arhitectură

Zaha Hadid Architecture – 10 mesaje de inspirație pentru viitor

Zaha Hadid Arhitect Proiecte cultură internațională Centru de artă China Changsha Meixihu

Zaha Hadid – una dintre cele mai respectate și lideri mondiali din scena internațională de design și arhitectură a inspirat experți și laici deopotrivă de zeci de ani. Arhitectul britanic și irakianul originar au revoluționat lumea arhitecturii internaționale. Proiectele sale sunt considerate a fi senzații arhitecturale din întreaga lume, create ca urmare a combinației talentului ei enorm, a unui simț acut al designului și al muncii. Zaha Hadid împărtășește ceea ce gândește și simte, ceea ce conduce și continuă. Mesajele care vin prin Arhitectura Zaha Hadid și designul sunt în general aplicabile mai multor domenii ale vieții. Hadid a descoperit o nouă formă de design și am dori să vă prezentăm și să vă prezentăm lumea unuia dintre cei mai buni arhitecți ai timpului nostru.

Virtuoasa arhitectură a viselor Zaha Hadid

Zaha Hadid Star Architect - lider mondial în arhitectură, patrimoniu, arhitectură-ambasade

Zaha s-a născut în Bagdad, Irak în 1950 și a murit la Miami pe 31 martie 2016. În timpul copilăriei sale, această țară din Orientul Mijlociu a fost mult mai liniștită – fără lupte și războaie. Ulterior a urmat o școală religioasă catolică și a învățat franceza de la călugărițe. Tatăl ei era un om de afaceri și om politic bogat la acea vreme și era de presupus că își dorea o formare și o dezvoltare suplimentare. A fost acceptată la Universitatea Americană din Beirut, unde a studiat matematica. După ce Saddam Hussein a venit la putere, familia ei a părăsit țara când a izbucnit războiul cu Iranul. În 1972, Hadid s-a mutat la Londra și a fost înscrisă la Architectural Association School of Architecture, unde a experimentat mai întâi libertatea artistică. În 1977 Hadid a absolvit renumita universitate cu o diplomă. Și-a deschis studioul în 1980, când ideile sale creative erau mult mai solicitate decât proiectele sale. Zaha Hadid avea peste 350 de angajați și a implementat peste 950 de proiecte în 44 de țări. Ea a fost unul dintre arhitecții care și-au lăsat amprenta. Creațiile sale inovatoare se caracterizează prin forme elegante și vaste și așezate în unghiuri drepte. Lui Hadid îi plăcea să fie provocat de limitele arhitecturii. Arhitectura Zaha Hadid este considerat creativ, plin de spirit, oarecum excentric și intens. În căutarea unei estetici vizionare, ea a experimentat în mod constant cu noi concepte de cameră. Nimic nu este static aici – totul se mișcă, totul dansează, curge, vibrează. Modelele sale sunt foarte diverse – de la unbanism la designul produselor, până la designul interior și arhitectura. Structurile uimitoare vorbesc direct cu emoțiile oamenilor.

Zaha Hadid – cel mai bun arhitect contemporan din lume

centru modern de arte spectacol Hadid-Abu Dhabi Design

Centrul de Arte Performante, Abu Dhabi

Arhitectura Zaha Hadid este atât de independent și de expresiv încât stabilește un nou standard pentru proiectele de stabilire a tendințelor. Arhitectul vedetă permite o mare varietate de lumi de stil – de la clasic la modern – să se unească. Jocul abil al efectelor mate și lucioase, realizat de Hadid cu structuri diferite, reflectă zeitgeistul. Limbajul lor de design este spectaculos, orientat spre viitor și imaginativ. În plus, Zaha Hadid este prima și până acum singura femeie câștigătoare a așa-numitului Premiu Nobel pentru Arhitectură – Premiul Pritzker. În 2004 a fost recunoscut cu cel mai mare premiu din lume pentru arhitecți.

