Bucătărie

Alegerea unei hote extractoare pentru bucătărie: Trebuie să fiți atenți la aceste criterii

Hota extractora pentru bucatarie lumina indirecta neagra moderna

Hota de bucătărie extrage mirosurile neplăcute, căldura și fumurile care apar în timpul gătitului. Nu numai că asigură aer proaspăt în cameră, dar împiedică și particulele de grăsime din mobilier și condensul să se așeze pe dulapuri. Aburul este de obicei o bază bună pentru creșterea mucegaiului. Cu toate acestea, apare întrebarea: La ce trebuie să fii atent atunci când alegi o hota de bucătărie??

Hota de demontare sau hota extractoare pentru bucătărie – care este diferența?

Hota extractoare pentru iluminat de perete de bucătărie neagră

Se poate face o distincție între aerul evacuat și aerul care circulă în modurile de funcționare ale hotei extractoare. În sistemul de evacuare a aerului evacuat, vaporii și mirosurile neplăcute sunt evacuate spre exterior printr-un furtun de aer evacuat. Pentru aceasta este necesară o deschidere de perete sau o priză de acoperiș. Pe de altă parte, în modul de recirculare, nu este posibil să se conducă mirosuri și vapori din cameră în exterior. Funcția de curățare este realizată de un filtru cu cărbune activ. Aerul este filtrat înapoi în cameră. Lucrul bun este că multe modele sunt potrivite atât pentru aerul evacuat, cât și pentru modul de recirculare.

Hota extractoare cu recirculare sau evacuare a aerului este mai bună

Dintre cele două moduri de funcționare, capota de aer evacuată este considerată a fi varianta mai bună, deoarece are o performanță mai mare și este mai silențioasă. Atunci când utilizați un filtru de cărbune, performanța dispozitivului este redusă la 25%. Cu toate acestea, în funcție de intensitatea gătitului, filtrul trebuie înlocuit într-o anumită perioadă de timp – la fiecare 2, 3 sau 4 luni.

Cum atașați capota extractoare corect??

Hota extractoare pentru montarea pe tavan a insulei

Deoarece hota este concepută pentru a absorbi aburul de gătit, se recomandă o distanță de cel puțin 60 cm și nu mai mult de 65 cm de plită. Pentru aparatele pe gaz, distanța minimă este de 65 cm și distanța maximă este de 70 cm. Trebuie respectată distanța optimă pentru a proteja filtrele de grăsime de deteriorări, care pot deteriora alte părți.

Este important să rețineți că orificiul de evacuare a fumului trebuie instalat cât mai aproape de capotă. De asemenea, se recomandă ca conducta de aer să aibă un diametru de 150 mm. Ar trebui să aibă un diametru de cel puțin 120 mm. În cazul în care conducta de aer evacuată este prea îngustă, rezultă performanțe mai mici.

Dacă hota extractorului de aer evacuat este conectată la un coș de fum comun, se recomandă instalarea unei supape anti-retur. Previne mirosurile neplăcute să revină în cameră. Cu toate acestea, acest lucru nu este necesar în modul de recirculare cu filtre cu cărbune activ.

De asemenea, ar trebui să fim atenți la dezvoltarea zgomotului

Hota extractoare pentru tavanul bucătăriei performanță insulă de gătit

Zgomotul de funcționare al hotei este specificat în decibeli și este diferit pentru fiecare nivel de putere. Din acest motiv, consumatorii ar trebui să afle cel mai bine despre dezvoltarea zgomotului în condiții normale. Cu cât conducta de eșapament este mai lată (120-150 mm), cu atât este mai silențios sistemul de evacuare. Desigur, dispozitivele cu putere mai mică sunt considerabil mai silențioase.

Cum se calculează performanța corectă a aerului hotei de bucătărie?

