alpin “Compasiunea” produce flori duble roz din iunie până la sfârșitul lunii octombrie. Planta preferă un sol bogat în humus, slăbit și moderat umed și este potrivită pentru utilizarea ca plantă solitară sau pentru plantarea arcurilor de trandafir la umbră (de exemplu în fața unui perete de grădină sau a unui perete al casei). Atinge o înălțime maximă de 250 cm.

Trandafirul “Giardina” prosperă și în umbra parțială, unde își difuzează mirosul tipic fructat, dulce. Soiul scorează cu o perioadă de înflorire foarte lungă, care se extinde din vară până în toamnă. Este rezistent la boli și este rar atacat de dăunători. Trandafirul alpinist înflorit preferă un sol proaspăt, adânc, cu un drenaj bun.

Trandafiri de arbust și tufiș pentru umbra parțială

Trandafiri de arbust în soiuri de umbră parțială și sfaturi de îngrijire

După cum sugerează și numele, varietatea „Carefree Wonder” este foarte ușor de îngrijit și adaptabilă. Atât florile cu frunze verzi, cât și florile filigranate atrag automat atenția. Soiul de trandafiri poate face față cu ușurință unei locații la umbră parțială și are nevoie doar de 5 ore de lumină directă a soarelui pe zi.

Trandafiri roșii pentru umbră parțială Sfaturi pentru îngrijirea trandafirilor de arbust

Soiul „Radazz” este foarte rezistent la boli și necesită foarte puține îngrijiri. Poate tolera bine atât seceta, cât și înmuierea. Spre deosebire de alte tipuri de trandafiri, poate chiar să facă față nivelurilor ridicate de umiditate. În plus, trandafirul de arbust este foarte înflorit și poate crea accente în patul de flori sau poate condimenta petele chele din grădină ca plantă solitară. Va avea 1,5 metri înălțime.

Trandafiri englezi pentru umbra parțială

Trandafiri englezi pentru umbra parțială, care soiuri sunt potrivite

Termenul „trandafiri englezi” este folosit în principal pentru a descrie noi soiuri de trandafiri vechi și hibrizi moderni. Acestea aduc în grădină o notă romantică de pe vremuri.

Soiul „Pilgrim” tolerează umbra parțială fără probleme. Patru ore de lumină directă a soarelui pe zi sunt suficiente pentru ca trandafirul să se simtă confortabil. Ea îți mulțumește cu flori magnifice, albe, duble și un miros puternic.

Soiul „Principii Coroanei Margareta” are flori portocalii și un miros fructat. Are lăstari ușor drepți și este potrivit atât ca plantă cățărătoare, cât și ca arbust. Cu o îngrijire bună, trandafirul poate atinge o înălțime de peste trei metri.

Tovarăș pentru trandafiri în umbră parțială

Însoțitor pentru trandafiri în nuanțe parțiale idei pentru pat de flori

Pentru ca trandafirii să își arate partea cea mai bună, partenerii de plante din patul de flori joacă, de asemenea, un rol decisiv. Care plante sunt tovarășii perfecti pentru trandafiri în umbră parțială?

1. Trandafiri în cadă poate fi combinat după dorință cu alte plante iubitoare de umbră. În acest caz, nu există limite pentru propria creativitate, deoarece nu există competiție pentru rădăcini între plante.

2. Soiuri scăzute de trandafiri poate fi combinat cu irisuri sau delfinii.

3. Mantaua doamnei este și tovarășul perfect Trandafiri de acoperire a solului. Are cerințe similare în ceea ce privește solul și locația.

trandafiri joși pentru tovarăși de umbră parțială în patul de flori

4. Trandafiri cu tulpină standard vin în propriile lor împreună cu mușcate.

5. Trandafiri de flori și flox formează un duo încântător în patul de flori.

6. Pentru urcarea trandafirilor se oferă clematis. Anumite ierburi ornamentale, cum ar fi rogozul de frunze de palmier sau rogozul japonez, sunt, de asemenea, potrivite pentru o locație la umbră parțială.

7. Trandafiri de arbust și tufiș se armonizează deosebit de bine cu clopotele violete, hostas și bucșe degetele.

Trandafiri cu tulpină înaltă pentru umbră parțială Idei pentru amenajarea grădinii

8. Trandafiri englezi poate fi pus în scenă eficient cu hostas.

Sunt trandafirii adevărați adoratori ai soarelui? Nu este adevarat. Există o mare varietate de tulpini de ales din aceste zile, inclusiv unele care prosperă la umbra parțială. Condițiile prealabile importante pentru o perioadă lungă de înflorire includ un sol moderat umed, bogat în nutrienți, umiditate scăzută, un tiraj bun și partenerii potriviți potriviți.