Spectaculoasa arhitectură Zaha Hadid creează o nouă percepție spațială

Aeroportul Zurich Kloten Elveția Terminalul aeroportului Arhitectura-Zaha Hadid

Kloten, în Elveția, Cercul de la Aeroportul Zurich

Zaha Hadid era un alt univers. Structurile și obiectele dvs. de design sunt proiectate cu cerințe ridicate de inovație, fascinație, funcționalitate și estetică. Practic, Hadid a pus totul în mișcare. Proporțiile au fost schimbate și desenele tradiționale au fost complet evitate. Nimic nu se repetă în structurile revoluționare și funcționale. Linii dinamice, forme expresive care arată organic și emană calm și dinamism în același timp. Interioarele lor sunt ca niște extensii organice ale exteriorului și au același caracter. Datorită desenelor sale cu perspective oblice excentrice, componente plutitoare și limbaj de design futurist, Hadid este acum cunoscut ca inventatorul post-constructivismului. Mesajele pe care le transmit operele lor de artă sunt simple și ingenioase în același timp. Poftim:

1. “Arhitectura este o condiție prealabilă pentru bunăstarea oamenilor”

Design cameră hotel Puerta-America Madrid Zaha Hadid proiectare iluminat

Zaha credea că oamenii trebuie să se simtă confortabil în incintă. Pe de o parte, arhitectura se referă la crearea de cazare, pe de altă parte, este vorba de a oferi bucurie și plăcere. Hotelul Puerta America din Madrid arată cum Hadid, în cooperare cu alți arhitecți de renume mondial, se joacă cu pricepere în camere.

Camere lichefiate în Hotelul Puerte America

Arhitectură interioară linii curbe Design Hotel Puerta-America-Madrid

2. „Arhitectura aduce provocări”

Muzeul Științei Phaeno construcție Hadid Wolfsburg proiectarea fațadelor deschiderile ferestrelor

Hadid era convins că arhitecții au sarcina ambițioasă de a aduce mai multă emoție și aventură în viața oamenilor. Arhitectul a visat momentul în care oamenii vor îmbrățișa neașteptatul. Zaha și-a pus amprenta pe scena arhitecturală diversă din Germania. Muzeul Științei Phaeno în Wolfsburg este o structură interactivă, numită o operă de artă arhitecturală cu efect hipnotic, care are peste 250 de instalații interactive. Structura masivă și spectaculoasă din beton a rezultat din colaborarea dintre Hadid, Mayer Bährle Architects și Adams Kara Taylor.

Elementelor arhitecturale li se conferă profunzime prin interacțiunea efectelor de lumină

Muzeul de știință Phaeno spectaculos structură clădire din beton iluminare-proiectare-lumină-înscenare

Minuni arhitecturale contemporane ale arhitectului stea

Arhitectură operă modernă de artă-Centrul de Științe Phaeno-Wolfsburg deschideri fațadă-Hadid

3. Zaha Hadid a triumfat cu succes în lumea unui om 

Fabrica BMW de la Leipzig Conceptul de design interior al clădirii cu design central Zaha-Hadid

„Afirmarea ca femeie în arhitectură este încă foarte, foarte dificilă”, a spus arhitectul. „Este încă o lume dominată de bărbați.” Cu toate acestea, conceptele lor impresionante de cameră le-au făcut marea excepție pentru toate celelalte. Clădirea centrală de epocă a atelierelor de producție BMW din Leipzig, construită în 2005, demonstrează că mărci mondiale precum BMW sunt capabili să folosească arhitectura ca instrument de branding. Spațiul este versatil și multidimensional.

Clădirea centrală din uzina BMW de la Leipzig

Zaha Hadid Proiecte Germania Clădire centrală Ateliere de producție BMW Fațada Leipzig

Sediul BMW este o interpretare a spațiului de birouri tradițional. Natura sa fluidă transcende separarea organizațională și spațială tradițională, estompând linia dintre lucrătorii cu guler alb și guler albastru – spațială și psihologică.

4. „Orizonturi noi se deschid când pierzi din vedere pământul”

Muzeul stației de pompieri Vitra-Weil am Rhein Hadid proiectează Germania modernă

Nu este suficient ca arhitecții de astăzi să își implementeze proiectele folosind tehnici de construcție existente. Tipologiile obișnuite de construcție nu mai corespund cercetărilor sale artistice. Pentru a-și realiza proiectele orientate spre viitor, arhitecții trebuie să examineze cu atenție întreaga zonă și să experimenteze.

