Gradinarit

Construiți și plantați singuri paturi ridicate – avantaje, materiale și sfaturi

Construiește-ți singur un pat ridicat, lemn-grădină-design modern

Paturile ridicate sunt foarte populare printre grădinari și grădinari hobby atunci când vine vorba de proiectarea grădinilor. Înfrumusețează grădina și sunt ușor de întreținut datorită înălțimii lor confortabile de lucru. Dacă doriți să puneți legumele sau florile în centrul atenției și să vă bucurați întotdeauna de o recoltă bună, atunci puteți avea o grădină Construiește-ți singur un pat ridicat. Care sunt avantajele, ce materiale pot fi utilizate și multe sfaturi utile pentru construirea unui pat ridicat pot fi găsite în articol.

De ce să construiești singur un pat ridicat?

Construiți-vă singur un pat ridicat, plantați-comandați-creați-grădina

Paturile de grădină joacă un rol important în proiectarea grădinilor, deoarece creează ordine în grădină și pot împărți diversele plantații în funcție de tip. În comparație cu paturile plate, un pat ridicat în grădină creează condițiile optime pentru fructe, legume și ierburi. Temperatura solului în patul ridicat este cu câteva grade mai mare decât în ​​patul plat și, prin urmare, plantele au un timp de cultivare mai lung. Pentru aceasta, însă, sunt necesare o construcție bună și o umplere adecvată.

Construiește-ți singur un pat ridicat – avantaje dintr-o privire

Construiți-vă singuri paturi ridicate din lemn-grădină

Un pat ridicat poate înlocui mai multe paturi mici, deoarece poate fi folosit aproape tot timpul anului. Unul dintre cele mai mari avantaje ale patului ridicat este tocmai înălțimea sa confortabilă. În plus, se obțin recolte mai mari, iar designul ridicat oferă o bună protecție împotriva paraziților. Când vine vorba de forma și alegerea materialelor, aveți libertate de design și vă puteți construi singur patul ridicat.

Crearea unui pat ridicat: sfaturi pentru umplerea și plantarea corectă

Sfaturi pentru plantarea paturilor ridicate – care plante merg bine împreună?

Construirea unui pat ridicat – idei pentru designul grădinii care economisește spațiu

Construiți un pat ridicat pentru grădinărit confortabil

Construiți-vă singur un pat ridicat creați-plante-idei

Datorită înălțimii mai mari, patul ridicat poate fi chiar plantat și îngrijit în picioare. Acest lucru este perfect atât pentru tinerii, cât și pentru persoanele în vârstă care doresc o grădină, dar se plâng de dureri de spate. De regulă, înălțimea patului ridicat este cuprinsă între 30 de centimetri și un metru, dar puteți regla înălțimea exactă la propriile nevoi dacă construiți singur patul. Acest lucru va face grădinăritul mai ușor de făcut, fără a fi nevoie să vă ghemuiți spatele.

Construiți-vă un pat ridicat pentru randamente mai mari

Construiește-ți singur un pat ridicat, crește-legume

Comparativ cu un pat plat de aceeași dimensiune, randamentele obținute cu un pat ridicat sunt de două până la trei ori mai mari. Acest lucru se datorează în principal umplerii cu materiale organice în mai multe straturi. În acest fel, un proces de formare a humusului este pus în mișcare și patul este bine aprovizionat timp de câțiva ani. În plus, în acest caz, succesul recoltei nu depinde de calitatea solului din propria grădină.

Pat ridicat de grădină împotriva paraziților

Patul ridicat-construiește-te-singur-din-zăbrele-de-lemn-plante-de-vânt

Dacă salata sau ierburile sunt plantate într-un pat plat, trebuie să fii atent la dăunători, cum ar fi melcii, deoarece se îndreaptă rapid spre cultivare. Un pat ridicat, pe de altă parte, nu poate fi cucerit de paraziți atât de repede și îi puteți observa și colecta în timp util.

Pat ridicat pentru balcoane și terase

Pat ridicat-construiți-vă-terasa-mică-balcon

Locuiți în oraș și nu puteți visa decât să aveți propria grădină? Cu un pat ridicat special pentru terasă sau balcon, acest vis poate fi îndeplinit și în orașul mare și vă puteți bucura de grădinărit într-un apartament mai mic.

Construiți-vă propriul pat ridicat din diferite materiale

Pat ridicat-construiește-te-tu-cu-grădina-subterană

Fie pentru grădină, terasă sau balcon, puteți construi singur un pat ridicat mic sau mare și puteți asigura randamente bogate. Puteți alege dintre diferite materiale pentru construcția cadrului. Lemnul, piatra și metalul sunt perfect potrivite pentru acest lucru, iar paturile ridicate pot fi construite în orice formă cu ele. Construirea personală a unui pat ridicat consumă mult timp, dar rezultatul merită.

