Gradinarit

Grădinărit de toamnă: Listă de sarcini și sfaturi utile de întreținere a grădinii

Gradinarit in toamna gradina-toamna-culori-copaci

După abundența plină de culoare a verii, este deja timpul ca toamna să-și desfășoare splendoarea. Nopțile devin mai reci și mai lungi, iar natura se îmbracă într-o haină colorată. Pentru grădinarii pasionați și proprietarii de grădini, începe acum ultima răsuflare: pregătirea grădinii pentru iarna care vine. Îndepărtarea frunzelor, tăierea copacilor și arbuștilor, hibernarea plantelor în ghivece și introducerea florilor bulbice ar trebui să se facă toamna. Acest articol oferă o mulțime de sfaturi utile pentru grădinărit toamna, precum și o listă de sarcini cu cele mai importante sarcini de grădinărit înainte de lunga iarnă.

Care sunt cele mai importante sarcini de grădinărit din toamnă?

Gradinarit toamna colectand frunze de toamna-gazon

Sezonul în aer liber se apropie de sfârșit și a sosit timpul să vă suflecați mânecile și să vă apucați de treabă. Grădina necesită multă întreținere în toamnă pentru a arăta frumos și pentru a aduce recolte bune și în sezonul viitor. În plus, întreținerea adecvată a grădinii în toamnă va face munca de primăvară mult mai ușoară. Primul pas către o frumoasă grădină de toamnă este curățarea. Dacă culegi frunzele de toamnă în mod regulat, grădina ta va arăta bine îngrijită chiar și în această perioadă a anului. De asemenea, ar trebui să tăiați plante precum trandafiri, plante perene și gard viu și să faceți gazonul și paturile potrivite pentru primul îngheț. Recolta de mere și dovleac are loc toamna.

Gradinarit de toamna: indepartati frunzele de toamna

Gradinarit in toamna frunze-colectare-compost-protectie iarna

Toamna, frunzele se adună constant pe peluze și paturi și, prin urmare, trebuie îndepărtate, astfel încât firele de iarbă să aibă suficient aer. De obicei, puteți face acest lucru la fiecare două săptămâni, de îndată ce stratul de frunziș nu a devenit prea gros între timp. Frunzele de toamnă se adună încă în jgheaburi și iazuri de grădină, așa că ar trebui să luați în considerare și curățarea acestora.

Sfat: frunzele colectate și părțile vegetale degradate sunt perfecte pentru compostare. Pentru a face acest lucru, acestea trebuie tăiate împreună cu ramuri și crenguțe și aranjate corespunzător. De asemenea, puteți folosi frunzele de toamnă colectate pentru a proteja plantele și paturile de frig.

 Întreținerea grădinii pentru plante toamna

grădinărit-în-toamnă-plante-plante-de-iernare-container

O grădinărit adecvat pentru toamnă necesită la fel de multă grijă pentru plante. De exemplu, ar trebui să pregătiți plantele în ghivece pentru iarnă la timp și să le aduceți în cartierele de iarnă. Cu toate acestea, există unele soiuri cărora li se permite să hiberneze în grădină. Acestea sunt, de exemplu, bușul, coniferele și bambusul. Alte plante în ghiveci, pe de altă parte, nu pot supraviețui iernii în aer liber, deci trebuie să fie depozitate în interior în timpul sezonului rece. Cu siguranță ar trebui să faceți acest lucru înainte de primul îngheț. Pe de altă parte, arbuștii din pământ pot fi pregătiți pentru iarnă cu folie izolatoare de bule, puțină mulci și frunze moarte.

grădinărit-toamnă-tăiat-arbuști-decedați

Arbuștii și plantele lemnoase din grădină au nevoie încă de tăiere toamna și primăvara pentru a îndepărta ramurile vechi, moarte. Tunderea corespunzătoare de toamnă depinde de obicei de plantă, dar de obicei aproximativ un sfert din înălțime este tăiată. Practic, ar trebui să tăiați numai ramurile moarte, subțiri, bolnave și crescute și părțile plantelor. Puteți întreba despre tăierea corectă a fiecărei plante în orice centru de grădină.

grădinărit-toamnă-sfaturi-tăiere-de-acoperire-verde

În timpul grădinăritului de toamnă, gardurile vii au nevoie de o tăiere finală pentru a preveni putrezirea atunci când apa se acumulează. Frunzele de toamnă trebuie îndepărtate cu siguranță de la gard viu, altfel pot putrezi din cauza lipsei de aer și lumină. Trandafirii nu trebuie să fie tăiați complet toamna, așa cum fac primăvara, dar pot fi scurtate puțin.

