Casă și grădină

Plante de interior frumoase, cu frunze colorate ca un strop de culoare în interior: 22 de plante decorative cu frunze

plante frumoase de interior frunze colorate canapea living interior modern

Pentru o lungă perioadă de timp, plantele de apartament frumoase au fost încruntate ca prindătoare de praf verde. Acum plantele în ghiveci se mută înapoi în casă. O plantă de apartament nu trebuie neapărat să înflorească pentru a fi plăcută ochiului. Dacă doriți un strop viu de culoare într-un interior modern, puteți alege dintre multe specii de plante frumoase cu frunze colorate sau pestrițe. Ei au avantajul că au o influență pozitivă asupra atmosferei vii pe tot parcursul anului cu culorile lor frumoase și nu doar în perioada de înflorire. Exemplarele cu o culoare neobișnuită a frunzelor aduc strălucire în cameră și găsesc un loc de cinste în camerele simple, în stil nordic.

Plante decorative de frunziș: plante de apartament frumoase cu frunze colorate

plante frumoase de interior frunze colorate

Speciile de plante care prezintă o multitudine de variații cu frunzele lor se numesc plante pestrițe sau pestrițe. Diferite zone colorate apar pe frunze și obțin un fel de model dungat sau punctat, care apare într-o culoare atractivă sau în alb. Au apărut întâmplător în natură și motivul pentru culoarea interesantă a frunzelor este de fapt lipsa locală de clorofilă în anumite zone de pe frunze. Aceste zone pot fi uniforme și, datorită altor pigmenți încorporați, li se poate oferi o culoare suplimentară, destul de netipică.

Plante de apartament frumoase cu frunze pestrițe

plante de apartament frumoase frunze colorate panotate puncte interioare de culoare

La unele tipuri de plante schimbarea culorii este neregulată, iar la altele modelul este destul de simetric. În cea mai mare parte îndeplinește o funcție ușor de înțeles și indică, de exemplu, în direcția nectarilor să atragă insecte sau să deruteze dușmanii. Din punct de vedere botanic, frunzele pestrițe se numesc „pestrițe”. Acest eveniment apare în mod natural doar în câteva plante. Adesea este vorba despre o modificare atractivă a genei. La numele botanic al plantei se adaugă o „Variegata”.

Plante de apartament frumoase cu frunze colorate: o prezentare generală a 22 de specii

plante de interior frumoase frunze pestrițe Begonia maculata begonia punctată

Plantele pestrițe fascinează prin culoarea variată a frunzelor lor. Uneori, petele de diferite dimensiuni sunt distribuite ca un mozaic pe toată frunza. Adesea, numai zonele de margine sunt pestrițe. Există, de asemenea, frunze complet decolorate în care doar venele într-o culoare contrastantă își intră în propriile lor.

plante frumoase de interior frunze pestrițe Calathea mari

Multe plante de interior frumoase, care nu atrag atenția din cauza înfloririi lor, sunt clasificate ca plante cu frunze ornamentale. Crotonul (Codiaeum) sau begonia frunzelor (Begonia rex), de exemplu, surprind prin diferitele lor desene și culori. Pentru toate plantele cu frunze pestrițe sau pestrițe, spre deosebire de plantele cu frunze verzi luxuriante, au nevoie de locații foarte luminoase, dar fără soare direct.

plante frumoase de interior frunze colorate calathea risenpflanze

Acest lucru se datorează faptului că frunzele pestrițe primesc mai puțină clorofilă a pigmentului frunzelor verzi, iar fotosinteza este necesară pentru aceasta și se dezvoltă cel mai bine în locații luminoase. Nevoia de clorofilă crește în încăperile întunecate. De aceea, plantele decorative de frunziș din colțurile întunecate sau întunecate ale camerei sunt mai puțin colorate. În general, cu cât frunzele sunt mai colorate, cu atât nisipul trebuie să fie mai deschis la culoare.

plante frumoase de interior frunze colorate croton croton roșu

Există câteva plante de apartament relativ ușor de întreținut și frumoase, care pot fi folosite ca alternativă verde și stropi de culoare vii în interior.

 Frunza de săgeată, alocasia (alocasia)

plante de interior frumoase frunze colorate Alocasia săgeată frunze

Alocasia este o plantă de frunziș splendid care completează frumos interiorul modern. Încă cunoscută sub numele de frunza săgeții, se caracterizează prin forma unică a frunzelor sale. Au vene de frunze aurii sau purpurii și, de fapt, le fac una dintre cele mai frumoase plante cu frunze. Alocasia este o plantă tropicală care are puține cerințe. Cu toate acestea, are nevoie de o locație adecvată, care să fie caldă, umedă și umbrită în același timp.