Hota extractoare pentru zona de living în plan deschis a puterii bucătăriei

Performanța aerului este cel mai important parametru al hotei de bucătărie. Termenul înseamnă: cantitatea de aer în metri cubi pe care hota extractoare o poate evacua în decurs de o oră printr-o conductă de aer evacuată lungă de 1 metru cu o îndoire de 90 de grade + 1 metru. Standardul european EN 61591 se aplică hotei de uz casnic și altor extractoare pentru fum de gătit. Conducta nu trebuie să depășească 4 metri pentru conductele de aer de evacuare drepte..

Hota bucatarie montata pe perete marmura gri taupe

Pentru a fi eficient, hota trebuie să poată schimba aerul de aproximativ 10 ori într-o oră. Debitul de aer necesar este calculat pe baza volumului bucătăriei.

În funcție de dimensiunea camerei, performanța aerului a hotei extractoare poate fi calculată folosind următoarea formulă:

Suprafața bucătăriei x înălțimea tavanului x 10 = puterea necesară de aer cu 10 schimbări de aer într-o oră.

exemplu: O bucătărie de 20 m² cu o înălțime de 2,6 m necesită o hota de extractie care poate extrage cel puțin 520 m3 / h, ca 20 m² x 2,6 m x 10 = 520 m3 / h.

Hota spațială albă bucătărie modernă podea din lemn gri

IMPORTANT! O hotă puternică este o necesitate pentru o bucătărie-living deschisă. La determinarea performanței aerului, suprafața totală a camerei este luată ca bază. Pentru o cameră de zi-sufragerie deschisă, se recomandă o hota cu o capacitate de aspirație de 700-800 m³ / h. Pentru hote performante cu scurgere și o performanță de 900 și 1000 m3 / h, ar trebui să acordați atenție compensării presiunii. Datorită unei găuri de compensare, este posibilă alimentarea cu aer curat în bucătărie. O presiune negativă poate reduce semnificativ performanța hotei.

Ce dimensiune ar trebui să aibă hota extractoare pentru bucătărie??

Hota extractoare pentru bucătărie Hota încorporată Unități de perete Hota cu ecran plat

Hote extractoare au de obicei o lățime standard de 60, 90 sau 120 cm. În principiu, plita nu trebuie să fie mai lată decât hota extractoare. De exemplu, dacă suprafața plitei este de 70 cm lățime, este recomandabil să cumpărați o hota de 90 cm lată.

Alegerea hotei extractoare pentru aspectul de marmură din bucătărie

Cum se folosește capota eficient?

Chiar dacă o hotă modernă îmbunătățește vizual bucătăria, funcționalitatea ar trebui să fie în prim-plan. Deci, trebuie să știm cum să folosim capota cel mai eficient.

1. Hota ar trebui să fie pornită cu aproximativ un minut înainte de gătit.

2. Este indicat să lăsați hota să ruleze aproximativ 10 minute după gătit. Acest lucru va elimina mirosurile rămase din cameră și va asigura că interiorul hotei și conducta de evacuare se pot usca. Acest lucru previne, de asemenea, formarea condensului în modul de recirculare și permite filtrului de cărbune activ (dacă este prezent) să se usuce.

3. Filtrul cu cărbune activ (dacă este prezent) trebuie înlocuit într-o anumită perioadă de timp.

4. Cu o capotă în modul de evacuare a aerului, este important să acordați atenție schimbului de aer necesar. În cazul în care aerul este evacuat în exterior, acesta trebuie să fie capabil să curgă înapoi.

5. Conducta de aer nu trebuie conectată la sobe și coșuri de fum și sisteme de ventilație pentru băi și toalete.

6. Nu este recomandabil să construiți șeminee în încăperi cu ventilator.

7. Grăsimile și vaporii sunt capturați și reținuți în filtrul de grăsime. Pentru a asigura funcționalitatea filtrelor, acestea trebuie curățate cel puțin o dată la 2 luni, în funcție de intensitatea gătitului.

Hota extractoare pentru bucătărie Hota încorporată ascunde fronturile cu luciu ridicat