gospodărie

Sunt mâncărurile din cupru sănătoase? Avantajele și dezavantajele dintr-o privire, precum și sfaturi utile de îngrijire

Vesela din cupru se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Desigur, acest metal valoros nu are concurență în ceea ce privește conductivitatea termică. Dar și vasele de cupru arată bine. Ghivecele, tigăile și chiar ceainicele arată foarte decorativ și se încadrează armonios atât în ​​casa de la țară, cât și în bucătăria minimalistă. Pentru mulți bucătari pasionați, se pune însă întrebarea dacă vasele de cupru sunt sănătoase. Vă vom oferi o prezentare generală a avantajelor și dezavantajelor materialului și vă vom explica ce este important atunci când vine vorba de întreținerea acestuia.

Vase de cupru sunt sănătoase? Care sunt avantajele materialului?

Ce să gătești în vase de cupru și sfaturi de îngrijire

Un set de veselă din cupru nu numai că arată bine, dar obține și puncte datorită conductivității sale termice ridicate. Dar ce alte avantaje oferă metalul față de alte clasice, cum ar fi oțelul inoxidabil?

1. Cuprul este un metal fără rugină, foarte stabil și durabil. Investiția în vase de cupru merită cu siguranță și va da roade în timp. Oalele și tigăile din cupru inspiră, de asemenea, aspectul lor frumos și atemporal și sunt un adevărat punct de atracție în fiecare bucătărie.

2. Ghivecele și tigăile din cupru punctează, de asemenea, cu greutatea lor optimă. În primul rând, sunt suficient de ușoare pentru a fi ușor de utilizat. Pe de altă parte, sunt suficient de grele pentru a fi stabile pe plita. În medie, cuprul cântărește mai mult decât oțelul inoxidabil și mai puțin decât fonta. Greutatea sa este comparabilă cu cea a ceramicii funcționale.

Pregătiți o oală de cupru pentru zahăr și gem

3. Cuprul este materialul perfect pentru gătit, deoarece distribuie căldura uniform în oală. Cu atât mai mult: căldura din vasele și vasele de cupru poate fi reglată rapid și eficient, astfel încât vasul să nu ardă. Acest lucru economisește și energie și scurtează timpul de pregătire. Vesela menține mâncarea caldă mult timp.

4. Vasele din cupru sunt, de asemenea, considerate a fi foarte igienice, deoarece majoritatea agenților patogeni precum bacteriile nu pot supraviețui pe suprafața cuprului. Proprietățile antibacteriene ale metalului sunt cunoscute de mult timp. De aceea, bucătarilor profesioniști le place să folosească mâncăruri de cupru în restaurantele lor.

5. Datorită dezvoltării uniforme a căldurii, pot fi preparate diferite feluri de mâncare în vase de cupru. Comparativ cu oțelul inoxidabil și fonta, o oală de cupru nu poate fierbe rapid apa. Veselele au, de asemenea, un comportament foarte bun de prăjire. De la risotto și șnițel la cartofi prăjiți: vasele de cupru sunt un adevărat versatil.

Vesela de cupru este sănătoasă: dezavantajele

Vase din cupru sfaturi durabile și sănătoase privind curățarea

Un set de vase de cupru are, de asemenea, mai multe dezavantaje. Le vom enumera și pentru dvs..

 1. Mai întâi vine prețul. O cratiță de cupru costă de două ori mai mult decât o cratiță de fier. Diferența de preț între cupru și ceramică funcțională sau cupru și oțel inoxidabil este chiar mai mare.
 2. Chiar dacă mânerele cratiței sunt din cupru, se vor încălzi foarte tare când gătești.
 3. Vasele de cupru nu pot fi spălate în mașina de spălat vase, deoarece se vor decolora.
 4. Cu o utilizare frecventă, cuprul se oxidează cu oxigen și se murdărește. Vestea bună: acest lucru poate fi evitat cu o întreținere regulată. În acest scop, nu se utilizează substanțe chimice și agenți de curățare costisitori, ci remedii de uz casnic inofensive pentru sănătate.
 5. Pentru a nu se decolora, cele mai multe oale și tigăi sunt fie conservate, acoperite cu ceramică, fie căptușite cu oțel inoxidabil. Ghivecele și tigăile de cupru conservate nu ar trebui niciodată încălzite goale, deoarece acest lucru ar deteriora acoperirea.
 6. Fundul vaselor și tigăilor de cupru se poate deforma atunci când este încălzit pe aragaz. Dacă se curbează spre interior, oala este încă stabilă pe partea superioară a aragazului. Cu toate acestea, dacă se umflă spre exterior, ar trebui readus în formă corectă cu un ciocan.

