alimentatie sanatoasa

Ce este o friteuză Airfryer? Avantajele și dezavantajele dvs. și sfaturi pentru cumpărare

Airfryer friteuză pro și contra și sfaturi cu privire la cumpărare

Mâncarea prăjită este deosebit de populară. Cu toate acestea, se știe că alimentele prăjite în ulei nu sunt neapărat sănătoase și, prin urmare, ar trebui preparate în acest mod cât mai rar posibil. Pentru toți cei care nu pot rezista mâncării prăjite, au fost inventate așa-numitele frigidere sau friteuzele cu aer cald în limba engleză. Pe măsură ce aceste dispozitive devin mai populare, cei care nu le-au încercat se întreabă în mod natural despre ce este vorba. Cum funcționează friteuza cu aer cald, care sunt avantajele și dezavantajele acesteia și este cu adevărat comparabilă cu friteuza clasică? Am dori să vă răspundem la toate aceste întrebări în acest articol, pentru a vă fi mai ușor să decideți dacă ar trebui să obțineți un astfel de dispozitiv. De asemenea, am adunat câteva dintre cele mai populare modele de friteuză Airfryer pe care să le luați în considerare.

Ce este o friteuză Airfryer?

Prajiti cartofii prajiti crocanti in friteuza Airfryer

La prima vedere, friteuza Airfryer nu pare a fi diferită de cea obișnuită. Mărimea este identică și există și un coș în care sunt plasate produsele. Dar numele sugerează deja principiul pe care funcționează friteuzele cu aer cald. În loc de ulei, aerul fierbinte este folosit pentru a pregăti mâncarea. În principiu, Airfryer poate fi comparat cu un cuptor cu funcție de convecție, doar că este o versiune mini pe care o poți lua chiar și cu tine în vacanță sau la prieteni. Funcția de aer cald este combinată cu o funcție de grătar. Combinația ambelor alcătuiește dispozitivul!

Căldura este generată în friteuza Airfryer cu ajutorul încălzitoarelor cu inel. Ventilatoarele mici distribuie apoi aerul fierbinte uniform în dispozitiv, ceea ce înseamnă că mâncarea pe care o conține este gătită uniform din toate părțile. Acesta este și obiectivul cu friteuzele clasice, doar că uleiul gras este folosit acolo, care la rândul său este absorbit de alimente și apoi consumat de noi.

Avantajele și dezavantajele friteuzei Airfryer

Airfryer este perfect pentru persoanele singure și familiile numeroase

Acum, fără îndoială, se pare că o friteuză Airfryer este alegerea perfectă atunci când vine vorba de pregătirea meselor sănătoase. Într-adevăr, avantajele depășesc în mod clar dezavantajele. Pentru ca și dumneavoastră să aveți o comparație și să vă puteți forma propria opinie, am rezumat mai jos avantajele și dezavantajele:

Avantaje:

 • Deoarece friteuza funcționează fără ulei sau necesită doar o cantitate minimă, este, desigur, și alternativa mai sănătoasă la mâncarea prăjită. Acest lucru poate fi, de asemenea, citat ca principalul motiv al popularității lor. Mai mult, trebuie menționat că, datorită gătitului ușor, se pierd mult mai puține vitamine și acizi grași importanți. Astfel, puteți mânca sănătos cu o friteuză Airfryer și vă puteți bucura în continuare de gustările preferate.
 • Spre deosebire de cuptor, timpul de preparare este foarte scurt. Motivul pentru aceasta este că mâncarea este gătită într-o cameră mai mică și, prin urmare, trebuie încălzit mai puțin aer.
 • Punctul menționat mai sus are, de asemenea, un alt avantaj: un timp de pregătire mai scurt duce, de asemenea, în mod natural, la o funcție de economisire a energiei. Ce se poate pregăti în mai puțin timp consumă, de asemenea, mai puțină energie. În plus, friteuzele cu aer cald sunt de obicei dispozitive de economisire a energiei în sine.
 • Un alt mare avantaj este siguranța, care este deosebit de importantă dacă aveți copii. Nu există riscul scurgerii de ulei fierbinte dacă dispozitivul se răstoarnă și se evită arsurile.
 • Deoarece nu se folosește ulei, curățarea este mult mai ușoară decât cu o friteuză clasică. În primul rând, nu trebuie să eliminați uleiul. Pe de altă parte, piesele individuale sunt de obicei potrivite și pentru mașina de spălat vase, ceea ce economisește nu numai timp, ci și apă. Și dacă friteuza de aer nu poate fi îndepărtată pentru mașina de spălat vase, atunci este complet suficientă dacă curățați Airfryer cu hârtie simplă de bucătărie.

