arhitectură

Clădiri durabile pentru refolosire – noi strategii pentru o mai mare eficiență energetică

Folosiți o fațadă exterioară din structuri perforate și beton pentru clădiri durabile

După închiderea sau renunțarea la clădiri durabile, reutilizarea adaptivă poate fi modalitatea perfectă de a da un nou suflet unei clădiri vechi. Procedând astfel, putem conserva resursele și valoarea istorică. Fie din motive de mediu, disponibilitatea terenurilor sau efortul de a păstra un reper istoric, nenumărate firme de arhitectură din întreaga lume se orientează spre reutilizarea adaptativă pentru a rezolva unele dintre problemele moderne ale mediului construit. Ele dau structurilor vechi o formă nouă, revitalizată.

Ideea pentru clădiri mai durabile

ziduri de piatră ale vechii capele în natură, cu o pajiște și o pădure imense

Premiile și standardele pentru clădirile durabile sunt în mare parte solicitate de organizațiile profesionale de arhitectură. Cu toate acestea, adesea se opresc doar în ziua deschiderii și nu iau în considerare consumul zilnic de energie al unei clădiri. Dacă este puțin probabil ca formatul actual să se schimbe, cum putem regândi modul în care durabilitatea înseamnă astăzi în arhitectură? Primul pas ar putea fi să renunțăm la avantajele arhitecturii dedicate și, în schimb, să ne uităm la clădirile pe care le avem deja.

fața galeriei renwick din arhitectura listată

La prima conferință de la Rio de Janeiro despre mediul global din 1992, trei fapte au devenit clare: pământul s-a încălzit într-adevăr; combustibilii fosili nu mai erau o sursă viabilă de energie; Mediul construit ar trebui să se adapteze la această nouă realitate. Un eseu intitulat „Arhitectura pentru un mediu contingent” a fost, de asemenea, publicat în acel an. În acest sens, se sugerează ca arhitecții să își unească forțele cu naturaliștii și conservaționistii pentru a face față acestei situații.

hol-industrial-mare-cu-modul-de-lemn-si-scari

Conservatorii clădirilor listate au sugerat apoi că profesia încorporează reutilizarea adaptativă a clădirilor istorice în strategiile sale de sustenabilitate. Acest lucru se datorează faptului că refolosirea consumă o astfel de energie irosită în clădirile noi care generează mai puține deșeuri. În primele lor linii directoare, inginerii care au formulat criteriile LEED (difracție electronică cu energie redusă) au ignorat toate clădirile durabile existente. Reutilizarea adaptivă nu era pe radar până de curând. Acest imens punct orb a rămas în profesiile AE, deși nu în rândul conservatorilor din comunitatea globală.

Noi perspective pentru vechile clădiri durabile

podul Brooklyn peste o clădire veche de teatru cu pereți de cărămidă

În 1990, cu sprijinul deplin al membrilor săi, Institutul American de Arhitecți (AIA) și-a înființat Comitetul pentru Mediu (COTE). Cu toate acestea, schimbările climatice au rămas o preocupare secundară pentru majoritatea arhitecților timp de mai bine de un deceniu. Dar membrii AIA au urmat recentul anunț al oamenilor de știință din domeniul climei. Aceasta afirmă că pământul se va încălzi probabil atât de mult, încât nivelul mării va crește și specia va pieri.

interioare cu imagini pe pereți și design durabil

Așa cum a fost anunțat în numărul din noiembrie al revistei oficiale a organizației, membrii AIA au acum o serie de valori care pot fi utilizate pentru a măsura performanța „verde” pentru clădirile durabile. Prețurile pentru clădirile care îndeplinesc aceste standarde sunt echivalate cu criteriile LEED în acest sens. O poveste plină de viață a arătat clar că primele zece premii COTE vor juca un rol important în numerele ulterioare ale revistei.

scara cu sezut si design interior rustic, coloana de otel

Având în vedere acest lucru, merită să îi privim pe acești câștigători ai premiului mai obiectiv decât majoretele plătite de AIA pentru a-și răspândi mesajele. În plus, există motive pentru care principalul grup de advocacy din această industrie devine din ce în ce mai agresiv. Așadar, îndeamnă oficialii guvernamentali să sprijine politicile de infrastructură, energie și durabilitate care vor confrunta direct această criză.