 Stația de pompieri Vitra din Weil am Rhein

Vitra proiectare stație de pompieri modern Weil-am Rhein muzeu scaun de construcție beton

Parcul de pompieri Vitra, finalizat în 1980 într-o zonă industrială, se distinge prin caracterul său deschis. Forma clădirii reprezintă momentul înghețat înainte ca ceva să explodeze. În zilele noastre oferă cazare pentru muzeul scaunelor.

5. „Unul ar trebui să fie inspirat de frumusețea și perfecțiunea naturii”

Proiectare clădire exterioară modernă Maggie Scotland acoperiș înclinat

Hadid a fost puternic influențată în copilărie de tradiția construcției și de vederea satelor din zonele umede din sudul Irakului. Frumusețea naturii, nisipul și clădirile locale curgeau împreună.

Forme organice care deschid spațiile

Arhitectura Scoția modernă Centrele Maggie Proiecte arhitecturale hadid

Maggie Centers din Fife, Scoția îmbină granița dintre natură și arhitectură. Clădirea, înconjurată de frunziș frumos și de peisajul rural liniștit, adiacent Spitalului Victoria, oferă o atmosferă adăpostită și confortabilă pentru bolnavii de cancer.

Efect grafic cu o dinamică enormă pe orizontală 

Modern Center Pacient Clinic Maggie Centers-Fife Scotland Terasa-Hadid Design

6. “Un cerc cuprinde 360 ​​de grade, de ce ar trebui să rămâi la unul în mod constant?”

Salt de schi Bergisel Panorama Innsbruck Austria Zaha Hadid arhitectură proiect

Gama extinsă de proiecte a lui Zaha Hadid este completată de saltul de schi Bergisel din Innsbruck, Austria, renumit pentru turneul anual „Four Hills” și pentru trecutul său olimpic. Dealul săriturilor de schi din Innsbruck reflectă filosofia spațială a lui Hadid pentru viitor. Turnul de scufundări construit în 2002, pe care s-au doborât deja numeroase recorduri, este descris ca noul reper futurist al orașului Innsbruck. Situl de sărituri cu schiurile este o destinație de călătorie nouă și foarte interesantă și oferă vederi panoramice uluitoare.

Salt de schi Bergisel de Zaha Hadid

Bergisel Schanze, de înaltă performanță, înregistrează salt de schi iluminat turn de observație Austria

Hadid a spus că saltul de schi la Innsbruck reprezintă o performanță de top în ceea ce privește designul și funcționalitatea, este un instrument pentru sporturi de înaltă performanță, caracterizat prin acuratețe și precizie matematică. Dealul mare Bergisel este un ansamblu arhitectural care poate fi privit și admirat din diferite unghiuri.

Celebrul salt de schi din Innsbruck cu Panorama Café

Bergisel Schanze Austria Innsbruck Four Hills Tournament Zaha Hadid design

Zaha Hadid Architecture in Austria 

-Bergisel Innsbruck-Austria Salt de schi Deal-Patru Dealuri TourneeZaha-Hadid

7. „Excentricitatea este un mare plus”

Zaha Hadid Design Millenium Center înscenare artistică cu lumină de noapte

Astăzi există arhitecți de sex feminin mult mai consacrați și respectați, care se bucură de faima internațională ca niciodată. Nu este în niciun caz ușor pentru ei. Uneori dificultățile sunt de neînțeles. Zaha Hadid a fost întotdeauna dispusă. Hadid a întâmpinat întotdeauna rezistență, dar asta a făcut-o să lucreze și mai concentrată. Succesul lor a fost punctul culminant al unei lungi lupte. A crezut că extravaganța ei și nu genul ei au făcut-o să aibă succes. Excentricitatea este întotdeauna o forță motrice. Acest lucru poate fi văzut în proiectarea Centrului Millennium. Pereții și podelele sunt „trase” dintr-un spațiu continuu și transformate într-un spațiu de prosperitate care se gândește.

A 8-a. Zaha Hadid credea în ideea viitorului

zaha Hadid Architecture Terminal Hoenheim-Nord Strasbourg-Elveția acoperiș deschis

Terminalul Hoenheim-Nord din Strasbourg, Elveția, reflectă mișcarea generală a vieții. Mediul în continuă schimbare l-a inspirat pe artist pentru acest concept unic.