Bulbul lucios (Aphelandra squarrosa)

plante de interior frumoase frunze colorate Aphelandra squarrosa bulbii strălucitori

Becul strălucitor inspiră prin frumusețea sa exotică și frunzele sale venate mari, cu contrast ridicat. Pentru a menține această plantă extraordinară sănătoasă și, prin urmare, atractivă, este necesară o terapie intensivă. Se simte confortabil într-o locație ușoară până la parțial umbrită, foarte caldă. Ar trebui protejat de lumina directă a soarelui și de curenți de aer. Din iunie până în octombrie, bulbul strălucitor aduce în mare parte florile sale galbene, care pot avea o înălțime de până la 30 de centimetri. Acesta devine propriu în combinație cu plante cu frunze mai simple sau este adesea folosit singur în atmosfera modernă de viață.

Păstrăv Begonia (Begonia Maculata)

plante de interior frumoase frunze pestrițe Begonia maculata begonia

Begoniile sunt plante tropicale și se cunosc peste 1000 de specii diferite. Begonia păstrăvului este un tip special de begonia relativ ușor de îngrijit. Are nevoie de o locație luminoasă și de o temperatură a camerei care să nu depășească 20 de grade, chiar și vara. Iarna poate fi pus în grădina de iarnă sau în seră și poate rezista la o temperatură cuprinsă între 12 și 15 grade. Begonia păstrăvului poate înflori pe tot parcursul anului. Poate fi udat mai puțin în perioada inactivă. În caz contrar, planta este alimentată în mod regulat cu apă călduță, dar dacă begonia păstrăvului este păstrată prea umedă, poate apărea putregaiul rădăcinii.

Begonia frunzei (Begonia rex)

plante frumoase de interior frunze colorate Begonia rex frunze begonia

Begonia frunzelor este una dintre cele mai frumoase plante de apartament, care atrage imediat privirea cu frunzele sale neobișnuit de colorate și în formă. Modelul și culoarea lor pot fi roșu, roz, negru, verde și bronz. Begonia frunzelor înflorește, dar florile sale arată destul de discret în comparație cu frunzele magnifice. Plantei îi plac locațiile luminoase, dar nu tolerează soarele direct și iarna are nevoie de suficientă căldură a solului. Când aveți grijă de begonia cu frunze, este deosebit de important să o udați uniform cu apă învechită, astfel încât să nu apară nici umezeală, nici bile uscate.

Maranta leuconeura “Fascinator”

plante frumoase de interior frunze colorate Maranta

Maranta este o plantă originară din America tropicală și în special din pădurile tropicale braziliene. Are frunze ovale frumoase cu un interesant bob verde-maroniu-roșu și crește mai mult în lățime decât în ​​înălțime. Pentru ei, expunerea moderată este optimă, deoarece nu pot lua toată puterea soarelui. Planta se simte confortabil într-un mediu cald și umed și este turnată cu apă cât mai scăzută în var. Ar trebui să obțineți o umiditate bună a substratului, dar nu și umezeală.

Diferite tipuri de Korbmarante (Calathea)

plante de interior frumoase frunze pestrițe Calathea coș marante specii soiuri

Calathea sau Korbmarante este strâns legată de Maranta și sunt cunoscute aproximativ 150 de specii sălbatice. Întrucât aparțin plantelor de junglă tropicală, se simt cel mai confortabil într-o atmosferă caldă și umedă, ceea ce nu este atât de ușor de înțeles de către grădinarul casei. Locația ar trebui să fie parțial umbrită, deoarece planta nu poate tolera soarele direct. Se înțelege și ea la umbră. Pe tot parcursul anului, Korbmarante are nevoie de căldură și o temperatură relativ uniformă între 18 și 21 de grade și ceva mai mult. Cel mai important lucru în îngrijirea lor este de fapt umiditatea. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să pulverizați planta cu apă în fiecare zi. Căldura solului este la fel de importantă, așa că planta nu trebuie așezată niciodată pe un pervaz rece de marmură.

Calathea lancifolia

plante de interior frumoase frunze colorate Calathea lancifolia korbmarante

Urzici colorate (coleus)

plante frumoase de interior frunze pestrițe Coleus urzici pestrițe

Urzica destul de colorată este o frumoasă plantă pestriță care crește inițial în Africa tropicală și Asia. În Europa este cunoscută sub numele de plantă de apartament și este, de asemenea, adecvată condiționat pentru grădină sau terasă și balcon. Frunzișul urzicii colorate devine verde aprins, roz, roșu, maro și portocaliu când planta se descurcă bine. Pentru aceasta are nevoie de un sol bine drenat, îmbogățit cu sol de compost. Un soare plin, protejat de vânt este ideal. În general, urzica colorată are nevoie de puțină îngrijire. Udarea și fertilizarea adecvate la fiecare 14 zile sunt de obicei suficiente.