Construiți paturi ridicate din lemn

Pat ridicat-construiește-te-singur-creează-idei-de-plantare

Alegerea materialului pentru construcția patului ridicat depinde de stilul de grădină și de propriile preferințe. Paturile ridicate din lemn sunt o opțiune populară care se potrivește diferitelor stiluri de grădină și arată frumos în zona în aer liber. Zada, pinul, bradul Douglas și rasinoase sunt perfecte pentru acest lucru și le puteți folosi pentru a construi singur un pat ridicat de orice lungime și înălțime.

Setează accente în grădină cu un pat ridicat din piatră

pat ridicat-construiți-vă-piatra-creativă-grădină-design

Piatra este un material rezistent și creează efecte vizuale frumoase în grădină. Dacă doriți să construiți singur un pat practic ridicat din piatră, puteți utiliza diferite tipuri de piatră, cum ar fi piatra naturală, gresie sau cărămidă. Gabioanele sunt o altă idee populară pentru construirea patului ridicat și se combină frumos cu un pat de flori.

Construiește-ți propriul pat ridicat din metal

Pat ridicat-construiește-te-singur-cu-cadru-metal-ondulat

Sunt posibile și modele diferite pentru paturile ridicate din metal. Un pat ridicat din oțel inoxidabil poate fi construit în diferite forme și arată deosebit de nobil, dar necesită o îngrijire mai mare, deoarece urmele de rugină apar din cauza coroziunii de contact.

Pat de grădină ridicat din materiale alternative

Pat ridicat-construiește-te-metal-corten-oțel-rustic

Pe de altă parte, cu oțelul Corten, dați grădinii un aspect nostalgic și puteți seta accente rustice în zona exterioară. De aceea, materialul cu aspect prăjit este o variantă populară pentru paturile ridicate din grădină. Cu toate acestea, dacă doriți să vă bazați pe materiale naturale, puteți construi singur un pat ridicat din covorașe de cocos. Cu toate acestea, din moment ce putrezesc în timp, acestea trebuie înlocuite la fiecare câțiva ani.

Găsiți locația potrivită și construiți patul ridicat

Pat crescut-construiește-te-singur-grădină-crește-lemn-legume

Dacă doriți să construiți singur un pat ridicat, ar trebui să găsiți mai întâi o locație potrivită în grădină sau pe balcon. Pentru a ușura lucrul pe patul ridicat, ar trebui să acordați atenție câtorva puncte importante pentru locație. Dacă patul ridicat este construit pentru balcon, sunt recomandate modele pe roți pe care le puteți muta cu ușurință, după cum este necesar.

Alegeți o locație însorită pentru paturile ridicate

Construiți-vă-propriul-pat-ridicat-alegeți-o-locație-însorită

Soarele este o condiție prealabilă importantă pentru producția bogată, deoarece razele soarelui favorizează creșterea majorității plantelor. Prin urmare, ar trebui să construiți singur patul ridicat într-o locație însorită și să obțineți astfel cel mai mare beneficiu de la soare.

Construiește-ți singur un pat ridicat – ce altceva mai trebuie luat în considerare

Pat ridicat-construiește-te-singur-cu-paturi-ridicate-instrucțiuni-de-construcție-grădină

Un punct important atunci când construiești un pat ridicat în grădină este subsolul. Ar trebui să fie nivelat, astfel încât solul să poată fi distribuit uniform în pat mai târziu. De asemenea, este recomandabil să construiți patul ridicat în așa fel încât să puteți lucra cu ușurință pe toate părțile. Mai mult, patul ridicat are nevoie de mai multă apă decât paturile plate obișnuite, astfel încât o conexiune de apă în apropiere ar fi avantajoasă pentru a facilita irigarea.

Sfaturi pentru construirea personală a unui pat ridicat

Construiți-vă-propriul-pat-crescut-corect-legume-de-plante

Dacă ați decis să construiți singur un pat ridicat pentru grădină, atunci ar trebui să vă gândiți deja la design după alegerea locației. În primul rând, dimensiunea patului ridicat are o importanță centrală. De obicei depinde de ceea ce vrei să plantezi în pat. De exemplu, unele plante nu ar trebui să fie plantate prea apropiate, deoarece au nevoie de mai mult spațiu pentru a crește. Un pat ridicat ar trebui făcut mai mult decât mai lat, astfel încât să puteți ajunge la plante de la toate ființele.

Creați un pat ridicat primăvara sau toamna

Pat ridicat-construiește-te-singur-cu-umplere-lemn

Sezonul potrivit pentru plantarea patului ridicat joacă, de asemenea, un rol important. Ar fi indicat să creați patul ridicat toamna sau primăvara, deoarece în aceste perioade ale anului cade în grădină o cantitate mare de deșeuri naturale, ceea ce este foarte benefic pentru solul din patul ridicat. De asemenea, puteți construi singur patul ridicat vara, dar ar trebui să așteptați momentul potrivit pentru a-l umple.

