balcon

Grădinărit pe balcon: 10 idei pentru ce să plantați într-un pat ridicat

Săptămâna trecută v-am prezentat ceea ce este probabil cel mai mic spațiu pentru patul ridicat pentru balcoane și terase și v-am explicat cum îl puteți construi singur dintr-un butoi de plastic. În plus, am dori să vă oferim câteva idei despre ceea ce puteți planta în el. Flori, legume sau ierburi – există multe opțiuni pentru grădinărit vertical pe balcon care permit utilizarea eficientă a spațiului. Și cel mai bun dintre toate, puteți crește de aproximativ patru ori mai multe plante într-un pat vertical ridicat ca acesta decât într-o cutie cu pat ridicat.

Diferite tipuri de salată

balcon cu pat ridicat ce să plantezi

Salata proaspăt culeasă este un adevărat delicat, mai ales dacă provine din agricultura ecologică. Pick salata este una dintre cele mai bune plante pentru a crește într-un pat vertical ridicat pe balcon. Dar mulți oameni se întreabă cum puteți crește un astfel de cap de salată atât de mare în buzunare atât de mici? Răspunsul este simplu: salata verde este mare, dar crește pe o tulpină de aproximativ un centimetru grosime. Buzunarul patului ridicat cu butoi oferă cu siguranță suficient spațiu pentru ca rădăcinile să se dezvolte. Salatele tăiate durează aproximativ o lună și jumătate pentru a ajunge la dimensiunea maximă. Soiurile potrivite pentru cultivarea salatei în paturile înălțate sunt salata română, salanova, andive de iarnă, salată iceberg și roz lola.

Pat ridicat pe balcon cu care să plantați

Câteva sfaturi pentru grădinărit:

1. Este recomandabil să plantați plantele tinere la fiecare două săptămâni, astfel încât salata să poată fi recoltată în momente diferite.

2. Salatele de frunze sunt considerate legume rezistente la frig și pot fi plantate în patul ridicat încă de la jumătatea lunii februarie. Ador iarna, ploaia și frigul. Odată ce temperaturile devin mai calde, sunt șanse să devină amare.

3. Puteți alege un cap întreg sau, alternativ, doar câteva frunze, după cum este necesar, astfel încât frunzele noi să poată crește din nou.

Pentru mai multe informații despre cultivarea salată în ghivece sau cutii de flori, consultați acest articol.

Plantați patul ridicat pe balcon cu salate, ierburi și flori

Legumele care se culeg în principal iarna și sunt potrivite pentru creșterea în patul ridicat de pe balcon includ diverse verdeață precum varza, racheta, prazul, coriandrul, arpagicul, muștarul de grădină și țelina (cap sau frunze).

Cultivați ridichi în patul ridicat

Ridichi în patul ridicat și panseluțe

Ridichile sunt, de asemenea, cu rădăcini superficiale și pot fi semănate în patul ridicat de la mijlocul lunii februarie. Gustul lor ușor picant îmbunătățește fiecare salată.

De obicei, vă recomandăm să cumpărați și să plantați puieți tineri, dar ridichile pot fi cultivate și din semințe. Pur și simplu puneți aproximativ 10 semințe adâncime de 1 centimetru în fiecare buzunar al butoiului ridicat sau distribuți o cantitate mai mare deasupra pământului. Pentru o creștere sănătoasă au nevoie de o distanță de aproximativ 4 centimetri.

Creșteți spanacul pe balcon

Plantați salate și ierburi în patul ridicat al balconului

Spanacul este o altă plantă care se simte bine în patul ridicat al balconului. Crește dintr-un răsad mic și se reproduce într-o cantitate care te va uimi. Luați în considerare faptul că spanacul nu se înțelege cu alte plante de gâscă, cum ar fi sfecla roșie și bietul elvețian. Vecinii buni pentru spanac sunt căpșunile, ridichile, varza, raiul și roșiile.

Plantați baltă elvețiană pe balcon

Chard și endevien elvețian

Dacă doriți să cultivați legume de iarnă pe balcon, cu siguranță nu ar trebui să lipsească bietul elvețian. Puteți prefera semințele de brustă din martie fără probleme. De îndată ce răsadurile au aproximativ 3 cm înălțime, pot fi plantate în patul ridicat. Locul recomandat pentru acesta este deasupra turnului de pat ridicat, deoarece crește la o dimensiune enormă. Chardul elvețian este foarte gustos, de asemenea, înfășurat în rulouri cu o umplutură și este plin de substanțe nutritive bune.

Trageți singur usturoiul

Cultivați singur usturoiul

Cultivarea usturoiului este atât de ușoară și distractivă. Separați cățelele de usturoi și așezați-le, cu fundul de ceapă orientat în jos, adânc de aproximativ doi centimetri în buzunarele patului ridicat. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este de la mijlocul lunii septembrie până la începutul lunii octombrie sau primăvara de la mijlocul lunii februarie până la mijlocul lunii martie. Frunzele de usturoi sunt, de asemenea, comestibile și pot fi folosite și pentru condimente.

