Design interior

Ce pereți pictezi? Sfaturi și idei pentru pereții colorate din apartament

pereti colorati pentru sufragerie canapea gri stinsa mov

Culorile pereților ne influențează bunăstarea și pot schimba total efectul camerelor. Cu utilizarea vizată a culorilor pereților, puteți face o cameră să pară mai mare sau mai mică. De exemplu, dacă toți pereții sunt vopsiți de aceeași culoare, se vor apropia vizual unul de celălalt, iar camera va apărea mai mică. Pereții individuali colorați, pe de altă parte, atrag atenția excelent și pot oferi o cameră adâncime vizuală. Aflați ce pereți din cameră ar trebui să fie vopsiți cel mai bine și aflați cele 10 reguli pentru alegerea culorilor pereților!

Trebuie să luați în considerare acest lucru atunci când alegeți o culoare de perete

Vopseste 2 pereti colorati roz perete frontal portocaliu living modern

Există câteva principii de bază care trebuie respectate atunci când alegeți o culoare.

1. Principiul luminii de zi

Ai fi uimit cât de diferite sunt culorile în lumina zilei și în lumina artificială! Atunci când alegeți culoarea din magazinul de hardware, este deosebit de important să priviți proba de culoare la lumina zilei. Lumina artificială, în special lămpile fluorescente din magazinele de hardware, schimbă culorile.

tavan colorat perete alb living canapea maro perete de cărămidă

2. In Situ

Comandați un eșantion de culoare și testați efectul nuanței direct pe perete unde urmează să fie utilizat. Mai întâi, aplicați puțin din vopsea pe cea mai ușoară și apoi pe cea mai întunecată parte a peretelui. După ce vopseaua s-a uscat, vedeți cum funcționează mai întâi la lumina zilei și apoi la lumină artificială. Cu acest tratament puteți judeca cum va arăta această culoare în camera dvs. Asigurați-vă că aceeași culoare a peretelui va arăta diferit în două camere diferite.

pereti colorati dormitor lavanda alb tavan stil rustic

3. Principiul coaforului: 2 nuanțe mai deschise

Frizerii folosesc acest principiu atunci când aleg o vopsea de păr. După ce ai ales nuanța potrivită din paleta de culori, ia o nuanță sau două mai deschise. Culoarea de pe cardul de culoare apare întotdeauna mai deschisă, deoarece zona este mică. Aceeași culoare pe o suprafață mare va apărea mai închisă.

perete colorat verde mentă salvie alb bucătărie zonă de luat masa

4. Principiul suprafeței peretelui

Țineți cont de suprafața peretelui. Culoarea apare mai deschisă pe o suprafață netedă decât pe o suprafață texturată aspră.

perete colorat în spatele patului pat alb-gri-albastru

5. Luciu / mat

Alegând o nuanță mată, trebuie să știți că culoarea aleasă va apărea mai caldă. Aceeași culoare într-un finisaj lucios va arăta mai rece!

pereți colorați pentru camerele copiilor din spatele televizorului verde

6. Principiul celor trei culori

Nu folosiți prea multe culori în interior. În acest caz, „mai puțin este mai mult”. Alegeți trei culori și folosiți-le în raport: 70% / 20% / 10%. Dacă doriți doar să utilizați două culori, alegeți 70/30 și evitați 50/50.

perete colorat în spatele televizorului tavan alb turcoaz mobilier din lemn deschis la culoare

7. Introduceți o culoare de trei ori

Regula de aur în designul interior spune: dacă se alege o culoare, ar trebui folosită de trei ori în cameră. De exemplu: un perete albastru, perne albastre pentru canapea și vaze albastre. Culorile pot varia, cu toate acestea, culoarea în sine este importantă.

perete colorat în bucătărie portocalii dulapuri gri deschis alb

8. Principiul contrastului

Creați contraste în instalație. Alb-negru, de exemplu, formează o combinație populară de culori cu contrast ridicat. Nimic nu scoate în evidență un interior alb, dar câteva elemente negre: rame pentru tablouri, un suport pentru lumânări sau o lampă.

Perete antracit efect tencuială culoare perete cărămidă catifea fotoliu ceas de perete uriaș

9. Principiul diferitelor structuri

Dacă îți place un stil monocrom, de aceeași culoare, folosește texturi și modele diferite. Se amestecă diferite țesături: damasc, jacquard, catifea, satin etc. În ciuda utilizării unei singure culori, structuri diferite asigură faptul că interiorul nu este monoton și plictisitor..

perete colorat dormitor gri în spatele patului pat din lemn perne colorate

10. Principiul evitării culorilor pure

Atunci când alegeți o culoare pentru interior, evitați culorile pure, adică fără a vă amesteca cu alte culori. Această regulă se aplică și culorii albe. Contrar tuturor așteptărilor, albul pur este o culoare dificilă, deoarece în lumina zilei tinde să devină albastru-gri. Acest lucru ar face interiorul să se simtă la fel de confortabil ca o sală de operații. Dacă doriți să renunțați la pereții colorați, alegeți vanilie sau gri deschis.

