alimentatie sanatoasa

Alimentația intuitivă: ce este, principiile de bază și beneficiile dietei pentru sănătatea noastră!

Pe parcursul vieții noastre, am încercat cu toții cel puțin 10 noi diete de slăbire sau tendințe alimentare. De la dieta Atkins din anii 90 până la dieta ceto care devine din ce în ce mai populară în aceste zile. De fapt, există atât de multe forme de nutriție încât este ușor să pierzi urma lucrurilor. Din păcate, 90% din diete eșuează și mai puțin de 1% dintre femeile din întreaga lume reușesc să slăbească definitiv. Ce se întâmplă dacă îți spunem că poți mânca orice vrei și totuși să rămâi sănătos? Că nu există alimente „bune” sau „rele”? Consumul intuitiv este exact opusul oricărei diete, iar legătura dintre corp și minte este primordială. Înveți să mănânci cu atenție și fără să te simți vinovat. În articolul nostru veți afla cum să învățați să mâncați intuitiv, care sunt principiile de bază și numeroasele beneficii pentru sănătate!

Sfaturi de mâncare intuitive Ciocolata cauzează mâncăruri nesănătoase seara

Mentalitatea dietei este ferm înrădăcinată în mintea multor femei. Numărarea constantă a caloriilor, cântărirea alimentelor sau eliminarea anumitor macro-uri din meniu – toate acestea au un efect negativ asupra psihicului nostru și nu pot funcționa pe termen lung. Potrivit unui studiu realizat de revista „Body Image”, doar aproximativ 15% dintre femei sunt mulțumite de greutatea lor. A oferi corpului nostru ceea ce își dorește nu este doar sănătos, ci ne face mai fericiți. Mai degrabă, consumul intuitiv este denumit anti-dietă și nu există linii directoare cu privire la ce sau când să mănânci. Nu există numărare de calorii sau alimente interzise, ​​dar există 10 principii de bază care alcătuiesc filosofia de bază a acestei metode.

Alimentația intuitivă – Cum funcționează exact și este sănătos?

Mâncarea intuitivă, ceea ce înseamnă sfaturi de gătit sănătoase, formă nutritivă anti-dietă

Să poți mânca ciocolată, chipsuri sau pizza și să rămâi sănătos – sună prea bine pentru a fi adevărat, nu-i așa? Cu toate acestea, a mânca cu plăcere necesită multă practică și poate dura ceva timp până când ajungeți acolo. În realitate, toți ne-am născut consumatori intuitivi. Gândiți-vă la bebeluși, de exemplu – plâng când le este foame și încetează să mai mănânce când sunt plini. Fie prin diete, publicitate, rețele sociale sau din alte motive – majoritatea dintre noi am uitat cum să acordăm atenție semnalelor propriului corp de-a lungul timpului. Conceptul de alimentație intuitivă a fost introdus în 1955 de nutriționiștii Elyse Resch și Evelyn Tribole. Scopul principal al anti-dietei este restabilirea conexiunii cu corpul nostru. Dintr-o dată nu mai există alimente sănătoase sau nesănătoase și nu există nimeni în afară de noi care să determine ce și când mâncăm.

Ascultă-ți instinctul intestinal

Învață să mănânci intuitiv Sfaturi de alimentație sănătoasă Evită pofta de mâncare

Cu mâncarea intuitivă, mănânci numai atunci când ți-e foame și numai până când ești plin, dar nu umplut. Conceptul este o schimbare pe termen lung a obiceiurilor noastre alimentare și subconștientul nostru joacă un rol decisiv în acest sens. Dacă doriți să învățați să mâncați intuitiv, cel mai bine este să începeți de la zero. Uitați de tot ce ați învățat vreodată despre calorii și dietă. Indiferent dacă este conștient sau inconștient – aceste informații ne influențează comportamentul alimentar și nu în mod bun. Numeroase studii au arătat că alimentația intuitivă este mult mai sănătoasă în comparație cu dietele restrictive. Deoarece nu există rețete specifice, planuri nutriționale sau instrucțiuni stricte, la început poate fi puțin confuz. Prin urmare, este important să vă cunoașteți corpul și diferența dintre foame și apetit. Alimentația intuitivă nu este scopul direct al pierderii în greutate, ci mai degrabă o relație sănătoasă cu alimentele – atât fizice, cât și psihologice.