Oportunități de eficiență energetică

Vedere exterioară a planului de etaj și a lucrătorilor din construcții care construiesc și refolosesc materiale

Vestea bună este că unii dintre câștigătorii premiilor au fost proiectați pentru refolosirea adaptivă a clădirilor existente, mai degrabă decât pentru construcția nouă. O școală, o fabrică de bere și un muzeu, de exemplu, se numără printre vechile structuri de construcții cărora li s-a dat o nouă „viață” prin reutilizare sau sisteme modernizate. A fost acordat chiar un premiu pentru o modernizare eficientă din punct de vedere energetic pentru galeria istorică Renwick din Washington. Acestea sunt clădiri victoriene și durabile, cu materiale minunate, dar provocări serioase cu orice modernizare HVAC (încălzire, ventilație, aer condiționat). Liniile de canalizare și încălzirea, ventilarea și aerul condiționat de înaltă tehnologie nu sunt nimic nou, dar pentru o structură istorică acest lucru poate face diferența.

arhitectură cu pereți de beton pentru o galerie cu tablouri mari

Conform tabelelor care au evaluat zece proiecte, sistemele de reutilizare adaptivă ar putea ajuta la economisirea energiei și la promovarea sustenabilității. Cu toate acestea, un caz nedumeritor a fost atelierul Kieran Timberlake din fosta fabrică de bere Ortlieb din Philadelphia. Este un exemplu foarte popular de utilizare a tehnologiei senzorilor pentru a maximiza economiile de energie prin ventilație pasivă. O fotografie a postat mesajul conform căruia clădirile durabile construite și renovate inteligent ar putea face lucruri pe care versiunile vechi, nerenovate nu le-ar putea oferi.

zonă mare de lucru cu piscină cu cip și mai multe birouri într-un singur hol

În anii 1970, tone de aparate de aer condiționat erau singurul mijloc de a-i menține pe utilizatori confortabili. Deci, nimic nu depășește o provocare pentru a înlocui acele setări învechite legate de confortul termic. Acest lucru permite consumatorilor să utilizeze aer răcit cu freon în loc de adiere naturală proaspătă. De asemenea, multe clădiri istorice fac acest lucru destul de eficient fără ventilatoare mecanice, bazându-se pe convecție și folosind jaluzele de acoperiș sau monitoare.

Condiții climatice

clădire de teatru veche renovată cu elemente din lemn și refolosire modernă a acoperișului

Cu toate acestea, nu are rost să supunem personalul ignorant unui experiment care pare nebun din punct de vedere al fizicii din clasa a zecea. Creșterea căldurii sub orice acoperiș de sticlă va face plantele fericite, dar oamenii cresc și temperaturile prin consum constant de energie. Adăugarea multor senzori în spațiu nu promitea nimic care să le spună cercetătorilor că un termometru nu ar putea.

colț de lectură pe scările amenajate pentru vizitatori și mare sală de lectură cu perdele

De fapt, o vară sub soare a fost incomodă pentru personal, deși s-a sperat că deschiderea și închiderea orificiilor de acoperiș vor regla temperatura și umiditatea. Nici pantalonii scurți și tricourile nu au ajutat. După trei ani și sute de sondaje ale angajaților, directorii școlii au recunoscut că sistemul lor de ventilație a eșuat și au instalat aer condiționat la etaj. Un sistem dublu permite ventilarea naturală pe timp moderat, dar nu și în zilele toride de vară. Aparent, constructorii au privit clădirile vechi durabile în același mod în care au privit noile lor modele. Vor să demonstreze că noile tehnologii vor depăși întotdeauna soluțiile dovedite ale proiectanților anteriori.

clădiri publice durabile pentru a reutiliza noi strategii pentru biblioteca de eficiență energetică

De fapt, multe proiecte din primele „Top Ten” au obținut performanțe modeste chiar și conform criteriilor de bază specificate. Clădirile de apartamente, precum casele pasive australiene, sunt goale în multe orașe și necesită soluții inovatoare de reutilizare adaptivă. Câteva clădiri durabile sunt mai bune decât zeci de structuri de clădiri istorice refolosite cu performanțe termice îmbunătățite la ferestre, pereți și acoperișuri? Îmbunătățirile cu tehnologie redusă, cum ar fi grădinile organice și cisternele cu apă de ploaie, au dat o nouă temă pentru programele educaționale.

