Gradinarit

Gradinarit pe baloti de paie: indiferent de suprafata si fara buruieni

Instrucțiuni de grădinărit pe baloti de paie-pregătire paie

Gradinarit pe baloti de paie? Similar cu paturile înălțate, această tehnică face posibilă cultivarea legumelor chiar și pe pământ sărac sau pe balcon. Nu aveți nevoie de o grădină mare sau de sol de calitate superioară pentru aceasta. Doar unul sau mai mulți baloti de paie și două săptămâni de pregătit. Această metodă este simplă, ieftină și curată. Astăzi vă oferim câteva sfaturi despre cum funcționează plantarea pe baloti de paie și ce alte avantaje oferă. Dacă doriți să recoltați legume organice, salate crocante și ierburi proaspete, puteți începe să vă pregătiți acum!

Grădinărit pe baloti de paie: plantatorul natural perfect

Gradinarit pe baloti de paie - varza-morcovi-

Fără săpare, fără greblare, fără buruieni. Această metodă revoluționară de cultivare a fost inventată de americanul Joel Karsten și devine din ce în ce mai populară. Cartea sa „Genial Gärtnern mit Strohballen” a fost publicată în 2014 și povestește despre noua tehnologie de plantare cu avantaje ingenioase.

Avantajele grădinăritului balotului de paie

 • costuri reduse de intrare – achiziționarea de bile de paie este relativ ieftină
 • Indiferent de condițiile solului, se pot obține recolte bune din solul sărac
 • Condiții de amplasare flexibile – grădina poate fi amenajată oriunde: pe o terasă, pe balcon sau într-o grădină pavată din față
 • sarcina de lucru minimizată
 • fără plivire
 • nici o slăbire a pământului
 • randamente mai bune datorită temperaturii crescute în interiorul baloturilor de paie
 • puteți planta pe lateral
 • Îndepărtarea apei și bolile transmise de sol sunt practic excluse
 • paiul descompus este compostabil

Așa funcționează grădinăritul pe baloturi de paie

Grădinărit-paie-balot-legume-roșii-sfeclă-sfeclă-morcovi

1. Obțineți baloți de paie uscați

În mod ideal, baloții de paie ar trebui să fie cumpărați direct de la o fermă locală. Căutați baloți dreptunghiulari de paie, nu roți mari pentru baloți de paie. Rețineți că există o diferență majoră între paie și fân: fânul este în mare parte făcut din iarbă și ierburi care nu au fost aruncate. Ar putea conține și semințe de buruieni.

Dacă nu găsiți ceea ce căutați într-o fermă sau o herghelie, puteți comanda și baloti de paie online. Cel mai simplu mod de a obține baloți de paie este toamna. Dacă pregătiți totul pentru grădina dvs. de balot de paie înainte de iarnă, puteți planta plantele primăvara.

Instrucțiuni-pentru-balotat-paie-pentru-grădinărit-baloane-pătrate

2. Poziționați baloții de paie

Înainte de a pune balotii de paie, așezați un covor de protecție (lână de buruieni) pe sol pentru a preveni creșterea buruienilor prin baloti. Aranjați baloții cuboizi unul lângă altul în rânduri cu tija deschisă în sus. Baloturile trebuie să fie cât mai pătrate și plate. De asemenea, este recomandabil să fixați baloții, deoarece acestea se vor descompune pe parcursul sezonului. Cel mai adesea sunt atașate cu ajutorul stâlpilor și a firului.

3. Pregătiți baloții de paie

Balotii de paie trebuie pregătiți cu aproximativ două până la patru săptămâni înainte de plantare. În general: apă timp de două până la trei săptămâni pe zi și fertilizați la fiecare două zile. Acesta este modul în care paiul este alimentat cu substanțe nutritive. De la începutul lunii martie puteți începe să adăugați îngrășământ la balotii de paie. Baloturile de paie sunt fertilizate și udate până când există căldură în balot, ceea ce favorizează creșterea plantelor.

grădinărit-paie-balot-avantaje-calitate-sol-independentă

Ce îngrășământ este potrivit?

Îngrășământul este de obicei utilizat pentru a adăuga azot, fosfor, potasiu, magneziu, calciu și alte elemente la paie. Dar ce îngrășământ este cel mai bun pentru balotul de paie? Există atât de multe tipuri diferite de îngrășăminte încât este ușor să le pierzi urma. În primul rând, este important să alegeți îngrășăminte fără pesticide, cum ar fi eliminarea buruienilor și a mușchilor. Ar trebui să fie un îngrășământ cu un conținut foarte ridicat de azot, deoarece datorită azotului, microorganismele din balotul de paie pot începe rapid. Atunci când alegeți, acordați atenție raportului N-P-K. Acestea sunt substanțele nutritive conținute în îngrășământ: N = azot, P = fosfor, K = potasiu. Încercați să utilizați un îngrășământ cu un raport NPK de 18-20% azot, 10% fosfor și 15% potasiu. Aveți nevoie de aproximativ 500 g de îngrășământ pe balot.

grădinărit-baloti-paie-ierburi-pat-ridicat-mobil

 • Îngrășămintele pentru gazon și îngrășămintele pe termen lung (un tip de îngrășământ mineral) nu sunt neapărat potrivite pentru grădinăritul balotului de paie.
 • Îngrășămintele organice finite conțin, de obicei, mai puțin azot sau deloc fosfor sau potasiu. Dar puteți, de asemenea, să vă combinați propriul mix, astfel încât să puteți obține raportul adecvat.
 • Îngrășământul mineral sub formă de sare este potrivit. Este solubil în apă și este eficient imediat.
 • Îngrășământul organic fabricat din materii prime vegetale sau animale trebuie mai întâi descompus de microorganisme din paie. Cei care lucrează cu îngrășăminte organice au nevoie de aproximativ 600 g de îngrășământ pe balot.
 • Balotii de paie se pot prepara și cu îngrășăminte vegane.

grădinărit-baloti-paie-sfeclă-recoltă-sfeclă

Balotii de paie sunt pregătiți în fiecare zi:

Ziua 1: Udați bine tampoanele. Apoi distribuie îngrășământul uniform pe balot. Sunt necesare una până la două căni de îngrășământ pe balot de paie, adică aproximativ 100 de grame de îngrășământ convențional și aproximativ 600 de grame de îngrășământ organic. Apoi turnați încă o jumătate de cană de apă până la saturație.