Prevenirea poftelor alimentare seara Învață să mănânci intuitiv

Primul lucru pe care ar trebui să-l știți este diferența dintre foamea fizică și cea emoțională. Când ne este foarte foame, corpul nostru ne trimite semnale că are nevoie de hrană – stomacul începe să mârâie, obosim încet sau iritabil. Foamea emoțională, pe de altă parte, este atunci când acel sentiment este condus de diferite emoții sau plictiseală. De fiecare dată înainte de a ajunge la mâncare, întrebați-vă mai întâi dacă mâncați din foame. Dacă răspunsul este nu, lăsați-l. Mâncarea intuitivă este o călătorie lungă și este nevoie de multă muncă pentru a ajunge într-un loc unde putem renunța la mentalitatea de dietă. Trebuie să facem un salt emoțional imens și să renunțăm la dorința de a ne controla greutatea.

Cele 10 principii de bază ale alimentației intuitive

alimentele sănătoase și nesănătoase sfaturi dietetice echilibrate învață să mănânce intuitiv

După cum sa menționat mai devreme, nu există interdicții atunci când vine vorba de a mânca intuitiv și este vorba despre menținerea unei relații sănătoase cu corpurile noastre și a obiceiurilor alimentare. Cele 10 principii de bază ale nutriției ar trebui să sprijine oamenii în această călătorie lungă și să-i ajute să lucreze pentru și nu împotriva corpului lor.

 • 1. Obișnuiește-te cu mentalitatea dietei. – Numeroase studii au confirmat deja de mai multe ori că nicio dietă nu funcționează pe termen lung. Mai degrabă, ele duc la pofte de mâncare și ne fac să ne simțim ca niște eșecuri după ce am mâncat ceva „interzis”. Scapă de aceste gânduri în cap și aruncă orice reviste și cărți care îți dau false speranțe că poți slăbi rapid și sănătos.
 • 2. Onorați-vă foamea și acordați atenție propriilor semnale ale foamei – Foamea nu este dușmanul tău – este un proces biologic perfect normal. Corpul nostru știe cel mai bine când are nevoie de energie sub formă de hrană. Ignorarea acestor semnale poate duce la pofte, urmată de mâncare excesivă și sentimente de vinovăție. Deci, mâncați întotdeauna când vă este foame – indiferent dacă ultima dvs. masă a fost acum 1 sau 6 ore.

Sfaturi despre alimentația sănătoasă Învățând să mănânci intuitiv

 • 3. Fă pace cu mâncarea – Oprește lupta alimentară și dă-ți permisiunea necondiționată de a mânca orice ai chef să mănânci. Când urmează o dietă, anumite alimente sunt etichetate ca fiind interzise și nesănătoase și sunt complet eliminate din meniu. Cu toate acestea, dacă la un moment dat cedați dorinței, aceasta poate duce la mâncare excesivă și sentimente de vinovăție. Odată ce știți că vă puteți răsfăța întotdeauna cu niște ciocolată sau o bucată de tort, eliberați-vă de acest cerc vicios și toate aceste bunătăți își pierd încet atracția. Desigur, este posibil să recurgeți la el mai frecvent în faza de conversie, dar lăcomia pentru fast-food și dulciuri dispare încet. Pentru a vă ajuta să învățați să mâncați intuitiv, puneți-vă următoarele întrebări după fiecare masă: Mi-a plăcut? M-am săturat Cum mă simt după ce am mâncat?

Consumul de ciocolată Beneficiile alimentației intuitive sănătoase cauzează pofta de mâncare

 • 4. Provocați poliția alimentară – Poliția alimentară sunt toate acele voci din capul tău care îți spun că este bine să mănânci mai puțin și că unele alimente sunt rele pentru tine. Principiul de mai sus, „a face pace cu a mânca”, este despre a-ți da permisiunea fizică de a mânca orice. Pe de altă parte, atunci când provocați poliția alimentară, ar trebui să învățați să vă acordați emoțional permisiunea de a face acest lucru. Numai când alungi aceste gânduri poți dezvolta obiceiuri alimentare naturale și satisfăcătoare.
 • 5. Acordați atenție semnalelor de saturație – Mâncarea intuitivă nu înseamnă doar să mănânci când ți-e foame, ci și să te oprești când ești deja plin. Dar recunoașterea senzației de sațietate nu este de fapt atât de ușoară și poate dura ceva timp până când o puteți observa din nou. De obicei, corpul durează aproximativ 20 de minute pentru a recunoaște că ești plin. Prin urmare, este important să vă luați timp și să vă concentrați doar asupra mesei. Faceți pauze mici între ele și întrebați-vă cât de plin sunteți pe o scară de la 1 la 10.