Soluții inovatoare pentru clădiri durabile

hol renovat și construcție din oțel cu elemente și plante moderne minimaliste

Britanicii au sugerat în 2008 că doar 15% din construcțiile globale ar trebui utilizate pentru proiecte noi înainte de 2050, în timp ce restul ar trebui să fie utilizate pentru reutilizarea și renovarea eficientă din punct de vedere energetic a clădirilor existente. Cu toate acestea, lobby-ul AIA este vag în legătură cu beneficiile acestui tip de durabilitate și ignoră efectele pozitive ale acestor investiții în Europa și Asia..

biserica veche a capelei renovată cu noi ferestre roșii ca loc de vacanță pentru turiștii din SUA

Așa că este timpul ca arhitecții să dezvolte o agendă clară privind infrastructura și reutilizarea. La fel cum întreținătorii ar trebui să se concentreze pe reutilizare, mai degrabă decât să se deranjeze cu simpla lucrare de restaurare, arhitecții ar trebui să acorde atenție adăugărilor și renovărilor, mai degrabă decât să laude mașinile ecologice de înaltă tehnologie. În acest scop, am compilat mai jos o listă cu astfel de proiecte creative și adaptative. Fiecare dintre ele folosește o structură veche pentru a crea o formă revitalizată în felul său.

Turnul de apă Jaegersborg din Copenhaga

turnul de apă jeagersborg din Copenhaga, Danemarca, case recent renovate, studenți

În 2004, Dorte Mandrup Arkitekter ApS a câștigat concursul pentru transformarea turnului de apă Jaegersborg într-o clădire cu destinație mixtă. Clădirea găzduiește acum studenți care locuiesc la etajele superioare. Fiecare unitate are o structură cristalină proeminentă care oferă lumină de zi și vederi suplimentare asupra orașului.

House of Vans din Londra

casa camionetelor se află în stația de cale ferată veche din cărămidă Waterloo din Londra

House of Vans din Londra este situată pe arcurile de cărămidă vechi de 150 de ani ale liniilor de cale ferată care părăsesc gara Waterloo. Este un loc creativ pentru iubitorii de dubă și skateboard. Acesta găzduiește, de asemenea, o galerie de artă, camere creative, o sală de proiecție și un cinematograf live. Există, de asemenea, un loc de muzică, o cafenea, mai multe baruri și un skate park interior din beton pe trei niveluri.

Renovarea clădirilor rezidențiale vechi din Veneția

renovarea clădirilor vechi din Venezia reînnoirea fațadei exterioare a fabricii și a zonelor rezidențiale

Acest proiect se bazează pe structura urbană existentă a insulei venețiene Murano și revitalizează un fost sit industrial cu două noi complexe rezidențiale într-o fabrică dezafectată. Noile complexe rezidențiale cu unități vor fi construite în fabrică, din care părți urmează să fie păstrate. Proiectul pentru unitățile rezidențiale se referă la structura urbană existentă a regiunii.

Reutilizați vechile buncăruri de război

vechi buncăr de război renovat ca stațiune de vacanță care combina pereți rustici din beton cu mobilier din lemn

Ca parte a unei campanii publicitare pentru biroul „Faimos”, arhitecții au transformat un buncăr deteriorat din Olanda într-o casă de vacanță pentru două familii. Acesta este inspirat din „Le Cabanon” de Le Corbusier. Datorită succesului renovării, s-a decis menținerea buncărului permanent deschis pentru cazare. Buncărul pe jumătate îngropat este situat pe terenul Fort Vuren din Olanda, într-o zonă verde. Clădirea era protejată și trebuia abordată cu respect. Comisia olandeză pentru monumente a luat în considerare proiectul și l-a susținut.

Școală profesională de gătit într-un abator antic

renovare-in-arhitectura-pentru-un-abator-vechi-transformat-in-scoala-profesionala-de-gatit

Proiectul presupune transformarea unui vechi abator, construit în secolul al XIX-lea, într-o școală profesională de gătit. În acest exemplu, arhitecții au creat noi clădiri durabile din vechea clădire. În acestea, vechea clădire folosește diverse alte materiale sub un nou acoperiș ceramic, care amintesc de originile clădirii. Medina este un oraș istoric pe dealurile din Cadiz, în Spania. Casele de acolo sunt cunoscute pentru pereții văruiți și acoperișurile ceramice.

Exemplu de clădiri ecologice durabile din SUA

Transformarea vechilor magazine de galanterie din Chicago în clădiri durabile în stil industrial

Pe baza relației dintre design și durabilitate, arhitecții au folosit în acest caz un fost magazin de galanterie de 115 ani. Echipa a creat peste 10.000 de metri pătrați de spații comerciale mixte utilizând tehnologii durabile, cum ar fi un acoperiș verde și un sistem de colectare a apei de ploaie. Panourile solare și puțurile geotermale fac parte, de asemenea, din proiect.