arhitectură

Templul budist unic pe malul râului din China funcționează ca o lucrare simbolică

Templu budist fațadă de sticlă pereți de beton și tavan curte sala de ceai

Un templu budist pe malul râului din Tangshan, provincia Hebei din China, care impresionează cu o arhitectură interesantă, merită, fără îndoială, atenția noastră. Proiectul a fost finalizat în 2017 în colaborare între Han Wenqiang și Archstudio. Clădirea a fost adaptată naturii înconjurătoare în așa fel încât aproape pare să se îmbine cu ea. Un templu budist care urmează principiile budismului zen în toate privințele a fost conceptul pe care arhitecții au vrut să-l realizeze. Clădirea altarului religios are o profundă valoare simbolică.

intrare subterană a templului budist

Clădirea din beton a fost construită în mijlocul câmpurilor și serelor sub un deal de iarbă. Arhitectura subterană specială, cu curțile deschise și ferestrele de pe tavan, permite naturii înconjurătoare să pătrundă în templu. Structura lui Archstudio a fost creată în mod intenționat subteran pentru a exprima apartenența omului la natură. Întregul plan de etaj a fost conceput în așa fel încât să corespundă elementelor importante pentru budism, și anume pământul, copacii, lumina și apa. Deci proprietatea nu a fost aleasă la întâmplare. Planul de bază al clădirii de 169 de metri pătrați a fost adaptat la arborii venerabili existenți. Un templu budist cu un curs neliniar extraordinar a apărut din efortul de a nu deteriora viața anterioară.

masa din lemn figura Buddha zone diviziune perete arcuit

Dacă te uiți la planul de etaj, îți vin în minte asocierile cu rădăcinile sau ramurile unui copac. Arhitecții au creat o secvență de cinci zone individuale care se îmbină aproape perfect unul în celălalt. „Nimic nu ar trebui să inhibe mișcarea, energia și gândurile” este un principiu budist conform căruia a fost creat planul. Zonele individuale, intrarea, camera de meditație, casa de ceai, zona de lounge și baia funcționează ca un „sistem rădăcină” simbolic.

râu ceai cameră masă pernă scaun natură

Tema arborelui este preluată și în procesarea betonului. Textura impresionantă a pereților și a tavanelor a fost creată folosind cofrajele din beton, care erau compuse din benzi de lemn groase de numai 3 cm. O separare vizuală vizibilă, dar armonioasă, a zonelor interioare și exterioare a fost creată cu ajutorul diferitelor acoperiri de podea. În timp ce podeaua din interior este realizată din teracol gri deschis, zona exterioară este acoperită cu pietricele albe. O cărare îngustă care merge în deal duce la figura albă a lui Buddha. Figura este scăldată în lumina soarelui printr-o deschidere în acoperiș și este poziționată cu fața către apă.

pardoseală din sticlă ceainic teracol gri

fațadă de sticlă zona de intrare pereți din tavan din beton

deal subteran vedere malul râului câmpuri beton lemn

natură interioară masă pe malul râului templu budist

luminatoare pereti beton tavan china

imprejurimi pietricele ciment lemn cadru salon parchet

rugăciune buddha figura beton textură pereți curte plantare

buddha statuie templu cameră de rugăciune pereți de beton

plantarea pietricelelor de curte bambus textura peretelui de beton

curte pietricele podele temple budiste

pietricele curte fațadă cadru din lemn clădire sticlă beton tavan

beton construcție iarbă deal clădire templu budist

deal subteran templu budist fațadă de sticlă exterior

movilă copac sticlă beton templu budist

* un proiect de Archstudio