Gradinarit

Fă-ți singur hormonul rădăcinii pentru butași și promovează în mod natural formarea rădăcinii

Plantele se înmulțesc prin butași într-un pahar cu apă

Dacă doriți să vă multiplicați plantele, ar trebui să le trageți singure ca butași. Majoritatea ramurilor se înrădăcinează ușor în paharul de apă, dar din păcate această metodă nu funcționează întotdeauna. Cu toate acestea, utilizarea unui hormon rădăcină dă rezultate foarte bune! Hormonul de înrădăcinare, numit și activator de rădăcină, scurtează procesul de înrădăcinare și ajută la butași să stabilească rădăcini sănătoase. De asemenea, previne multiplicarea bacteriilor. Rădăcinile puternice permit plantelor tinere să absoarbă mai mulți nutrienți din sol, astfel încât să poată crește, să înflorească sau să producă o recoltă bună mai repede.

Faceți-vă singur pulbere de înrădăcinare a hormonilor rădăcini

Există mulți activatori de rădăcini diferiți pentru butași pe piață, dar există și agenți naturali de înrădăcinare utilizați de cultivatorii de flori. Nu este nevoie să utilizați substanțe chimice pentru a promova creșterea și formarea rădăcinilor! Folosind mijloace naturale, puteți obține rezultate remarcabile. Astăzi vă vom arăta cum puteți produce singuri un hormon rădăcină și care agenți naturali sunt încă perfect utilizați la propagarea butașilor.

Hormonul rădăcinii pentru butași – faceți-vă apă de salcie

ramurile tinere de salcie verde se adună pentru apa de salcie

Ramurile de salcie conțin cantități mari de auxine. Acești fitohormoni influențează diferențierea celulelor și sunt implicați în mecanismele de apărare împotriva ciupercilor și bacteriilor. Prin urmare, apa de salcie este considerată a fi unul dintre cei mai buni agenți de înrădăcinare. Vă vom spune cum puteți face singuri apă de salcie.

Apa de salcie produce în sine crenguțe subțiri

Mai întâi, colectați ramuri de salcie adecvate. Ramurile de salcie trebuie să fie mici și subțiri ca un creion. Ramurile tinere conțin acid indol-3-butiric – un hormon care favorizează formarea rădăcinilor. Veți avea nevoie de aproximativ 2 căni de crenguțe subțiri. Alternativ, utilizați scoarța din trunchiul sau ramurile salciei. În acest caz, veți avea nevoie de 3 căni, deoarece cantitatea de hormoni este mult mai mică. Evitați colectarea ramurilor care au căzut deja, deoarece hormonul nu mai este activ.

Tăiați ramuri subțiri de salcie tânără în bucăți mici

Tăiați crenguțele în bucăți mai mici, de aproximativ 7-10 cm lungime. Dacă lucrați cu scoarță, bucățile ar trebui să aibă o lungime de aproximativ două până la patru centimetri.

Folosiți o cratiță sau un recipient suficient de mare pentru a ține atât șnițelul de salcie, cât și 3,5 litri de apă. Într-o altă cratiță, aduceți apa la fierbere. Apoi se toarnă apa fiartă peste șnițelul de salcie. Lăsați această infuzie să se absoarbă timp de cel puțin 12 ore, de preferință 24 de ore.

Apoi strecurați amestecul de salcie în sticle de sticlă curate. Îndepărtați toată salcia mărunțită. Puneți capacele și, dacă doriți, lipiți pe etichete cu data. Soluția de hormon de înrădăcinare este acum gata de utilizare. O puteți păstra la frigider timp de până la două luni.

Faceți singur apă de salcie. Hormonul rădăcinii favorizează formarea rădăcinilor

Pentru a utiliza agentul de înrădăcinare, turnați o parte din acesta într-un recipient mic care poate ține confortabil tăieturile. Scufundați butașii în soluție. Lăsați-i să stea câteva ore, astfel încât hormonul rădăcinii să aibă efect. Apoi puneți plantele în solul de ghiveci și udați-le bine!

Scorțișoară ca activator de rădăcină

Scorțișoară ca pudră de înrădăcinare înlocuitoare pentru butași

Scorțișoara este mai puțin un hormon de înrădăcinare. Cu toate acestea, are o influență pozitivă asupra dezvoltării plantelor, deoarece previne formarea ciupercilor. Acest lucru crește șansa ca butașii să devină ceva. Puneți niște scorțișoară pe o farfurie sau într-un pahar și tamponați doar capătul tăiat al tulpinii în pulbere.

Oțetul de mere ca hormon rădăcină

Soluție de înlocuire a hormonului de înrădăcinare a oțetului de mere pentru butași

De asemenea, puteți folosi oțet de cidru de mere pentru a preveni formarea ciupercilor. Aveți grijă doar că prea mult oțet poate ucide tăierea. Pregătiți o soluție de oțet de mere-apă diluând o linguriță de oțet în 6 căni de apă. Introduceți scurt tăierea în soluție și plantați-o.

