Amenajarea teritoriului

Proiectarea unei grădini fără gazon – 20 de idei și alternative la gazonele verzi

Grădină fără zonă de relaxare cu pietriș din piatră de gazon

Până acum câțiva ani, peluza era una dintre cele mai importante părți ale propriei grădini. De aceea, un design de grădină fără gazon este încă pur și simplu de neimaginat pentru mulți oameni de astăzi. Cum ar arăta o grădină fără gazon? Ar trebui să vă lipsiți complet de verde în acest caz? Care sunt alternativele la o peluză spațioasă? Dezvăluim răspunsurile la aceste întrebări și la alte întrebări în articol!

design-gradina-gazon-alternative-sfaturi

Un gazon din propria zonă în aer liber arată frumos numai dacă este îngrijit corespunzător și adecvat. Gazonul necesită de obicei multă întreținere. Ar trebui să fie tuns constant, fertilizat și udat pentru a arăta bine. Această terapie intensivă necesită mult timp și efort și pur și simplu nu merită pentru mulți grădinari hobby. În cele din urmă, munca este adesea mai mult decât beneficiul. Prin urmare, în designul modern al grădinii, gazonul este din ce în ce mai scăzut și spațiul disponibil este transformat. În cele ce urmează am dori să prezentăm cele mai bune alternative la peluzele convenționale pe care le puteți folosi ca inspirație pentru propriul design de grădină.

Grădină fără gazon – o privire de ansamblu asupra alternativelor

gradina-mica-fara-gazon-idei-terasa

Deoarece lamele tăiate de iarbă nu mai joacă un rol major în proiectarea modernă a grădinilor, le puteți înlocui cu alte elemente de proiectare a grădinii. Pentru a găsi alternativa corectă, ar trebui să vă gândiți mai întâi la modul în care ați dori să fie grădina. Dacă doriți o grădină de legume, un loc de joacă pentru copii sau o oază confortabilă de relaxare, atunci ar trebui să vă adaptați decizia în consecință. În acest caz, dimensiunea grădinii joacă, de asemenea, un rol important.

grădină-design-fără-gazon-terasă-piatră naturală

Grădinile mici au oricum puțin spațiu, așa că, în acest caz, puteți renunța complet la gazon și puteți utiliza mai bine spațiul mic. Grădina îngustă a casei terasate acoperă adesea doar câțiva metri pătrați, care pot fi proiectate în funcție de propriile nevoi. Pentru o grădină atât de mică, se recomandă un design de grădină fără peluză, deoarece acest lucru creează spațiu pentru o terasă, o apă mică sau paturi de flori mici.

grădină mare-fără-gazon-piscină-pat de flori-grădină

Deși grădinile mai mari oferă mult mai mult spațiu, ele pot fi proiectate și fără gazon. Cu toate acestea, acest lucru necesită o bună planificare și o idee clară despre propria zonă de grădină. Grădina mare permite multă libertate de proiectare și puteți transforma spațiul disponibil în propria oază.

Terasa sau curtea ca alternativă la gazon

gradina-fara-gazon-semineu-banca de gradina

Terasa este o alternativă populară pentru grădina fără gazon, deoarece devine punctul focal al grădinii. O grădină pe terasă poate fi proiectată ca un living în aer liber și combină astfel confortul casei cu prospețimea naturii. Cu scaune confortabile, protecție solară și câteva jardiniere pe margine, terasa poate fi transformată într-un loc confortabil pentru relaxare. Dacă spațiul disponibil vă permite, puteți crea o zonă de grătar, șemineu sau bucătărie în aer liber pe terasă și grătiți cu prietenii și familia vara și când vremea este frumoasă.