Conserveți vase de cupru sau căptușiți-le cu ceramică sau oțel inoxidabil? Variantele dintr-o privire

Vase din cupru sfaturi sănătoase pentru prăjire

Dacă v-ați decis un set de veselă din cupru, există mai multe variante din care să alegeți. Prima opțiune este de a cumpăra vase de cupru neacoperite. Alternativ, puteți opta pentru o acoperire din tablă, oțel inoxidabil sau ceramică. Fiecare dintre cele patru variante este folosită în gătitul zilnic.

 • Tigaile și vasele de cupru fără acoperire sunt potrivite pentru topirea zahărului și siropului și pentru prepararea gemurilor și marmeladelor. Chiar și la o temperatură ridicată, cuprul distribuie uniform căldura în oală, ceea ce este foarte important pentru prepararea caramelului, de exemplu. Staniul este deteriorat la temperaturi de peste 160 de grade Celsius, în timp ce oțelul inoxidabil sau ceramica sunt mult mai dificil de distribuit căldura.
 • Tigaie din cupru: o tigaie din cupru conservată este potrivită pentru prepararea vaselor cu suc de lămâie și sare. Atât acidul citric, cât și sarea pot decolora suprafața cuprului. Un strat de tablă previne acest lucru și, de asemenea, permite alimentelor să rămână în tigaie după preparare. De multe ori felul de mâncare este chiar servit într-o oală pe masă.
 • Vasele din cupru cu un strat de oțel inoxidabil permit o anumită libertate la gătit. Bucătarul hobby poate folosi și alte obiecte metalice, de exemplu o furculiță, pentru a amesteca fără a deteriora suprafața. Perfect pentru gătit paste, sosuri sau supe.

Vasele de cupru sunt potrivite pentru inducție?

La ce sunt bune tigăile de cupru și la ce să gătești în ele?

Vasele din cupru, fie că sunt aliate sau nu, sunt perfecte pentru prepararea vaselor pe o sobă electrică sau pe gaz. Vasele de cupru nu sunt totuși foarte potrivite sau deloc potrivite pentru inducție. Acest lucru se datorează faptului că un aragaz cu inducție încălzește vasele folosind un câmp electromagnetic. Acest câmp electromagnetic este absorbit de fundul vasului și transformat în energie. În cele din urmă, fundul tigaiei se încălzește și plita rămâne rece. Dar pentru ca acesta să funcționeze, vasele trebuie să fie dintr-un metal feromagnetic. Cu toate acestea, cuprul nu este magnetic. Ghivecele și tigăile realizate dintr-un amestec de oțel inoxidabil și cupru sunt adecvate condiționat pentru un câmp de inducție. O altă opțiune ar fi să optezi pentru oale din oțel inoxidabil cu o placare de cupru.

Cât de bune sunt de fapt tigaile de cupru?

Tigaie de cupru sfaturi de gătit pe aragaz, dar nu cu inducție

Oalele din cupru sunt adevărate. Dar cât de bune sunt tigăile de cupru oricum? Similar vaselor de cupru, tigăile din cupru au o conductivitate termică excelentă. Aceasta înseamnă că se încălzesc rapid și apoi se răcesc din nou foarte repede. Aceasta înseamnă că puteți genera căldură cu puțină energie. Perfect pentru prăjirea rapidă a fileurilor de pește, pentru flambare sau pentru prepararea piureului de fructe și a caramelului. Datorită îngrijirii deosebite necesare, tigăile din cupru nu sunt potrivite pentru utilizarea zilnică. Rămâne, de asemenea, discutabil dacă vasele de cupru sunt sănătoase sau nu.

Vesela de cupru este sănătoasă sau cel puțin toxică??

Vase din cupru ceainice sănătoase și recipiente pentru sirop

Cuprul este un metal delicat care reacționează cu multe alimente precum sarea, acidul citric și anumite legume. Gemurile și jeleurile care sunt gătite în vase de cupru neacoperite sunt încă considerate sigure. Ghivecele de cupru rămase, care sunt folosite pentru prepararea vaselor complicate, sunt acoperite cu oțel inoxidabil. Această acoperire din oțel inoxidabil previne reacțiile chimice și protejează metalul sensibil de decolorare și formarea de verdigris. Verdigrisul apare atunci când metalele precum cuprul sau alama se corodează. Patina arată deosebit de atractivă pe statui și piese decorative. Cu toate acestea, în gospodărie ar trebui să verificați regulat vasele de cupru și să luptați cu verdigris cât mai repede posibil. Deși puteți găsi pe piață substanțe chimice care vor elimina patina, există și remedii casnice care pot face față cu ușurință sarcinii.