Întreținerea grădinii pentru gazon toamna

gradinarit-in-toamna-ultima-tuns-gazon-noiembrie

O parte esențială a listei de sarcini pentru grădinărit toamna este îngrijirea gazonului. Este important să îndepărtați în mod regulat frunzele de pe peluze, altfel iarba nu va primi lumină. Acest lucru creează zone deșertice și se formează mușchi pe sol. Cel mai bun moment pentru ultima tundere a gazonului în toamnă este la începutul lunii noiembrie. Lungimea optimă pentru iarbă nu este mai mică de 5 centimetri.

grădinărit-în-toamnă-gazon-toamnă-îngrășământ

Încă se recomandă un îngrășământ special pentru toamnă, deoarece are un conținut ridicat de potasiu, ceea ce crește rezistența la îngheț. Acest lucru nu trebuie înlocuit cu un îngrășământ convențional pentru gazon, deoarece acesta promovează creșterea gazonului, ceea ce îl face mai sensibil la îngheț.

Grădinăritul toamna: plantarea florilor de primăvară

grădinărit-în-toamnă-becuri-setare-utile-sfaturi

Toamna este momentul ideal pentru plantarea florilor cu bulbi. Acestea pot forma astfel rădăcini înainte de începutul iernii și se pot obișnui rapid cu locul ales. Exemple de plante bulbace frumoase sunt ghiocei, narcisele și, desigur, lalelele. Sunt cel mai bine folosite în paturi de flori și pot fi plantate în grupuri în funcție de mărime sau culoare. Alte plante care au nevoie de ceva timp pentru a se obișnui sunt foxglove, mullein și lacul de aur. Prin urmare, merită să le plantați și în toamnă. Dacă doriți să plantați plante perene, cel mai bine este să așteptați până în primăvară. În caz contrar, pot exista pierderi.

gradinarit-toamna-primavara-flori-sfaturi-plante

Din cauza ploilor regulate din toamnă, solul este alimentat cu multă umiditate. În plus, pământul este încă cald, deci de data aceasta este perfect pentru diverse sarcini de plantare și transplant în grădină. În timpul grădinăritului de toamnă, puteți face și noi plantații pentru a colora zona grădinii înainte de iarnă. Timpul înainte de primul îngheț este perfect pentru plantarea trandafirilor, de exemplu. Toamna este, de asemenea, un moment bun pentru a planta pomi fructiferi.

Ultima recoltă aparține grădinăritului din toamnă

grădinărit-toamnă-recoltare-mere

Timpul de toamnă înseamnă și timpul de recoltare, motiv pentru care acum este important să recoltăm ultimii castraveți, vinete, arpagic, sfeclă roșie și țelină. Roșiile și ardeii pot aștepta până la primul îngheț, dar trebuie să recoltați roșiile coapte împreună cu roșiile verzi imediat după aceea.

Toamna este încă cunoscută ca perioada de recoltare pentru mere și dovleci. Dacă merele sunt ușor de cules și dovleacul sună gol atunci când este bătut, atunci ar trebui să le recoltați și ele.

Lista de sarcini pentru grădinăritul de toamnă

grădinărit-în-toamnă-sfaturi-grădină-întreținere-listă-de-tot

Pentru a pregăti bine grădina pentru sezonul rece, trebuie să faceți lucrările de grădinărit la timp. Am creat o scurtă listă de sarcini pentru aceasta, care conține toate cele mai importante sarcini pentru grădină în toamnă.

 • Îndepărtați și colectați în mod regulat frunzele de toamnă de pe paturi, peluze și garduri vii
 • Așezați plantele în ghivece în spațiile lor de iarnă
 • Pregătiți plante perene și arbuști în grădină pentru iarnă cu frunziș, uriaș și folie
 • Recoltați fructe, legume și ierburi
 • Tăiați copacii, tufișurile, gardurile vii și trandafirii
 • Colectați și depozitați semințe
 • Fertilizați gazonul cu îngrășăminte speciale de toamnă
 • Plantarea florilor de primăvară
 • Dezgropați becurile de vară și păstrați-le corect
 • Ultima tundere a gazonului la începutul lunii noiembrie
 • Opriți racordurile de apă și scoateți pompele de iaz