Construiește-ți singur un pat ridicat – pregătește subsolul

Pat ridicat-construiți-vă-locația-subterană

Când construiți singur patul ridicat, trebuie să selectați mai întâi locația cu o suprafață plană și, în primul pas, să marcați dimensiunea dorită pentru pat cu ancore de sol și cablu de perete. Într-o peluză, următorul lucru pe care trebuie să-l faceți este să îndepărtați swardul de aproximativ patru inci (zece centimetri) cu o pică. Acum puteți începe să construiți structura cadrului.

Instrucțiuni de asamblare a patului ridicat

Pat ridicat-construiește-te-singur-rame-construi-asamblați

Paturile ridicate din diferite materiale sunt, de asemenea, construite diferit. Pentru un pat înălțat din lemn, de exemplu, pe lângă scândurile de lemn pentru cadru, aveți nevoie și de stâlpi corespunzători și, dacă este necesar, de mâneci de sol. Indiferent de materialul pentru construcția cadrului, aveți nevoie în continuare de o plasă de sârmă cu plasă strânsă, ca protecție împotriva volei și căptușeală pentru iaz pentru a îmbrăca interiorul patului ridicat..

Tutorial video – Construiește-ți singur un pat ridicat cu un cadru din lemn

Construiește-ți singur un pat ridicat cu un capac și proiectează-l ca o seră

Pat ridicat-construiește-te-singur-acoperiș-acoperiș-seră-mică

Cu o construcție adecvată, patul ridicat poate fi proiectat cu un acoperiș și poate servi ca o mică seră. Pur și simplu întindeți o foaie peste construcție și sera este gata. Acest lucru permite plantelor să supraviețuiască condițiilor meteorologice mai dure în timpul iernii.

Construiți și plantați singuri paturi ridicate

Pat ridicat-construiește-te-tu-pentru-creșterea-lemnului-legume-idei

Înainte de a construi patul ridicat, vă puteți gândi la plantarea adecvată. În unele cazuri, înălțimea patului depinde de însămânțare. De exemplu, pentru cartofi, patul ridicat nu trebuie să depășească 30 de centimetri, în timp ce pentru plantele mai mici, cum ar fi căpșunile, este recomandată o înălțime de un metru pentru patul ridicat..

Pregătiți patul ridicat pentru umplere

Pat ridicat-construiește-te-singur-instrucțiuni-de-asamblare-închide-plasă-sârmă-grilă-locuri

Pentru a furniza în mod optim patul ridicat cu substanțe nutritive, trebuie să-l umpleți cu atenție cu materiale organice în straturi. Mai întâi, totuși, ar trebui să fie grila cu plasă strânsă din patul ridicat și apoi căptușeala iazului pentru pereții interiori, care să protejeze împotriva umezelii.

Umpleți patul ridicat strat cu strat

Patul ridicat-construiește-te-umple-straturi-organice

Primul strat asigură o bună ventilație în patul ridicat, astfel încât celălalt material de umplere să putrezească mai bine și mai repede. Se compune din componente grosiere, cum ar fi crenguțe, ramuri și așchii de lemn. Acesta este urmat de un strat de deșeuri de grădină, cum ar fi tăieturi de gazon sau frunze.

Folosiți sol bun

Pat ridicat-construiește-te-sol-umple-idei-plante

Urmează un strat de sol de grădină bogat în humus și acesta este urmat de compostul copt. În niciun caz nu trebuie să folosiți sol ieftin pentru patul ridicat, deoarece se poate aglomera și poate deteriora rădăcinile. Ca ultim strat, se recomandă un sol de ghiveci de înaltă calitate, care este foarte potrivit pentru plantare.

Construiește-ți singur un pat ridicat și plantează-l cu flori

Pat ridicat-construiește-te-tu-lemn-planta-floare-trandafiri

Florile cresc rapid și frumos într-un pat ridicat dacă primesc suficientă lumină solară și apă. Prin urmare, puteți proiecta grădina cu mai multe paturi mici ridicate cu flori și puteți crea o oază colorată. Paturile ridicate creează ordine în zona în aer liber și vorbesc pentru o grădină bine îngrijită.

Ce altceva puteți planta în patul ridicat?

Pat crescut-construiți-vă-vă-ridicați-patul-plantat-legume

După ce ați terminat de construit singur patul ridicat, îl puteți planta acum cu legume, arbuști sau flori la alegere. Deși paturile înălțate arată foarte frumos cu florile, ele sunt mai frecvent utilizate pentru cultivarea unei grădini de legume. Soiurile mici de roșii și fasole sunt foarte potrivite pentru patul ridicat. Puteți să semănați în pat sau să plantați plante tinere direct în pământ.