Îngrijirea ustensilelor din cupru: așa vă puteți curăța oalele și tigăile!

Curățați și utilizați vasele de cupru

Îngrijirea regulată este esențială pentru a vă asigura că vasele de cupru rezistă într-adevăr mult timp. Materialul este foarte sensibil la zgârieturi, așa că ar trebui să folosiți cei mai moi bureți și cârpe posibile pentru a-l șterge. Vata de oțel este, de asemenea, nepotrivită pentru curățarea vaselor de cupru. O furcă, un cuțit sau un vas de curățat din oțel inoxidabil lasă urme vizibile pe o suprafață placată cu tablă și pot deteriora acoperirea. De asemenea, puteți curăța învelișurile din oțel inoxidabil cu un produs de curățat pentru tigaie.

Pe piață puteți găsi numeroase produse de curățat chimice care vor elimina petele de apă și verdele din cupru. Alternativ, puteți opta pentru un remediu la domiciliu. Indiferent de alegerea dvs., ar trebui să respectați aceste reguli de bază:

Curățarea vaselor de cupru: Acesta este modul în care puteți elimina verdigrisul

Vase sănătoase din cupru Sfaturi pentru cumpărarea vaselor din cupru

Dacă doriți să curățați vasele de cupru, citiți mai întâi instrucțiunile producătorului pentru curățare. Există o mare varietate de oale pe piață și contează dacă este o oală din oțel inoxidabil cu un strat de cupru sau o oală de cupru. Pentru vasele de cupru neacoperite, majoritatea producătorilor vă recomandă să le curățați manual imediat după ce le utilizați. Pur și simplu spălați vasele sub apă călduță cu un burete de spălat vase și lichid de spălat, clătiți și apoi ștergeți ușor cu o cârpă moale. Dacă oala sau tigaia sunt complet uscate și curate, îi puteți lustrui suprafața cu o pastă specială de lustruit. Pentru a face acest lucru, puneți un pic de pastă de lustruit pe un tampon de lustruit și folosiți mișcări circulare pentru a îndepărta depunerile de apă și verdele. Apoi, nu mai rămâne decât să puneți vasele într-un loc uscat.

Cum se curăță cuprul: aceste remedii casnice elimină cu ușurință urmele de apă și verdigris

Ustensilele din cupru sunt avantaje și dezavantaje sănătoase și acoperiri

Alternativ, puteți curăța vasele de cupru cu remedii de uz casnic. Iată câteva opțiuni:

 1. Se amestecă sucul de lămâie (sau oțetul de mere) și bicarbonatul de sodiu și se pune pe o cârpă curată, moale. Frecați vasele cu amestecul de suc de lămâie, clătiți și uscați.
 2. Frecați ketchupul pe suprafața de cupru. Roșiile din ketchup vor ajuta la îndepărtarea verdigrisului.
 3. O jumătate de lămâie și sare. Tăiați o lămâie de dimensiuni medii în jumătate și presărați o jumătate cu multă sare. Apoi frecați lămâia pe vase. Clătiți vasele sub apă curentă și uscați-le cu o cârpă curată și moale.
 4. Dacă ați cumpărat vase din oțel inoxidabil cu un strat de cupru, atunci cu siguranță nu ar trebui să folosiți sare pentru curățare. Nu poate deteriora stratul de cupru. Cu toate acestea, acesta pătrunde adesea în stratul de oțel inoxidabil prin zgârieturi mici și deteriorează oțelul inoxidabil.
 5. Alternativ, puteți renunța la lustruire în întregime și, în schimb, lăsați vasele de cupru netratate. Bucătarii profesioniști își lasă adesea vasele de cupru să dezvolte o patină în timp. Asta face vasele mai consistente și mai eficiente.

Vasele din cupru nu sunt doar eficiente din punct de vedere energetic, ci și ele arată minunat. Dar mulți bucătari hobby nu sunt siguri dacă este și inofensiv pentru sănătate. Răspunsul la această întrebare este „da”, atâta timp cât folosiți vasele corect și le curățați regulat.