gradina-fara-gazon-lemn-punte-mobilier-plante

Terasele sunt de obicei așezate fie cu plăci de piatră naturală, fie cu o punte de lemn. Pentru ca această zonă să nu pară rece, ar trebui să fie mobilată cu mobilierul potrivit. Cu mobilier de grădină confortabil, grădina are o notă familiară, care vă invită să zăboviți. Se recomandă mobilierul din ratan sau alt material rezistent la intemperii, care este potrivit pentru utilizare în exterior. Imaginea de ansamblu de pe terasă este completată cu accesoriile potrivite, cum ar fi perne și covoare de exterior.

grădină-design-fără-gazon-idee-șemineu

Grădinile mici fără gazon pot fi proiectate în continuare ca o curte. Curtea răspândește un sentiment de siguranță și oferă intimitate din partea vecinilor. Dacă doriți o grădină fără gazon, o puteți transforma într-o curte interioară și o puteți acoperi cu pietriș sau așchii, de exemplu. Pietrele de pavaj și pietrele naturale oferă o decizie la fel de frumoasă și pot fi perfect combinate cu paturi de flori mici și pietre de plante.

gradina-mica-fara-gazon-mobilier-terasa

Cu o curte interioară pavată, chiar și cea mai mică grădină poate fi confortabilă fără gazon. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să găsești mobilierul potrivit care să se potrivească stilului grădinii. Apoi, aveți nevoie de câteva plante și flori în ghivece pentru a împrospăta atmosfera. Cu o copertină sau o mică pergolă, puteți oferi o protecție fiabilă împotriva soarelui și a intimității și puteți da zonei flerul popular mediteranean..

grădină-fără-gazon-pietriș-scări din lemn

Dacă grădina este așezată fără gazon, dar cu pietre și pietricele, necesită mult mai puțină întreținere. O astfel de grădină ușor de întreținut este visul fiecărui proprietar de grădină urbană și poate face față oricărui climat, sol și locație. Designul de grădină ca acesta este deosebit de popular în acest moment și vorbește pentru stilul minimalist popular.

Concentrați-vă pe apă pentru grădina fără gazon

grădină-mică-fără-gazon-nuferi

Dacă aveți o grădină medie sau mare, atunci ar trebui să luați în considerare cu siguranță apa pentru zona în aer liber. Un mic iaz de grădină, ape grozave sau un pârâu îngust creează un sentiment natural și invită natura în grădina ta. În acest fel, gazonul poate fi înlocuit cu succes cu un alt element natural. Apa are un efect special asupra întregii zone exterioare și poate fi utilizată în multe forme diferite.

grădină-fără-peluză-lemn-punte-înot-iaz

Dacă doriți să integrați apa în propria zonă de grădină, puteți face acest lucru într-o varietate de moduri. În grădina ceva mai mare, un iaz de grădină poate fi creat și plantat în consecință, astfel încât un sentiment natural să predomine în zona în aer liber. Dacă doriți, puteți proiecta iazul de grădină ca un iaz de înot și puteți înota în propria grădină vara.

grădină-fără-gazon-piscină-punte-din-lemn-dale-de-piatră

O piscină este fără îndoială una dintre cele mai bune alternative la iarbă. Fie că este pavată sau cu o punte din lemn, piscina din grădină este mult mai utilă decât peluza verde. Cu câteva șezlonguri, umbrele și ghivece, zona piscinei devine un punct culminant absolut al proprietății dvs. Ca un adevărat lux, această variantă are și un preț corespunzător. Piscina din grădină este o investiție excelentă pe care trebuie să o gândiți cu atenție.

gradina-mica-fara-plante-de-gazon

Chiar dacă nu există suficient spațiu pentru un iaz sau piscină, nu ar trebui să fii fără apă. O mică grădină fără gazon va beneficia cu siguranță de unele caracteristici ale apei care au un efect pozitiv asupra atmosferei din zona exterioară. Chiar și o fântână mică poate face apel la toate simțurile și poate crea o atmosferă bună. În combinație cu plante frumoase și mobilier de grădină fermecător, imaginea generală din grădină fără peluză este completată.

