Design interior

Art Nouveau ornamental în design interior și mobilier

Art Nouveau-design-interior-stâlpi-ferestre-linii-curbate-ornamente

Dacă sunteți fascinat de peisajele exotice ale lui Paul Gauguin, de portretele expresive ale lui Michail Wrubel și de imaginile romantice ale femeilor de Alfons Mucha, atunci sunteți cu siguranță un adevărat fan Art Nouveau. Chiar dacă nu ați auzit încă de acești artiști, dar vă plac totuși mobilierul ornamental și decorațiunile într-un aspect antic, atunci este timpul să cunoașteți mai bine această epocă interesantă. Art Nouveau este foarte romantic, plin de culoare și cu mai multe fațete. Vă vom arăta toate caracteristicile Art Nouveau în design interior și mobilier și vă vom oferi câteva sfaturi despre cum să integrați accente interesante în propriii dvs. pereți.

Ce este Art Nouveau?

art nouveau-design-interior-lemn-sticla-ornamente-sticla-fier forjat

Art Nouveau este termenul german pentru stilul semnificativ la nivel internațional care s-a răspândit în părți mari ale Europei la începutul secolelor al XIX-lea și al XX-lea (de la aproximativ 1895 la 1914). Epoca artei se exprimă prin ornamentație și este inspirată de natură în toate formele sale. Avangarda artistică a dorit în cele din urmă să se desprindă de istoricismul strict și să creeze o artă care să fie nouă, contemporană și antitradițională. Arhitectura din aproape toate țările occidentale, dar și numeroase țări din Europa de Est a fost influențată de Art Nouveau. Chiar și obiectele de zi cu zi și construcțiile tehnice ar trebui să fie împodobite și înfrumusețate. Așa că au fost făcute vaze, mobilier și bijuterii care aveau forme ornamentale și linii curbe.

Diferența dintre Art Nouveau, Art Nouveau și Art Deco

Art Nouveau-design-interior-caracteristici-mobilier-mobilier-ornamente-naturale

Stilul are nume foarte diferite în diferite țări. Art Nouveau este denumirea de Art Nouveau în Franța. În Spania și Catalonia se numește „Modernism”, în Austria „Stilul de secesiune vieneză”, în Italia este cunoscut sub numele de „Stile Floreale” sau „Stilul Libertății”. Unii dintre termenii folosiți pot fi clasificați și ca tendințe de stil. Indiferent ce nume este folosit, este un stil artistic care dorește să dea vieții mai multă frumusețe și estetică. Odată cu primul război mondial, perioada de glorie a Art Nouveau s-a încheiat. În anii 20 și 30 a fost dezvoltat stilul Art Deco, care își are rădăcinile în Art Nouveau.

Art Nouveau în design interior – caracteristici

Jugendsti-interior-design-spirală-scară-întuneric-lemn-sculptură-tavan-lampă

Art Nouveau în designul interior a fost determinat în mod natural, linii curbe, Ornamente împrumutate din natură și abandonarea simetriilor. Se pare că fiecare detaliu a fost creat de natură însăși mai degrabă decât de om. Toate elementele ar trebui să curgă fără probleme între ele și să fie conectate la un întreg artistic.

Mobilierul și alte ustensile sunt caracterizate de un nivel înalt de artizanat. Este caracteristică utilizarea unor materiale valoroase precum lemnul solid, fierul forjat și sticla. Arta sticlei care a fost folosită la proiectarea geamurilor ușilor și ferestrelor este încă considerată deosebit de decorativă. Arta sticlei Louis Comfort Tiffany este, de asemenea, strâns legată de stilul Art Nouveau. Probabil că îi cunoști frumoasele lumini.

motive art nouveau-florale-iris-sticlă-art-baie

Motivele florale sunt tipice pentru Art Nouveau. Sunt preferate plantele acvatice precum irisele, crinii, orhideele și nuferii. Mugurii i s-a dat și o semnificație specială ca simbol al vieții noi. În combinație cu alte motive din natură, cum ar fi libelule, fluturi, păuni și rândunele, rezultatul este o imagine de ansamblu deosebit de armonioasă.

mobilier-decor-art-nou-din-lemn-dulap-bufet-mural-culori de pământ

În ceea ce privește culorile din Art Nouveau, aveți o alegere liberă. Art Nouveau este foarte colorat și se folosește orice culoare imaginabilă. Accentul este clar pe forme. Chiar dacă nu există o preferință specială pentru culori, sunt adesea folosite tonuri calde de aur și lemn închis. Albastru și verde merg bine cu acest lucru.

Cum poți integra Art Nouveau în propriile tale ziduri astăzi??

mobilier art nouveau-decorare-perete-ornamente-șablon-alb

Persoanele încrezătoare în sine care doresc să-și exprime dragostea pentru artă pot opta pentru mobilier și mobilier într-un aspect Art Nouveau. Următoarele exemple arată cum caracteristicile tipice ale stilului pot fi interpretate într-un mod modern.