 Croton (croton), arbust minune

plante frumoase de interior frunze colorate Croton kroton arbust miraculos

Arbustul minune sau croton este, de asemenea, o plantă pestriță care provine inițial din tropice. De atunci au apărut nenumărate soiuri. Toate sunt caracterizate de frunze lungi, înguste sau mari, care sunt punctate, marmorate sau venate în culori vii. Plantele mici și luxuriante pentru pervazul ferestrei sunt deosebit de populare. La fel ca multe alte plante frumoase de interior cu frunze pestrițe, cu cât locația este mai deschisă, cu atât culoarea frunzelor este mai intensă. Se recomandă temperatura camerei pe tot parcursul anului. Pentru udare ar trebui să utilizați apă moale, caldă din cameră și să fertilizați la fiecare 14 zile. Dacă aerul din cameră este prea uscat, frunzele trebuie pulverizate frecvent.

Dieffenbachia

plante frumoase de interior frunze colorate Dieffenbachia

Dieffenbachia este una dintre cele mai populare plante de apartament, probabil din motivul că este extrem de ușor de îngrijit. Se caracterizează printr-o mare varietate de forme de frunze și este un adevărat punct de atracție ca plantă ornamentală a frunzelor. Frunzele în formă uniformă pot fi reperate sau vopsite, în funcție de soi. Ideal pentru noii veniți în plante, Dieffenbachia are nevoie doar de o locație relativ luminoasă pentru a-și dezvolta frunzele frumoase. Poate avea o înălțime de până la un metru, deci trebuie să găsiți o locație optimă. De asemenea, este otrăvitor și poate fi deosebit de periculos pentru copii și animale de companie.

Foaie de punct (Hypoestes)

plante frumoase de interior frunze colorate Hypoestes punct frunze roz

Frunza de punct este o plantă de apartament populară, care a fost deosebit de răspândită în Anglia, dar poate fi găsită și în creștere sălbatică în Madagascar. Se cultivă doar ca plantă de apartament. Se caracterizează prin modelul destul de punctat. Foaia de puncte are nevoie de un loc luminos, dar nu tolerează lumina directă a soarelui. Pe tot parcursul anului se simte confortabil la temperatura camerei normale și planta nu cunoaște de fapt o perioadă de odihnă. Umiditatea aerului trebuie să fie relativ ridicată pe tot parcursul anului, la fel și pământul. Îndepărtarea apei trebuie evitată.

Monstera Variegata sau frunza delicioasă a ferestrei

plante de interior frumoase frunze colorate Monstera variegata delicioasă fereastră frunze albe

Monstera este în prezent o plantă deosebit de populară care poate fi văzută în diferite aranjamente frumoase pe Instagram. Creează o senzație imediată de peisaj de junglă pe care mulți ar dori să o aducă în propriul apartament. Cu toate acestea, este destul de complicat de păstrat și are nevoie de multă atenție: trebuie udat, fertilizat și praf regulat.

Ardei ornamental, ardei pitic (picătură de ploaie Peperomia)

plante frumoase de interior frunze colorate Peperomia Raindrop Zierpfeffer piper pitic

Cânepă de arc (Sansevieria)

plante frumoase de interior frunze colorate Sansevieria arc cânepă

În anii 1960, Sansevieria era o plantă de casă populară în fiecare casă. Se caracterizează prin frunzele masive, lungi și înguste. Planta aparține genului de suculente și se simte confortabil la o temperatură a camerei de 15 grade sau mai mult. Nu tolerează înmuierea, deci nu trebuie udat prea des.

Floare cu trei catargi cu frunze violete (Tradescantia Spathacea)

plante frumoase de interior frunze colorate Tradescantia spathacea floare cu trei catarge cu frunze purpurii

Iarbă zebră (Tradescantia zebrina)

plante de interior frumoase frunze colorate Tradescantia zebrina zebra herb

Planta mozaic (Fittonia)

plante de interior frumoase frunze colorate fittonia planta mozaic

Haworthia

plante frumoase de interior frunze colorate Haworthia

Haworthia aparține genului de suculente în care pestrițarea apare foarte des. Li se aplică toate particularitățile, care, apropo, sunt caracteristice celorlalte plante din această specie. Este mic, nesolicitat și o alegere bună pentru orice apartament mic. Planta stochează apa în frunzele sale și, prin urmare, rareori trebuie udată. Iarna, o dată pe lună este suficientă și vara de două-trei ori. Suculentelor le plac în general locațiile calde și însorite.

Tufă de fus japonez (Euonymus japonicus aureus)

plante frumoase de interior frunze colorate Euonymus japonicus Aureus tufiș japonez de fuse

Tufa de fus japonez poate fi cultivată și ca plantă de ghiveci sau ca lemn mic. Are acel ceva sigur și capătă o culoare deosebit de frumoasă toamna. De asemenea, este atât rezistent, cât și veșnic verde. Tufa fusului poate trăi condiționat afară pe tot parcursul anului, dar trebuie protejată de vânturile reci și înghețul puternic. Această plantă drăguță ar trebui să fie deosebit de atentă atunci când animalele de companie și copiii trăiesc în gospodărie, deoarece este otrăvitoare.