Se prăjește inelele de ceapă în friteuza de aer pentru petreceri

 • Un dezavantaj major al friteuzei clasice este că răspândește un miros neplăcut de prăjit în jurul camerei, ceea ce duce adesea la utilizarea sa în aer liber. Nu este cazul cu friteuza Airfryer, așa că o puteți folosi în bucătărie fără probleme.
 • Gustul mâncării pe care îl prăjești nu se modifică, în timp ce folosirea unei cantități mari de ulei care este absorbit de mâncare schimbă nu numai gustul, ci și culoarea alimentelor. Vă puteți bucura de legume, carne și alte lucruri chiar mai bine cu o friteuză cu aer cald.
 • Diversitate este un alt cuvânt cheie. Dacă credeți că puteți prăji doar în friteuza Airfryer ce puteți folosi într-o friteuză normală, vă înșelați. Datorită unei game largi de accesorii, puteți coace și brioșe, pâine sau prăjituri și chiar pizza, de exemplu. Există chiar și gratinele și tocanele populare. Un dispozitiv cu adevărat versatil care vă poate ușura viața de zi cu zi!
 • De asemenea, puteți găti diferite tipuri de alimente în același timp dacă alegeți o friteuză mai mare Airfryer. Acest lucru funcționează datorită mai multor niveluri.
 • Există multe cărți de bucate și rețete online care se potrivesc fiecărui model, astfel încât să puteți încerca cu ușurință o mare varietate de feluri de mâncare și produse de patiserie și să vă bucurați de o dietă variată în acest fel.

Consumați legume și carne sănătoase cu friteuza Airfryer

Dezavantaj:

 • Cei cărora le place crocantul trebuie să fie dezamăgiți. Deoarece cea mai mare parte cartofi prăjiți și co. În friteuza Airfryer nu sunt la fel de crocante ca în varianta clasică cu ulei.
 • Există riscul ca alimentele să se usuce în timpul gătitului din cauza lipsei de ulei și a aerului care circulă. Deci, unele produse nu sunt la fel de suculente ca în clasica friteuză. Adăugând o cantitate mică de grăsime, puteți preveni sau cel puțin reduce această problemă.
 • Faptul că friteuza este gata de utilizare mai repede decât un cuptor datorită dimensiunii sale compacte (deoarece trebuie încălzit un spațiu mai mic), timpul de preparare pare a fi mai scurt decât la friteuza normală. Faptul este că timpul real de gătit este mult mai lung decât atunci când mâncarea este prăjită în ulei. Cu toate acestea, acest lucru nu modifică proprietățile de economisire a energiei ale friteuzei Airfryer.

Accesorii pentru uscător de aer

Pregătiți pizza cu aluat în friteuza Airfryer

Există, de obicei, accesorii pentru friteuza care sunt incluse în ambalaj. După cum am menționat deja, aceste accesorii sunt utilizate pentru a pregăti o mare varietate de feluri de mâncare și gustări care nu pot fi preparate într-o friteuză convențională. Acest lucru arată din nou că friteuza de aer este foarte asemănătoare cu un cuptor în format mini. Accesoriile care nu sunt incluse în achiziție pot fi cumpărate de obicei ulterior. Iată câteva idei utile:

Inserturi pentru friteuza Airfryer

coaceți brioșele de ciocolată cu zmeură cu friteuza

Acestea sunt exact accesoriile de care aveți nevoie pentru a putea pregăti alte feluri de mâncare decât cartofii prăjiți. Cu diverse inserții, de exemplu, carnea și peștele pot fi la grătar sau prăjite sau se poate coace o prăjitură. Iată o selecție de inserții pe care le puteți cumpăra în plus dacă nu sunt incluse în achiziționarea friteuzei Airfryer:

Tigaie de copt și uscător de aer – Aveți nevoie de această inserție dacă doriți să coaceți brioșe, prăjituri sau alt aluat moale sau să pregătiți caserole. Legumele prajite la tigaie sau chiar omletele și ouăle prăjite se prepară rapid și ușor în ea. Există, de asemenea, un coș de pâine pentru coacerea pâinii.

Coș de gătit – Coșul de gătit este destinat alimentelor mai sensibile. De asemenea, gătește cartofi prăjiți deosebit de bine. Coșul de gătit se rotește pe parcursul întregului timp de gătit în friteuza Airfryer, care, pe lângă aerul care circulă, garantează o prăjire uniformă.

Cușcă pentru fripturi – Cușca pentru fripturi, care este potrivită pentru carne și pește, este, de asemenea, destinată înregistrării rotației.

Accesorii pentru placa cu grătar de la Philips cu găuri

Tigaie pentru grătar cu aer condiționat – După cum sugerează și numele, o inserție pentru tigaie pentru grătar este utilizată pentru a frige carne, pește și legume. Diferența față de coșul deja inclus este că inserția are de obicei o suprafață mai mare și, prin urmare, poate conține o cantitate mai mare de produse (de exemplu, un pește întreg în loc să fie tăiat în bucăți pentru coș). Acesta este cazul cu friteuza Philips Airfryer XL, printre altele. Tigaia pentru grătar pentru acest model este, de asemenea, echipată cu găuri, care nu numai că permit grăsimea să se scurgă, ci și să scurteze timpul de gătit.

Protecție împotriva stropirii cu uscător de aer – Acest lucru ar trebui să protejeze împotriva stropilor neplăcute care cauzează alimente grase și sunt deosebit de enervante atunci când bobina de încălzire este deasupra, deoarece tocmai acest lucru este stropit, ceea ce este, desigur, cu atât mai dificil de curățat după aceea. Mai ales când aceste depozite se acumulează tot mai mult în spatele spiralei în timp. În plus, apar mirosuri și nu de puține ori fum, care poate fi similar cu o friteuză clasică. Prin urmare, este recomandat în special protecția împotriva stropirii pentru friteuza Airfryer.