Sunt pereți colorați încă înăuntru?

pereti colorati bucatarie violet gri chicineta

Alegerea culorilor pereților nu ar trebui să se limiteze la paleta de culori preferată și la saturația acesteia. Pereții colorați ne pot influența starea de spirit și pot crea o stare bună. În ceea ce privește mecanismele de percepție, se pot crea și iluzii optice care afectează modul în care percepem mediul. Deci nu este vorba doar despre o tendință, ci despre principii în designul interior și teoria culorilor.

schwalfzimmer pereți colorate efect cameră reglează promoțiile camerei crema fucsia

Aceste iluzii optice ajută la modelarea unei camere cu proporții slabe în așa fel încât să pară mai armonioasă. Cu toate acestea, dacă nu utilizați corect vopselele de perete, ați obține și efectul opus: Proporțiile camerei pot fi afectate de vedere.

Înainte de a începe să planificați schema de culori a camerelor, este deosebit de important să vă familiarizați cu acest subiect. Principiul iluziei optice, care poate fi atins prin utilizarea culorilor, este cunoscut de mult timp de către designeri și decoratori. Mai jos am adunat câteva dintre trucurile lor încercate și adevărate.

Pe ce perete pictezi pentru a scurta vizual o cameră lungă??

pereți colorați în bucătărie roșu vanilie acoperiș înclinat perete frontal chicinetă albă

Pentru a schimba vizual proporțiile unei încăperi lungi și înguste, vopsiți peretele frontal sau cei mai îndepărtați pereți într-o culoare mai închisă. Aceasta va „trage” optic pereții mai aproape și spațiul va apărea proporțional. Această tehnică este cea mai des utilizată în proiectarea holurilor.

Extindeți optic o cameră

perete colorat geam opus negru sufragerie bufnita abstract

Dacă unul dintre pereții camerei este vopsit într-o culoare mai închisă, acest lucru îl face să se „îndepărteze” optic. Încă trebuie să rețineți că un perete întunecat ia lumină. În camerele inundate de lumină, de ex. Orientate spre sud sau vest, puteți vopsi întunericul peretele opus ferestrei. În camerele care nu sunt foarte luminoase, peretele opus ferestrei ar trebui să fie alb, astfel încât să poată reflecta suficientă lumină.

Setează accente cu culori puternice

ziduri colorate efect cameră cameră fereastră verde fereastră podea albă

Dacă pictați profilul cadrului unei nișe sau ferestre de golf într-o culoare închisă, privitorul își va concentra întotdeauna atenția asupra acestuia. Un efect similar poate fi obținut prin pictarea unui perete în culoare. Este, de asemenea, o opțiune bună pentru un perete de coș.

Proiectați pereți colorați cu dungi

pereți colorați în camera de joacă cu dungi verticale cu fistic verde

Dungile verticale creează o siluetă subțire. Dungile orizontale te fac larg. Acest lucru se aplică și proiectării pereților. Dungile verticale ridică vizual tavanul și conferă camerei o senzație de ușurință. Dungi orizontale, pe de altă parte, vor extinde vizual spațiul. Cu toate acestea, evitați pictarea întregului interior în acest fel, alegeți doar un perete. Lățimea dungilor joacă, de asemenea, un rol important. În funcție de efectul dorit, acestea pot varia de la dungi de guler până la dungi grele.

Pereți colorați cu tavane înclinate – da sau nu?

Pereți colorate înclinate plafon albastru plafon autocolante podea păsări cameră pentru tineri

Tavanele înclinate ar trebui să fie vopsite de aceeași culoare ca pereții, pentru a nu reduce vizual spațiul. Dacă mansarda este joasă, va arăta mai sus dacă vopsiți pereții și tavanul în albastru deschis. Culoarea albastră creează iluzia unui spațiu mai mare prin asocierea cu cerul nesfârșit.

pereti colorati tonuri portocalii moderne perete semineu xxl picturi murale in spatele canapelei

Mai multe sfaturi:

  • Dacă doriți tapet și un perete colorat într-o cameră, culoarea peretelui trebuie repetată pe tapet.
  • Culorile contrastante trebuie utilizate pe pereții vecini.
  • Într-o zonă de zi deschisă, puteți marca diferitele zone cu culori, de ex. B. o culoare pentru zona de relaxare și alta pentru bucătărie.
  • Pentru a crea o impresie tridimensională în cameră, jucați-vă cu o combinație de suprafețe lucioase și mate în loc de culori.

pereți colorate maro portocaliu hol hol

pereti colorati baie vanilie gri crem

pereți colorați pe hol tavan bej maro alb

pereti colorati canapea de colt living modern gri

ziduri colorate roz alb galben accente tipi cort