Varză, conopidă, romanesco și broccoli

Varză în patul ridicat de pe balcon

Diferite tipuri de varză pot fi, de asemenea, cultivate bine într-un pat crescut însorit. Deoarece majoritatea soiurilor au capete mari și frunziș destul de dens, vă recomandăm să puneți plante individuale numai în partea superioară a patului ridicat, astfel încât să poată crește în înălțime și lățime.

Plantele de cohlrabi pot fi plantate în patul ridicat de la începutul lunii aprilie

Creșteți rați pe balcon

Broccoli și conopida merg bine împreună

Cultivați conopidă de broccoli pe balcon

Romanesco crește excelent în paturi ridicate

Romanesc în creștere pe balcon

Cultivați roșii pe balcon

Roșii cherry în patul ridicat de pe balcon

Plantele iubitoare de căldură, cum ar fi roșiile, ardeii, castraveții și dovleceii, sunt deosebit de fericiți de climatul plăcut din patul ridicat. Puteți pune roșiile în patul ridicat de la mijlocul lunii mai. Cel mai bine este să le plantați pe partea din spate a turnului de pat ridicat cu fața la soare și să planificați un spațiu generos pentru a crește, deoarece acestea pot atinge rapid înălțimi enorme. Se recomandă să plantați roșiile în buzunarele superioare sau deasupra patului vertical ridicat.

Cultivarea roșiilor pe balcon

Deoarece plantele de roșii nu își pot susține propria greutate, au nevoie de un ajutor de urcare pentru a le menține în poziție verticală în timp ce cresc. Fără sprijin, roșiile vor cădea la pământ și se vor strica dacă vor intra în contact direct cu solul. Iată câteva moduri în care puteți susține plantele:

  • Stabilizați plantele din pământ cu un băț de bambus
  • lăsați planta să urce pe o plasă de cățărat pe perete
  • lăsați planta să atârne de balustrada balconului

Plantați roșii în patul ridicat de pe balcon împreună cu busuioc

De asemenea, este posibil să crească castraveți pe balcon

Cultivați castraveți pe balcon

Trageți ardei, ardei iute, ardei iute și voi înșivă

Cultivați ardei pe balcon

La fel ca roșiile, ardeii aparțin, de asemenea, familiei umbrelor și au cerințe similare pentru soare, sol etc. Deoarece ardeii au nevoie de spațiu, sunt foarte flămânzi și au și mai sete, este recomandabil să alegeți soiuri mici. Cel mai bun moment pentru plantarea ardeilor tineri și a plantelor de ardei iute în patul ridicat este, de asemenea, de la mijlocul până la sfârșitul lunii mai.

Cultivați ardei în patul ridicat de pe balcon

Cultivați-vă propriile căpșuni

pat vertical ridicat, cu economie de spațiu, cu căpșuni

După cum am arătat în acest articol, căpșunile pot fi plantate aproape oriunde. Și dacă construiți o grădină verticală cu căpșuni, nu numai că veți economisi spațiu, dar vă veți bucura și de randamente mai mari. Dacă alegeți să faceți o cultură mixtă, puneți plantele de căpșuni în buzunarele superioare sau chiar în partea de sus a turnului.

Căpșuni în patul ridicat de pe balcon

Grădinărit pe balcon Căpșuni și ierburi în patul vertical ridicat

Pat crescut plantat cu căpșuni de salată verde și pătrunjel

Salatele și căpșunile merg bine într-un pat ridicat

Plantați patul ridicat de balcon cu ierburi

Cultivați ierburi proaspete și salate pe balcon

Cei cărora le place să rafineze fiecare fel de mâncare cu ierburi proaspete pot opta pentru un pat ridicat pe bază de plante pe balcon. Selecția de ierburi culinare și medicinale este destul de mare. Apropo, vă puteți inspira din aceste spirale de plante. La fel ca spirala ierbii, turnul nostru de pat ridicat oferă spațiu de locuit pentru o mare varietate de plante cu nevoi și utilizări diferite. Majoritatea ierburilor pot fi plantate în patul ridicat în orice moment, de la primăvară până la începutul toamnei!

Pat ridicat pe balcon - ce să crească

Cultură mixtă de plante utile și flori prietenoase cu insectele

Grădinărit pe balcon, plantând salate, ierburi și flori în patul ridicat

Pentru o recoltă reușită, cel mai bine este să alegeți un amestec de culturi și flori ornamentale pentru a atrage albinele și insectele în patul ridicat. Albinele au o influență pozitivă asupra randamentului fructelor și a gustului fructelor și legumelor. Puteți afla cum să faceți grădina dvs. de balcon mai atractivă pentru polenizatori în articolul nostru Plante de balcon pentru albine – ce specii sunt potrivite & cum se combină?

Grădinărit pe balcon cu un pat ridicat DIY pentru economisirea spațiului