alimentatie sanatoasa

De ce cartofii au un indice glicemic mai mare decât zahărul?

Știați că cartofii au un indice glicemic (IG) relativ ridicat? IG indică măsura în care anumite alimente determină creșterea nivelului de zahăr din sânge. Fiecare varietate de cartofi are o valoare de indice diferită, dar pentru majoritate este între 80 și 90.

De ce crește cartofii zahărul din sânge

Cartofii au un indice glicemic ridicat

Cartofii sunt un aliment de bază și apar în multe feluri de mâncare germane. Dar persoanele care își urmăresc zahărul din sânge ar trebui să le mănânce cu măsură, deoarece cartofii, precum alimentele care conțin zahăr, au o valoare GI foarte mare. De ce este asta? Motivul este destul de simplu: amidonul din cartofi se transformă în zahăr în corpul nostru.

Amidonul din cartofi

Amidonul din cartofi are un efect negativ asupra zahărului din sânge

Prea des, glucoza este asociată cu dulceața. Cartofii albi nu sunt în general considerați că sunt dulci. Cu toate acestea, cartofii conțin aproape exclusiv amidon, iar amidonul este alcătuit din lanțuri lungi de molecule de glucoză.

Deoarece amidonul din cartofi este digerat rapid, indicele glicemic al cartofilor poate fi aproape la fel de mare ca cel al glucozei numai. Indicele glicemic al glucozei este de 100 de puncte, în timp ce IG al cartofilor variază de obicei între 80 și 90. Cu toate acestea, cartofii au o valoare GI mai mare decât zahărul de masă. Cum este posibil?

O moleculă de zaharoză este formată dintr-o proporție de glucoză și fructoză

Zaharoza pură (zahărul de masă) are un IG de 65 până la 70. O moleculă de zaharoză este formată dintr-o proporție de glucoză (zahăr din struguri sau dextroză) și fructoză (zahăr din fructe). Fructoza este procesată diferit în organism decât glucoza și nu afectează la fel de mult glicemia.

Când considerați că 30 de grame de carbohidrați din cartofi conțin de două ori mai multă glucoză decât zahărul, este logic doar că acestea ar avea un impact mai mare asupra nivelului de zahăr din sânge decât zahărul de masă.

Cu toate acestea, nu toți cartofii sunt creați egali și există modalități de a reduce efectele lor asupra zahărului din sânge. Vă puteți bucura în continuare din când în când de cartofi, dar cu măsură.

Factori care influențează IG al cartofilor

Factori care influențează IG al cartofilor

diversitate

Există multe varietăți de cartofi și ar fi incorect să spunem că fiecare cartof are un indice glicemic de 80 sau 90. De fapt, cercetătorii au descoperit că indicele glicemic nu poate ajunge decât la 53 pentru unele soiuri de cartofi.

Într-un studiu, cercetătorii au testat șapte soiuri de cartofi: Russet Burbank, Mayflower, Nicola, Bintje, Carisma, Desiree și Virginia Rose. Au descoperit că cartoful Carisma avea un IG de 53, făcându-l singurul din grup care a fost clasificat ca un soi cu IG scăzut. Cu 69 GI, Nicola a intrat în categoria GI mediu. Cartofii din varietatea Russet Burbank, care sunt foarte populari, s-au clasat pe locul cel mai înalt cu 82 GI.

Diferitele tipuri de cartofi au un indice glicemic diferit

În general, indicele geografic al cartofilor poate varia de la 53 la 111, cartofii albi fiind, de obicei, mai mici în index. Nerespectarea cartofilor poate reduce efectul asupra nivelului de glucoză. Adesea, cartoful dulce este evaluat cu o valoare GI de aproximativ 40.

Metoda de gătit

Mănâncă cartofi copți cu condimente ca garnitură

Modul în care vă pregătiți cartofii, inclusiv metoda de gătit și ingredientele adăugate, poate avea un impact asupra efectelor glicemice. Un studiu publicat de Journal of the American Dietetic Association a analizat modul în care diferite metode de gătit afectează răspunsul la glucoză al cartofilor.

Cercetătorii au descoperit că felul în care sunt gătite cartofii joacă un rol important. Ei i-au sfătuit pe consumatori să gătească în prealabil cartofii și să-i mănânce rece sau încălzit dacă doresc să minimizeze efectele glicemice.

Un piure de cartofi instant gata preparat și cartofi roșii fierți au generat cel mai mare răspuns glicemic. Cartofii prăjiți au prezentat un răspuns glicemic ușor mai scăzut.

Ar trebui să mănânci mai puțini cartofi?

cartof nicola glicemic index scăzut

Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când decideți dacă să includeți sau nu cartofii în dieta dvs. cu IG scăzut.

Diferite persoane au răspunsuri glicemice diferite la alimente diferite. Cel mai important factor este modul în care propriul corp reacționează la cartofi. Puteți obține aceste informații cu ajutorul unui glucometru. Acest lucru este important mai ales dacă corpul dumneavoastră nu procesează zahărul în mod optim sau ați fost diagnosticat cu prediabet. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu sunt unice pentru diabetici și pot provoca probleme grave.

Depinde de mărimea porției

O porție de cartofi este în jur de 150 de grame sau un cartof de dimensiunea unui pumn

Cartofii oferă organismului valori nutritive importante. O porție de cartofi este de aproximativ 150 de grame. Sarcina glicemică (sau răspunsul glicemic) depinde de cât consumați din ea și de ce alte alimente consumați cu cartofii. De cele mai multe ori, cartofii sunt consumați ca garnitură la felul principal, ceea ce schimbă efectele asupra zahărului din sânge.

De exemplu, ar trebui să mănânci carne cu un cartof mic și o salată pentru a menține masa echilibrată. Celelalte alimente pot reduce efectul cartofilor asupra glucozei.

Același lucru este valabil și pentru alimentele cu IG scăzut, cum ar fi fasolea și multe legume. Combinarea cartofilor cu o mulțime de grăsimi sănătoase, proteine ​​sau fibre va reduce, de asemenea, efectele glucozei.

Consumul de cartofi ca garnitură va împiedica creșterea zahărului din sânge

Concluzie

Deoarece cartofii pot avea un conținut ridicat de glucoză, gândiți-vă la ce puteți face pentru ao reduce. Dacă doriți să mâncați cartofi, alegeți o varietate de cartofi cu un IG mai scăzut, mâncați porții mai mici și combinați cartofii cu alimente care contracarează glucoza. Cel mai important, fii cu ochii pe zahărul din sânge și vezi cum te afectează personal aceste schimbări.

Nivelul de cartofi și zahăr din sânge - este importantă o dietă echilibrată