Proiectați spații sociale deschise

Hoenheim Nord-Termilan Strasbourg-Elveția arhitectură modernă zaha hadid

9. „Nu ar trebui să te limitezi”

Sala de piscină spațioasă Olympic Aquatic Center din acoperișul valului care curge în Londra

Nu ar trebui să vă limitați la a privi spațiul (sau viața) dintr-un anumit unghi. Ai putea oricând să te serpuiești între ele. Un alt exemplu de mișcare care curge ca principiu de proiectare este Centrul Aquatic Olimpic din Londra, construit pentru Jocurile Olimpice din 2012, puternic influențat de mișcarea apei.

Acoperiș ondulat 

2012 Hadid Projects Pool Pool Design interior Olympic Aquatic Center Londra

10. Arhitectura – un fundal pentru arta modernă

zaha hadid arhitectură artă muzeu-centru arte spectacol Rosenthal Cincinnati

Arta nu trebuie neapărat să fie afișată în mod tradițional. Centrul de Arte Contemporane Rosenthal din Cincinnati, Ohio este primul muzeu conceput de femei din Statele Unite. Clădirea publică prezintă artă contemporană. Zaha Hadid a fost inspirată de dinamismul pietonilor, deoarece clădirea urma să fie construită pe un colț plin de viață al standului interior. „Covorul Urban” este metoda lui Hadid de a integra viața orașului în zidurile muzeului. Holul de la parter este complet vitrat și încurajează pietonii să-l trateze ca pe o piață publică înconjurată de pereți de sticlă. Centrul Rosenthal este încorporat armonios în rețeaua existentă de străzi și clădiri publice.

Creați o nouă comandă în cameră

Center for Modern Art Hadid-Rosenthal Cincinatti-Ohio Architecture

În timp ce conceptul „Urban Carpet” a modelat designul parterului, camerele galeriei au fost concepute ca un puzzle. Hadid a folosit termenul pentru a explica dispunerea complexă a volumelor de beton de dimensiuni diferite. Ideea este simplă: arta contemporană poate lua o varietate de forme și dimensiuni, astfel încât galeriile de artă contemporană trebuie să fie la fel de variate. În plus, Hadid a proiectat camerele galeriei în așa fel încât să difere în mod clar în ceea ce privește lungimea, înălțimea și condițiile de iluminare.

Deliquescent Structures – Nanjing Culture and Conference Centre, China

centru de conferințe China-Ceiling Design-Zaha Hadid-flowing movement

Există un concept de naturalețe urbană în arhitectura centrului de conferințe. Mediul urban al orașului Hexi New, terenurile agricole de-a lungul râului Jangste și peisajul rural de pe insula Juangxinzhou își găsesc expresia în proiectarea clădirii. Proiectul acoperă o suprafață totală de 465.000 m² și include un hotel de 5 stele, clădiri de birouri, facilități de divertisment precum cafenele, baruri, săli de sport, piscine, zone spa etc. Complexul are, de asemenea, un mare centru de convenții cu 2.181 locuri și o sală de concerte cu 505 locuri.

Vidion de Zaha Hadid pentru noul terminal de pasageri, Zagreb, Croația

Terminalul de pasageri Hadid Zagreb Croația Design Zaha Airy

Zaha Hadid Design Studio a conceput un concept uluitor pentru aeroportul Franjo Tudman. Și, deși nu este realizat, doar vizualizările inspiră. Designul se bazează pe forme naturale curgătoare, multă lumină naturală și tehnologii ecologice.

Turnul de birouri Opus din Abu Dhabi

turnuri de birouri opus clădire de afaceri abu dhabi 2013 Zaha Hadid design

Opus este clădirea care nu doarme niciodată. Trăsătura sa distinctivă este golul, chiar în inima clădirii. Opus este privit ca o minune de arhitectură și inginerie. Clădirea este situată în cartierul Burj Khalifa din Dubai și cuprinde un număr mare de apartamente private și un hotel de design din grupul hotelier lider ME din Melia Hotels International.

Nassim Villas, Singapore

vile nissim singapore-proiecte moderne pool-zaha hadid architecture

O combinație de succes de tehnologie avansată și arhitectură orientată spre viitor. Vilele Nassim sunt încorporate armonios în peisajul înconjurător și impresionează prin terasarea interesantă a diferitelor volume de clădiri. Plasticul ranforsat cu fibre și materialul mineral Corian sunt doar câteva dintre materialele de înaltă calitate care sunt utilizate în designul interior.