arhitectură

Construiți ecologic – Materiale de construcție ecologice pentru uz interior

materiale de construcție ecologice-clădire-mușchi-casă-figură ecologică

Ceea ce a fost mult timp tendința în sectorul stilului de viață continuă și în zona de locuit: durabilitatea și construcția rezistentă la viitor sunt din ce în ce mai importante pentru germani. De ceva timp, atunci când construiesc o casă, oamenii nu numai că pun preț pe aspectul modern, ci se gândesc și la ecologie și durabilitate. Materialele de construcție sintetice conțin aditivi chimici dăunători mediului înconjurător, nu pot fi aruncați corespunzător și ar putea fi o cauză a creșterii alergiilor și chiar a cancerului. Conform rezultatelor un amplu studiu din 2015 78 la sută dintre cei chestionați doresc materiale de construcție ecologice care să asigure un mediu de viață sănătos și să nu le afecteze sănătatea. De aceea, materialele naturale de construcție devin din ce în ce mai importante în clădirile noi. Spectrul variază de la panouri de gips-carton pentru lucrări interioare la materiale de izolație naturală și vopsele și lacuri ecologice. În articolul următor am dori să vă oferim o prezentare generală, chiar dacă nu putem acoperi întreaga gamă de materiale de construcție ecologice.

Criterii pentru materiale de construcție ecologice

siluete ecologice-construi-verde-gazon-case-materiale ecologice

Materialele de construcție ecologice sunt evaluate pozitiv în funcție de criterii precum influența mediului, energia și risipa de apă în producție, durata de viață și ciclul de întreținere și conexiunea cu alte materiale de construcție. Ar trebui să aibă un conținut scăzut de poluanți, ușor de reciclat și durabil. Alte aspecte care trebuie luate în considerare pot fi găsite în următoarea listă:

  • consum redus de energie pentru producție și poluare în timpul construcției și întreținerea și îngrijirea ulterioară
  • Evitarea materialelor compozite
  • durată de viață lungă și reparabilitate ușoară
  • Reutilizare după demolare sau cel puțin distrugere cu emisii reduse

Izolație termică ecologică

materiale de construcție ecologice izolație interioară din vată minerală

Având în vedere creșterea constantă a prețurilor la energie, o bună izolare termică joacă un rol din ce în ce mai important, deoarece economisește energie și, prin urmare, bani. La fel ca în cazul materialelor izolatoare, există diverse materiale ecologice de construcție care prezintă avantaje clare față de materialele termoizolante care sunt bogate în substanțe nocive. Materialele de construcție pentru animale și legume, cum ar fi lână de oaie, produse din lemn, cânepă și alge marine, se caracterizează prin densitatea ridicată și capacitatea de stocare a căldurii și sunt perfecte pentru izolare termică și fonică. Fulgii de celuloză și vata minerală sunt în prezent printre cele mai populare materiale izolatoare ecologice.

Materiale de construcție ecologice pentru panouri prelungitoare

materiale-de-construcție-ecologice-panouri-interioare-din-gips-carton

Cu panourile prelungitoare, pereții despărțitori, placarea pereților și a tavanului pot fi ușor create și căldura, sunetul de impact și protecția intimității din cameră pot fi îmbunătățite. Cu toate acestea, deoarece acestea au contact direct sau indirect cu aerul din cameră, trebuie luate în considerare o serie de criterii de sănătate la alegerea lor. Lianții utilizați în plăci aglomerate și plăci OSB pot, de exemplu, să aibă emisii reduse de formaldehidă și izocianați. Gipsul, varul și cimentul sunt în mare parte fără probleme și inofensive pentru sănătate. Este deosebit de ecologic Gips REA de la STEAG, ceea ce este deosebit de avantajos din punct de vedere ecologic deoarece este obținut ca produs rezidual din sistemele de desulfurare a gazelor arse. În construcția interioară, tencuiala din Paris este utilizată sub formă de tencuială din Paris, tencuială sau material de umplutură, gips-carton și plăci din gips-carton.

Aspecte ecologice ale ferestrelor

materiale-de-construcție-ecologice-ferestre-din-lemn-triplu-lemn-natural-de-pin

Există, de asemenea, aspecte ecologice de luat în considerare atunci când vine vorba de ferestre. Substanțele periculoase, cum ar fi clorura de vinil sau ftalații, pot elimina gazele din ferestrele din plastic și, atunci când sunt arse, se formează acizi clorhidrici și dioxine. Motive bune care vorbesc împotriva utilizării PVC-ului în interior. Ferestrele izolate multiple din lemn se confruntă în prezent cu o revigorare, deoarece sunt mult mai ecologice și, cu tratament și îngrijire corecte, se garantează o durată lungă de viață.

Pardoseli ecologice

ecologice-materiale-de-construcție-pardoseli-parchet-scânduri lungi

Este important, în cazul învelitorilor de pardoseală textile, să nu fie tratați cu agenți chimici pentru a proteja împotriva molii și gândaci. Cu toate acestea, un număr mare de pardoseli naturale vă sunt disponibile astăzi. Pardoselile și parchetul sunt încă printre cele mai populare tipuri de pardoseală datorită eleganței lor atemporale, ușurinței de instalare și versatilității în aspect. Pluta este, de asemenea, o alternativă bună pentru pardoseli sănătoase, deoarece este absorbant de sunet, plăcut cald până la picioare și izolant.

Culori ecologice

materiale de construcție ecologice vopsele de perete-verde deschis-role de vopsea

Pentru vopsirea tavanelor și a pereților, ar trebui folosite vopsele și tencuieli care conțin solvenți organici din materii prime vegetale. Iată câteva culori naturale pe care le-ați putea lua în considerare:

Vopsea argiloasă – Este format exclusiv din componente naturale, are o putere de acoperire intensivă și nu conține aditivi dăunători. Pentru periaj, pulberea se amestecă pur și simplu cu apă. În funcție de culoarea dorită, se adaugă pigmenți de culoare corespunzători. Este încă respirabil, reglează umezeala și absoarbe mirosurile.

Vopsea de emulsie cu rășină naturală – Componentele importante ale acestor vopsele de perete versatile sunt rășinile naturale, sărurile de bor, uleiurile vegetale și lianții precum creta și dioxidul de titan. De regulă, vopselele de emulsie cu rășină naturală nu conțin solvenți, pot fi diluate cu apă și sunt lavabile și rezistente la pete..

Vopsea de perete cu silicat – Vopselele cu silicat sunt cu emisii reduse, fără solvenți și sunt printre cele mai durabile vopsele pentru interior și exterior. Datorită componentelor lor minerale, acestea sunt considerate deosebit de ecologice și sunt o alegere populară atunci când vine vorba de materiale durabile pentru interioare. Datorită alcalinității lor naturale, au un efect dezinfectant, nu oferă un teren de reproducere pentru ciuperci și bacteriile reduc riscul creșterii mucegaiului.

materiale-de-construcție-ecologice-tei-vopsea-cu-role-aplică-tavanul

Vopsea de tei împotriva mucegaiului – Vopselele de var pregătite pentru utilizare sunt acum disponibile de la mulți producători de vopsele naturale. Datorită efectului său de reglare și dezinfectare a umezelii, vopseaua de var este potrivită în special pentru încăperile umede. Opacitatea sa relativ scăzută poate fi menționată ca un dezavantaj, motiv pentru care vopselele de var nu pot fi folosite pentru a crea culori puternice.