Friteuza cu aer cald cu brat agitator – Un braț de amestecare în friteuza Airfryer vă face și mai ușor să pregătiți cartofi prăjiți și alte alimente. Sarcina sa este de a întoarce și amesteca alimentele în mod regulat și automat, astfel încât să fiți cruțați de acest lucru și mâncarea să se rumenească uniform.

Mânerele cool touch – Aceste accesorii practice nu sunt disponibile pentru toate modelele. Acestea sunt mânere cu ajutorul cărora puteți îndepărta cu ușurință inserțiile fierbinți fără a vă arde.

Cumpărați o friteuză cu aer cald

Citiți recenziile și comparați caracteristicile înainte de a cumpăra

Dacă ați decis să cumpărați o friteuză de aer cald Airfryer, vă confruntați cu următoarea problemă. Care ar trebui să fie? Cu toate numeroasele modele cu prețuri diferite, selecția este destul de mare și este greu de luat o decizie. Cu toate acestea, vă puteți face alegerea puțin mai ușoară cu ajutorul următoarelor sfaturi. Ce model este cel mai potrivit depinde de diferiți factori, inclusiv de ceea ce doriți să utilizați friteuza Airfryer în cea mai mare parte. De asemenea, rețineți că modelele scumpe nu sunt neapărat mai bune. După ce ați observat aceste puncte, nu mai rămâne decât să găsiți un model într-un interval de preț adecvat.

Pentru câte persoane va fi folosită friteuza Airfryer??

Dimensiunea friteuzei cu aer joacă un rol crucial. Există friteuze de 1 litru, dar există și cele cu o capacitate de 9 litri. Deci, este clar că o friteuză Airfryer mai mică nu vă va ajuta la nimic dacă sunteți o familie de 5 persoane. La urma urmei, doriți să pregătiți vasele în cantități suficiente prima dată și să nu trebuiască să porniți aparatul de mai multe ori. Chiar dacă aveți adesea vizitatori mari, o capacitate mare este alegerea mai bună.

Dacă locuiți singur și doriți să utilizați dispozitivul ca o singură persoană, este suficientă una mică. De exemplu, o friteuză de aer cald de la Philips și mai ales Philips Airfryer HD9220 cu o capacitate de 800 de grame sunt potrivite. Pentru mai multe persoane, este recomandat deseori aparatul de aer condiționat Philips HD 9240, care poate găzdui chiar și un pui întreg.

friteuza cu aer cald este ideala pentru vegetarieni si vegani

Accesorii practice și curățare ușoară

Asigurați-vă că friteuza Airfryer poate fi dezmembrată în părți individuale și spălată în mașina de spălat vase. Acest lucru face curățarea mult mai ușoară. De asemenea, aruncați o privire la accesorii. Există mize suficiente pentru nevoile dumneavoastră? Dacă nu, verificați ce este disponibil pentru re-cumpărare pentru modelul selectat. Nu că doriți să utilizați friteuza de aer în principal pentru coacere și dintr-o dată nu puteți găsi o utilizare adecvată pentru modelul dvs..

Extra extra

Unele friteuze au, de asemenea, o fereastră de vizionare practică. Acest lucru se dovedește a fi un avantaj, mai ales dacă pregătiți cantități mari. Puteți vedea dintr-o privire dacă alimentele dvs. sunt deja gata și nu trebuie să deschideți în permanență dispozitivul în acest scop, prin care se pierde valorosul aer încălzit. Stropirile sunt, de asemenea, evitate cu o fereastră de vizionare.

Friteuza cu aer in comparatie

Philips Airfryer în diferite dimensiuni Sfaturi și comparație

Desigur, fiecare producător încearcă să-și prezinte toate modelele din partea lor cea mai bună, astfel încât laudele lor nu pot fi neapărat de încredere. Deci, este mai bine să citiți recenziile clienților. La Amazon, de exemplu, puteți găsi de obicei o listă de recenzii pentru fiecare produs, în care clienții enumeră avantaje și dezavantaje pentru a economisi viitoarele cumpărături dureri de cap. Așadar, după ce ați decis un model, citiți recenziile pentru friteuza respectivă. Există, de asemenea, o mulțime de Airfryers care pot fi găsite online în test, în care mai multe modele în diferite categorii de prețuri sunt comparate între ele pentru a oferi o listă clară de avantaje și dezavantaje și pentru a face alegerea mai ușoară.

Printre altele, Airfryer de la Tefal, dar și friteuza de aer cald de la Philips și friteuza Power Air Fryer, dar asta nu înseamnă că toate celelalte mărci trebuie să fie rele. După cum am spus, depinde de nevoile tale. Faceți-vă timp pentru a face cercetări ample. La urma urmei, nu veți cheltui puțini bani și, în cele din urmă, doriți să fiți mulțumiți de produsul dvs., nu-i așa??