Plante pentru grădină fără gazon

gradina-fara-gazon-terasa-pat-mulci

Gazonul bine îngrijit nu este singura opțiune pentru o oază verde în propria grădină. Puteți crea o zonă de grădină aproape naturală, cu o zonă de arbust frumos plantată în loc de gazon. În acest caz, iarba este înlocuită de paturi verzi și colorate, care creează un joc reușit de culori pe terasă sau în curte.

grădină-fără-gazon-idei-sfaturi-design de grădină

Pentru o grădină fără gazon, câteva paturi verzi și copaci mici sunt cea mai bună alternativă la un fir de iarbă. Puteți combina plantele perene cu plante cu flori, care oferă accente colorate primăvara și vara. Cu toate acestea, unele plante necesită o întreținere mai complexă și, prin urmare, sunt destul de improprii pentru grădinile urbane. Dacă sunteți în căutarea unei alternative foarte ușor de întreținut pentru peluze, dar care să nu elimine complet verdele din grădină, atunci ar trebui să luați în considerare plante perene rezistente. Atunci când alegeți, acordați atenție soiurilor ușor de întreținut care nu necesită prea multă îngrijire.

grădină-fără-gazon-cultivate-legume-paturi-crescute

Dacă doriți cu adevărat să obțineți un mare beneficiu din grădină, o puteți planta cu fructe și legume. În funcție de climă, pot fi cultivate diferite tipuri de legume în diferite zone, care cu siguranță au un gust mai bun decât cele de la supermarket. Dacă spațiul disponibil este suficient, atunci puteți lua în considerare cultivarea legumelor pentru grădină fără gazon.

Dacă îți place aspectul unui gazon, dar nu ai suficient timp să ai grijă de el, poți crea în schimb o pajiște colorată. O suprafață mare sau doar o mică fâșie poate fi lăsată ca o pajiște și plantată cu soiuri, cum ar fi loosestrife. Cu o astfel de grădină de pajiște nu aveți probleme cu buruienile și cosirea este necesară doar din când în când. Efortul de întreținere este, prin urmare, mult mai mic decât în ​​cazul gazonului, dar rezultatul este din nou o zonă verde în zona exterioară.

Idei neobișnuite pentru un design de grădină fără peluză

gradina-mica-fara-gazon-gradina-japoneza

Dacă sunteți în căutarea unor idei grozave pentru amenajarea teritoriului fără gazon, atunci puteți găsi inspirație în grădinile japoneze. O grădină japoneză nu are nevoie de un gazon pentru a arăta natural și relaxant. Traseele de pietriș și zonele de nisip oferă o structură de bază și, prin urmare, sunt cele mai importante elemente de design pentru acest stil. Stâncile cu mușchi, un iaz koi cu pești decorativi și plante în formă precum bonsaiul și iarba sunt alternative excelente la peluze. Elemente decorative precum felinare și figuri de grădină completează atmosfera din Orientul Îndepărtat și creează o adevărată oază de calm în propria grădină fără gazon.

proiectare-grădină-fără-pietre-de-gazon-mulci

La fel ca pietrișul, mulciul din scoarță poate fi folosit perfect în scopuri decorative în grădină. Pe de o parte, buruienile sunt suprimate, iar plantarea este mult mai ușoară. Mulciul este, de asemenea, perfect pentru proiectarea căilor de grădină, care joacă un rol major în proiectarea modernă a gazonului.

proiectare-gradina-fara-gazon-nisip-vara

Nisipul este o alternativă neobișnuită pentru grădina fără peluză. Cu nisip în loc de peluze, se creează o adevărată senzație de vacanță în zona în aer liber, ideală pentru lunile de vară. Plaja este adusă acasă cu mobilier, accesorii și plante potrivite. Acest design neobișnuit de grădină fără gazon este recomandat în special familiilor cu copii, deoarece în acest caz zona în aer liber este perfectă ca loc de joacă pentru cei mici.