Elemente de design interior: tavane și scări

proiectare tavan-art nouveau-optică-ornamentală-sticlă-iluminare-indirectă

Interacțiunea vitraliului și luminii creează efecte fascinante în fiecare cameră. Așa puteți scoate cu adevărat o lampă de tavan din vitralii cu lumină indirectă. O altă idee drăguță ar fi mulajele din stuc cu decorațiuni florale. Profilele decorative pot fi ușor prelucrate și lipite.

Scara este un element central al designului interior. Scările în spirală cu linii măturoase și balustrade decorate sunt foarte populare. În legătură cu materiale și suprafețe de înaltă calitate, sunt create sculpturi estetice care caracterizează încăperile și pun accentele.

Design de perete în Art Nouveau

art nouveau-tapet-ornamente-argintiu-crem

Imaginile de fundal cu model oferă o gamă largă de opțiuni de design și pot fi, de asemenea, ușor integrate în mobilierul modern. Pentru ca modelul să nu pară prea dominant, cel mai bine este să-l combinați cu culori deschise și neutre. Duoul de culori crem și argintiu arată foarte elegant!

art nouveau-dormitor-perete-tapet-picturi-murale-gustav-klimt-lux-aur

Stilul Art Nouvou își găsește cea mai puternică expresie în pictură. Din acest motiv, picturile unor artiști consacrați Art Nouveau ar fi un punct culminant în orice cameră. Reproducerile lui Alphonse Mucha și Gustav Klimt ar putea fi un adevărat punct de atracție în propria ta casă, sub formă de tipărituri de artă pe pânză sau ca afișe cu rame. Ca tapet foto în format XXL, imaginile devin o experiență reală.

Fotomural Gustav Klimt sărutul în dormitor

art nouveau-tapet-dormitor-gustav-klimt-kiss

În operele opulente ale lui Gustav Klimt, figurile și ornamentele se îmbină în compoziții de senzualitate unică. Cel mai faimos tablou al său este „Sărutul”.

Poster Alphonse Mucha „Cele patru anotimpuri”

art nouveau-design-perete-decorare-perete-mural-artist-femei

Artistul ceh Alphonse Mucha este unul dintre cei mai renumiți reprezentanți ai Art Nouveau internațional. În picturile sale, el stilizează femeile frumoase într-un ornament de estetică atemporală.

Lămpi Art Nouveau

lampă art nouveau-sticlă-abajur-bază metalică-artă din sticlă tiffany

Lămpile Art Nouveau, ale căror nuanțe constau în cea mai mare parte din bucăți de sticlă colorate care sunt lipite împreună, sunt deosebit de apreciate până în prezent. Această tehnică a fost inventată de pictorul și artistul din sticlă din SUA Louis Comfort Tiffany, motiv pentru care aceste lumini speciale îi poartă și numele. O lampă de masă în stil Tiffany se armonizează minunat cu un covor floral și o oglindă de perete cu un cadru decorat generos.

Plăci Art Nouveau

gresie-art-nou-baie-fitinguri-verzi-aspect-antic

Folosind plăci Art Nouveau în baie sau în bucătărie, puteți aduce arta în viața de zi cu zi. Liniile decorative, curbate și ornamentele florale creează o adevărată operă de artă pe pereți și podele.

Pat de pat decorat

art nouveau-art-nouvou-dormitor-pat-candelabru

Chiar dacă nu vă puteți permite mobilierul real din perioada Art Nouveau, există numeroase opțiuni pentru interpretarea ornamentației romantice într-un mod modern. Decorațiunile filigranate de pe această tăblie, de exemplu, arată ca un ornament pictat cu măiestrie în stil Art Nouveau.

Modelul Art Nouveau

ornamente art nouveau-șabloane-șabloane-flori

Cu aceste șabloane puteți oferi oricărui obiect un aspect romantic Art Nouveau. Motivele simple sunt perfecte pentru șablonarea pereților, a mobilierului și a tuturor obiectelor mai mici. Pentru a face acest lucru, trebuie să decupați suprafețele interioare ale motivului cu un tăietor. Ornamentele complicate pot fi transferate ca modele pentru vitralii. Cu un marker de vopsea lucioasă puteți urmări contururile și apoi completați zonele motivelor cu culoare. Deci, puteți face singuri o fereastră de sticlă pictată sau puteți decora cu îndemânare alte geamuri de sticlă. Imaginația ta este limita!

Modele Art Nouveau-șablon-șablon-motive-flori

Sfat: Utilizați maximum trei culori în proporții inegale pentru vitraliile, de exemplu 50-30-20. Libertatea în interpretarea imaginilor plantelor este permisă, dar liniile ar trebui să arate natural. Utilizarea contururilor negre în combinație cu culorile deschise este foarte populară.

art nouveau-ornamente-flori-șablon-șablon

Șablon cu motive de trandafir de viță de vie Art Nouveau

șabloane art nouveau-ornamente-flori-trandafiri-șarpe

șabloane art nouveau-fluture-libelula-păun-pește-cal de mare

ornamente cu flori art nouveau-trandafiri-trandafiri

art nouveau-figura-femeie-șablon-șablon

ornamente art nouveau cadru șablon

ornamente art nouveau-șabloane-cadru-muguri-flori