Mierea favorizează formarea rădăcinilor

A face singur hormonul rădăcinii de miere va preveni formarea bacteriilor

Unii grădinari susțin că mierea conține enzime care pot stimula creșterea rădăcinilor plantelor. Este bogat în vitaminele B, PP, C, K, E, acid ascorbic, 35 de minerale și alte elemente. Cu toate acestea, proprietățile sale antibacteriene și antifungice se dovedesc a fi foarte utile. În acest fel, mierea poate da tăieturii un început sănătos de creștere, astfel încât să își poată crește propriile rădăcini. Puneți niște miere direct peste interfață sau faceți din nou o soluție cu apă. Se dizolvă o linguriță de miere în 1,5 litri de apă. Scufundați tulpina tăieturii în soluție și lăsați-o să stea timp de 12 ore.

Se dizolvă aspirina în apă

Hormonul de înrădăcinare promovează formarea rădăcinilor sticlă de apă aspirină

Cumpărați tablete de aspirină neacoperite. Evitați să folosiți versiunile acoperite cu plastic, planta nu are nevoie de aceste substanțe chimice! Puneți comprimatul într-un pahar cu apă și așteptați să se dizolve.

Puneți tăierea în apă și lăsați-o acolo timp de câteva ore pentru ca planta să absorbească soluția de aspirină. De asemenea, aspirina poate ajuta la menținerea florilor tăiate proaspete mai mult timp.

Cartofii ca activator de rădăcini pentru butași dificili

Rădăcini Trandafiri Butași Cartof

Tuberculii mari de cartofi sunt, de asemenea, perfecți ca agent de înrădăcinare. Cartofii sunt foarte bogați în nutrienți, hormoni vegetali și zahăr și pot promova în mod eficient formarea rădăcinilor. Chiar și tăierile dificile pot fi propagate în acest fel. Propagarea trandafirilor din butași într-un tubercul de cartofi, de exemplu, este foarte populară.

Mai întâi, scoateți orice germeni din cartof. Apoi, găuriți o gaură în cartof pentru a se potrivi cu tulpina trandafirului și introduceți-l adânc la 2 cm. Cartofii și butașii sunt așezați într-o gaură de plantare pregătită, de 15 cm adâncime. Mai întâi acoperiți fundul cu două centimetri de nisip și apoi puneți solul deasupra. Tăiați fundul unei sticle de plastic și așezați-l cu grijă peste ramura de trandafir. Cu udare suficientă, rădăcinile pline ar trebui să apară două săptămâni mai târziu și o lună mai târziu – un tufiș de trandafiri terminat.

Suc de aloe vera

Sucul de aloe nu numai că promovează formarea sistemului de rădăcini în butași, dar are, de asemenea, un efect întăritor asupra imunității viitoarei răsaduri. În plus, sucul de aloe are proprietăți antiseptice, ceea ce înseamnă că distruge microorganismele patogene. Puneți 1 lingură de gel proaspăt de aloe într-un pahar cu apă. Păstrați butașii în soluția de apă de aloe până când apar vârfurile rădăcinilor. De obicei, durează aproximativ o săptămână.

Soluție de drojdie

Formarea de rădăcini de drojdie uscată promovează înlocuirea hormonului rădăcinii

Când drojdia obișnuită este dizolvată în apă, sunt eliberate substanțe care accelerează procesul de formare a rădăcinilor. Sistemul rădăcină se formează rapid – cu aproximativ 12 zile mai devreme decât de obicei. Se dizolvă 100 de grame de drojdie uscată într-un litru de apă călduță. Butașii ar trebui să stea în soluția de drojdie pentru o zi, apoi sunt spălați și așezați într-un recipient cu apă pură obișnuită.

Informații generale despre butași și utilizarea agenților de înrădăcinare

Hortensiile prin butași propagă pudra de înrădăcinare

Cel mai bun moment pentru propagarea butașilor este în mai-iunie, când plantele sunt în faza de creștere. În a doua jumătate a verii sau toamnei, toate butașii sunt destul de greu de propagat. Mai ales toamna plantele intră într-o fază inactivă.

Rămâneți la deviza: „Mai puțin este mai mult”. Nu trebuie să exagerați cu promovarea formării rădăcinilor. Fie că este vorba de un hormon rădăcină cumpărat din magazin sau de casă, folosiți-l cu cumpătare. Prea mult poate cauza probleme de creștere a butașilor.

Butași cu pulbere de înrădăcinare cu hormon de creștere oală mică

Pentru fiecare tăiere, pregătiți un recipient separat pentru hormonul de înrădăcinare. Acest lucru se face pentru a preveni transmiterea posibilă a bolii la toate butașii.

Toate butașii ar trebui să fie, de preferință, plantați unul câte unul într-o oală de pepinieră sau într-o ceașcă de plastic de unică folosință. Dacă utilizați o ceașcă de plastic, faceți câteva găuri în partea de jos pentru a permite scurgerea apei. Un alt punct de plus: puteți vedea cu ușurință rădăcinile din cupa transparentă.

Ierburile din butași trag folie de plastic