Ziua 2: Doar apă

Ziua 3: Fertilizați din nou și udați până când se îngrășează îngrășământul

Ziua 4: Doar apă

Ziua 5: Fertilizați din nou și apă caldă

Ziua 6: Doar apă

Baloti de paie-îngrășământ-cu-apă-tras-în-mod

Începând cu a 7-a zi, cantitatea de îngrășământ poate fi redusă la jumătate: aproximativ 50 g îngrășământ convențional și aproximativ 300 grame îngrășământ organic. Până ziua. 10 fertilizați și apă.

Ziua 10: adăugați aproximativ 200 de grame de fosfor și potasiu. Un amestec 1: 1 de făină de oase și cenușă de lemn ar fi ideal. Apă până când îngrășământul este absorbit.

Oricine a lucrat cu îngrășăminte convenționale poate planta în a 12-a zi. Este mai bine să așteptați încă 5 zile pentru îngrășământul organic.

Dacă puneți degetele în mingea piciorului, puteți simți căldura și umezeala. Bucățelele de culoare neagră sunt un semnal pentru procesul de descompunere. Nu vă faceți griji dacă ciupercile încolțesc – asta înseamnă că paiul se descompune așa cum ar trebui.

Gradinarit-paie-balot-prindere-varza

Apă în mod corespunzător baloturile de paie

În plus față de îngrășământ, udarea este alfa și omega atunci când pregătiți balotii de paie. În mod ideal, udați cu apă plăcut caldă. Poate fi folosit și apă de ploaie. Apa rece va încetini procesul microbiologic din interiorul balotului de paie.

Puteți folosi o udă sau furtunul de grădină pentru udare. Pentru a face udarea mai ușoară, un sistem de irigare automată care utilizează furtunuri scurse ar avea sens pentru grădinile mai mari cu baloți de paie.

În primele patru zile udați bine până când baloții sunt înmuiați și îngrășământul este aspirat. Din a 5-a zi, pur și simplu apă zilnic până când îngrășământul este prelucrat în bile.

grădinărit-paie-balot-fixare-spaliere

4. Spaliere și protecție la îngheț într-unul

Pentru plantele care gâdilă, peste bile sunt plasate, de obicei, spaliere înalte de 2 metri. Acesta poate fi acoperit cu un film protector și utilizat primăvara ca protecție la îngheț pentru legumele sensibile la frig, cum ar fi roșiile, castraveții sau ardeii. Este important ca capacul să fie îndepărtat în zilele însorite. În caz contrar, plantele tinere pot arde în balotul cald de paie.

Grădinărit-paie-răsaduri-balot-plante-busuioc

5. Plantati baloti de paie

Utilizați o mistrie bună de plantat pentru a introduce găurile pentru răsaduri în rădăcină. Apoi se folosesc plantele tinere. Aveți grijă să nu plantați răsadurile prea dens. Umpleți golurile dintre plantă și paie cu substrat de plantă achiziționat, astfel încât rădăcinile să nu se usuce.

paie-balot-semințe-de-plante

Butași sau semințe? Ambele sunt posibile. Pentru semințe, este necesar un strat de substrat de 2 sau 4 cm grosime pe bila de rădăcină. De îndată ce semințele germinează, își vor atașa rădăcinile de bilele lor.

Ce pot crește pe paie?

Grădinărit-baloti-paie-exemplu-plante-legume

De fapt, puteți crește orice pe paie. Asigurați-vă că spațiul este limitat. Trebuie să existe spații libere între plante, astfel încât să nu devină prea îngustă. Planificați numărul de baloti de paie în funcție de nevoile dvs. Pentru a susține o familie, puteți începe cu 5 baloturi de paie pe cap.

Iată o sugestie de plantare:

 • Căpșune
 • brocoli
 • Varză
 • cartofi
 • salată verde
 • Pak choi
 • conopidă
 • roșii
 • paprika
 • Castravete
 • Dovleci
 • usturoi
 • Gulie
 • praz
 • Ceapă

Pereții laterali ai baloților de paie dețin, de asemenea, mult potențial și ar fi păcat dacă spațiul nu este utilizat în mod optim. Puteți planta ierburi sau flori anuale acolo. Fenicul, mentă, tarhon, oregano, busuioc, salvie, pătrunjel, arpagic și biet elvețian sunt un bun adaos la grădina dvs. de legume pe paie. Florile comestibile, precum gălbenele și capricii, fac din grădina de paie un adevărat ochi.

grădinărit-paie-balot-exemple-plante

6. Fără plivire!

Dacă aveți un sistem automat de irigare, atunci v-ați salvat problemele până la recoltare. Deoarece paiul de înaltă calitate nu conține semințe de buruieni.

7. Rața după recoltare

După recoltare, baloții devin moi, limpezi și gri. Apoi, puteți compost paiul sau îl puteți folosi ca material de mulci.

grădinărit-paie-balot-dovleac-varză

Grădinăritul pe baloti de paie este cu siguranță o nouă tendință de urmărit. Metoda funcționează de fapt și inspiră tot mai mulți oameni din întreaga lume.