Învățarea de a mânca intuitiv pofta alimentară cauzează sfaturi despre alimentația sănătoasă

 • 6. Acordați atenție factorului de satisfacție – Mănâncă tot ce iubești! În primul rând, întreabă-te ce vrei să mănânci, nu ce ar trebui. Bucurați-vă de fiecare mușcătură vă va spori încrederea și vă va face să vă simțiți mai mulțumiți și mai fericiți. A mânca intuitiv înseamnă, de asemenea, să înveți să transformi fiecare masă într-o adevărată experiență de plăcere.
 • 7. Fără mâncare emoțională –  Ciocolată sau înghețată pentru că ești trist sau o pungă de jetoane ca recompensă după o zi lungă la birou – ți se pare familiar? Mulți oameni folosesc mâncarea pentru a face față anumitor emoții sau pentru a se distrage de la probleme. Frica, furia, singurătatea și plictiseala sunt emoții pe care le trăim cu toții în cursul vieții noastre. Mâncarea s-ar putea să vă consoleze pentru un scurt moment, dar nu vă va rezolva problemele și nu va face ca aceste sentimente să dispară. Găsiți alte modalități mai sănătoase de a vă gestiona emoțiile. Consumul emoțional poate duce adesea la supraalimentare și sentimente de vinovăție.

Alimentația intuitivă este concepută pentru a vă ajuta să vă acceptați și să vă iubiți pe voi înșivă și pe corpul vostru

Mâncare intuitivă Sfaturi Antrenament mental Mentinerea poftelor alimentare

 • 8. Respectă-ți corpul – Corpul tău este la fel de unic ca tine și trebuie să accepți asta. Așa cum o persoană de mărimea 38 s-ar putea să nu se aștepte să se strângă în pantofi de mărimea 36, ​​este, de asemenea, inutil să ai astfel de așteptări de înălțime. Respectarea corpului tău începe cu realizarea a tot ceea ce face pentru tine. Deci, încetează să-l mai chinui cu diete. Concentrați-vă pe următoarele 3 aspecte: dragoste, conexiune și grijă. Iubirea înseamnă să te iubești pe tine însuți chiar dacă ți-ai dori ca corpul tău să fie diferit. Conectarea și grija înseamnă a fi în aceeași echipă cu corpul tău și a-i oferi ceea ce cere.

Alimentație intuitivă Aflați sfaturi despre alimentația sănătoasă Menținerea greutății

 • 9. Vedeți exercițiile fizice și sportul ca pe ceva care este bun pentru dvs. – Toată lumea știe că sportul și exercițiile fizice sunt sănătoase. Cu toate acestea, alimentația intuitivă nu înseamnă să găsești exercițiile care vor arde cele mai multe calorii sau cele mai multe grăsimi. Antrenamentul obositor și extrem, precum și orele pe bandă de alergat sau antrenorul de cross sunt un lucru din trecut. În schimb, optează pentru un sport care îți place și care te energizează.
 • 10. Rămâneți sănătos cu o dietă blândă – Mâncarea ar trebui să aibă un gust bun și după ce ați consumat-o ar trebui să vă simțiți bine și nevinovați. Ajungeți la alimente care vă hrănesc corpul, satisfăcând în același timp papilele gustative. Bata de ciocolată sau puținele fursecuri nu vă vor îngrașa sau vă vor îmbolnăvi peste noapte.

Care sunt beneficiile consumului intuitiv pentru sănătatea noastră?

alimentația sănătoasă, alimentația intuitivă, antrenamentul mental provoacă pofte de mâncare

Conform numeroaselor studii științifice, alimentația intuitivă poate afecta sănătatea noastră emoțională și fizică. Cercetarea leagă dieta de concentrare și energie crescută. Când încetezi să-ți faci griji cu privire la mâncare, te poți concentra mult mai bine pe alte priorități din viață. Iată cele mai importante avantaje dintr-o privire:

 • Niveluri îmbunătățite de colesterol
 • O mai mare stimă de sine și satisfacție
 • Metabolism îmbunătățit
 • Imagine corporală mai bună
 • Ratele mai mici de consum emoțional și pofte alimentare
 • Mâncarea are un gust mai bun

Pâinea sănătoasă face carbohidrații grăsimi intuitive pentru a mânca sfaturi